Türk kahvesi de diğer kahve demleme yöntemleri gibi bir kahve demleme/hazırlama yöntemidir, türk kahvesi diye ayrı bir tür kahve yok yan, zaten kahve yetişmiyor Türkiyede. Cezve denen kapta soğuk suya olabilecek en ince öğütülmüş kahveyi koyup ısıtırsanız ve tam kanmadan önce kabardığı anda ateçten çekerseniz bu oluşan bol köpüklü kahve yöntemine Türk kahvesi denmiş. Herhangi bir yörede yetişen çekirdeklerle açık renk kavurma (yan az kavrulmuş) ve olabilecek en ince öğütmede öğütüp Türk kahvesi yaabilirsiniz. En iyisi Yemen'de yetişen kahvelerden yapılıyor ama Osmanlı'nın son zamnlarında savaşlar ve parasızlık yüzünden Yemen'den bu pahalı kahve çekirdekleri getirilememiş, bizdeki meşhuş kurukahveci bilmemkim efendi gibi tekel olmuş tüccarlar da Yemenden kahve getirmeye para yok halka ne satsak deyip aslında dünyada hiç sevilmeyen kötüt tatlara hatta rio-minas defect denen kahve literatörüne girmiş hatalara sahip olarak bilinen ama çok ucuz olan Brezilya'nın Rio-minas bölgesinde yetişen çekirdeklerin grade-3 denen 3. kalite süprüntülerini getirip satmışlar, halkın damak tadı da o yoklukta buna alışınca şimdi çoğu kişiye çok kaliteli çekirdeklerden yapılma türk kahvesi içirseniz beğenmez, rio-mina'dan gelen küflü tuhaf tadı ararız, aramayalım.
Ben elime değişik türde çekirdek geçince olabildiğince her yöntemle demleyip içmeye çalışırım. Kahvenin aromalarını çok yoğun şekilde verebilen espresso yöntemi ev sevdiğimdir ama Türk kahvesi de yaparım, filtre kahve de yaparım. Filtre türlerinden V60 manuel demleme ve aeropress favorimdir ama yoklukta french press hatta hiç alet edevat yoksa huni ve filtre olarak peçete bile iş görür, yeter ki kahve çekirdekleri iy ve taze olsun.