Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
4. sayfa BirinciBirinci ... 2345614 ... SonuncuSonuncu

Kahve Kültürü

    REKLAM ALANI
  1. #61
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Matkapla kullanınca o küçücük dişliler kısa sürede ısınmaz mı ama? Hiç içini açıp kontrol ettiniz mi dişlilerin sıcaklığını? On küsür senedir Capresso 360 kullanıyorum. 2-3 dakika boyunca filtre için iri taneli öğüttüğümde bile ısınıyor, dişliler daha büyük olmasına rağmen... Hele hele Türk kahvesi için öğütsem çoook daha çabuk ısınır eminim.
    Güçlü bir matkapla döndürünce aşırı ısınma olur tabi. ama şarjlı matkaplar o kadar aşırı hızlı dönmüyor, gücü anca yetiyor zaten bu yüzden ısınma sorunu olmadı fazla.
    Zaten bir double shot espresso için bendeki espresso makinesinin portafiltresi 18.5gr kahve alıyor, o kadar kahve öğütmek de şarjlı matkapla yaklaşık bir dakikadan biraz az sürüyordu, o sırada aşırı ısınmıyordu. Türk kahvesi de fincan başına yaklaşık 8-10 gr arası olacağı için çabuk olur aşırı ısınmaz.
    Tabi matkap çok güçlüyse en yüksek devrinde çalıştırmamak lazım. Bu uyarıyı eklemeyi unutmuşum, iyi oldu hatırlattığınız.


    Haa, bu arada kahve olayında ekipman o kadar önemli değildir, en önemli şey kahvenin kendisi. Türk kahvesi diye yıllarca birtakım kurukahveci efendi markaları tekellerinin en ucuz diye brezilyadan ithal ettikleri ve çuvallarında rio-minas grade3 yazan yani brezilyanın rio-minas bölgesinin 3. kalite en dandik çekirdeklerini kullanmayın. Türk kahvesi bir kahve demleme türüdür, her çeşit lahveden olur. taze kavrulmuş yani kavurma tarihinden 3-4 haftadan fazla zaman geçmemiş ve kaliteli çekirdekler kullanın.
    The Dude bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #62
    inzell - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ekim 2010
    Espresso ile ilgili bir paylaşımım. http://www.motorumla.net/moka-pot-ile-kahve-demleme/
    espresso bunu beğendi.

  3. #63
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Alıntı inzell adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Espresso ile ilgili bir paylaşımım. http://www.motorumla.net/moka-pot-ile-kahve-demleme/
    Güzel bir paylaşım olmuş ama bi yanlışı düzeltmiş olayım. Mokapot ile yapılan kahve espresso değildir, moka pot kahvesidir. ikisi ayrı şeyler. Moka pot içinde oluşan basınç espresso'da oluşan basınç kadar değil. Mokat pot yönteminde haznede kaynayan suyun buhar basıncı ile kahve filtreden geçip demleniyor ama espresso makinesindeki kadar yüksek bir basınç olmadığından aynı şey değil.

    Espresso makinelerinde standart 9 bar (bazı pahalı espresso makinelerinde bu basınç ayarlanabiliyor) basınçla kahve üzerinden yaklaşık 25-30 saniyede su geçer. Makinelerde bu basıncı düzgün verebilmek için de yaklaşık 15bar gücünde pompa bulunur ve bu pompanın basıncı 9 bar değerine düşürülür.

    moka pot yönteminde kazneye konan kahve taneleri sıkıştırılmaz, silme doldurulur sadece. espressoda portafiltre sepeti denen hazneye kahve taneleri konduktan sonra homojen kahve akışı olabilmesi için tamper adında bir aletle bastırılıp sıkıştırılır ve düzleştirilir. moka pot'da sıkıştırma yaparsanız su haznesinde basınç aşırı artıp patlama gibi kazalara neden olabilir, aman haa sıkıştırmayın.

    işin bir de su sıcaklığı kısmı var o konuya hiç girmeyeyim.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 12:44 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:37 ----------

    Alıntı zaferce adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ekşi sözlük'te kahvedelisi nickli bir yazar var. Bu konuda bir hayli bilgili. Şu entry'sini okuduğumda eve kahve çekme makinası almaktan vazgeçmiştim. Eleman kahve konusuna baya hakim.

    ekşisözlükte kahvedelisi nicki ile yazan kişiyi 2008 yıllarındaki kahve forumundan beridir tanıyorum. Nette onun yazılarını bulabilirseniz okuyun, öğrenin. Kendisi yıllardır bu işi hobi edinmiş ve bu işin bilimini de yapan kaynaklardan bilgileri alır kendi akıcı uslubu ile anlatmaya çalışır. Şu anda çoğu işin hokkabazlığında olup belki bir elin parmakları kadarı işi doğru yapan 3. dalga kafelerdekilerin hemen hepsinden daha bilgilidir.

    Haa, bu kadar detayla uğraşamam derseniz en azından kahveyi sipariş üzerine taze taze ve düzgün kavuran bir yerden çekirdek olarka temin edip el değirmeni ile öğütün. Bütün fark kahvenin tazeliğinde aslında. Kavrulmuş kahve çoğu kişinin yanlış bildiği üzere paketindeki bir yıllık son kullanma tarihine kadar taze kalmaz. kahvenin ömrü kavurma makinasından çıktı anda en fazla 3-4 haftadır.
    Öğütülmüş kahve ise zaten 3-5 dakikada bayatlar, kendine has aromalarını kaybeder. yani taze çektirdim dediğiniz kahve zaten eve varana kadar bayatlamıştır bile.
    inzell ve hasmet bunu beğendiler.

  4. #64
    inzell - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ekim 2010
    Bilgiler için teşekkürler. Yalnız bunda da yapılan kahve bir nevi espresso. Kampta ya da elektrik olmayan bir ortamda espresso keyfi için başka alternatif varmı bilmiyorum. Tchibo'nun kapsülle çalışan Pocket'ını hiç kullanmadım.

    Bir de moka potta asla kahveyi sıkıştırmıyorum sadece üzerini düzeltmek için tatlı bir düzleştirme uyguluyorum. Eğer silme dediğiniz gibi yapınca, basınçlı su zayıf bir noktadan kendine delik açıp kaçabiliyor, demlenme tam verimli olmuyor gözlemlediğim kadarıyla.

    Sıcak su işini de denedim ama hala emin değilim hangisi daha mantıklı.

  5. #65
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Daha önce yazmıştım, moka pot ile yapılan kahve kısa süre sonra ekşiyor. Kahve yapıp, insüle termosa koyup, çalışırken azar azar yudumlamak için uygun değil. Türk kahvesi gibi anında tüketmek için sadece.

    Şahsi tecrübem, kavrulduktan sonra en geç 3 hafta içinde kaliteli kahvenin o muazzam kokusu yok oluyor.

    Kahve markası da çok bir şey ifade etmiyor. Kahvenin nereden geldiği ve kalitesi önemli olan. İmkan olursa mutlaka harbi (karıştırılmamış) Kona denemenizi tavsiye ederim. Olmazsa Kenya AA de olur. İkisi de iri çekirdeklidir, taze ve kıvamında kavrulduysa fark büyük...
    espresso bunu beğendi.

  6. #66
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Alıntı inzell adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bilgiler için teşekkürler. Yalnız bunda da yapılan kahve bir nevi espresso. Kampta ya da elektrik olmayan bir ortamda espresso keyfi için başka alternatif varmı bilmiyorum. Tchibo'nun kapsülle çalışan Pocket'ını hiç kullanmadım.

    Bir de moka potta asla kahveyi sıkıştırmıyorum sadece üzerini düzeltmek için tatlı bir düzleştirme uyguluyorum. Eğer silme dediğiniz gibi yapınca, basınçlı su zayıf bir noktadan kendine delik açıp kaçabiliyor, demlenme tam verimli olmuyor gözlemlediğim kadarıyla.

    Sıcak su işini de denedim ama hala emin değilim hangisi daha mantıklı.
    kampta ya da elektrik olmayan ortamlar için handpresso gibi basınçla çalışan espresso aletleri var ama kendim denemedim.
    Benim kamp için tercihim hafif ve taşınabilir olması açısından aeropress. espresso ya da mokapot gibi basınç yok ama filtre kahve gibi sadece suyun yerçekimi ile süzülmesi değil, az da olsa (yaklaşık 2 bar kadar) basınç olduğu için filtre kahveye göre daha yoğun gövdeli kahve yapılıyor. kamp için tercih edilebilir hafifliğinden dolayı.

  7. #67
    lifegoeson13 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ağustos 2018
    Şehir
    İzmir/Karşıyaka
    Motosikleti
    Honda Transalp V600
    Selam arkadaşlar Tchibo Guatamela favorimdir. Gerisi plase benim için.

  8. #68
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Alıntı lifegoeson13 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Selam arkadaşlar Tchibo Guatamela favorimdir. Gerisi plase benim için.
    Demek ki bayat kahve seviyorsunuz.
    Tabi ki sizin tercihinizdir.

  9. #69
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Kamp için French press termos mug'lar var ama bizzat denemiş değilim... Gerçi var bir tane de, ama nedense denemedim hiç...

  10. #70
    inzell - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ekim 2010
    Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    kampta ya da elektrik olmayan ortamlar için handpresso gibi basınçla çalışan espresso aletleri var ama kendim denemedim.
    Benim kamp için tercihim hafif ve taşınabilir olması açısından aeropress. espresso ya da mokapot gibi basınç yok ama filtre kahve gibi sadece suyun yerçekimi ile süzülmesi değil, az da olsa (yaklaşık 2 bar kadar) basınç olduğu için filtre kahveye göre daha yoğun gövdeli kahve yapılıyor. kamp için tercih edilebilir hafifliğinden dolayı.
    Evet aeropressler mantıklı görünüyor. Bir tane edinmeyi düşünüyorum yalnız soğuk havalarda, hızlı ve sıcak tüketilebilecek kahveler yine de mokapot kahvesi. Süzülerek demlenen kahveler, soğuk havada pek mantıklı değil bence.
    www.motorumla.net

  11. #71
    splender - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Temmuz 2014
    Şehir
    İst / Ispartakule
    Motosikleti
    YAMAHA YZF R25
    Buradaki kahve muhabebtinden sonra Ömer Efe isimli bir ustanın yaptığı filtre kahve aparatını ve 2 numara filtre kahve kağıdını alıp evde denedim. Gerçekten tamamıyla kendi el emeği ile demlenen kahvenin kişisel olarak algı mekanizmasını ileriye taşıdığını söylemek zor değil.
    Tchibo espresso sicilya stili isimli olan kahvesini aldım. daha öncede dediğim gibi kahve seçimi konusunda pek bilgim yok.
    Dün de ikea'dan mocapot aldım, filtre kahve aparatı ile arasında ciddi fark oldu mesela mocapotta daha sert bir kahve tadı aldım. Kahve aynı olmasına rağmen ciddi fark oldu arada bu da bu işin güzelliği inceliği sanırım

  12. #72
    oldcockroach - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Haziran 2018
    Şehir
    Muğla
    Motosikleti
    2014 HONDA CBR 125R
    tchibonun African Blue'sini kullanıyordum ama bunu yeni gördüm Rarität Uganda Elgonyi bir de bunu deneyeyim.Hala aroması sert bir kahve bulamadım.

  13. #73

    Üyelik
    05 Şubat 2011
    Şehir
    İSTANBUL
    Motosikleti
    SUZUKI gsx r 1000
    Nescafe Gold Sütle içerim amma Türk kahvesini tek geçerim.

  14. #74
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    Alıntı oldcockroach adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    tchibonun African Blue'sini kullanıyordum ama bunu yeni gördüm Rarität Uganda Elgonyi bir de bunu deneyeyim.Hala aroması sert bir kahve bulamadım.
    bulabildiğin en sert filtre kahve hangisi?
    Cogunu denedım hepsi hafif geliyor.
    Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.

  15. #75
    oldcockroach - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Haziran 2018
    Şehir
    Muğla
    Motosikleti
    2014 HONDA CBR 125R
    Alıntı arndiol adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bulabildiğin en sert filtre kahve hangisi?
    Cogunu denedım hepsi hafif geliyor.
    African biraz tatmin etti ama ne bileyim eksik kalıyor gibi bende arayış içerisindeyim

  16. #76
    aonal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Ekim 2012
    Şehir
    KONYA
    Motosikleti
    YBR125 esd idi
    Ben yok kenya yok şu bu baya bir denedim yok arkadaş kahve dendimi türk kahvesini içtiğimde anlıyorum kahve içtiğimi
    Alan O Veren O, Nedir Senden Gidecek, Görende Can Senin Zannedecek...

  17. #77
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı aonal adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ben yok kenya yok şu bu baya bir denedim yok arkadaş kahve dendimi türk kahvesini içtiğimde anlıyorum kahve içtiğimi
    Kenya kahve yetiştiren bir ülke.

    Türk kahvesi bir tür kahve yapma şekli.

    Karşılaştırılabilir şeyler değil.

    Kenya AA Türk kahvesi yapabilirsiniz mesela. Denemedim ama muhtemelen muhteşem olur.
    Hâlâ aklımda... Ama önce bir kahve kavurucu almam lazım.
    espresso bunu beğendi.

  18. #78
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kenya kahve yetiştiren bir ülke.

    Türk kahvesi bir tür kahve yapma şekli.

    Karşılaştırılabilir şeyler değil.

    Kenya AA Türk kahvesi yapabilirsiniz mesela. Denemedim ama muhtemelen muhteşem olur.
    Hâlâ aklımda... Ama önce bir kahve kavurucu almam lazım.
    Kenya AA çekirdekleri ile Türk kahvesi denemiştim güzel oluyor. Aslında bize Türk kahvesi diye satılan dandik Brezilya Rio-Minas (grade-3 yani ithal edilmesine izin verilen en düşük kalite) çekirdeklere göre hangi taze kavrulmuş çekirdekten yapsanız güzel oluyor. Ama Türk kahvesine afrika kahveleri güzel yakışıyor.

  19. #79

    Üyelik
    26 Mart 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    2022 DL650A
    Hanımın Kenyalı arkadaşları düğünde direkt Kenya'dan kahve getirmişlerdi. (Markasını çekirdeğini bilmiyorum...) 1 kere denedim (orta kalınlıkta öğütülmüştü, french press'te yaptım...), kelimenin tam anlamıyla bomb.ktu. Dandik kahve getireceklerini zannetmiyorum, ya pişirmesini bilemedik veya benim ağız tadıma hiç uygun değildi.

    Kahve dedin mi benim için Lavazza veya Illy Arabica espressodur. Telvesi bol Kuru Kahveci Mehmet Efendi Türk kahvesi de olur ama espressonun yanında yüzüne bakmam o ayrı. Ne yazık ki tansiyon yüzünden artık haftada 1-2 kahve içebiliyorum. (Eskiden günde 5-6 büyük kupa filtre kahve içerdim...)

  20. #80
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Alıntı Cyan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hanımın Kenyalı arkadaşları düğünde direkt Kenya'dan kahve getirmişlerdi. (Markasını çekirdeğini bilmiyorum...) 1 kere denedim (orta kalınlıkta öğütülmüştü, french press'te yaptım...), kelimenin tam anlamıyla bomb.ktu. Dandik kahve getireceklerini zannetmiyorum, ya pişirmesini bilemedik veya benim ağız tadıma hiç uygun değildi.

    Kahve dedin mi benim için Lavazza veya Illy Arabica espressodur. Telvesi bol Kuru Kahveci Mehmet Efendi Türk kahvesi de olur ama espressonun yanında yüzüne bakmam o ayrı. Ne yazık ki tansiyon yüzünden artık haftada 1-2 kahve içebiliyorum. (Eskiden günde 5-6 büyük kupa filtre kahve içerdim...)
    Öğütülmüş kahvenin ömrü 3-5 dakikadır. Yani O kahve size gelene kadar bayatlamıştır. Bir de nasıl kavrulduğu da önemli. Yanlış kavurma ve bayatlık birleşince böyle olmuştur.

    Lavazza ve illy markaları da yurtdışında kavrulup geliyor. Yani garanti bayat. Ama tazeliğini yitirmiş kahve hemen zehirleyip öldürmediği için son kullanma tarihine kadar kullanılıyor, aslınd akahvenin ömrü hasattan sonra yeşil çekirdek hali yaklaşık 1 yıldır, sonrasında kendine has aromalarını kaybetmeye başlar. Kavrulduktan sonra da 3-4 hafta ömrü vardır, sonrasında yine niteliğini kaybeder. Dünyada insanların çoğu taze kahvenin farkını bilmedikleri için bayat kahveler arasında iyilerini seçmeye çalışıyor.
    Carbondioxid bunu beğendi.


4. sayfa BirinciBirinci ... 2345614 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)