Arkadaşlar merhaba,
Herkesin hayatta mutlaka bir hobisi olmalı. Sevdiği, ilgi duyduğu ve hatta keşfetmek istediğimiz bu müthiş gezegende hem spor hem de eğlence amaçlı hobiler ile uğraşmaktayız. Adrenalin tutkusu, iş stresinden uzaklaşma, sosyalleşme ve kendimizi geliştirmek için çeşitli renklerde zevklerimiz bulunmaktadır.
Ülkemizde aslında oldukça uzun zamandır bulunan ancak pek fazla da detayları bilinmeyen "Airsoft" ile ilgili ayrıca bir başlık açmak istedim.
Airsoft tanıtımı ve detayları hakkında aşağıdaki bilgileri ekliyorum.
alıntı: https://eksisozluk.com/biri/zibidibadabum
------------------------------------------------
- öncelikle kesinlikle paintball vs gibi şeylerle karıştırmayın. oldukça ciddi bir şekilde oynanıyor. orjinal üniformaları giyiyorsunuz, telsizinizi, ek ekipmanlarınızı kuşanıyor, o şekilde oynuyorsunuz.
- maskedir boktur püsürdür gibi koruma amaçlı ekipmanlar yok. sadece bu iş için üretilen gözlüklerden takıyorsunuz. takmak da zorundasınız. aksi takdirde oyun alanında bulunmanız yasak.
- önceden belirlenmiş senaryoları oynuyorsunuz. bildiğiniz fps oyunları senaryolarıyla benzer bunlar çoğunlukla.
- silahlar gerçekleriyle birebir. yani görüntü olarak. örneğin favori tüfeğiniz m4a1 ise, kendinize bir adet m4a1 ediniyor, o şekilde katılıyorsunuz. üretici firmaların sitelerine baktığınız zaman her türlü silah/otomatik tüfek modelini bulmak mümkün. ve evet; hepsi görüntü olarak gerçekleriyle birebir.
- gerçekçilik bir hayli yüksek. öyle ki genel ekipmanlar (telsiz, kamuflaj, ghillie suit vs) dışında silah olarak tabancalar, otomatik tüfekler, sniper tüfekleri, rpg'ler, mayınlar (claymore gibi tuzak bazlı modellerde mevcut), el bombaları ve aklınıza gelebilecek envai çeşit ekipman mevcut.
- gerçeklik konusunda bir diğer önemli unsur, tamamen askeri stratejiler ve askeri kurallar çerçevesinde oynuyorsunuz oyunu. telsiz konuşmaları, çatışma stratejileri vs hepsi kuralına ve gerçeğine uygun.
- kişi sayısı 10-20 kişi gibi sayılarla sınırlı kalmıyor. çoğunlukla toplam oyuncu sayısı 50 veya üzeri oluyor. yani iki takıma ayrıldığınızı düşndüğünüzde 25 vs 25 gibi bir çatışma ortamı oluşuyor. bu sayı yeri geldiğinde 100 kişiye kadar çıkıyor.
belirttiğim üzere atmosfer olarak gerçek bir çatışmadan neredeyse hiç farkı yok. oyun alanı olarakta kullanılan yer çoğunlukla (istanbul'daki katılımcılar için) şile taraflarındaki terkedilmiş bir askeri üs idi. (uzun zamandır oyunlara katılmadım burası en son beykoz belediyesi tarafından satın alınmıştı. inşaat yapılacak diye duymuştuk fakat akibeti belli olmadı. halen orda oynanıyor ama her an elden çıkabilir). burası dışında oyun alanları var. duruma göre boş binalar (cqb oyunlar için) veya ormanlık alanlar kullanılabiliyor. diğer şehirlerdeki oyuncuların oyun alanları hakkında bir bilgim yok.
oyun kurallarından ve genel olarak düzenden bahsetmek gerekirse;
- oyun alanına bir safe zone kuruluyor. oyuncular oyun dışı oldukları müddetçe burada takılıyorlar. muhabbet ediliyor, yenilip içiliyor vs.
- oyunda aktif olarak bulunmadığınız müddetçe oyun alanında bulunmanız yasak.
- vurulduğunuz takdirde oyunculara dağıtılan kırmızı bezi kafanızın üstüne koyup, "güle güle hoşçakal sevgilim" tezahüratı eşliğinde safe zone'a doğru uğurlanıyorsunuz.
- en çok sorulan ve en hassas olan nokta şu; "vurulup da vurulmadım demek mümkün mü?" evet mümkün. ama eşşek kadar insanlar olarak hala piçliğin ibneliğin peşindeyseniz mümkün. aksi takdirde vurulan paşa paşa çıkıyor zaten. (bu husus organizasyonların düzenlenmeye başladığı tarihten beri hiçbir zaman bir sorun oluşturmadı. herkes efendi efendi oynuyor.)
- kör atış yapmak yasak. kör atış şu oluyor; bir kapının arkasından sadece kolunuzu çıkartıp "mnakorum bülent başkan" nidalarıyla "birisine denk gelir illaki" şeklinde atış yapmak ayıp. ayıplığından dolayı yasak.
- 18 yaşından küçüklerin katılımı yasak.
şimdi ekipmanların genel olarak yapısından bahsedelim;
- silahlar elektrik veya gaz gücüyle çalışıyor. genel olarak otomatik tüfekler ve tabancalar elektrikli sistemlerle çalışsa da el bombası, rpg, havan topu, mayın gibi ekipmanlar sadece gaz ile çalışıyor.
- elektrikli ekipmanlar kalem pil ile değil, şarj edilebilir bataryalar ile çalışıyor.
- gaz ile çalışan ekipmanlar sıkça kullanılan karbondioksit gazı ile değil, daha uysal olan green gas adı verilen bir çeşit gaz ile çalışıyor.
- otomatik tüfekler için çoğunlukla elektrikli modeller kullanılıyor fakat gaz ile çalışanı da mevcut. fakat hem fiyat olarak pahalı, hem dezavantajları fazla. bu nedenle elektrikli modeller kullanılıyor.
- tabancalar için elektrikli modeller bulunmasına rağmen etkili olamadıkları için (namlunun kısa olması, boyut nedeniyle bataryanın küçük olması vs) gazlı modeller kullanılıyor.
- tüm ekipmanlar bb adı verilen, çocukluğunuzdan boncuklu tabanca boncuğu olarak hafızanıza kazınmış plastik bilyeler atıyor. bunların kullanım alanına göre 0.15, 0.2 ve 0.25 gr ağırlığında olanları var. 0.15 elektrikli tabancalar için, 0.2 otomatik tüfekler ve gazlı tabancalar için, 0.25 gr olanlar da gazlı otomatik tüfekler ve sniper tüfekleri için.
bunlar gibi daha aklıma gelmeyen binlerce detay var. detayları öğrenmek zor değil. zaten katılım gösterdiğiniz takdirde herkes elinden geldiğince yardım ediyor size.
ek olarak;
- bu iş hobi amaçlı. zaten katılım gösterdiğinizde farkedeceksiniz ki oyunculuarın büyük çoğunluğu yaşını başını almış, evli, iş güç sahibi adamlar. amaç sadece iki haftada bir pazar günleri bu şekilde vakit geçirmek, stres atmak.
- en önemli kısımlardan birisi ekipmanları kendiniz ediniyorsunuz. yurtdışından sipariş verip satın alıyorsunuz. türkiye'de sadece ufak tefek şeyler bulunabiliyor. (kamuflaj, green gas, telsiz, giyim-kuşam eşyaları) fakat bunların bile bazılarını türkiye'den almak yerine yurtdışından sipariş etmek daha ucuza geliyor. "ohoo kim uğraşacak yurtdışından sipariş ver, bekle o gelsin rerere" diyorsanız eğer, tahmin ettiğiniz kadar zor değil. hatta hiç zor değil. sipariş ve siparişin gelişi konusunda hiçbir problem çıkmıyor.
- daha ilk oyunda kendinizi kaptırıyor, resmen zevkten dörtköşe oluyorsunuz. hatta biryerden sonra bilgisayarın başına oturup fps tipi oyunları oynamak bile eskisi kadar zevk vermemeye başlıyor. kesinlikle verdiğiniz paranın, uğraşın hakkını veriyor.
- katılım ücreti gibi bir durum yok. ulaşım konusunda belli toplanma noktalarından aracı olanlar olmayanları alıyor. ulaşım da dert değil. sadece istanbul'da değil, birçok şehirde üyeler var. muhakkak bulunduğunuz şehirde birileri vardır. oyun konusunda zorluk çekmezsiniz."
------------------------------------------------
alıntı: https://eksisozluk.com/biri/zibidibadabum