Yaklaşık 2 yıldır fitnessla ilgilenmeme rağmen bu konuyu şimdi gördüm
Bu konuda aşırı aşırı inanılmaz bilgi kirliliği var.
İlaçtan kastınız protein tozları ve aminoasitleri de kapsıyorsa orada yanlış bilgilendirme var. Türkiye bu konuda oldukça tutucu.
Whey protein tozları peynir altı suyunun kalitesine göre birkaç kez damıtılarak toz haline getirilip aromalandırılmasıyla üretilir.
"İlaç" olma ile en ufak bir bağlantısı yoktur, hiçbir anabolizan ve hormon içermez, doğaldır. Marketlerdeki elinizi atacağınız herhangi şeker yağ vs. içeren üründen %90 daha sağlıklı ve zararsızdır.
10 gramlık protein tozunda 100 gram protein olması imkansızdır, piyasada böyle bir ürün de yoktur. Şu an en yüksek protein oranına sahip tozlar isolate olan yani en fazla damıtılmış şeker ve yağdan arındırılmış tozlardır. Örnek vermek gerekirse, Dymatize Iso 100, Ultimate Whey Prostar. Bunların protein oranı 100gramda %80 ve %83.30 dur. Ben 2 yıldır bu sporu yapıyorum, ve başladığımdan beri protein tozu ve aminoasit kullanıyorum. Düzenli olarak check-inlerimi yaptırıyorum. Şu anda tüm değerlerim olması gereken aralıkta. Hiçbiri ne altta ne üstte. "Bunlar zararlı" diyip evinde akşamları cips kola içen, düzensiz beslenen adamdan çok çok daha sağlıklıyım.
Asıl ilaçlar, steroidler hormonlar ve diğer anabolizanlardır.
Steroidler vücuda iğne yoluyla alınır. Vücudun testosteron seviyesi inanılmaz seviyelere çıkar ve vücut aşırı anabolik hale geçer. Kas yapımı inanılmaz şekilde hızlanır. Ne güzel geliyor kulağa değil mi
Gelelim zottirik kısmına. Steroid kullanımı sonucunda vücuda hazır testosteron verildiği için, vücut "Hazır testosteron geliyor ben artık üretmiyorum" diyip tembelleşiyor ve testosteron üretimi hızla azalıyor. Bu yüzden steroid kürüne girildiği zaman sürekli testosteronla desteklenmek zorundadır.
Bunun yanında kalbin aşırı büyümesine neden olur. Kalp atımı hızlanır. Bunun neyin riski olduğunu söylememe gerek yok sanırım.
Karaciğer ve böbreklerde zamanla kitleler oluşur, ve aşırı yorulmasından dolayı zamanla yetmezlikler ortaya çıkar.