Trafiğe çıkamayan sürücü adayına ehliyet yok...
Reklamlar
-
Milli Eğitim Bakanlığı araba kullanmayı bilmeyenlerin ehliyet sahibi olmalarını zorlaştıracak önemli bir çalışma için düğmeye bastı.
Konuyla ilgili hazırlığı süren yeni yönetmelikle önceden 5 dakikayla geçiştirilen direksiyon sınavları tarihe karışacak. Sadece bir caddede tur atıp sınavı geçme dönemi bitecek. Sürücü adayları her türlü yol durumu düşünülerek sınava tabi tutulacak. Otoyollara çıkarılacak adaylar, hem gündüz hem de gece sürüş testinden geçirilecek. Yeni sistemde adaylara not veren direksiyon hocalarına yenileri eklenecek. Bu kişilere direksiyon sınavı için özel ders verilecek. Direksiyon sınavında emniyet kemerini takmama ya da sinyal vermeyi unutma gibi hatalar affedilmeyecek. Sınav sonucu yapılacak titiz değerlendirmeden geçemeyen sürücü adayları sınav tekrarı için yeniden direksiyon eğitimine gönderilecek. Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, genel konularda mutabakat sağlanan yönetmelik sayesinde ehliyet almada Almanya'daki sistemin uygulanacağını söyledi. 5 dakika bile sürmeyen direksiyon sınavlarının 45 dakikaya çıkarılabileceğini belirten Şahin, "Sınavların ciddi olması sürücü kurslarının direksiyon eğitimlerine önem vermesini sağlayacak. Adaylar hiç direksiyona oturmadan geçirilmeyecek." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) Yönetmeliği'nin değiştirilmesi için yapılan çalışmalarda sona yaklaştı. Yönetmelik değişikliği için oluşturulan komisyonda Sürücü Kursları Konfederasyonu'ndan temsilciler de yer alıyor. MEB, sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini alıyor. Komisyona katılanlar trafik kazalarında birincil sebepler arasında yer alan sürücülerin eğitimiyle ilgili taleplerde de bulundu. Bu kapsamda direksiyon eğitim ve sınavlarının düzeltilmesiyle ilgili öneriler sunuldu. Yönetmelik değişikliğinin amacı motor, ilkyardım, trafik gibi yazılı sınavlardan ziyade direksiyon sınav sistemini baştan aşağı yenilemek ve AB standartlarına uygun hale getirmek. Komisyonun çalışmalarına göre, sürücü kurslarının verdiği 20 saatlik zorunlu direksiyon eğitimi kapsamında gece eğitimi de var. Ancak mevcut sınav sistemi yüzünden gece eğitimi hiçbir zaman hayata geçirilemiyor. Yeni yönetmelikle direksiyon sınavının şehir içi ve şehirlerarası yollarda gece ve gündüz şartlarında ayrı ayrı yapılması öngörülüyor. 5 dakikalık direksiyon sınavlarının 45 dakikaya çıkarılması da yine bu yönetmelikle mümkün olacak.
Sınav değerlendirme kriterlerinin AB standartlarında olmadığını belirten Sürücü Kursları Birliği Başkanı Şahin, bu yüzden güvenli araç sürme becerisi kazanamamış olanların sınavları rahatça geçtiğini kaydetti. Şahin görüşmelerin devam ettiğini, ekim ayı içerisinde yönetmelik değişikliğiyle ilgili somut adımın atılabileceğini söyledi. Herkesin yapılacak değişikliğe hazır olması gerektiğini ifade eden Şahin, "Direksiyon tutan herkes sınavı geçemeyecek." uyarısında bulundu. Şahin, yazılı sınav sisteminde adayları etkileyecek kadar büyük bir değişikliğin olmayacağını dile getirirken, değişikliğin stajyerlik sistemiyle karıştırılmaması gerektiğinin de altını çizdi.
DİREKSİYON HOCALARININ EĞİTİMİNE ÇEKİDÜZEN
Yeni yönetmelikte üzerinde durulan bir başka konu ise sınav yapıcıların eğitimi. 'Sınav yapıcı, direksiyon sınavında adayın yetkinliğini ölçmede önemli bir unsurdur.' diyen Şahin, bu kişilere yurtdışında 6 aylık bir eğitim verilirken Türkiye'de ise 2 haftalık eğitimin yeterli görüldüğüne dikkat çekti. Mevcut sistemde direksiyon sınavlarının yapılacağı yerle ilgili ifadelerin de muğlak olduğunu söyledi: "İnsanlar ıssız yerlerde de direksiyon sınavına tabi tutuluyor. Ancak sınavın yapılacağı yerin belli kriterlerinin olması gerekiyor."
Sürücü hatalarının bayram bilançosu: 100 ölü
Arefe gününden bu yana Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarında 100 kişi öldü, 441 kişi yaralandı. Kazaların büyük çoğunluğu sürücü hatalarından kaynaklandı. Oluş şekli açısından değerlendirildiğinde en çok kaza, çarpışma sonucu meydana geldi. Süratli giden araçların dikkatsizlik sonucu şarampole yuvarlanıp devrilmesiyle birlikte çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Arefe günü 24 kişi öldü, 78 kişi yaralandı. Bayramın birinci günü ise 20, ikinci günü 12, dün ise 44 kişi yaşamını yitirdi. Kazalarda toplam yaralı sayısı ise 447 olarak kayıtlara geçti. SELÇUK KAPUCİ İSTANBUL
Sağlığı elverişli olmayanın ehliyeti iptal edilmeli
Ehliyet almak için kursa başlamadan önce sağlık raporu alınıyor ancak yıllar içerisinde kişinin vücut fonksiyonlarında değişiklik olabiliyor. Avrupa'da belli bir yaştan sonra sağlık ve savcılık kontrolünden geçilirken Türkiye'de bu tür denetimler yapılmıyor. Tek gözünü kaybeden bir vatandaş belli aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmediği için araç kullanmaya devam edebiliyor. Ya da psikolojik olarak araç kullanması sakıncalı olan biri sağlıklı iken aldığı ehliyetiyle trafiğe çıkabiliyor. Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, bu konuyla ilgili denetimlerin uygulamaya geçmesi gerektiğini düşünüyor.
Stajyerlik sistemi TBMM'de bekliyor
Stajyerlik sistemini getirecek Karayolları Trafik Kanunu Tasarısı'nın TBMM İçişleri Komisyonu'na ulaşmadığı öğrenildi. Sürücü kurslarının desteklediği 'stajyer sürücü' uygulamasının bazı maddelerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın karşı olduğu biliniyor. Stajyer sürücü uygulamasında ceza puanı gibi yapılan yanlışların toplanması, adayların gerekirse ehliyet sınavlarına tekrar girmeleri gündeme gelmişti. Sürücü Kursları Federasyonu, sürücü kurslarının nüfusa orantılı olarak açılmasıyla ilgili teklifi de Karayolları Trafik Kanun Tasarısı'na eklemişti. ZAMAN
Bilgin Sana Kıymet, Talebin Ne ise O sun Sen. İnsanlığı Sade Yiyip İçmekte mi Sandın ? Halin Ne ise Müşteri Sen Oldun O Hale, Noksanı Meğer Adli İlahidemi Sandın ?
Reklamlar
-
kesinlikle güzel bir uygulama olur hem önüne gelen ehliyet alamaz .
kim bilir belki trafik kazalarıda azalır :D
-
Ehliyet işi özel sektöre devredildikten sonra gerçek anlamda "ehliyeti bakkaldan alma" işine dönüştü. Eskiden polis adama kök söktürüyor, dosya üstüne dosya yakıyordu millet. Umarınm yeni düzenlemeler bir an önce devreye girer ve ciddi şekilde uygulanır.
-
Moderatör
Tam anlamıyla uygulanabilse keşke, yine bir açığını bulur işi kitabına uydurur kurslar da kursa gidecek olanlarda.
Legends may sLeep.. But they never diE..!
-
kurslara bır nevi müjde şartlar ağırlaştıkca zannım o ki fiatları arttırabılırler
diğeri ise uygulamayı uygulayacak ve uygalayacak olanı denetleyecek olanlar işin ciddiyeti ile calışırsa bir şeyler yolunda gıdebılır kaldıki gec başlanmış uygulama ve ivedi olarak devlet bu trafık terorunun önüne gecmeli
bende dün öğrendiğim ve istediğim bir şeyın haberini aldım okullarda secılecek öğrencılere verilecek özel kıyafetler ile okul önü giriş ve cıkış saatlerınde trafık yönlendirme görevi verilecekmiş bunu duymanın sevıncini yaşıyorum inşallah doğru olabılecek bır duyumdur gercekleşir
-
bi kere birisi sürerken direksiyona bakıosa en az 2 sene vermeyeceksin ehliyet..iyi bi uygulama
-
yaptığım araştırmada konunun asparagas haber olduğu, haberde geçen bazı ifadelerin şuan taslak aşamasında olduğu ve bu taslağın yasalaşmasının vakit alacağını söylediler.
aynı zamanda taslak aşamasındaki çalışmaya önerilerimiz ile müdahale edebileceğimizi
bunuda milli eğitim bakanlığı özel ögretim kurumları mevzuat birimi vedat beye göndereceğimiz e-mail, postalar ile şekil verilebileceğini söylediler.
Bekliyorum; öyle bir havada gel ki vazgeçmek mümkün olmasın
Kazasız Sürüşler Dilekle Olmaz Eğitimle Olur
-
iyi ki ben zamanında aldım yoksa işim zormuş ama zor olması lazımda zaten umarım çeki düzen verilir
İNSANLARIN EN ACİZİ DOST EDİNMEYENDİR BUNDAN ACİZİ İSE DOSTUNU YİTİRENDİR
AKLINI KULLAN ADINI ÇIKAR DELİYE HERGÜN BAYRAM EĞLENMEK KALIR GERİYE
(özlü sözler)
-
söyle haha basmasınlar ben daha ehliyet almadım ben alayım ondan sonra kim neye basarsa bassın
-
-
amman ben 3 gun sonra gireyim de ne yaparsalar artık onların bileceği iş ama bence de iyi bi uygulama kursların aldıkları onca para bari benzine gitsin bari.
-
Artık 2030 yılında yürürlüğe girer
Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>
-
Bu akşam tvde haberlerde de aynı konu geçti. En azından bu konunun devlet tarafından gündeme alınmış olması bile sevindirici.
= = = Be Aprilia racer! = = =
-
tubis adlı üyeden alıntı
Artık 2030 yılında yürürlüğe girer
oyle deme kis bak yollarda 3 renk oluyomus yaaaa
Ben Felegin Tekerine Comak Sokariiiiim
Kirli Dunyadaki Kirlenmemis Duygular Adina...
Listen To Your Heart/Roxette/19.10.1988
-
Ehliyet alacaklar dikkat!
Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin uyardı!
Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, yılbaşından önce yayınlanması beklenen yeni taşıt sürücüleri kursu yönetmeliği ile sürücülerin daha fazla eğitim almak zorunda kalacaklarını bunun da kurs maliyetlerini etkileyeceğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) Yönetmeliği'nin değiştirilmesi için yaptığı çalışmalara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şahin, şimdiye kadar sınavların belirli bir güzergahta ve 15-20 dakika gibi kısa bir sürede yapıldığını dolayısıyla değerlendirmenin yeterli olmadığını ifade ederek, yeni yönetmeliğin bunu önleyeceğini söyledi.
Şahin, 'Yeni yönetmelikle sürücü daha fazla eğitim almak zorunda kalacak bu da kurs maliyetlerini etkileyecek' dedi.
Mevcut uygulama ile sınavları iki haftalık hizmet içi eğitimden geçen Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenlerin yaptığını ve sınavların hafta sonları, çok yoğun olmayan güzergahlarda gerçekleştirildiğini anlatan Şahin, 'Bakanlığımız, özel yetiştirilmiş sınav yapıcılar tarafından haftanın her günü sınav yapılması yönünde çalışma yürütüyor. Bu çalışma son aşamasına geldi. Yılbaşından önce yönetmeliğin yayınlanmasını bekliyoruz' dedi.
'TÜRKİYE'DE 2 BİN 700 SÜRÜCÜ KURSU VAR'
Türkiye'de 2 bin 700 sürücü kursu bulunduğuna işaret eden Şahin, şunları kaydetti:
'Türkiye'de sürücü kursu açılması son derece kolaylaştırıldı. Nüfusa göre haddinden fazla sürücü kursu var. Bu da aşırı bir haksız rekabete, kurs fiyatlarının düşmesine ve yeterli eğitimin verilmemesine neden oluyor. Sınavlar çok kolay olduğu için az bir eğitimle dahi insanlar sınavlardan geçebiliyor. Şu anda 200-300 liraya sürücü adayı kursa yazılabiliyor. Bununla yeterli eğitimin verilmesi mümkün değil.'
Şahin, Sürücü kursu açmanın kolaylaştırılmasıyla sürücü kurslarının daha küçük yerlere kaydığını, hiç olmayacak semtlere sürücü kursları açıldığını belirtti.
Sürücü kursları olarak 20 saat direksiyon dersi verme mecburiyetleri bulunduğunu ifade eden Şahin, '20 saat direksiyon eğitimi vermenin karşılığı zaten 300 lira eder. Bunun içinde vergimiz, KDV'miz, diğer masraflarımız var. Bunları karşılamamız mümkün değil. O zaman bundan 20 saat direksiyon eğitimi verilmiyor anlamı çıkıyor. 300 lira ücret alan bir kursun 20 saat direksiyon eğitimi vermesi asla mümkün değil' dedi.
'TÜRKİYE'DE GÜVENLİ ARAÇ KULLANANLARIN SAYISI AZ'
Araç kullanmakla güvenli araç kullanmanın ayrı ayrı şeyler olduğunu belirten Şahin, 'Burada eğitim çok önemli. Türkiye'de herkes araç kullanıyor ama güvenli araç kullananların, trafik kurallarına uyarak araç kullananların sayısı az. İnsanlarımız hala emniyet kemeri takmıyor. Şu anda trafikte bulunanların büyük çoğunluğu hayatını tehlikeye atarak araç kullanıyor' diye konuştu.
Şahin, sadece sürücü kurslarındaki eğitimin yeterli olmayacağını, televizyon programlarında sık sık bu konuların gündeme getirilmesi ve okullardaki trafik derslerini de trafikle ilgili kişilerin vermesi gerektiğini söyledi.
Şu anda direksiyon sınavlarından geçme notunun 70 olduğunu, bunun yüzde 30 bilgi ve beceri eksikliği ile ehliyet alınabildiği anlamına geldiğini ifade eden Şahin, sınavlarda puanlama sisteminden de vazgeçilmesini istedi.
Kaynak:A.A.
ÇELİK KANATLARIN ÖZGÜR ÇOCUKLARI
-
t.c sürücü ehliyetinin avrupa'da sadece 6 ay gecerliliği var. oda avrupa'ya gelen kişinin ehiyet alma süreci için. ben avusturya'dan örnek vereyim. burda ehliyet almak en az 1200 euro'ya mal oluyor. bunun yanısıra bilgisayarda 1600 soruyu içeren bir sınav bu sınav kazanılırsa trafik koşullarında tüm kurallara uyarak ( levha, hız sınırı, geçiş üstünlüğü, ayna bakışları, oturuş, vs vs ) direksiyon sınavı yapılıyor ve tüm sınavları 1 defada kazanan insan süper zeki kabul ediliyor.
motorsiklet değil MOTOSİKLET.
-
Ehliyet aldığım yıllarda (1985) direksiyon sınavı gerçekten zordu. Bırakın herkese ehliyet vermeyi epeyce iyi sürmeniz gerekiyordu. Sonradan ne olduysa (ehliyeti olan araç satın alır mantığı olabilirmi acaba) herkese hediye etmeye başladılar; neredeyse nüfus cüzdanı gibi bir hak oldu. Hatta A2 gibi önemli bir sınıf ehliyeti nasıl böyle sorumsuzca dağıttıklarını düşünüyorum.
-
bu yazıdaki herşey uygulansın ama bana ozaman dünyanın her yerinde geçen ehliyet versinler madem dünya standartlarında bir eyitim vericekler ehliyetimizde dünyanın heryerinde geçen olmalı yok öle ekstar bir kurs görerek uluslar arası belge vermesinde. herkese verilsin.
ATATÜRK diyorki "Türk milletindenim diyen insanlar her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır."
-
Uygulanırsa çok iyi olur harbiden.
Bir damla özür nice yangınları söndürür.Gurur yapmayın yoksa o yangın tüm sevdiklerinizide götürür.
-
İnşallah en kısa sürede tam anlamıyla uygulamaya girer.
[B][COLOR="Red"]Ankara-Akvaryum Motosiklet Grubu[/COLOR][/B]
[COLOR="Black"]::xs26::.....TEHDİT.....::xs26::[/COLOR]
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler