Geçici gümrük vergisi kalksın, ÖTV indirimi yapılsın ondan sonra bi düşünürüz.
Evlerin şişirilmiş fiyatları düşünce insanların bankaya borcu, evin fiyatından yüksek hale geldi, o zaman da insanlar zararın neresinden dönsem kârdır deyip evleri bankalara bıraktı. Ortalık ev dolunca fiyatlar daha da düştü, zincirleme etki oluştu.
Buradaki durum farklı tabii ki. Suni şişme söz konusu değil. İktidarın kamu bankalarını istismar ederek insanları borçlandırması söz konusu.
faiz farkını bankalar değil markalar alıyor.değişen bir durum yok mal 50 bindi faizli 70 e geliyordu.mal oldu 60 bin yine 70e geliyor.1 aydır araba almak istiyoruz hatta 3 4 aydır ama 1 aydır aracım satılıktı.3 ay önce gidip baktığım pazarlık ettiğim arabalar 150 binden haziran ayında 190k küsürlere çıktı.bu ay içinde 200bin tl ye oturucak arabalar.bu arabalar nedir civic corolla astra focus yani öyle mükemmel bir araba da alamıyoruz.az önce satmaktan da almaktan da vazgeçtim.bekleyelim bakalım ne olucak nerede kopucak bu durum.bu arada 0km araba alma gibi bir durum 3 ay önce gerçekten zordu şimdi imkansız.otomobil bayileri migrostan daha kalabalık.2.el alıcak kadar zengin değilim malesef daha pahalı çünkü
suni bir şişme olmasa da şahsen çekilen kredilerle/yeni borçlarla beraber insanların borcunu ödeyemeyip banklara ipotek ettiği şeyleri bırakacağını düşünüyorum. İşte o zaman nakit kraldır konumunda olacağız. Mortgage krizinde de benzer bir durum olmuş anladığım kadarıyla. sonumuz hayrolsun
Sorun o bu şu değil de, IMF ve Kemal Derviş sonrası bankalar sağlamdı. Ekonomideki arkadaşlarla konuştuğumda laf eninde sonunda "hiç değilse bankalar sağlam hocam" diye bitiyordu.
Anladığım kadarıyla artık bankalar da gözden çıkarılmış durumda. Amerika'da 2008 krizinde milletin borsadaki emeklilik birikimleri %20 azaldı. Millet yine hayatına devam etti. Ülkemizde sistem çökerse n'olacak?
Burada da 2008'deki Amerika'daki duruma benzer seyler olacak gibi duruyor, ev almak karli gibi gorunuyor, krediler dusmeye devam edecek gibi, hatta sonunda belki eksiye bile duser, yani 200 bin kredi alip 180 bin olarak geri odenecek gibi. Boyle bir sey olmus mudur dunyada bilmiyorum, hic bilmedigim konular aslinda. Ama oyle bir his iste.
Hoşgeldin hiperenflasyon. Zaten daha kredi açıklanır açıklanmaz fiyatlar yüzde yirmi civarında yükseldi. Adamlar kokuyu alır almaz yapıştırdılar zamları.
Şimdi bir aya kadar genel fiyatlar düzeyinde yüzde yirmilik bir artış olacaktır. Bana göre de çığ gibi büyür..
Bu sistemin amaci sizi krediyle arac sahibi yapmaktan cok kenarda kosede birikiminiz varsa en son kurusuna kadar onu da size cikarttirip, kalan parayi da kredilendirip sizi tamtakir biraktiktan sonra borclu yapmak.
Cunku bu faizlerle yer yuzundeki hic bir banka krediden kar etmez. Onun da acisini sene sonu goruruz zaten. Farkettiyseniz sadece devlet bankalari tarafindan sunulan faizler bunlar. Ozel bankalarin hic birinden bu derece aptalca bir hareket goremezsiniz.
Butun bunun maksadi cebinizdeki son parayi da bir sey lere yatirmaniz, yetmedigi yerde de borclanmaniz.
Bu kredi sıfır honda için geçerli mi? Satış temsilcisinin de malesef bilgisi yok.
bizimkiler ev almaya çalışıyorlar, yanlış yaptıklarını düşünüyorum ama tam emin değilim çünkü ince hesap yapmadım. 100 çekip 170 civarı olarak ödeme gibi bir durum söz konusu, tabi alınacak ev fiyatı da 250 bandında olacak. yani nakit 60 civarı bir para var ve üstünü de kredi çekip ve borç harç bulup tamamlanmaya çalışılacak.
ben işe direk ticari yönden bakıyorum, 250 eve gömene kadar bir işte sermaye olarak kullanıp parayı katlamak daha mantıklı geliyor çünkü eve verilen 250 bin lira kensini seneler sonra tolera ediyor. yani ceviz ağacı hep aklımı kurcaladı, tarla alıp ceviz ağacı dikmek bence daha mantıklı gibi.
sonuçta ev almakta ticari bir hareket, kazanç ve zarar analizi yapmak lazım, yani ev satın almış olmak için ev alınmaz. bankalar haciz ile el konulmuş evlerle dolu.
Bu kredi faizi düşmesi vatandaşın zararına. Mal sahipleri anında fiyatlara zammı bindirdiler , olan tüketiciye oldu. Zenginlerin malına mal katmaktan başka bir işe yaramadı.
Haklısın, bizim millet evi/arabayı yatırım aracı olarak görüyor aslında girişimi, bir işe yatırım yapmayı öğrenseler çoğu zaman böyle olmayacak fiyatlar. NEyse gelelim diğer şu soruna, ceviz ağacın ceviz vermesi hemen olmaz ama, 7-10 sene beklemen lazım. Bizim bahçedekiler 10 sene oldu daha vermediler, aşı olacak. Birde ceviz çok su ister, hergün neredeyse su ister yoksa hemen kurumaya başlar. Bunları göz ününde bulundurman gerekebilir. Belli bir olgunluğa erişince azalatılabilir.
Neden sadece kamu bankaları bu kadar düşük faizle kredi veriyor? Faizin maliyeti hemen hemen her bankaya aynı değil mi? Corona sürecinde karşılıksız basılmış paranın maliyetini başkasına yıkmak için olabilir mi?
Şu an bu konu içerisinde 3 kullanıcı var. (0 üye ve 3 misafir)