Kredi Kartı İle Benzin Alımlarına Düzenleme Gelebilir
Reklamlar
-
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), akaryakıt sektöründe nakit ve kredi kartı olmak üzere iki ayrı fiyat belirlenmesi talebini EPDK’ya sundu. Talebe göre kredi kartı ile alınan benzin, nakit alınan benzine göre daha pahalı olacak.
PÜİS, nakit ödeme yapan tüketicilerin bir avantaja sahip olabilmeleri için akaryakıt sektöründe nakit ve kredi kartı olmak üzere iki ayrı fiyat belirlenmesi talebini EPDK'ya sundu.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca kredi kartı ile yapılan akaryakıt alımlarında tüketicilerin herhangi bir komisyon ödemediklerini hatırlattı.
“BAYİLER DEVAMLI FİNANSMAN İHTİYACI İÇİNDE”
Akaryakıt bayilerinin yüksek tutarlarda işletme sermayesi gerektiren bir alanda faaliyet gösterdiklerini belirten Okumuş, “Bayiler devamlı finansman ihtiyacı içinde bulunmaktadırlar. Bu nedenle de bayiler kredi kartı ile yapılan satışlarda 40-45 günü bulan vadeleri bekleyememekte ve bankalara yüzde 3'lere varan kredi kartı komisyonu ödeyerek finansman ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadırlar.” dedi.
“KAMU BANKALARI İLE GÖRÜŞTÜK”
Kredi kartı komisyonları nedeniyle bayilerin taşıdığı finansman yükünü bir nebze de olsa hafifletmek için PÜİS olarak Türkiye Bankalar Birliği nezdinde kamu bankaları ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Okumuş, “İlk protokolü Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile imzaladık. 15 Ekim 2018 tarihinde başlayan Ziraat Bankası'nın uygulaması bayilerimizi az da olsa rahatlattı. Diğer kamu bankaları ve özel bankalar ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ziraat Bankasına sektörümüze verdiği destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Ziraat Bankası'nın bizlere verdiği desteğin, diğer bankalar için de örnek teşkil etmesini diliyorum.” dedi.
“KÂRLI ÇIKAN SADECE BANKALAR
Kredi kartı ile yapılan satışların bayilere zarar verirken, tüketicilere borç erteleme dışında bir şey kazandırmadığı söyleyen Okumuş, “Bayiler brüt yüzde 5 kar paylarının yarısından fazlasını kredi kartı komisyonu olarak bankalara vermektedirler. Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan satışlarda kârlı çıkanlar sadece bankalar olmaktadır. Sektöre zararı olan, tüketiciye ise faydası bulunmayan, sadece bankalara para kazandıran bu sistemin değişmesi gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“NAKİT ÖDEYENE İNDİRİM YAPILABİLİR”
İmran Okumuş sözlerini şöyle noktaladı:
Gelişmiş ülkelerde, örneğin Amerika'da nakit alımlarda pompa satış fiyatları daha düşükken, kredi kartı ile yapılan alımlarda ise daha yüksektir. Bunun doğru bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Sektörümüzde dağıtıcı bayi ilişkisinde hali hazırda bu sistem uygulanıyor. Dağıtıcılar, aldığı yakıtın bedelini peşin ödeyen bayilere, vadeli olarak ödeyen bayilerden daha indirimli fiyat uyguluyor. Aynı şekilde nakit ödeme yapan tüketicilere de, kredi kartı ile ödeme yapanlara göre bir indirim uygulanabilir.
Akaryakıt sektörünün en önemli halkası olan ve yılın 365 günü, günün 24 saati tüketiciye en üst düzeyde hizmet veren akaryakıt bayilerinin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri ve tüketicilerin de nakit ödeme yaptıklarında bir avantaja sahip olabilmeleri için nakit ve kredi kartı olmak üzere iki ayrı fiyat belirlenmesi önerimizi EPDK'ya sunduk. Finansal promosyonların da kaldırılması halinde, akaryakıtı nakit olarak alacak tüketicinin önemli bir avantaja sahip olacağına inandığımız bu sistemin yapılandırılmasını EPDK'dan talep ettik. Bu sistem yapılandırıldığı takdirde, hem sektörün, hem de tüketicilerin kazanacağına inanıyorum.”
FOREKS
Reklamlar
-
Gelde üzerinde kask eldiven mont varken depoyu fulle sonrada nakit öde.
Bunların niyeti vergi mi kaçırmaktır nedir anlamadım. Vergi kaçıran esnaf gibi fatura almazsan yüzde 10 indirimde yapar bunlar. OO ii benzini artık 6 liraya alabileceğiz.
-
hasangazili adlı üyeden alıntı
Gelde üzerinde kask eldiven mont varken depoyu fulle sonrada nakit öde.
Bunların niyeti vergi mi kaçırmaktır nedir anlamadım. Vergi kaçıran esnaf gibi fatura almazsan yüzde 10 indirimde yapar bunlar. OO ii benzini artık 6 liraya alabileceğiz.
Cidden inandınız mı? Sanmıyorum ama sorayım dedim
Bunların yapacağı belli, yine gizli zam.
Nakit benzin fiyatı 7 TL, K.Kartlı satış kart komisyon bedeli ile 7,32 TL, Bankamatik kartı ise 7,15 TL. Rakkamlar sallamasyondur ama daha uygun olacağını sanmam.
Şemsiyenin boy boy olduğunu, alındığında açılıp kullanıldığını, açılmayacak yerde şemsiye ihtiyacı olmadığını, ihtiyaç olan yerde açılacağının garanti olduğunu hatırlatırım. Hayır yani o şemsiyeyi koyacak yer yokmuş gibi her seferinde ille de gö[z]ümüzde açmanın da anlamı yok di mi! Hem de herkesin gözü önünde, hemde herkese, hem de göz göre göre... Burada sorun şemsiyede veya açanda değil de açtırırken milletin gözünün içine bakanda sanki.
-
-
Kural [ Z ] adlı üyeden alıntı
Cidden inandınız mı? Sanmıyorum ama sorayım dedim
Bunların yapacağı belli, yine gizli zam.
Nakit benzin fiyatı 7 TL, K.Kartlı satış kart komisyon bedeli ile 7,32 TL, Bankamatik kartı ise 7,15 TL. Rakkamlar sallamasyondur ama daha uygun olacağını sanmam.
Şemsiyenin boy boy olduğunu, alındığında açılıp kullanıldığını, açılmayacak yerde şemsiye ihtiyacı olmadığını, ihtiyaç olan yerde açılacağının garanti olduğunu hatırlatırım. Hayır yani o şemsiyeyi koyacak yer yokmuş gibi her seferinde ille de gö[z]ümüzde açmanın da anlamı yok di mi! Hem de herkesin gözü önünde, hemde herkese, hem de göz göre göre... Burada sorun şemsiyede veya açanda değil de açtırırken milletin gözünün içine bakanda sanki.
O kadar yol yapıldı daha şemsiyenin derdine düştün. Ayıp ayıp.
-
Vazelinim kakao'lu olsun. kakaoluyu severim.
-
Cumhurbaşkanı ne derse ben de öyle düşünüyorum.
-
Vatandaş kredi kartı ile aldığında vadeli mi alıyormuş benzini. Ellerini cebimize sokmak için yalan uydurmak yerine bizim ödeyeceğimiz banka komisyonunu vatandaşa ödettirmek istiyoruz deseler tamam diyecem. Akaryakıt işverenlerimize ve sendikalarına sevgiler, saygılar...
-
Süper Moderatör
Eğer faizler düzelmez pos komisyonları da eski seviyelerine inmezse sadece akaryakıt değil, her sektörde göreceğiz bunu.
Ben müşterimden komisyon farkını alıyorum malesef, 2.30 oldu pos oranım. Nasıl almayayım?
-
Para bankacılıkta. Kredi kartı, komisyon. Hesap, işletim ücreti. Sanki hesaptaki paraya hiç dokunmuyor da işletme parası alıyor.
-
-
(ツ) adlı üyeden alıntı
ekonomi çok iyi
Parada Yok Gibi
-
Tek cekimde komisyon 1.45lerde ve ertesi gün hesapta olacak şekilde çalışılıyor genelde. Bunlar neden bahsediyor
-
AzÇok adlı üyeden alıntı
Vatandaş kredi kartı ile aldığında vadeli mi alıyormuş benzini. Ellerini cebimize sokmak için yalan uydurmak yerine bizim ödeyeceğimiz banka komisyonunu vatandaşa ödettirmek istiyoruz deseler tamam diyecem. Akaryakıt işverenlerimize ve sendikalarına sevgiler, saygılar...
Bu tabiri pek sevmem fakat ''on numara yorum olmuş'' arkadaşım.
Evet mesele net olarak banka komisyonunu biz odemeyelim mantığıdır.Benzinlik sahibinden daha zengin olan vatandaş! cebinde parasi yokken karttan nakit cekip benzinciye versin diyo ağalar.Banka kartıyla yapılan alisveriste falan satıcı komisyon ö-de-mez zaten net bilgidir. Kredi kartinda ise erken alacaksa öder, sanki sadece kendi bekliyor.Öbür tarafından düşünürsen bankalar bile musterisinden belli bi süre sonra alıyor parayı hesap kesimine göre madem akaryakıt işi böyle işliyorsa. .
Ödeme zorluğuymuş muş da muş muşEn istikrarlı sektorlerden biridir oysa.Bi tarafından da vergi ödememe ve benzine farklı mamul karıştırmaya teşebbüse tahrik;) ve de bindirim sinyalinin habercisi işte, yolunacak tavuk her zaman belli..
-
eğer nakit alımda şu an ki fiyattan 15 kuruş inmezse o iş yaş
bu fiyatın üzerine banka komisyon ayağına zam gelirse bu millet yemez
aslında bu tüketici azcık bilinçlenip sadece 1 gün marş basmasın bak gör fiyatlar nasıl geri geliyor
millet rahata alışmış
halbuki farkında değil 1 gün benzin almasak sigara almasak alkol almasak tr deki bütn ekonomik dengeler sarsılıyor
bütün sektör + maliye sallanıyor siz bile şaşırırsınız ama farkında değiliz
eğer biz bu ürünleri sadece 1 hafta boykot etsek maliye tirtir titrer
-
Eveeeet petrol baronlarının az daha kazanması için çok güzel bir yol daha.
Allah müstehak eylemiş bize!!!
-
" tüketicilere borç erteleme dışında bir şey kazandırmadığını söyleyen Okumuş "
İş Bankası Maksimum mobil ödemeye 500 tl ye kadar %10 indirim veriyor , diğer bankalarında güzel indirimleri var , nakit ödeyene aynı indirimi yapacakmısın Sayın Okumuş
-
Litresi 5TL den 100lt nakit alırım.
-
Litresi 4 liradan 1000 litre ön ödeme yapabilirim
-
sene 85 falan. yazın tatile köye gidiyorum. dedemler çiftçilik yapıyor. evin önünde kocaman bir yakıt tankeri var. nerden baksan 100 büyük varil alacak kadar büyük. o zamanlar o tankeri mazotla doldurup çift sürüyorlardı.
şu anda bırak tankeri, traktörün deposunu zor dolduruyoruz. zaten çiftçilik yapan da pek kalmadı. zarar yazıyor hep, millet hamallık yapmak istemiyor..
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)