Yukarıdaki yorumları okuyunca inanın çok üzüldüm. Devlet tarafından motosikletlerle ilgili bir vergi düzenlemesi yapıldı ve bir çok forum kullanıcısı sanki bunu fırsat bilip içindeki Cumhurbaşkanı ve hükümet kinini öbek öbek dışa vurmaya başladı.
Böyle bir zam olmasaydı, hatta vergi indirimi olsaydı bu insanlar hükümete teşekkür falan edecek değillerdi. Yine her fırsatta alışık olduğumuz bu hakaretleri saymaktan geri durmayacaklardı. O sebeple forumdaki hakaret dolu, karamsar mesajları yazan vatandaşları kesinlikle muhattap almıyorum. O vatandaşlar bi zahmet mesajımı okumadan, dikkate bile almadan bir sonrakinden devam etsinler.
Gözünü kin bürümemiş, sağlıklı düşünebilen arkadaşlarla baş başa kaldığımıza göre vergi düzenlemesi konusundaki düşüncelerimi aktarmak istiyorum. Şahsen bu düzenlemeye hiç şaşırmadım. Niye mi?
http://urun.n11.com/elektrikli-motos...let-P189270105
Linkteki Yuki Gusto 100 motor 2.680,00 TL'den satılıyor ve bayağıdır yüzüne bakan yok. Satıcı sezon bitimine yakın belki indirime bile gidebilir.
http://urun.n11.com/cup/yuki-gusto-4...let-P145996202
Burada ise daha alt segmentte olan, satıcının yukarıdaki modelden daha ucuza temin ettiği Yuki Gusto'nun 50cc'lik model var. Gördüğünüz gibi 3.135,00 TL'den kapış kapış alınmış. Bu rakam nispeten insaflı olanlardan. Benzer 50cc cub motora 4.000 TL ye yakın fiyat çekenler var ve kapış kapış alındı bu motorlar. Piyasada 2 haftadır 50cc motor yok.
Peki neden? Çünkü devlet 50cc motordan A1 ehliyet zorunluluğunu kaldırdı. Kaldı mı cebinizde 800 TL? Bir de sigorta zorunluluğu kalktı, MTV de kalktı. bunlar da yıllık 700 - 800 TL civarında yapar. Peki bu indirimler, muafiyetler kime yaradı? Size mi? Yanılıyorsunuz...
Yukarıdaki tablo ortada. Satıcı firmalar normalde 2.500 TL'ye satmaları gereken motoru, ehliyet, sigorta ve MTV avantajlarımızı fazlasıyla cebe indirerek 4.000 TL civarında bir fiyatla bize kitledi. Çünkü biliyorlar ki biz bu parayı o motora veririz.
Bu hareketin anlamı ne? Bu ve benzeri hareketler, satıcıların "Bana vergi kitleyiiiiin, ben ek vergi istiyooooom" diye bağırmasından başka birşey değil. Sen vatandaşın yararlanması gereken avantajları cebe indirirsen olacağı zaten bu. Şaşırmamak lazım.
Motor fiyatlarındaki ek vergilere gelince. Bu vergilerin, vatandaş için değil satıcıların yukarıdaki örnek ve daha nice dalaverelerle sağladıkları haksız kazançların önüne geçmek için konulduğunu düşünüyorum.
Yukarıdaki örnekte gördüğümüz gibi satıcı, motorun fiyatını belirlerken maliyeti göz önüne almıyor, alıcının bu motora ne kadar para verebileceğini araştırıyor ve fiyatı ona göre belirliyor.
Şahsi düşüncem, satıcılar motor satmaya devam etmek istiyorlarsa eninde sonunda kendi karlarından kısarak cebimize hitab etmek durumundalar. Belki ilk refleks olarak vergiyi son kullanıcıya yüklemeyi deneyebilirler fakat ileri tarihlerde eninde sonunda fiyatlar makul seviyeyi bulacaktır.