Stajyer ehliyeti 2016 başlıyor. Yeni ehliyetler 80 ülkede geçerli olacak
Reklamlar
-
18 Ağustos 2015, 15:34
İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, stajyer sürücü uygulamasının 1 Ocak 2016'da başlayacağını belirterek, "İlk defa ehliyet alacakların stajyerliğe kalmaması için 10 Eylül'e kadar sürücü kurslarına başvurarak, 10 Ekim'de yapılacak teorik sınava girmeleri gerekmektedir" dedi.
Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stajyer ehliyetin, ilk defa ehliyet alacaklar için başarılı olduktan sonra sürücü belgesini 2 yıllık staj çerçevesinde kullanması anlamına geldiğini ifade ederek, stajyer ehliyette, kursiyere 75 ceza puanı hakkı verileceğini söyledi. Kursiyerlerin 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurması halinde psikoteknik belgesi aldıktan sonra tekrar ehliyet için sürücü kursuna müracaat etmesi gerekeceğini anlatan Tekin, şu bilgileri verdi:
"Kursiyer, 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı 3, yaya üstünlüğünü de 3 kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak. Bu durumda kursiyerin tekrar sürücü kursuna baştan müracaat etmesi gerekecek. İlk defa ehliyet alacakların stajyere kalmaması için 10 Eylül'e kadar sürücü kurslarına başvurarak, 10 Ekim'de yapılacak teorik sınava girmeleri gerekmektedir. Yani stajyerlikten önceki son sınav 10 Ekim 2015'te. Bu sınava girebilmesi için kursiyerlerin sürücü kurslarına en geç 10 Eylül 2015 tarihine kadar müracaat etmesi gerekiyor."
"Yeni ehliyetler 80 ülkede geçerli olacak"
Murat Tekin, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, stajyer ehliyet dışında birçok yeniliği getirdiğini söyledi. Buna göre 9 olan ehliyet çeşidinin 17'ye yükseldiğini dile getiren Tekin, B sınıfı ehliyetlerin 10, E sınıfının 5 yılda bir sağlık raporu alınarak değiştirileceğini, böylece ömür boyu ehliyet döneminin kapanacağını vurguladı.
Yeni yılla birlikte yenileriyle değiştirilecek olan yaklaşık 25 milyon ehliyetin, Avrupa ülkeleri başka olmak üzere 80 ülkede geçerli olacağını dile getiren Tekin, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün ehliyetlere yönelik yaptığı yönetmelik değişikliklerinin hem teorik, hem de direksiyon sınavlarını daha ciddi bir noktaya taşıdığını kaydetti.
Tekin, "Sürücü kursuna müracaat eden her 100 kişiden 99'u direksiyon sınavlarında başarılı olurken, bugün bu istatistik yüzde 60'lara kadar gerilemiştir. Ehliyet alacaklar için dünya standartlarında kriterler getirilmiştir. Zor olan bu ehliyet sınavı sistemi, 1 Ocak 2016'dan itibaren daha zor olacak" dedi.
Değişiklikle sertifika sürelerinin iki yılla sınırlandırıldığını, ehliyete dönüştürme süresini aşanların sertifikalarının iptal edileceğini belirten Tekin, "Sertifikası elinde olan sürücü adayları stajyer olmak istemiyorlarsa sertifikalarını 1 Ocak 2016'dan önce ehliyete dönüştürmeleri gerekiyor. Trafik daire müdürlükleri yapılan müracaatlarla stajyerlikleri kontrol edecektir. 1 Ocak 2016'dan sonra sertifikasını ehliyete dönüştürmek isteyenler sınavlarda hangi tarihte başarılı olmuş olurlarsa olsunlar, stajyerliğe kalırlar. Burada esas alınan trafik müdürlüklerine yapılan müraacatlardır" diye konuştu.
Kaynak: Milliyet
Reklamlar
-
18 Ağustos 2015, 16:18
Ben artık inanmıyorum buna ya iki sene önce bile sırf stajer olmamak için acele etmiştim. Hep lafta.
-
18 Ağustos 2015, 16:52
Ben aldım Allah'a çok şükür o yüzden no problem
-
18 Ağustos 2015, 17:27
2007 yılında ehliyetimi alırken sürücü kursundaki görevli " aman bak bu yıl içinde hemen al,2008'de stajyer uygulaması gelecek,uğraşıp durusun bak" dediğini dün gibi hatırlıyorum. eğer gerçekten 2016'da bu uygulamaya geçilecekse çok şaşıracağım.
-
18 Ağustos 2015, 17:38
Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Sizin yine iyi ben 2004 de aldım o zamanlar bile güya son fırsattı. Aradan 11 sene geçmiş hala aynı hikaye dönüyor.
-
18 Ağustos 2015, 18:23
Bence bu sefer kesinlikle çıkacak stajer muhabbeti
-
18 Ağustos 2015, 20:50
stajyer muhabbeti senelerdir dönüyor asıl siz ehliyet sınıflarından haber verin kesinleşti mi motosiklet sınıfları yaş sınırları yıl sınırları ?
-
18 Ağustos 2015, 21:40
halihazırda b sınıfı ehliyet sahibi olup motosiklet ehliyeti alacakları ilgilendiriyor mudur bu uygulama?
-
18 Ağustos 2015, 22:33
zapalka adlı üyeden alıntı
2007 yılında ehliyetimi alırken sürücü kursundaki görevli " aman bak bu yıl içinde hemen al,2008'de stajyer uygulaması gelecek,uğraşıp durusun bak" dediğini dün gibi hatırlıyorum. eğer gerçekten 2016'da bu uygulamaya geçilecekse çok şaşıracağım.
2008 de de ben aldım "aman hemen al 2009 da stajyer sistemi gelcek" dedilerdiydi :D
Toprağı hatmeden asfalta hükmeder
Twitter/instagram @ywitcan
Yiğit Can
-
18 Ağustos 2015, 22:35
beyler bu seferki gerçek, resmi gazetede çıktı yasa değişikliği. Aman çıkmaz diyip bırakmayın almayan varsa alın 2016 olmadan. Çok konuşuldu hala 'inanmıyorum 11 yıldır bunu diyolar asla çıkmaz bu yasa ' demeyin işte.
-
19 Ağustos 2015, 01:00
Ben askerdeyken hergün askerlik düştü diye söylentiler yayılıyodu. Öyle böyle derken 15 ay askerlik bitti. Geldim 2 sene sonra askerlik düştü. Buda ona benzer bişey olsa gerek. Yıllardır stajyerlik oldu olcak. Hayırlısı
-
19 Ağustos 2015, 01:22
Herkes yırtmış bize vurucak keşke mart ayına kadar erteleselerdi 3 ay yüzünden girdi bize stajyerlik 18de alıcaz mecburen
-
19 Ağustos 2015, 01:30
telike adlı üyeden alıntı
2008 de de ben aldım "aman hemen al 2009 da stajyer sistemi gelcek" dedilerdiydi :D
Ben de 2006'da B ehliyeti alırken acele etmen iyi, stajyer ehliyet gelecek demişlerdi geç oldu ama yasa geldi nihayet.
-
19 Ağustos 2015, 01:51
Ağustos sonunda sınava girip A2 ehliyetimi alacağım. Daha sonra B ehliyeti almak istediğim de hem stajyer olmayacakmışım hem de tekrardan yazılı sınava girmeyecekmişim. Kurstan bunu duyunca ciddi sevindim. :D
-
19 Ağustos 2015, 02:37
Berkay* adlı üyeden alıntı
Ağustos sonunda sınava girip A2 ehliyetimi alacağım. Daha sonra B ehliyeti almak istediğim de hem stajyer olmayacakmışım hem de tekrardan yazılı sınava girmeyecekmişim. Kurstan bunu duyunca ciddi sevindim. :D
Sınava gireceksin, Stajyer konusunu bilemiyeceğim.
-
19 Ağustos 2015, 09:28
Mengu16 adlı üyeden alıntı
Ben de 2006'da B ehliyeti alırken acele etmen iyi, stajyer ehliyet gelecek demişlerdi
geç oldu ama yasa geldi nihayet.
Bence gelmedi yasa falan. Yıllardır süren şaka artık daha gerçekçi
-
19 Ağustos 2015, 11:00
Sene 2002 i ben ehliyete yazıldım kursta bulunan memur yeni yılda stajyer ehliyet gelecek yasa onaylandı iyiki aldın Demişti
Yürürlüğe giremedi gitti
-
19 Ağustos 2015, 18:15
18 temmuzda yaşı doldurdum ama param yok babamda almıyor bakalım 10 eylüle kadar ikna edebilicekmiyim pederi yoksa dünyaya küserim valla.
-
20 Ağustos 2015, 02:14
bu motosiklet ıcın gecerlı degıl dımı ?
-
21 Ağustos 2015, 08:07
REASON adlı üyeden alıntı
18 temmuzda yaşı doldurdum ama param yok babamda almıyor bakalım 10 eylüle kadar ikna edebilicekmiyim pederi yoksa dünyaya küserim valla.
adam başına gelecekleri biliyor. ehliyet alacaksınız, sonra talepler "baba araba al, baba motor al"a dönüşecek. düşünmüştür, destek vermemeye karar vermiştir
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)