Trafik cezalarına zam geldi
Reklamlar
-
Trafik cezaları, Maliye Bakanlığının yeniden değerleme oranı çerçevesinde yılbaşından itibaren yüzde 3,93 oranında arttırılacak.
Buna göre, sürücü belgesi almadan araç kullananlar ile belgesi geri alındığı ya da iptal edildiği halde direksiyon başına geçenlere bin 462 lira ceza verilecek. Sürücü belgesi sınıfına göre sürmeye yetkili olduğu aracın dışındaki araçları kullananlara da aynı ceza uygulanacak.
Araç kullanırken sürücü belgelerini yanında bulundurmayan ya da trafik görevlisi talep ettiğinde belgesini göstermeyenler 172 lirayla cezalandırılacak.
Şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte sürülen araçların emniyetle geçişini beklemeyen ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirenlerin cezası 172 lira olacak. Trafik polislerinin işaretlerine uymayanlar da 172 lira ceza ödeyecek.
UYUŞTURUCU VE ALKOLE AĞIR CEZA
0,50 poromilin üzerinde alkollü olarak hususi otomobil kullanan sürücüler, birinci defada 727 lira, ikinci defada 911 lira, 3 ve 3'ten fazlasında ise bin 462 lira ceza ödeyecek. Trafik polisleri, 5 yıl içinde alkollü araç kullananların ehliyetine birinci defada 6 ay, ikinci defada 2 yıl, 3 ve 3'ten fazlasında 5 yıl süreyle el koyacak.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullananlara 3 bin 741 lira ceza yazılacak. Bu kişilerin ehliyetine de 5 yıl el konulacak.
Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığını ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla kollukça teknik cihazların kullanılmasını kabul etmeyen sürücüler 2 bin 78 lira ceza ödeyecek. Bu sürücülerin de ehliyetlerine 2 yıl el konulacak.
Emniyet kemeri ve kask takmamanın cezası 80 liraya çıkarılacak.
Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımlarından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan aracı kullananlara da 80 lira ceza verilecek.
Görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar ve eşya bulunan, tehlike yaratacak veya çevredekileri rahatsız edecek derecede duman ya da gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 172 lira ceza ödeyecek.
HIZ SINIRI
Hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30 oranında aşan sürücülere 172 lira, yüzde 30'dan fazla aşan sürücülere ise 356 lira ceza yazılacak. 1 yıl içinde hız sınırını 5 defa ihlal ettiği belirlenen sürücünün elliyeti 1 yıl geri alınacak.
Hızın tespitine yarayan cihazların yerlerini belirleyen veya sürücüleri ikaz eden cihazları araçlarında bulunduranlara bin 462 liradan 2 bin 203 liraya kadar ceza verilecek.
Araçların hızlarını, kavşak, dönemeç, tepe üstleri, yaya geçitleri, hemzemin geçitler, tünel, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmayan sürücülere 80 lira ceza verilecek.
Dönüş kurallarına riayet etmeyen sürücüler 80, geçme ve geçilme kurallarına uymayan ya da yasak yerde geçen sürücüler ise 172 lira ceza ödeyecek. Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymayan sürücüler ile önlerinde giden araçları güvenli ve yeterli bir mesafeden izlemeyip yakından takip eden sürücülere de 80 lira ceza verilecek. Kavşaklara yaklaşırken şartlara uyacak şekilde yavaşlamamak, geçiş hakkı olan araçlara ilk geçiş hakkını vermeyenler de 80 lira ödeyecek.
Duraklamanın yasaklandığı yerler ile görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerler ve dönemeçte duraklayanlara, kavşak, tünel, rampa, köprü ve bağlantı yollarına yerleşim birimleri içinde 5 metre, yerleşim birimleri dışında ise 100 metre mesafede duraklayanlara 80 lira ceza verilecek.
PARK YASAĞI
Park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde, geçiş yolları önünde veya üzerinde, yangın musluklarına her iki yönden 5 metre mesafede park eden sürücülere 80 lira ceza uygulanacak.
Kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde park eden sürücüler de 80 lira ceza verecek. Yaya yoluna park edenler 80, engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerini kullananlara da 160 lira ceza yazılacak.
Araçlarda şartlara uygun ışık donanımı bulundurmayanlara 356 lira, geceleri, yerleşim birimleri dışında karayollarındaki karşılaşmalarda, bir aracı takip ederken, bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar ve yerleşim birimleri içinde, gündüzleri ise görüşü azaltan sisli ve yağışlı havalarda yakını gösteren ışıkların yakılmaması durumunda sürücülere 172 lira ceza yazılacak. Dönüş ışıklarını geç anlamında kullanmanın cezası ise 80 lira olacak.
CEP TELEFONU KULLANANLARA 80 LİRA
Taşıma sınırı üstünde yolcu alan sürücülere 64, karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapan sürücülere ise 164 lira ceza yazılacak.
Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını şartlarına uygun olmadan araçlarda bulunduran, bu cihazları kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullanan sürücüler ile araçları, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca süren, araçlardan bir şey atan veya döken, seyir halinde cep veya araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücülerin cezası da 80 lira olacak.
KAÇANLARA CEZA
Yaralamalı veya ölümlü kazalarda olay yerinden kaçanlara 356 lira, kazayı yetkililere bildirmeyenlere ise 172 lira ceza verilecek. Kazazedelere yardım etmeden olay yerinden uzaklaşanlara da 172 lira ceza verilecek.
Araçlara izin almadan reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak takılması ya da yazılması, sesli ve ışıklı donanımların bulundurulması durumunda sürücülere ve araç işletenlerine 80 lira ceza uygulanacak.
Kamyon, çekici ve otobüslerde takoğraf, taksilerde ise taksimetre bulundurmayan ya da kullanmayan sürücüler 356 lira, takoğraf veya taksimetreyi bozuk imal eden ya da bozan, bu durumdaki cihazları kullanan kişilere de 5 bin 519 lira ceza verilecek. Aracın muayene süresini geçirenler ise 80 lira ödeyecek.
YAYALARA UYGULANACAK CEZALAR
Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde, yayalar için ışıklı işaret olduğu halde bu işaretlere uymayan, karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmeyen yayalara 80 lira ceza verilecek.
Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde ve kavşaklarda, yaklaşan aracın uzaklık ve hızını göz önüne almadan veya göz önüne aldığı halde uygun zamanda geçmeyen yayalar da aynı cezayı ödeyecek.
Kaynak: Hürriyet
Reklamlar
-
Hala komik , bi ciddiyete bindiremediler. Hala...
-
fiyatların artmasıyla bu işler yoluna konulamaz.Bu halkı sömürmekten başka bişey değil. Ne kazanıyoruz ki ne ödücez. Bu öyle bişey ki zengin olan bu hataları yapma lüksüne layık. Ama fakir olan ?
İnsanları kurallara uydurmak için cebinde ki 5 kuruş paraya göz dikiyor devlet. Yani paran varsa kural dışına çıkabilirsin. Bu nasıl bi zihniyet.
Eğer insanları kurallara uydurmak istiyorsalar.Önce eğitim,eğitim, eğitim. Trafikte polisleri bu denetimleri fazla ciddiyete alsalar. Kontroller artsa
en basitinden yayanın yeşili beklemeden karşıdan karşıya geçmesi.Ben bundan bi 10 yıl 15 yıl daha hayatımda hiç bir yayaya ceza kesildiğini görmedim , göremem,göremicem.Sanki bu bir hata değilmiş gibi. Bu da halkı soymanın bir başka medeniyet şekli
-
trafik cezası yedim telefonla konuşurken, polis geldi, trafikteydim ama araç duruyordu yoğun trafikte, konuşuyordun dedi, napcaktım dedim bende, kulaklık kullan dedi, polise dediğim aynen şu " abi cezayı kesiceksen kes ama, rica ederim saçmalama, kullandığım araç otomatik, kulaklıkla konuşunca dikkat dağılmıyormu, burda önemli olan el kullanmamak mı ?, zaten araç otomatik elimi kullanmıyorum, kulaklıkla konuşunca ne farkedicek, dikkatimi konuşmaya vericem, bence herkese boş boş kulaklık kullan deme, komik oluyosunuz dedim," bayağı sinirlendi... aslında demek istediğim kural var ama niye var olduğunu bilmiyor devlet, ve uygulamacıları.
-
ceza ve kameralar ile değil de eğitim ile olmalı trafik düzeni.
cezaların artması sadece para kazandırır. hangar gibi geniş yola 70km hız limiti koymaları, ve daha çok ceza kesebilmek için viraj çıkışı gibi kritik yerlerde yolu daraltıp uygulama yapmaları iyi niyetlerini sorgulatıyor bana.
-
Devletin yeni yılda trafik cezalarından beklediği net gelir ne acaba
-
aman dikkat edin yılsonu bütçeyi tutturmak için yılın son aylarında otamoka ceza yazıyorlar, aklınızda bulunsun...
-
Eee memura emekliye öğretmene zam var, bir yerden gelmesi lazım değirmen suyunun...
-
Hepsini anladımda yayalara ne cazası yakında yayalarada plaka flan isterler
-
Cezaların fiyatından çok denetimin sıklığı önemli...
Kask takmamanın cezası var, ama her yerde vızır vızır kasksız sürücüler dolaşıyor...
Her gördüğünde bas cezayı, o zaman etkili olur...
-
admin adlı üyeden alıntı
Araçlara izin almadan reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak takılması ya da yazılması, sesli ve ışıklı donanımların bulundurulması durumunda sürücülere ve araç işletenlerine 80 lira ceza uygulanacak.
Trafikte çokça görmeye alıştığımız Atatürk imzalı ve zihniyet olarak iktidara biat etmeyen kesimide unutmamışlar, bende bu uygulamaya inat motorumun krenajlarına Atatürk resmi yaptıracağım hadi bakalım ne diyecekler...
Ceza yazılırkende ceza makbuzuna özellikle neden ötürü ceza yediğimi not düşülmesini isteyeceğim ki bunu hatıra olarak saklayabileyim
Trafikte emniyet kemeri/kask takmadan dolaşıp, şerit tanımayan ve zayıf gördükleri araçları sıkıştırmayı erkeklik adletmiş onca 'sürücü demeye dilim varmıyor' şahsiyet varken sen tut cezaları ağırlaştır. Senin memurunda kalksın kafasına uyana cezayı yazsın, oh ne ala memleket
-
Eskişehir yolundan Ankara'ya giriyorum, tabelada arabamın plakası çıktı ,"ortalama hızınız 133km/h."
İyi de yol boyunca hiç 100'ü geçmedim, bu neyin kafası??
-
Anlamadığım şu ki;
Cep telefonuyla elle tutulup konuşulur. Bir kulaklık bir de bluetooth şeklinde.
Madem ceza vereceksin kulaklıklıya da ver. Sonuçta biriyle konuşuluyor.
-
cep telefonu ile konuşmak alkol kullanımından daha fazla kazaya sebeb olmakta.
bluetooth ile konuşursan 2 elin direksiyonda olabileceği için daha güvenli .
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler