Aramızda Herhangi bir Sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayan(ssk, bağkur vs.), sağlık sigortası olmayan arkadaşlar vardır muhakkak.
Allah(c.c) kaza bela göstermesin, lazım olursa diye sağlık sigortalı olmakta fayda var.
Bu yüzden Genel Sağlık Sigortası sistemini bilgim dahilinde, dilimin döndüğü kadarıyla anlatayım.
NEDİR BU GENEL SAĞLIK SİGORTASI?
Devletin sağladığı, yeni çıkan kanuna göre, Herhangi bir sigortası olmayan kişiler için (SSK, BAĞKUR vs.) mecburi olan bir sağlık sigortası sistemidir. Kısaca GSS denir.
Öncelikle gelir gurubu tanımlamalarını yapalım:
kişi başına düşen gelir, asgari ücretin 3 te 1 inden az ise bu aileye/ kişiye muhtaç denir.
kişi başına düşen gelir, asgari ücretin 3 te 1 i ile asgari ücret arasında ise bu kişi/aile 1. gelir gurubuna dahil olur. Birçoğumuz bu gelir gurubuna gireriz.
kişi başına düşen gelir, asgari ücret ile asgari ücretin 2 katı ise bu kişi/aile 2. gelir gurubuna dahil olur.
bunun üzerinde gelir sahibi kişiler ise 3. gelir gurubuna girer (bu kadar gelir sahibi olup ta sigortalı olmayan var mıdır bilemem)
muhtaç aile veya kişiler:
sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanmayı sağlayan Yeşilkart alma hakkına sahiptirler. Yeşilkart uygulaması ilerleyen tarihlerde kalkacak ve muhtaç kişilerin GSS primleri devlet tarafından ödenecektir.
1. gelir gurubuna dahil olan aile veya kişiler:
Ailedeki 18 yaş üstü kimseler, ayda asgari ücretin 3 te 1 inin %12 si kadar bir bedel ödeyerek sigortalı olurlar. Bu rakam günümüzde 30 TL civarındadır. 18 yaşın altındaki kişiler ise anne veya babalarından biri GSS li ise sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanır.
Anne veya baba SSK lı veya BAĞKUR lu diyelim. 18 yaş üstü bir erkek çocuğu eğer yükseköğrenim görmüyorsa anne veya babanın sağlık sigortasından faydalanamaz. bu kişi tek başına GSS ye müracaat edip 30 TL ye sigortalı olabilir.
2. gelir gurubu için de aynı uygulama geçerlidir lakin bu gurubun GSS primleri ayda asgari ücretin %12 si üzerinden hesaplanır.
NASIL BAŞVURULUR?
Bağlı bulunduğunuz Kaymakamlığa giderek Genel Sağlık Sigortası başvurusu yapmak istediğinizi belirtiyorsunuz. Hakkınızda Kamu araştırması ve gelir tespiti yapılacaktır (Her Kaymakamlığın kendine has bir araştırma sistemi vardır). Daha sonra buradan alacağınız belgeyi (hemen verilmez) bağlı bulunduğunuz SGK ya (Beşiktaş/fındıklı SGK, Gaziosmanpaşa SGK vs.) götürüyorsunuz. Belgenizdeki tarihten ( İdare Kurulu Kararı tarihi ) 1 ay sonra sağlık sigortalı oluyorsunuz.
SİGORTALI İŞTE ÇALIŞIRKEN AYRILANLAR
SSK lı bir işte çalışıyorsunuz diyelim. bir zaman sonra işten ayrıldınız. SSK, son prim ödenen günden itibaren 60 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanmanıza olanak sağlar. daha sonrası için GSS yaptırabilir, SSk lı bir işe başladığınızda tekrardan SSK dan faydalanmaya devam edebilirsiniz.
NOT: GSS sistemi bir emeklilik sistemi değildir. ödediğiniz primler sadece sağlık hizmetlerinden faydalanmanıza olanak sağlar.