motosiklet kullanırken hava sıcaklığı için risk/eşik değer (min kaç derece - max. kaç derece) nedir acaba ? bu kişiden kişiye (kişinin soğuk - sıcak algılaması ve kendini güvenli hissettiği sıcaklık), motor üstündeki zaman ve kullanılan koruma ekipmanlarına (ceket, pantolon vs.) değişecektir fakat genel kabul gören kaç derecedir, özellikle soğuk havalar için ?
bu konuyu şu sebeple tartışmaya açmak istiyorum;
pazar günü 2-3 haftadan sonra havanın güneşli olmasını firsat bilip motosikletle küçük bir gezi yaptım, yaklaşık 250km civarında ve 3-4 saatlik.
Özellikle hava sıcaklığının motor kullanmaya uygun olduğundan emin olmak (kendimi inandırmak için
) için sıcaklığı bir kaç kez kontrol ettim, öğle saatlerine doğru güneşte 12-13 derece ve hava hafif rüzgarlı.
alt üst termal içlik, tekstil mont (altında wind stopper denilen şeyden), pantolon ve bot ile saat 12-3 arası sadece pantolondan soğuğu az-orta arası rahatsızlık verecek derecede hissettim, güneşin bulutların arkasına saklandığı bir kaç dakikalık zamanlarda bu soğuk biraz daha arttı. Geri dönüş yolunda ise yolun bir an önce bitmesini istedim çünkü pantolondan giren soğuk sürüşü tehlikeye atacak derecede rahtsızlık vermeye başladı, mola vermek zorunda kaldım, şans üzeri yol üzerindeki bir yerde büyük bir termometre göstergesi vardı, saat öğleden sonra 4 civarıydı ve sıcaklık 8 derece idi.
sonuç olarak 4 derecelik bir sıcaklık düşüşü, üzerimdeki kıyafetleri, en azından pantalonu (tekstil ve kendi içliği olmasına rağmen) etkisiz bıraktı...
üst kısımlarda soğukdan kaynaklanan rahtsızlık pantolona göre daha azdı...
bomba ise eve gelip motordan indikten sonra patladı; diz kapaklarımda müthiş bir ağrı vardı ve bir kaç gün devam etti, hala hafif kendini hissettiriyor..
ileride romatizma olurmuyum
artık 12 derece altı sıcaklıklarda, güneş yoksa ve hava hafif de olsa rüzgarlı ise motor kullanmamayı düşünüyorum, sanırım keyifli bir sürüş için en ideali bu soğuk havalarda 14-16 derece olabilir...