Danieljohn arkadaşım ve onun gibi düşünen tüm arkadaşlar için yazıyorum:
Kullanmadan ve BİZZAT denemeden, test etmeden yorum yapmak mühendislikle alakasız bir iştir.
Ben çok alakasız bir yağlama girişimi için borla çok fazla test yaptım, ailemdeki KİMYA mühendislerinin desteğiyle yaptım bu testleri ve tüm bilgi birikimim bu testler ve araştırmalar sonucunda oluştu. Bende mühendisim ama elektrik mühendisiyim, metalurji veya kimya değil. O yüzden lütfen insanları TAM bilgi sahibi olmadığınız konularda yorum yaparak yanlış yönlendirmeyin.
Şimdi çok kıymetli olan BOR madeninin ne konularda işe yaradığının ilk örneğini vereyim arkadaşlar:
http://www.etimaden.gov.tr/tr/0_sayf...fa=4_sayfa_a_2
Dünyadaki rezervlerin %80 civarı Türkiyede diye hepimiz duymuşuzdur ancak daha önemli bir değer varki, Tüm dünyadaki İŞE YARAR bor rezervlerinin %98 i ülkemizde bulunmaktadır. Bor madeni sadece yağlamakta değil, medikal amaçlı olarak bile kullanılabilmektedir. Kullanım alanları çoktur yani.
Birçok bor ürünü inceledim, kullandım, ancak NNT ile yaptığım görüşmeler ve AR-GE çalışmalarını öğrendikten sonra %100 yerli olarak çalışan bu firmanın bu işi en iyi yaptığını keşfetmiş oldum. Biz bor'u motor yağlamak için değil çok farklı bir amaçla kullandık, gene yağlayıcı gibi ancak koruyucu, izole edici amaçlarlada kullanıldı aynı projede.
"Madem yararlı büyük firmalar neden kullanmıyor?" sorusunun cevabı çok basittir, o firmalar para kazanmak için araba yapıp satıyor. Sizin arabanızın katma değerli olabilmesi için bir süre sonra bakım görmesi gerekecek, yağ firmalarının para kazanması gerekecek, motorun bir süre sonra rektefiye görmesi gerekecek vs. vs.
Sadece bunları düşünmek bu sorunun cevabını vermek olmuyormu arkadaşlar?
Para üstüne kurulu bir düzende yaşarken, büyük işletmelerin sizin iyiliğinizi düşüneceğini nerden çıkarıyorsunuz? Sizce bir araba üreticisi arabayı sattıktan sonra birdaha geri gelmemeniz veya periyodik bakım aralıklarını uzatmanız için size yardımcı olurmu?
Basit bir örnekle tüm bu "yararlıysa firmalar zaten koyardı" mantığına son verecek bir açıklama yapayım.
Kardeşimin reklam ajansı var, ve müşterilerinden bir tanesinin işi şu:
Hani forumlarda okuyup bilgisayar alıyoruz, lastik alıyoruz, saç boyası alıyoruz, kısacası herşeyi alıyoruz ya, bu firma işte, firmaların reklamlarını forumlarda gerçek kullanıcı olarak yapıyor. Önce a lastik firmasının reklamını yapmak için 100 lerce forumda b lastik firmasını kötlüyor, bir süre sonra da a lastik firmasından ürün aldım şöyle iyi böyle iyi diye anlatmaya başlıyor.
Sonrada bizim ofise gelip, "Abi Toshiba harikaymış, Dell 5 para etmezmiş" diyen arkadaşlara, "nereden biliyorsun?" diye sorduğumda "forumda bir arkadaş söyledi" cevabını alıyorum. Durumu açıklayıncada ağızları 5 karış açık bakıyorlar...
Siz siz olun, size bir konuda akıl veren/ürün öneren/tavsiyede bulunan insanların, o konuya ne kadar vakıf olduklarını ve uzmanlık alanlarının ne olduğunu bilin, ona göre o tavsiyeleri ciddiye alın.
Saygılarımla...