Allianoi su altında kalmasın!
Reklamlar
-
Fotoğraf boyutları uygun olmadığı için gezi raporu silinmişti, tekrardan yükledim.
Allianoi
Mitolojiye göre Asklepios hastalara şifa dağıtan bir tanrıdır. Apollon, oğlu Asklepios’u yarı at yarı insan olan Khiron’a emanet eder ve Khiron’da Asklepios’a okuma, yazma ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılacak ilaçları öğretir. Öyle ki Asklepios’un ünü kısa sürede yayılır ve ölüleri bile dirilttiği söylenmeye başlar. Bunu öğrenen Zeus kızar ve Asklepios’u başına şimşek fırlatarak öldürür. Yine mitolojiye göre o sırada Asklepios’un elinde yazılı olan reçete (muhtemelen ölümsüzlük reçetesi) yere düşer ve üzerindekiler de yağan yağmurlar ile toprağa karışır. Oradan da her derde deva olan sarımsak biter. Antik yunanlılar da Asklepios’un adını yaşatmak için o bölgede sağlık merkezleri kurarlar.
Dünya üzerinde 3-4 adet Asklepion olduğu düşünülür ve bunlardan biri de Bergama’daki Asklepion Antik Kenti’dir. Allianoi ise antik kitaplarda çok fazla yer almamasına karşın (belki yer alıyor da henüz bilinmiyor) ünlü antik çağ cerrahlarından Galenos’un Bergama’da dövüşen gladyatörleri tedavi ettiği bir Askeri Hastane (Gladyatör Hastanesi), Hidroterapi Merkezi olarak bilinir. Çok az bir kısmı kazılmış olmasına rağmen bu konuda çok değerli buluntular elde edilmiştir.
Allianoi tarihsel süreç içerisinde meydana gelen bir sel neticesinde tamamen toprak altında kaldığından tavan ve çatı kısımları hariç mükemmel bir şekilde korunmuş antik yapıların bulunduğu bölgedir. Osmanlılar döneminde Paşa ılıcası olarak kullanılmış ancak tekrar bir sel neticesinde 1950’li yıllara kadar atıl kalmış. 90’lı yıllarda tarihi köprü deforme edilerek onarılmış ve kaplıca modern bir hale getirilerek bir süre kullanılmış. Modern derken yine antik yapılar deforme edilmiş, söylenenlere göre ılıcanın olduğu yerlerdeki mozaikler kırılarak üzerleri Afyon mermeriyle kaplanmış. Tekrar bir sel gelmesi ile tesis kullanılamaz hale gelmiş.
2001 yılında 1. derecede sit alanı ilan edilen bölgede çok kısa bir süre Yrd.Doç.Dr.Ahmet YARAŞ başkanlığında kazılar yapılıyor ve çok önemli buluntular bulunuyor.
Evet, böylesi tarihi önemi olan bir bölge sular altında kalmaya hazırlanıyor. Tarihi hazinelerine sahip çıkamayan yöneticilerimiz çok değil yaklaşık 200 yıl önce “gavur” kalıntılarından kurtulmak amacıyla Zeus Sunağı’nı, Efes buluntularını, Troya eserlerini yabancılara elleriyle verirken taşınamayanları da kendi elleriyle yok etmeye çalışıyor. Bölgeye yapılacak olan Yortanlı barajı suları altında kalacak olan bölge son günlerini yaşıyor. Allianoi’de bulunan Nymphe (su perisi) heykelinin sahtesi bile Avrupadaki müzelerde binlerce ziyaretçi çekerken gerçeğinin bulunduğu bölgeyi sular altına gömmek nasıl bir düşüncedir anlamak zor.
Başlangıç için biraz uzun ve belki de sıkıcı olmuş olabilir ancak internette yaptığım araştırmalarda Asklepios’un heykelinin bile Berlin’deki Pergamon müzesinde sergilendiği görünce yöneticilerimizi anlamakta zorlandığımdan bunları yazma ihtiyacı duydum.
27 haziran günü daha önce birkaç gezi dergisinde okuduğum ve sular altında kalmadan gidip görülmesi gereken bir yer olduğunu düşündüğümden aşağıdaki gibi bir rota çizdim.
Öncelikle şunu belirteyim Kozak yaylası-Bergama ve Bergama-İvrindi arasındaki yol gerçekten motosikletle gidilebilecek en güzel yollardan birisi. Normal trafiğin aktığı yollardan kurtulmak isteyenler için biçilmiş bir kaftan. Yolu bu bölgelere düşenlere şiddetle tavsiye ederim.
Allianoi’ye gidecekseniz yön tabelalarına fazla güvenmeyin. Çünkü bazı kesimlerde Allianoi tabelaları sprey boya ile karartılmış, dikkatli olmak lazım. Ayrıca bölgenin sular altında kalacağı öngörüldüğünden Allianoi’ye giden yol by-pass yapılmış ve oraya küçücük bir tabela asmışlar, Paşaköy tabelasına dikkat etmek lazım. Güneyden gelirken 39°12'3.23"N, 27°17'5.42"E noktasında, kuzeyden gelirken 39°15'38.32"N, 27°19'12.66"E noktasında Allianoi ayrımı var.
Bölgeye geldiğinizde sizi bu tabela karşılar.
Biraz ileride deforme edilerek restore edilen Antik köprüyü görürsünüz.
Köprüyü geçince giriş kapısına gelirsiniz ancak giriş yasaktır.
Allianoi’ye gitmeden önce internette araştırmıştım o bölgeye gidip fotoğraflayanlar vardı ancak oradaki görevli buraya 2002’den beri girişin yasak olduğunu söyledi. Belki de yakın bir zamanda sular altında kalabilecek olan böylesine tarihi bir bölgenin gezilmesinin yasaklanması da ayrı bir beyin fırtınası olayı. Bende de bir şanssızlıktır gidiyor. Geçen gezimde de benzer şekilde gitmek istediğim yere ulaşamamıştım (Bakınız “Cunda’nın arka yüzü Patriça” http://www.motosiklet.net/forum/etki...B-patrica.html). Tel örgüler ardından bölgenin fotoğraflarını çekmeye başlıyorum.
Allianoi su altında kalmasın
Üstünde çatı olan 3 adet kubbeli bölge termal tesisin olduğu yer. Buradan 45-50 derecede kükürtlü su çıkıyormuş. Galenos’un bir eserinde buradan çıkan suyun çok nadir özelliklere sahip şifalı bir su olduğu ve mutlaka denenmesi gerektiği yazılıymış. Sadece bu su için bile korunması gereken bölge kendi suyunda boğulacak, ne yazık.
Sütunlu cadde.
Birkaç tane de tanıtım amacıyla daha önce içeriden çekilmiş fotoğrafı eklemek istiyorum.
Nymphe (Su Perisi)’nin bulunduğu yer ve Su Perisi. Nymphe (Su perisi) 160cm boyunda ve 250kg ağırlığında eşşiz bir eser, ve şu anda Bergama Müzesi’nde sergileniyor.
Fotoğraflarda yapımı tamamlanmış ancak henüz su tutmaya başlamamış Yortanlı Barajı’nın duvarları görünüyor. Su tutma işleminin ne zaman başlayacağı şu an için bilinmiyor. Çünkü Allianoi girişim grubu durumu AİHM’e taşımış durumda ancak her an su tutulmaya başlanabilir. Eğer su tutulmaya başlanırsa bu tarihi miras yaklaşık 15m’lik su altında kalacak.
Yazısı uzun fotoğrafı az bir gezi raporu oldu, zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.
Allianoi Su Altında Kalmasın.
Reklamlar
-
Tekrar eline sağlık , devletimiz sağlam bir el atsın buraya baraj yapacak yer mi yok.
-
Başlığı görünce "Ahha forumda bir Bergama'lı" dedim
Bu o kadar eski bir mesele ki, tartışmaları daha çok süreceğe benziyor. Bakın Sezen Aksu'da 2008 yılında bu konuda makale yazmıştı: http://www.bergamailcesi.com/content/view/60/1/
-
vay be ülkemiz de böyle ne antik şehirler var böyle yerleri gezmek bni çok mutlu ediyor ve düşündürüyor nasıl bunları yaptılar nasıl taşıdılar nasıl yaşadılar diye.ama ne yazıkki bazılarının kıymetini bilemiyoruz bazı köylülerim alıyor tasını duvar örüyor ev yapıyor sonra değeri anlaşılınca buralar koruma altına alınıyor ama özelliği kaybolduktan sonra.resimlerde gerçekten ne kadar önemli biyer olduğu gözüküyor.zamanında gavur koca tapınağı tasıdı bi dur diyen olmadı halâ da öyle bizim insanımız bir eser buluyor gidiyor yok paraya kaçakçılara satmaya calısıyor kaçakçılıkla ülkemizden ne eserler gitti resmen medeniyeti çaldılar eserlerimize sahip çıkalım ve onları yasatalım medeniyetler kaybolmasın.....
-
2005 den beri kurtaramadılar burayı da
-
mustanoglu adlı üyeden alıntı
2005 den beri kurtaramadılar burayı da
bu gidişle sular altında kalacak
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler