Bir turlu basina oturup toparlamaya vakit, vakitten ziyade "atmosfer" bulamadigim bir seyahat raporu var sizlerle paylasmak istedigim. Daha dogrusu paylasmak boynumun borcu diyelim...
Efendim mevsimlerden sonbahar Amerikada Isci bayramiyla geliyor. Eh bizim de tatillerimiz hayli sinirli oldugundan bu bir gunluk tatili hafta sonuna kataraktan daha once hic dogru durus gorme firsatimiz olmayan Almanya nam Avrupa ulkesine bir sefer duzenleyelim dedim. Almanya da nereden cikti, yani niye Norvec, Fransa, Gutemala yada Mozambik degil filan diyebilirsiniz tabii... Efendim benim gozumde Avrupa opera gibi insan omrunde bir kac kere gidip gorebiliyor. Ama dunyanin baska yerleri icin ayni seyleri soyleyemeyecegim. Ornegin Machu Pichu, Libya, Suudi Arabistan, Cin Seddi filan... Cok guzel muhakkak gidip gorulmeli de... Iki defa gorecek vakit ayirmak istemem dogrusu buralara. Boyle yerler cok var ve hepsine iki-uc defa gitmeye vakit ve nakit ayirmak mumkun olmuyor. En azindan benim icin...
Avrupa oyle degil ama. Her sene bir tarafina gitsem, done done bir daha gitsem olur herhalde.
Herneyse, mademki hic gormedik eh hadi imkanimiz varken gidip gorelim dedik. Tabii Almanya deyince BMW cagirisimi ardindan Freebikers dan Gurbetmotorcularindan arkadaslari hatirlamamak mumkun degildi. Forumlar ve Pm lerle haberlestik hemen tabii.
BMW ile Almanyada hep yapmak istedigim iki sey vardir ezelden beri. Biri Hechlingen Enduro Park da egitim almak, digeri de Nurburgring de bir M3 yada K1200S le gazlamak. Gerci Nurburgring (
http://www.nuerburgring.de)ruyasi bir baska bahara kaldi ama hic degilse oralardan gectim ve omrumde icmedigim kadar birayi bu tatilde ictim. Yani Almanyada yapilacak seyler listesinde ziyareti Octoberfest e getirmek ve “bira icmek” diye bir satir olmali. Bilmeyenler not alsin sonradan soracagim…
Arkadasim motorize gezgin “Mustiman” in bir suredir HEP (Hechlingen Enduro Park) la ugrastigini, egitim aldigini, egitimine devam etmek istedigini ve gunun birinde de bir egitmen olmak istedigini biliyordum. (Selam Musti! ) Belki onlarla da bulusabilir, organize olabilirdik. Hemen yazismalar basladi ve Freebikers dan kucuk bir grup olusturup basvurduk. HEP bunu ilgiyle karsiladi ve 30 Eur indirim bile yapti bize.
Gerisi kollari sivayip ucak, otel vs organizasyonlar, ugranacak yerler, tarih, cografya, haritalar, rotalarla filan ugrasmaya kaliyordu. Bir hafta kadar Daisy ile kafamizi kirdiktan sonra rotayi olusturduk. Berlin – Dresden – Prag – Regensburg – Hechlingen – Stuttgart olcakti rota, maalesef motosiklet degil araba kiralayacaktik ve her sehirde iki gece kalacaktik. Biliyorduk pek bir sey anlamayacaktik ama opera degil miydi bu? Yine gidip izleyebilirdik.
Pamuk eller cebe gitti, kredi kartlari masaya dokuldu ve titreyen parmaklarla browser a Expedia.com yaziverdim. Avuclarim terlemeye baslamisti bile…
Ucaklari biletleri miletleri ayarladiktan sonra is artik Berline ulasmayi beklemeye kalmisti, ve nihayet o gun de geldi catti.
Berlinde planladigim bazi seyler vardi ama vakit hepsine yetmeyecekti. Once yillardir sakladigim kartpostal koleksiyonumdan aile yadigari birkac fotografi yanimiza alacak ve buralari gorecektik...
"Eski" demiyeyim de "klasik" bir sehir berlin. 772 yillik koca bir tarih... Ama kesinlikle "yasli" bir sehir degil, civil civil..
Neler gormus gecirmis neler...
Agir bir bombardiman
Tarihin yazdigi en buyuk hava koprusu
"Duvar"
ve ozgurluk...
Ben bambaska buldum Berlini
gerek eskisi
gerek yenisiyle
ve sehir maskotu ayisiyla
Bu arada Beemer Cem Pink Floyd dan the Wall ile katilmis bana sagolsun,
http://www.youtube.com/v/M_bvT-DGcWw&hl=en_US&fs=1&
Sagol Beemer... Ilac gibi vallahi. Evet sizler de katilirsaniz daha zevkli bir sohbete donusebilir bu hikaye ...
Yabancisi oldugum bir sehri mumkun olan en kisa zamanda gezip tanimanin yolunun profesyonel bir rehber esliginde bir sehir turu almak oldugunu tecrubelerimle biliyorum. Bizde oyle yaptik. Hemen bir iki katli ustu acik otobusle sehre saldik kendimizi...
Sehrin en gorulesi yerlerinden biri olan "Unter Den Linden", bastan asagi ihlmur agaclariyla bezenmis bir bulvar, ve sonundaki tarihi ve unlu Branderburg kapisi. Bir oncekimesajimda da "Duvar" basligi altinda bu unlu kapinin fotografi var, soguk savas donemindan. Bu kapinin dogusu Dogu batisi Bati almanya olmus zamaninda. Oldu yani, gozumuzun onunde hemde. Eti tirnaktan ayirmislar bagirta bagirta... Yazik bu guzel Alman insanlarina Nazilerin, Ruslarin, Fransizlarin, Amerikalilarin, Ingilizlerin ettigi.
Iste kapinin ustundeki muazzam eser
Almanyanin milli sembolu olan kapi Almanya tarihinin defalarca yazildigi yer olmus. 1791 de tasarlanmis. Prusya kallarinin sarayina ulasan bulvarin (Unter den Linden) onune yerlesmis.
Ustundeki heykele "Quadriga" deniyor, "Dort Atli Araba" yani. Arabayi suren kanatli miotolojik kahraman zafer tanricasi "Victoria"
Ne maceralar...
Bu karikatur cok enteresan, "Quadriga"nin calinisini temsil ediyor. Napolyon Prusyayi isgal ettiginde ondan ganimet olarak bu heykeli sokup Louvre muzesine getirmesi istenmis. O da denileni yapmis. Dev sandiklara yuklenen heykel Parise tasinmis, ancak sonradan Prusya ordusu Parise gitmis getirmis heykeli 1817 de, koymus yerine.
Bu da Napolyon, Branderburg kapisinda...
Napolyon enteresan bir asker. Berline girdiginde maiyetindeki subaylari toplayip eski prusya Krali "Frederick the Great" yani Buyuk Frederik in mezarini ziyaret ediyor ve ziyaret toreni bittiginde
maiyetindekilere "sapkalarinizi cikartin ve burada birakin" diyor. kendisi de oyle yapiyor, ve sonra acikliyor. "eger" diyor" Buyuk Frederik hayatta olsaydi biz Berline ruyamizda bile giremezdik".
Ne demisler, "yigidi oldur, hakkini ver" degil mi? Boyle askerler de varmis bir vakitler...
Iste Buyuk Frederigin heykeli, Unter Den Linden - Ihlamurlar Alti Bulvarinda...
Mabadi geliyor yavas yavas...