Merhaba
Her pazar olduğu gibi gezi yapmayı planlamış ve ne zamandır aklımda olan Adana Kaleleri gezisini gerçekleştirmeyi düşünüyordum. Başlangı olarakta dağ kaleler zinciririn ilk kalesi olan Yılan Kaleden başlamaya karar verdim. Pazar sabahı her zaman olduğu gibi kulüp önüne gittim. Çünkü gezmeyi düşünen arkadaşlar varsa belki bana katılmak isteyebilirdi. Çukurova Motor'daki abimize slm verip kısa bir sohbet ettim. O sırada yeni motorcu bir arkadaşımız (Berker) ile tanışma fırsatım oldu. Kendisini geziye davet ettim. Seve seve kabul etti ve beraber düştük yola. İşte resimlerle gezi raporumuz.
Yılan Kale hakkında biraz bilgilenelim:
Maceramıza otobana girerek başladık. Sakin bir sürüşle Ceyhan çıkışından çıkıp Ceyhan'ı da gezip. Tekrar E-5 'e döndük. E-5'e çıkmadan önce fotoğrafta çekilmeyi unutmadıkY ı l a n K a l e
Yılan Kale bazı literatürlerde Yılanlı Kale olarakta adlandırılmaktadır. Misis ile Ceyhan arasında, Adana'dan 33 km, Ceyhan'a 8km mesafede yer alan Yılan kale, Çukurova’nın Haçlı işgali döneminde 12. yüzyılda Ceyhan Nehri kenarında ki tepede kurulmuştur. Anadolu'dan gelip Gülek Boğazı yoluyla Adana, Misis, Pay as ve Antakya'dan geçen tarihi istila ve kervan yolunun üzerinde bulunan Yılan Kale, dağ kaleleri zincirinin ilk halkasıdır. Bulunduğu doğal kayalıkla bütünleşen sağlam surları, kale meydanına üç kapıdan sonra ulaşılabilmesi ve kapıları birbirine bağlıyan portatif merdivenler kullanılması nedeniyle çok zor fethedilmiş bir kale olarak biliniyor. 1352’den itibaren terk edilen kalenin adı Kovara’ymış. Ancak Evliya Çelebi 17. yüzyılda yörenin Şahmaran Efsanesi’nden esinlenerek kaleye Şahmaran adını vermiş, sonraları yapı Yılan kale adını almış. Evliya Çelebi, Ramazanoğulları kaleyi zaptettiklerinde, kale içindeki Ermeni papazlarının yılan sokmasından helak olduklarının, kalede boynuzlu ve ensesi tüylü yılanların da görüldüğünün söylendiğini anlatır. Bu söylence şimdi de devam etmektedir. Çevre sakinleri, kaleye çıkanlara yılan öyküleri anlatmaktadır. Dört cepheli olan kalenin çevresi 700 metredir. Çevreye hakim bir tepe üzerindeki kalenin 8 burcu var. Kaleye güney giriş kapısından giriliyor ve taş basamaklı merdivenlerle çıkılıyor.
Dik kaya ve patika yoldan kaleye tırmanış yarım saat sürüyor. Anavarza, Tumlu ve Kozan kalelerinin görüş alanı içinde yer alır. Bu dört kale birbiriyle mesajlaşarak düşman hareketlerini birbirlerine bildirirler ve bölge kontrolünü sağlarlardı.
Diğer Bilinen Adları: Kovara, Şahmeran Kalesi, Yılanlı Kale.
Derleme: H.A İNAN
Ceyhan'dan 8km Adana2ya doğru gittiğimizde Yılan Kale yoluna girdik. Motorlarımızı Yılan Kale turistik tesisine bıraktıktan sonra başladık kaleye tırmanmaya. Direkt bir yol yok. Kayaları basamak kullanarak çıkıyorsunuz. Gerçektende zor savaş yapılabilecek bir kale.
1. Giriş kapısı görülmekte.
İlk Giriş kapısında ben.
Başlangıç surları üzerindeyken. Arkada görülen manzara muhteşem.
2. Giriş kapısı.
3. Giriş Kapısı ve iç Kale görülmekte. Muazzam bir yapı.
Güney - Batı taraftaki surlardan ova manzarası.
Kuzey - Batı tarafı
Güney - Batı kule duvarı
Berker görülmekte
Surların arkasından Ceyhan nehri.
Kale içerisinde zamanla bitki türlerinde gelişmeler olmuş. Kale içinde ceviz ağacından, palamuta kadar değişik türlerde ağaç ve maki bitki örtüsüne ratlamak mümkün.
Güney üst duvarındaki bir pencere
3. Giriş kapısının kale içinden görünüşü
Kale içindeki mahzenler, odalar.
Odanın diğer taraftan resmi
Bu da başka bir oda.
Kale'nin Kuzey - Batı surları
Aynı surun iç tarafı
Berker ova manzarasıyla görülmekte.
Bu kısımın altında oda var. Ancak girişini bulamadık. Herhangi bir kapı yok ama üstteki havalandırma bacasından aşağıda odayı görebiliyorsunuz.
Batı taraftaki tepe görülmekte.
Kalenin kuzey duvarı
Kuzey taraftan bir oda
Odanın penceresi ve havalandırma bacası görülmekte.
Kale içinde yaygın olan bir bitki.
Doğudaki ova
Emin olmamakla beraber Kale içindeki kilise kalıntısı olduğunu düşündüğüm yapı.
Güney surları ve Ceyhan nehri. Kalenin giriş surlarının üstünden çektik. Manzara muhteşem.
Giriş kulelerinden Doğu kulesi.
Batı taraftaki giriş kulesinde bizler. Bu arada bize daha sonra katılan Ertuğrul'da karemize dahil oluyor.
Giriş kapısının Batı kulesine çıktığımız merdiven. İnerken resmedelim dedik.
Giriş kapısının Batı kulesinin içi.
Biraz önce üstünde resim çekildiğimiz Batı taraftaki kule.
3. Giriş kapısının üstten görünüşü.
Sonunda Yılan Kale'yi gezmeyi bitirdik ve Yılan Kale'den de görülebilen Tumlu Kale'sine gitmek için yola koyulduk. Yalnız daha önce hazırlık yapmadığım için tam bir keşif gezisi olacaktı ve herkes herşeye hazırlıklıydı. Netekim beklediğimiz gibi oldu ve tarla yollarından Tumlu Kalesi'ni hedef yaparak yol bulup vardık. İşte tarla yollarından manzaralarımız.
Mavi Şimşek tarla yollarında.
İşte Tumlu Kalesi.
Tumlu (Dumlu) Kalesi
Ceyhan'a 17 km uzaklıkta olan İmamoğlu ilçesine giderken Sağkaya beldesinden önce bulunan Dumlu Köyü'nün sınırları içindedir.Dumlu köyü ismini Dumlu kalesinden almıştır. 4km batısında Soysallı köyü bulunur. Fiziksel olarak Yılan kalesini andırır. İlgisizlikten dolayı tahirip olmuştur. Dumlu Kalesi hem Asur, hem Pers, hem de Romalılarca kullanılmıştır.
Kale önünde resim çekiliyoruz. Bu arada köyün delikanlısı Ferhat bize yardıma geliyor. Ferhat dilsiz bir kardeşimiz. Ancak biz kendisiyle sohbet ettik. Sağolsun bize rehberliğide iyiyiydi. Kaleye çıkmak istiyoruz ancak Kalenin direkt girişi malesef çok sarp bir kaya tırmanışı gerektiriyordu ve yorulduğumuz için başka bir zamana ertelemeye karar verdik. Ferhat yukarıda yılanların çok olduğunu söyledi. Bize inandırıcı geldi çünkü kaleye çıkarken yanımızdan yaklaşık 50cm uzunluğunda bir Boz yılan yavrusu akıp gitti. Muhteşem bir görüntüsü vardı ama resmini çekmeme fırsat vermedi.
Kale dibinden çevre manzaraları.
Her gezi raporumuzda bir canlı resmi koyar sizlerle paylaşırdık. Bu gezimizde de bir kablumbağa çiftiyle karşılaştık. Üreme mevsimi olduğundan bu çiftimizi fazla rahatsız etmeden resmini çektik. İçte mutlu kaplumbağa çiftimiz.
Bakın bakalım motorlarımızı görebilecekmisiniz?
Bu kaleyide gezdikten sonra Adana'ya doğru temiz havalı köy yolundan E-5'e çıktık ve otobanı takip edip evlerimize vardık.
Adana'nın kale ve tarihi ören yerleri gezilerimiz sürecek ve bunları inşallah sizlerle paylaşıcam.
Görüşmek üzere.