Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

01.10.2006 Adana MT Misis Mozaik Müzesi Gezisi ve Borusan BMW Tanıtım Günü

REKLAM ALANI
    Makine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2015 Triumph Tiger Explorer
    Merhaba

01.10.2006 Pazar günü Borusan OTO Adana - Mersin 2007 Model motosikletlerin tanıtım gününü düzenliyordu. Bizede telefon ile bildirdiler. Kulüp olarak buraya gitmeye karar verildi. Ancak ben genede yakın bir mesafede olsa görmek istediğim yerlerden birine gitmek istiyordum. Cumartesi günü eski adıyla Misis yeni adıyla Yakapınar'a gitmeyi kararlaştırdım ve benle Oğuz'da gelmek istedi. Bugün sabah 9:30'da buluşup yola koyulduk. Geri kalanını resimlerle anlatmaya devam edeyim.

Oğuz ve Ben Misis girişindeyiz.

Bu resimde kayasertac ile telefonda görüşüyorum. Aslında Oğuz burda motorunu çekmek istemiş ama kareye bende dahil olmuşum

Misisin içine girdiğimizde bir amcaya "Emmi Misis Mozaik müzesi yakın mı?" diye sordum. Amcam direkt "Ben seni götürürüm yiğenim" dedi ve amcayı aldığımız gibi müzenin yolunu tuttuk. İşte müze içinden resimlere geçiyoruz. Ama önce Misis hakkında ufak bir bilgi.

Misis antik kenti, Ceyhan Nehri kenarında, tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuş, Adana'dan sonra gelen ikinci bir geçit durumundadır.

Misis'in tarihi, antik kentin üzerinde bulunduğu ve Neolitik Çağ'la tarihlenen höyük ile başlar. Misis'i Truva kahramanlarından Mopsos'un kurmuş olduğu söylenmektedir. Hitit, Asur , Makedonya ve Seleukosların eline geçmiş, Roma ve Bizans devirlerinde de önemli bir merkez olmuştur.M.S. 8. yüzyıldan itibaren Abbasiler döneminde yeniden imar edilmiştir. 1517 yılından sonra Osmanlı Devleti 'nin hâkimiyetine girmiş olan Misis'te bugün ayakta kalmış olan eserler M.S. 4. yüzyıla ait bir bazilikanın mozaik taban döşemeleri,dokuz gözlü bir taş köprü, akropol deki surlar, sukemeri ve hamam kalıntıları ile Osmanlı ve Selçuklu dönemi 'nden kalan Havraniye Kervansarayı ve tek kubbeli mescittir.AYRICA MİSİS 'DE LOKMAN HEKİM' İN ÖLÜMSÜZLÜK İLACINI KAYBETTİĞİ RİVAYET EDİLMEKTEDİR.
    Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Misis

Bu eserleri görünce eski insanların sanata ve güzelliğe ne kadar önem verdiğini daha iyi anlıyorum. Etrafımıza baktığımızda beton ve demir yığınından başka birşey göremiyoruz malesef :(

Bu musluk taşı ve diğer mezar taşları bölgenin müslümanlık döneminden eserler. Çok güzeller.

Bu pencere pervazıda yahudilik döneminden kalma bir kalıntı. Dikkat ederseniz yahudi yıldızını görebilirsiniz.

Bu eserlerde Hitit döneminden kalma. Zeytin yağı çıakrtmak için kullanılıyor. Ortası oyuk ve yanlarında gördüğünüz süzülme kanallarından yağ süzülüyor.

Buda bir Hitit dönemi el değirmeni.

Bu gördüğünüz Bizans dönemine ait bir lahit.

Bunlarda değişik dönemlerden lahitler.

Bu da Roma dönemi eseri bir bina parçası.

Oğuz ve Ben sütunların arasında poz verirken.

Oğuz büyük değirmen taşlarının yanında.

Değirmen taşları görülmekte.

Evet bir mancınık güllesi görülmekte. (Düzeltme yapılacaktır)

Bu eserde Hitit döneminden bir kabartma. Bu taş çok sert, delikli ve işlemesinin çok zor olduğu bize müze yetkilisi tarafından söylendi.

Gene Osmanlı döneminden eserlerimiz.

Sıra geldi en güzel kısma. Mozaiklerin bulunduğu binaya giriyoruz. İşte mozaiklerimiz. Bu mozaiklerin en önemli özelliği çok küçük taşlardan yapılmış olması ve dünyada bu tip mozaiğin bulunduğu 2. yer olduğu söylendi. Eşsiz bir eser.

Bu mozaiğimiz ibranice yazılmış. Yani yahudilik döneminden.

Arkadaşlar mozaiğin bu bölümünde nuh tufanına ve Nuh peygambere değinilmiş. Dikkat ederseniz Hayvan figürlerini görürsünüz. Ortadaki sandıktaki yazıda Nuh'un Sandığı yazmaktaymış.

Ve diğer mozaikler.

Oğuz ve Ben kuru tahıl küpüyle poz verirken.

Roma dönemi eseri.

Bu mozaiklerde bina dışında sergileniyor.

İşte motorlarımız.

Müzeyi gezmemiz bitti ve son olarak tarihi Misis köprüsünü bir görelim dedik. İşte Misis köprüsü ama önce gene kısa bir bilgi.

Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinde, Adana'nın Ceyhan ilçesinin Yakapınar beldesinde yer alan, tarihi köprü.

IV. yüzyılda Roma İmparatoru II. Flavius Julius Costantinus tarafından yaptırılmıştır. VI. yüzyıl ortalarında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onartılmıştır. Dokuz gözlü olarak inşa edilmiştir. Eski Adana Halep karayolu buradan geçmekteydi. Anadolu’nun ilk Roma Köprüsü olarak bilinmektedir. Selçuklular, Bizanslılar ve Haçlılar arasındaki savaşlara sahne olan efsanevi kent Misis’in adını taşıyan köprü, Ramazanoğlu Beyliği ve Osmanlı dönemlerinde şiddetli depremlerle tahrip olmuş ama buna rağmen ayakta kalabilmiş eserlerden biridir.

Köprü hakkında anlatılan hikayelerden en kayda değer olan Lokman Hekim'in ölümsüzlük ilacını bulduğu ve bu ilacı yazdığı kağıdı Misis Köprüsü'nde elinden uçtuğudur.

Günümüzde insanları üzerinde taşımaya devam eden köprü, 1998 yılında yeniden restore edildi.

Su çok güzel akıyor. Niyetli olmam sebebiyle susuzluktan kavrulmam burada bir nebze hafifliyor ve su sesiyle mest oluyoruz.

Nehrin ileri kısımları.

Böyle tarihi bir mekanda poz vermezsek olmaz. İşte Oğuz ve Ben.

Oğuz'un özel isteğiyle işte Oğuz'un motoru.

Köprüde biraz kafa dinleikten sonra bize rehberlik yapan emmi'yi de alarak Misis çıkışına gittik. Emmi'yi indirip teşekkür ettikten sonra Ç.M.S.K'ya geri döndük. Vardığımızda Borusan' a gitmek için motorcuların toplandığını gördük. İşte kulüp önü resimler.

Yağız abi telefonda görüşmekte.

Motorlar.

Tüm arkadaşlar toplandıktan sonra Borusan Oto Adana'ya doğru yola çıktık. Bol rüzgarlı bir yolculuktan sonra hedefe vardık.

K1200R üzerinde ben. Müthiş bir motor.

Ve diğer BMW modelleri.

Test sürüşünde herkes eğlendi diyebilirim. Yağmurun yağmaya başlaması biraz can sıktı ama genelde olumlu geçti. Ben bir toplantıya gideceğimden dolayı ve oruç olmamın verdiği halsizlik sebebiyle mekanı erken terk ettim. Çok güzel bir gün oldu benim için.

Bir gezi raporununda sonuna geldik. Diğer bir gezimizde görüşmek üzere.
    "Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır." (Epiktetos)

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    berliner - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    HONDA CBR 1100 XX
    Makine kardes güzel gezmis ve eylenmissiniz, yalniz misis in ayrani tüm tr de bile meshurdur niyetli oldugundan dolayi hic bahsetmemisin
    Honda the Best
    CBR 1100 XX

motorlu avukat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suzuki GSR600
    Adanayı tanıtım adına bir şey yapabildiysek ne mutlu bize . Yanıbaşımızıdaki güzelliklerin çoğu zaman farkına varmayız , Misis de öyle bir yer bizim için . Her yanı tarih ve medeniyet kokan bu topraklar keşfedilmeyi bekliyor . Yeni sezonda tüm motorsever kardeşlere hayırlı yolculuklar ve huzurlu sürüşler dilerim . Lütfen herkes dikkatli olsun .

art - niyet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    güzel bir gezi olmuş...ama keşke o tarihi eserler düzgün şekilde saklansa değil mi , özellikle mozaikler..üzücü bir durum...ama gezi güzel ;)
    27, B(Rh+),Avukat,Mersin,Chopper

kayasertac - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda CRF 250 L
    güzel gezi olmuş, geç aramışım yetişemedim size.. bende süleyman demirel'den başlayıp çatalan barajı ve çevresindeki köyleri gezdim...
    birlikte bi gezi başka zamana inşallah...

balzeytin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    motosikleti şimdilik yok..
    Kankim yine gezmişiz.Oğuza katılıyorum yanımızdaki güzelliklerin farkında değiliz.
    Mozaiklere bayıldım süper gerçekten daha iyi korunabilirdi.Herkese sevgiler...

Motosikleti
    @berliner Abi Misis ayranı çok güzel ordan geçerken her zaman 1 bardak içer kendime gelirim. Yalnız dediğim gibi niyetliydim. Ayrıca Ramazan dolayısıyla da foruma yiyecekle ilgili birşey koymak istemiyorum abi.

@art - niyet Teşekkürler. Tarihi eserlerin saklanması hususuna gelecek olursak bunlar çok ciddi maliyet gerektiren işler. Ben Apollon tapınağını gezdiğimde yerde bir çok sütun parçalarının kırılmadan durduğunu ve bunların rahatlıkla yerlerine koyulabileceğini gördüm. Ordaki Arkeologa sorduğumda "Biz burayı komple restore edebiliriz. Tüm yapının çizimlerini çıkarttık. Birçok parçada birleştirilmeyi bekliyor ancak bunu yapmak çok pahalıya mal oluyor bu nedenle sadece kritik yerleri koruma amaçlı tamir yapıyoruz." demişti. Örn: Misis Antik kentinin neredeyse tamamı yerin altında çıkartılmayı bekliyor. Ama bütçe yok. Buna benzer çok yerler var.Ben bu konuda projede üretebilirim ama dediğim gibi tamir masrafları konusu ciddi bir sorun.

@kayasertac Başka bir zaman gelirsin üstat. Sezonu daha yeni açtık. Öncelikle Adana'nın tarihi mekanlarını gezeceğimiz kültürel geziler yapıcaz. Haberin olacak.

@balzeytin Teşekkürler kanki.

ZEytUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    1973 LAMBORGINI
    selam kardesler ya bende ne kotu sans var bilrsin makinem kardesim sizinle geziye gelebilmek icin motor bile ayarlamistim kendime ama hic hesapta olmayan bi misafirin gelecegini ogrenince iptal oldu hayallerim yaaa....
    oysa ne guzelde gezmissiniz sakin sakin allahima icim eridi bak kardessssler
    oguz senden yeni motormu aldin kardes allah kaza be_a vermesin alet harika vallaaaa
    ALLAH FREN TAKIMLARINIZA ZEVAL VERMESIN
    ZEytUN KiSS

Motosikleti
    @ZEytUN İnşallah abi diğer gezimize gelirsin.

Motosikleti
    kawasaki en 500 2005
    HASAN GS ci olmuş artık .iyi geziler..

mkcelikkol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBR1000RR'07
    borusan da ki testle ilgili olarak bazi fotograflari paylaşmak istiyorum.

cıktıgı ilk gunden beri hayalini kurdugum motoru test imkanım oldu.

ruyalarimin motoru k1200r

testlere cumartesi aksam üzeri basladim. gun batiminda k1200r buyuleyici gozukuyordu. hem kullanmak hemde oturup saatlerce seyretmek istiyordum. maalesef zaman yeterli degildi.

cumartesi aksam adana nın dogusuna yagan yagmur bizi biraz korkutsada pazar sabahı havnın iyi oldugunu gorunce erkenden solugu borusanda aldım. ve tekrar tekrar test surusleri ile gune biraz renk katmaya calistim.

motor gercekten cok guzeldi. k1200r her turlu yol koşulunda gercekten de "önce emniyet " sonra da muazzam bir güç sunan harika bir motor. bu motoru yaratan değerli muh arkadaslara burdan saygılarımı sunuyorum...
    tedbirli olmak pisman olmaktan daha iyidir

http://www.bikepics.com/members/mkcelikkol/

benkaan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    250 mct
    ellerine sağlık...
    [B][SIZE="2"]yaşamam için, motor sürmem lazım. motor sürmem içinse yaşamam!!![/SIZE][/B]

Motosikleti
    @benkaan Sağolasın Kaan'ım.

Belkide hiç göremeyecek olduğum Misis'i sayenizde görmüş oldum. Resimler ve bilgiler için teşekürler.
    motorize07 [MT Antalya Burada]
    Her Tip Yol ve Hava Şartlarının Motorcusu
    Gittiğin Yol, Yol Değil. YAMAHA XT600 E

Motosikleti
    @aythakan Gelirsiniz inşallah ilerleyen günlerde bu gezilerimiz devam edecek. Çok güzel yerleri sizlerle paylaşıcaz inşallah.

Görüşmek üzere.

ael320 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    klr650 1998
    way Oğ uz cuğum tedavüle çıkmışın bileydim sen de varsın bende gelirdim

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler