Bugün güzel havayı fırsat bilip kısa bir Batum gezisi yaptım. Geçmek isteyenler için belki fikir verici olur diye paylaşıyorum.
Daha önce birçok kez araba ile geçmiştim. İlk kez motosiklet ile geçiyorum.
Genellikle bayram tatillerinde geçiş çok kalabalık olur ama bu sefer o kadar kalabalık değildi.
Gürcistan’a geçişte kimlik ile yada pasaport ile geçiş alternatifi var.
Kimlik ile geçecekseniz , çıkışta yurtdışı çıkış harcını ödediğiniz vezneden size giriş ve çıkışta kullanacağınız kimlik bilgilerinizi yazdığınız bir kağıt parçası veriyor. Onunla giriş çıkış işlemlerinizi yapıyorsunuz.
Araç ile girişlerde çok önceleri sigorta zorunluluğu yoktu ama birkaç yıldır zorunlu hale getirdiler. Gürcistan’a giriş yaptığınızda hemen karşıda yaptırabiliyorsunuz fakat biraz pahalı oluyor. Kapıdan yaklaşık 1-2 km içeride sağdaki Gulf petrol istasyonunda sigorta yaptırabileceğiniz bir ofis var ben oradan yaptırıyorum.
Motosiklet için 15 günlük ücret 20 lari
Otomobil için 15 günlük ücret 30 lari
Batum sahilleri oldukça güzel bir yer. Karadeniz sahilleri gibi doldurulmuş değil, bunun sebebi geniş bir ova olması.
Burası henüz Batum’a gelmeden bir sahil
Gürcistan henüz Avrupa birliği üyesi değil fakat Avrupa birliğinde serbest dolaşım hakları var , Gürcistan pasaportu ile Avrupa birliği ülkelerde yanlış hatırlamıyorsam 6 ay vizesiz kalabiliyorlar. Avrupa birliğinin Gürcistan’a ciddi anlamda para yardımı var , bu nedenle son 10 yılda oldukça yenilendiler.
Batum merkez oldukça bakımlı ve temiz, bir Avrupa şehri havası var ama arka sokaklara gelince binalar oldukça eski , periferdeki yerleşim alanlarını Sovyetlerden kalma yapılar oluşturuyor. Merkezde ise modern mimari ile yapılmış gökdelenler mevcut. Metrekaresi bin dolardan başlayarak ev satın almak mümkün. Turistik bir yer olması nedeni ile Günlük kiralama oldukça sık. Tanıdığım azımsanmayacak kadar Türk yatırım amaçlı daire aldı
Benim gitme amacım biraz motosikletle gezmek , birşeyler yiyip içip alışveriş yapmak olduğu için pek fotoğraf çekmedim. O yüzden pek fotoğraf paylaşamayacağım kusura bakmayın
Yemeklerini pek beğenmiyorum ama şarapları oldukça güzel ve fiyatları da uygun. Eğer semi sweet- yarı tatlı şarap seviyorsanız khvanchkara (fiyatı kindzmarauli’ye göre biraz daha pahalı) ve kindzmarauli on numara diyebilirim
Yeteri kadar alkol, sigara, puro alışverişi yaptıktan sonra döndüm.
Bu da dönüş yolunda bir manzara.
Sormak istediğiniz bir konu varsa yardımcı olmaya çalışırım