ubuntu67 adlı üyeden alıntı
Eleştiri güzeldir, gerçek bir dost edinmek istiyorsan ona yalakalık yapma, onu eleştir demiş üstad. Ben de her zaman çevremden gelen eleştirilere kulak veririm ve eleştiren arkadaşlarımı dostum olarak görürüm.
Lakin, doğru eleştiridir değerli olan, yoksa kibirle yapılmış ufaktan aşağılama kokan bir yorum sadece kalp kırar, başka bir işe yaramaz.
Öncelikle bu kamp bir motosiklet buluşması. Dört bir yandan gelen çok değerli motorcu dostların buluşması. Sıtkı abi, güzel kızını ve eşini de kampa dahil etmek için arabayla gitmiş, ve temelde motosiklet buluşması olan bu kampı bizlerle paylaşmış. Bunun neresi yanlış. İlla motosiklet gezisi olmak zorunda mı? Motosiklet kampını paylaşamaz mıyız? Veya bunu sakince eleştirmek çok mu zor, illa kötü nitelemeler mi yapmalı?
Eminim Sıtkı abinin motosikleti ile yaşadığı maceralardan, ülkenin dört bir köşesine yaptığı motosiklet turlarından, 6 yıldır her kış, Aladağların zirvesine motosikletiyle çıktığından habersizsiniz. Üstelik bu gezilerinin hepsini yorulmaz bir savaşçı gibi her anını, yagmur-kar-çamur demeden fotoğrafladığını ve rapor olarak 7 farklı forum sitesine yüklediğini bilmezsiniz. Hatta başkanı oldugu motosiklet kulübünün 10 yıldır her pazartesi yaptıgı -bakın istisnasız her pazartesi diyorum- toplantıları yine bir gazeteci gibi fotograflayıp sitemize raporlaştırdığını da bilemezsiniz. Bunu yapan başka bir motosiklet kulübü ve başkanı var mıdır bilmiyorum, ama azdır. Motosiklet eğitimini Hatay gibi uzak ve küçük bir şehre yıllar önce, henüz bazı büyük şehirlerde bile yokken, Uğur Ertekin hocayla birlikte getirdiğini ve motosiklet eğitiminde herkese öncü, yardımcı olduğunu da bilmezsiniz. Hatay'da ilk motosiklet enduro yarışlarını düzenlediğini ve onu yine bir foto-muhabir gibi rapor olarak internet sitelerine yüklediğini de bilmezsiniz. Ve daha anlatamayacağım birçok hususta bilginizin olmadığı anlaşılıyor.
Peki bu kadar emeği ne için veriyor kendisi, para için mi? Bu mecra bir gezi dergisi mi, Sıtkı abi ücretli bir gezi yazarı mı bu sitelerde? Ve siz onun patronu ya da müşterisi misniz ki fotograflarına, yazısına "çöplük" diyorsunuz?
Yapılan iş sadece motosikletle yapılan gezilerin fotografını, hikayesini paylaşmak. Bunu herkesin profesyonelce bir Atlas Dergisi çalışanı gibi yapması şart değil sanırım? Ayrica yıllardır bu siteler kurulduğundan beri belki de motosikletli gezi raporlarının ilk örneklerini veren ve en güzel örneklerini veren Sıtkı abiye çok haksızlık etmiş oluyorsunuz bu hitabınızla.
Ben profesyonel fotoğrafçıyım. Ama motosiklet üstünde fotograf çekmeyi de hatta motosiklet kültürünü de Sıtkı başkandan öğrendim. Sadece hatıra olarak çekilmiş bu fotoğraflar, ki hatıra çekerken bile makinesini manuel ayarda kullanan, tepe flashı kullanan birine, fotografların berbat demek ve ailesi ile katıldıgı bir motosiklet kampını bizlerle paylaştığı için rapora "çöp" demek sizin bilgisizce ve acelece bir eleştiride bulunduğunuzu gösterir.
Uğur Mumcu'nun dediği gibi, bu ülkenin en büyük sorunlarınlarından biridir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak...