Motosikletim ile kamp yapacak bir yer ararken internette tesadüfen Eğriova Yaylası hakkında birkaç yazı gördüm ve buraya doğru yola çıktım. Eğriova Yaylası Ankara’nın Beypazarı ilçesi sınırlarında ve Ankara’nın bozkırında ilerlerken insan yaylaya doğru yol aldığına kendini inandırmakta zorlanıyor. Ve Eğriova Yaylasına vardığınızda burasının Ankara sınırları içerisinde olduğuna inanamıyorsunuz. Zira daha yarım saat önce bozkırın ortasındayken şimdi Karadeniz yayları tadında yemyeşil bir doğa parçasının içerisindeyim. Velhasıl Ankara insanı şaşırtan ilginç bir yer.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Dediğim gibi Eğriova Yaylası Ankara’nın Beypazarı ilçesi sınırlarında ve Ankara’ya yaklaşık 160 km uzaklıkta. Ankara’dan Beypazarı istikametine giderken hemen ilçenin girişinde Kıbrısçık-Karaşar yol ayrımından İnözü Vadisini takip ederek Eğriova Yaylasına varılıyor. İnözü Vadisinde yol almak son derece keyifli. Zira hem doğa harika hem de yolda çok tatlı virajlar var. Ancak bu yolda dikkat edilmesi gereken temel faktör inekler. Viraja yatmış güzel güzel giderken yolun ortasında size bakan bir inekle karşılaşmanız işten bile değil.
[IMG][/IMG]
Tabi buraya kadar gelmişken Beypazarı’nı da gezmemek olmaz. Beypazarı Ankara’nın 100 km batısında yer alan ve eski Türk mimarisinin izlerini taşıyan bir yerleşim. Tarihi Hititlere kadar giden ve ilk ismi Lagania (Kaya Doruğu Ülkesi) olan Beypazarı MS 6. yüzyıla kadar bu ismi taşımıştır. Osmanlı Devletinin toprak rejimi içerisinde Tımarlı Sipahi merkezlerinden birisi olan bölge yöredeki sipahi beyine ve ticari hayatın yoğunluğuna istinaden Beypazarı olarak adlandırılmıştır.
[IMG][/IMG]
Beypazarı’ndan sonra Eğriova Yaylasına kat etmeniz gereken yol yaklaşık olarak 60 km. Bu yol Karaşar Köyüne kadar asfalt, sonrasında ise çoğunlukla sert zeminli/taşlık 25-30 km’lik bir orman yolu. Ancak zaman zaman yolda gevşek zeminli ve çamurlu bölgelerde mevcut. Yolda zaman zaman tomruk yüklü kamyonlar ile de karşılaşmanız mümkün.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Eğriova Yaylasına giderken Beypazarı’ndan bütün ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerekiyor. Özellikle benzin. Zira Beypazarı’ndan sonra tek bir bakkal bile göremeyeceksiniz yolda. Yaklaşık 1.700-1.800 metrelik rakıma sahip yaylanın çevresi, boyları zaman zaman 25 metreye ulaşan çam ağaçları ile kaplı ve yaylada bir de gölet var Bölgeye yakın çok sayıda yayla bulunmakla birlikte pek çok yayla evi kaderlerine terk edilmiş durumda.
[IMG][/IMG]
Bölge fotoğrafçılık, kampçılık ve yürüyüş aktiviteleri için son derece uygun. Şanlı iseniz gölette bulunan birkaç farklı kuş türünü de fotoğraflayabilirsiniz. Ekim ayının sonu itibariyle ormanlık alanda mantarlarda çıkmaya başlamıştı.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Rakımın 2.000 metreye yaklaştığı yaylada hava çok değişken olabiliyor. Yaylada hava günlük güneşlik iken 10 dakika içerisinde hava kapanabiliyor. Eğriova Yaylasına giderken Ankara ya da Beypazarı’ndaki hava durumu sizi yanıltmasın. Siz her türlü hava koşuluna hazırlıklı olun. Benim gibi ekim ayı sonunda buraya gelecekseniz sizi sıcak tutacak giysiler ve bir uyku tulumuna ihtiyacınız olacak.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Eğriova Yaylasına kamp kurmak maksadı ile gidecekler için tek bir kötü haber var. Gölet çevresi 29 yıllığına özel bir şahıs tarafından tesis kurulması amacıyla devletten kiralanmış ve çevresi tel örgüler ile kapatılmış. Tesis içerisinde kamp kurulmasına izin verilmiyor. Ancak bölgede kamp kurmaya müsait başkaca alanlar mevcut.
[IMG][/IMG]
Yaklaşık 350 km'lik bir yolculuktan sonra biraz kirli, biraz duman kokarak ama çok mutlu bir şekilde kürkçü dükkanına geri döndüm. Benim için son derece keyifli bir yolculuktu. Umarım daha güzellerini sizler yaparsınız ve paylaşırsınız. Hepinizin yolu ve bahtı açık olsun