Bu yil 6ncisi duzenlenecek olan Enduroclub senlikleri 13-16 Temmuz 2006 tarihleri arasinda Canakkele/Yenice ilcesi civarında bulunan sırtını Kaz Dağlarına yaslamış, çam ormanlariyla örülü golet etrafina konuşlanacak.


** Track 0002 **
Cartographic Length = 121,497 km
** Speeds in Track 0002 **
Average Speed: 21,6 km/h
Maximum Speed: 93,0 km/h
Minimum Speed: 0,0 km/h
Total Time: 12:25:25[/quote]

İDA&KAZ dağlarının tarihi süreci ile (Tarihi süreçle ilgili yazılar çeşitli kaynaklardan alıntıdır) gerekli ön bilgiler:

“Yunan mitolojisinde tanrıçaların katıldığı tarihteki ilk güzellik yarışmalarının yapıldığı yer olarak adı geçen İda dağı, günümüzde, Kaz dağı olarak bilinir. Yunan mitolojisine göre Zeus burada doğmuş, Tanrılar Truva savaşı’nı buradan izlemişler ve ilk güzellik yarışması yine burada yapılmış, güzellik tanrıçası Afrodit ilk kez burada aşık olmuştur. Edremit körfezinin kuzeyinde başlayıp, Bayramiş ve Yenice bölgelerini kapsayan kaz dağında ki bir çok antik eser günümüze kadar gelmiştir. İda dağı birçok doğal harikasıyla (Mıhlı, Hasan boğuldu, Şahinderesi Kalyonu, Bent deresi, Ayazma, Sarıkız, Babadağı, Kaz avlusu, Ayıderesi, şenlik alanının yapılacağı yerin olağanüstü muhteşem coğrafyası vs. vs. vs...) yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte olup ayni zamanda, insanın ruh halinde bıraktığı enfes huzur tadı dolayısıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

İda'nın isminin kaz dağları olarak değiştirilmesine dair öykü şöyle rivayet edilir; Fatih Sultan Mehmet'e gemi kerestesi biçmek üzere, düden yaylasında konaklayan tahtacı Türkmen’leri kaz avlusunda adeta resimleşmiş kaz tüylerini görünce merakları üzerine, kendilerine efsaneler anlatılır… Orta Asya Şamanizm inançlarına göre kazı kutsal saymaları nedeniyle bu dağı da kutsal sayarak İda dağını Kaz Dağları olarak değiştirirler.. Sarıkız türbesi olan yere Sarıkız, Baba türbesi olan yere baba tepesi, kaz tüylerinin bulunduğu yere kaz avlusu ve dağın bu bölümüne de Babadağı adını verirler. Kutsal saydıkları bu türbeler için her yıl ağustos ayının 15 ile 30'u arasına rastlayan bir hafta sonunda tepeleri ziyaret edenler oralarda, etmeyenler de bulundukları yerlerde olmak üzere cumartesi günü Sarıkız'a, pazar günü baba'ya ve pazartesi günü de Şahtaşlarına olmak üzere üç gün hayır yaparlar..” İda’nın tarihi misyonu bu işte arkadaşlar..

Şenlik alanındaki aktiviteler yapılabilecek dönecek olursak; Motocross için amaca en uygun orman içi yolları veya keşif amaçlı trekking turları, akşamüzeri dağların doruğunda batan güneşin muhteşem kızıllığının içinde insana huzur vermesi,hayallere sürüklemesi, gece ise milyonlarca yıldızı çok yakından izlemek, yüksek rakımlarda olmanın verdiği duygularla mistik hayale dalıp mitolojideki Tanrılar Tanrısı Zeus’un doğumuna tanık olmak, tarihteki ilk güzellik yarışmasına katılan Tanrıça adayları; Hera, Athena ve Afrodit arasından en güzelini seçmenin inanılmaz zorluğunu hissetmek, Afrodit ilk kez burada aşık olasına tanıklık etmek, oradan Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi için gemi yapımında kullanılmak üzere Tahtacı Türkmenlerinin bölgeye gelmelerini, ormanlardaki kereste biçmelerini düşlemek ve Sarıkızla beraber kaz sürülerini gütmeyi hayal etmek ve babasıyla beraber sarıkızı aramak vs vs.. gibi enteresan gibi mistik aktiviteleri yaşamak için bekliyoruz sizleri Kaz Dağlarına, ama hatırlatmadı demeyin; gece gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle üşüyebileceğinizden yanınıza kalın giyecekler almayı da ihmal etmeyiniz.


ÇANAKKALE/YENİCE hakkında bilgiler;
Marmara Bölgesi’nde, Çanakkale İli’ne bağlı bir ilçe olan Yenice, doğu ve güneyde Balıkesir, güneybatıda Bayramiç, batı ve kuzeybatıda Çan, kuzeyde de Biga ilçeleriyle Çevrilidir. Güney Marmara Bölümü’nde Biga Yarımadası’nın iç kesimlerinde, Çanakkale ilinin güneydoğusunda olup, Çanakkale ilinin en büyük ilçesidir. İlçe arazisi fazla yüksek olmayan engebeli alanlardan oluşur. Başlıca yükseltileri Aladağ (963 m.), Sakar Dağı (Asar 929 m.) ile ilçenin kuzeyindeki Güre Dağı’dır. Asar Dağı ilçenin güneyinde doğubatı doğrultusundaki sırtlar boyunca uzanır. Yenice ilçesinde dağlar arasında yer alan genişçe ovalar da vardır. Bu ovalar oluşum bakımından tektonik kökenlidir. Yer kabuğunun çökmesiyle oluşmuştur. Yer kabuğunun kırılarak çöken kesimlerinin, akarsuların getirdiği alüvyonların buralarda birikmesiyle oluşmuşlardır. Kuzey Anadolu fay hattının Yenice’den geçmesi bu ovaların tektonik kökenli olduğunu göstermektedir. Bu ovalardan Yenice ve Agonya ovaları doğal bir geçit ile birbirlerine bağlıdır. İlçe topraklarından küçük akarsular kaynaklanır. Bu akarsular Gönen Çayı ve Kocaçay’ın başlangıç kollarını oluştururlar.

İlçe merkezinin denizden yüksekliği 276 m., yüzölçümü 1367 km² olup, toplam nüfusu 6.520’dir.

İlçe ekonomisi tarım, ormancılık ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler,kırmızı biber(kapya) buğday, yulaf, arpa ve tütündür. Az miktarda üzüm, elma ve baklagiller yetiştirilir. Eskiden en önemli ürünü olan tütün, Agonya tütünü olarak anılmakta idi. Hayvancılıkta süt ve süt ürünleri ile mandıracılık önemlidir. İlçe topraklarında bakır, kurşun, çinko, kaolin, kil ve linyit içeren maden yatakları bulunmaktadır.

Yenice’nin tarihçesine ilişkin yeterli bilgi bulunmamakla birlikte, İlkçağda Mysia bölgesinde yer almakta idi. Yörede bulunan Argesis ismi, zamanla değişerek Agonya’ya dönüşmüştür. Agonya, Çanakkale ili,Yenice bucağına bağlı antik bir yerleşim yeridir Agonya antik kenti, Troas’ın en uç noktasında kurulmuştur. Yakınında Polichna ile Argyria yerleşmeleri vardır. Ancak kentin kalıntıları Hamdi Bey köyünde evler arasında yer yer görülmektedir.

Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar, Kalkolitik Çağda yerleşildiğini ortaya koymuştur. Daha sonra yöre, Hititler, Luviler, Troialılar, Dorlar, Lidyalılar, Persler, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir. Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesinden sonra Bizans’ın piskoposluk merkezi olmuştur. XIV.yüzyılın başında Karesi Beyliği ve daha sonra da Osmanlı Devleti topraklarına dahil olmuştur.

18 Mart 1953 Yenice depreminde bütünüyle yıkılmış ve 1955’te kuzeydoğuda yeni bir yerleşim kurulmuştur.

İlçede Yenice Belediyesi tarafından toplanan bazı etnografik eserlerin toplandığı Yenice Belediyesi Etnoğrafya Müzesi bulunmaktadır.


Ve keşif fotoları huzurlarınızda;














































O tarihlerde yapacak işi olmayanlar, gezmek isteyenler, motoruyla doğa ile iç içe olmak, ateş başında dostluklardan muhabbetlerden keyf almak isteyenleri mutlaka bekliyoruz…

Tiyo. Bazı sürprizlerde olabilirmiş hani festival alanında demedi demeyin sonra


Kaynak: http://www.enduroclub.org/modules.ph...iewtopic&t=675