Hattuşa-Alacahöyük-Yazılıkaya (Bir Tarih Gezisi)
Reklamlar
-
Arkadaşlar merhaba
Geçen hafta içerisinde yapmış olduğum bir geziyi sizinle paylaşmak istedim. Daha fazla fotoğraf ve bilgi için http://sinancinar1.blogspot.com.tr/ adresine bakabilirsiniz.
Bu sefer ki yolculuğum çok öncesinden planlanmış ancak bugüne kadar yapılamamış bir yolculuk. İstikametim Hitit topraklarına. İlk durak Alacahöyük olacak. Sonrasında ise Hitit İmparatorluğu'nun başkenti Hattuşa ve Hititlerin tapınma merkezi olan Yazılıkaya.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Ankara-Alacahöyük arası yaklaşık olarak 230 km. Ankara-Samsun yolu üzerinden Sungurlu ilçesini geçtikten yaklaşık 10-15 km sonra Alacahöyük yol ayrımı bulunmakta. Yollar son derece güzel. Bozkırın güzelliklerini izleyerek yolculuğa devam ederken kulağımda da bozkırın tezenesinin tınıları vardı. 230 km'lik yolculuğun ardından ilk durağımız Alacahöyük. Eski Tunç Çağı ve Hitit çağında çok önemli bir kült ve sanat merkezidir Alacahöyük.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Höyük, bilim alemine ilk kez 1835 yılında W.C. Hamilton tarafından tanıtılmış olup, bu yıllardan itibaren höyük Orta Anadolu'yu ziyaret eden bilginlerin uğrak yeri olmuştur. Daha sonra 1906 yılından beri Boğazköy'de çalışan H. Winckler, Makridi Bey ve İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Halil Ethem Bey'in teklifi üzerine Höyük'te araştırma yapmaya karar vermişlerdir. Höyük'te gerçek anlamda ilk sistemli kazılar, Cumhuriyet Döneminde Atatürk tarafından başlatılmıştır. 1935 yılında Türk Tarih Kurumu adına Hamit Zübeyr Koşay, Remzi Oğuz Arık ve Mahmut Akok gerçekleştirdiği ilk kazı çalışmaları 1983 yılına kadar sürdürülmüştür. Bu tarihten itibaren ara verilen kazılara 1997 yılında Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu tarafından tekrar başlanmıştır. Yapılan araştırma ve kazılar sonucunda Alacahöyük'ün Kalkolitik Çağdan günümüze kadar kesintisiz olarak iskâna sahne olan höyükte 4 kültür katı tespit edilmiştir. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerini kapsayan bu katlar kendi aralarında 15 ayrı mimari tabakaya ayrılmaktadır.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Alacahöyükte yer alan ve 1941 yılında açılan müzede Kalkolitik Çağdan Frig dönemine kadar eserler sergilenmekte.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
İkinci durağımız olan Hattuşa'ya giderken köy yollarını kullandım. Benim en sevdiğim yollar köy yolları. Baharda tezek kokusuyla karışık çiçek kokularıyla temiz havası ve medeniyetten uzaklığıyla köy yolları benim favorim.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Ve eski bir köy okulu... Günümüzde köyde okula gidecek çocuk olmadığı için sağlık ocağı olarak kullanılıyormuş.
[IMG][/IMG]
Ve ikinci durağımız Hattuşa. Alacahöyük Hattuşa arası yaklaşık olarak 35 km. Hattuşa kesinlikle görülmesi gereken tarihi bir zenginlik. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir.
[IMG][/IMG]
400 yıldan uzun bir süre hüküm sürecek olan bir uygarlığın başkentiliğni yapan Hattuşa'da, günümüzde görülebilen ve büyük çoğunluğu Büyük Kral IV. Tudhaliya dönemine ait olan kalıntılar arasında tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar bulunmaktadır.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Hattuşa Antik Kentini gezerken otlayan pekçok inekle karşılaşmanız işten bile değil
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Yerkapıya çıktığınızda bütün yorgunluğumuzu alan çok güzel bir manzara karşıladı bizi. Keops Piramidinden daha büyük bir oturma alanına sahip olan Yerkapı, mistik atmosferi ve güzel manzarası ile kesinlikle görülmesi gereken bir yer.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Son durağımız ise Yazılıkaya. Yazılıkaya Hattuşa'ya 3 km uzaklıkta. Hattuşa’nın en büyük ve en etkileyici kutsal mekanı, şehrin dışında yer alan, yüksek kayalar arasına saklanmış. Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı’dır. Tapınak’ta 90’dan fazla tanrı, tanrıça, hayvan ve hayal ürünü yaratıklar kaya yüzeyine işlenmiştir.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Yazılıkayadan sonra dönüş yoluna düşüyoruz. Çorum'a kadar gelip leblebi almamak olmaz. Leblebimizi de alıp 480 km yol kat edip dönüyoruz kürkçü dükkanına. Dönüş yolunda Baktat dinlenme tesisinde yediğim karışık pide son derece güzeldi. Bu istikamete gider ve karnınız acıkırsa tavsiye edebileceğim bir yer. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Hepinizin yolu ve bahtı açık olsun arkadaşlar
Reklamlar
-
Şu tarihimize hastayım be güzel gezi olmuş
-
jackal_64 adlı üyeden alıntı
Şu tarihimize hastayım be güzel gezi olmuş
Ancak kıymetini bilmiyoruz ne yazık ki
-
Gezi bölgesi ve tarihi çok güzel ,Paylaşım için teşekkürler.
-
Sinan abi yine tarihi bir gezi yapmışsın.Ayağına sağlık güzel fotoğraflar.
-
sercan2667 adlı üyeden alıntı
Sinan abi yine tarihi bir gezi yapmışsın.Ayağına sağlık güzel fotoğraflar.
Eyvallah Sercan Kardeşim
-
fotoğraflar güzel gezide güzel tekerinize taş değmesin
-
kemboo adlı üyeden alıntı
fotoğraflar güzel gezide güzel tekerinize taş değmesin
Sağolasın dostum. Hiç birimizin tekerine taş değmesin
-
tarihi yerleri severim.. abi çok özendirdin beni, eline ayağına sağlık..
-
Sam@ adlı üyeden alıntı
tarihi yerleri severim.. abi çok özendirdin beni, eline ayağına sağlık..
Sağolasın dostum. Genelde böyle yerler sadece taş olarak görüldüğü için çok fazla insanın gidip gördüğü yerler değil. Ama ülkemiz gerçekten görülmesi gereken pek çok tarihi güzelliğe sahip ve bende gidip gezip görüp birşeyler öğrenmekten çok keyif alıyorum
-
Haklısın,taş olarak görüldüğü için geçmişte bir dünya tarihi eserimizin yurt dışına kaçırılmasına göz yumulmuş.neyse, fazla derine inmeyeyim paylaşım için teşekkürler..
-
Üstadım yine yapmışsın yapacağını, her zaman olduğu gibi yine imrenilecek bir gezi.. Tekerine sağlık..
-
cihan54 adlı üyeden alıntı
Üstadım yine yapmışsın yapacağını, her zaman olduğu gibi yine imrenilecek bir gezi.. Tekerine sağlık..
Eyvallah dostum teşekkür ederim
-
Çok güzel bir gezi olmuş,ayağınıza sağlık..Kazasız,belasız nice güzel geziler dilerim..
-
tarihi yerlere benim de fazlasıyla ilgim var
güzel gezi yapmışsınız
-
Her zamanki gibi süper bir gün geçirmişsiniz Sinan bey, paylaşım için teşekkürler
-
suato21 adlı üyeden alıntı
Çok güzel bir gezi olmuş,ayağınıza sağlık..Kazasız,belasız nice güzel geziler dilerim..
Teşekkür ederim hocam
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:30 ----------
speed_dream adlı üyeden alıntı
tarihi yerlere benim de fazlasıyla ilgim var
güzel gezi yapmışsınız
Sağolasın dostum. Daha güzellerini umarım siz yaparsınız
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:34 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:32 ----------
papazkemal adlı üyeden alıntı
Her zamanki gibi süper bir gün geçirmişsiniz Sinan bey, paylaşım için teşekkürler
Teşekkür ederim Kemal Bey. Gerçekten çok keyifli bir gündü
-
Ilerde yapacagimiz geziler icin referans olabilecek nefis bir gezi olmus... Gezilerinizin devamini bekleriz. Tek kelimeyle harika.
-
dionysos06 adlı üyeden alıntı
Ilerde yapacagimiz geziler icin referans olabilecek nefis bir gezi olmus... Gezilerinizin devamini bekleriz. Tek kelimeyle harika.
Eyvallah dostum. Çok teşekkür ederim. Gezi güzergahına eklenmesi gereken bir bölge bence.
-
Daha once adini bile duymamistim, cok harika yerler ve cok begendigimi ifade etmek isterim, bende gezilerimin cogunu tarihi yerler ve doga geziler ile olmustur, begenerek izledim, sayende bizde oralari gezmis olduk tesekkurler arkadasim, saygilar...
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)