GİDİŞ
Şanlıurfa'ya gitmek üzere 2.Kasım.2013 Cumartesi günü sabah erken saatte toplanmaya başladık.
Soyuyüce benzinliği bitişiğindeki çay ocağında çay içerek, arkadaşlarımızı bekledik.
Maden ilçemiz yakınındaki Soğuksu Dinlenme Tesisinde kahvaltı molası verdik.
Üniversite öğrencisi Caner KALMAZ (Bursa) bu gezide artçım oldu.
Taha Selim ERDAMAR ile burada tanışıp kaynaştık.
Aslen Elazığ'lı olup Diyarbakır'da havaalanında çalıştığını öğrendik.
Soğuksu'dan Eğil yol ayrımına kadar Caner KALMAZ'ın artçısı oldum.
Boş durmayıp hobim olan fotoğraf çekme işini zevkle yapıyorum.
Yolların güzelliği beni cezbediyor. Motosikletime atlayıp yol almak istiyorum şu an.
Ergani merkezindeyiz.
Tuncay GENÇOĞLU ve Alper AKİPEK
Veysi AYDURAN
Hakan ÇAKMAK
Muzaffer GÜRTAŞ
Caner KALMAZ
Diyarbakır’ın en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olan Eğil tarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış farklı inançların bir arada yaşamış olduğu önemli bir ilçemizdir. İlçemiz Antik bir kent olup tüm güzellikleriyle, Asurlulardan kalma kale ve birçok antik mağara, kral kızı resimlerine ev sahipliği yapan bir ilçedir. İlçemiz Peygamberler şehri olarak da bilinmektedir.
Eğil ilçemizde su kenarına iniyoruz ama her yer kapalı.
Yakın illerden günübirlik turlarla gezmeye gelenler vardı.
Serdar SERTDEMİR ve Tuncay GENÇOĞLU
Suyun altında damı gözüken yer peygamber mezarlarının bulunduğu yer idi.
Öğretmen olarak 1990 yılında burada görev yaptığımda baraj yoktu ve ırmak akıyordu vadide.
Peygamber kabirlerine gitmek için ilçe çıkışına doğru hareketlendik.
İlçe Asurlular, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler Büyük Selçuklu Devleti, Nisanoğulları Beyliği, Akkoyunlular
ve Safeviler gibi eski medeniyetlerin yaşam sürdüğü yörelerden birisidir.
Dicle Baraj gölü altında kalacakken Ziyaret Tepesi'ne taşınan peygamber kabirlerinin restorasyonunun
tamamlanması ve inşa edilen cami ve külliye ile birlikte ilçede inanç turizmi adına yoğun ilgi görecek bir konuma
ulaşmış günümüzde.
Hz. Zülkifl Aleyhisselam
İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden. Peygamberliği kesin olarak belli olmayıp, âlimlerin ekserisi
peygamber olduğunu söylemişlerdir. Asıl ismi Bişr olup, lakâbı Zülkifl’dir. Elyesa aleyhisselamdan sonra,
kızmadan sabır göstererek dînin emirlerini ve yasaklarını İsrailoğullarına bildirmeyi üzerine aldığı, kefil olduğu için
kefâlet sâhibi mânâsında Zülkifl denilmiştir. Elyesa aleyhisselamın amcasının oğludur. İsrailoğullarına
Musa aleyhisselamın dîninin emir ve yasaklarını tebliğ etmiştir.
Allahü teâlâ Zülkifl aleyhisselama peygamberlik vazîfesi verdi.Zülkifl aleyhisselam Musa aleyhisselamın dîninin
emir ve yasaklarını insanlara bildirdi. Tevrat’ı okuyup hükümlerini yerine getirdi. Tebliğ vazîfesini hakkıyla yerine
getirdikten sonra Şam beldelerinden birinde vefat etti.
Arkadaşlarım, güvenlik görevlisinin beni uzaktan göstererek Serdar SERTDEMİR Hocam değil mi
diye sorduğunu söylediler.Teyit edince de ortaokuldan benim öğretmenimdi demiş. Heyecanla yanına gittim.
Öğrencim Mehmet Şirin KARAKAŞ ile muhabbetle kucaklaştım.
Diyarbakır
Sülüklü Han ve şarap mahzeni
Diyarbakır'dan çıkıp Şanlıurfa'ya doğru hareketleniyoruz.
.