Geçmişten Bir Alacak, Kastamonu
Reklamlar
-
23 Ağustos 2013, 02:18
Geçmişten çok geleceği düşünmeliyiz çünkü bundan sonra orada yaşayacağız. ( Thomas Browne )
demiş Thomas bizde
Abi Kardeş 5 Yıl önce bitirdiğim ilk üniversitemin diplomasını almak için düşüyoruz Kastamonu yollarına
ANNEM SÖZ VER 190 I GECMEYECEKSİN DİYOR
Ve Müze Kent Safranbolu'dan Çıkıyoruz Yola
ilk önce biraz Kastamonunun tarihçesinden bahsedeyim...
Kastamonu’nun bilinen tarihi, Hitit İmparatorluğu ile başlar. Hititlerden sonra Frigya ve Lidya Krallıklarının egemen olduğu bu topraklar M.Ö.4.yy’da Perslerin eline geçmiştir.
Büyük İskender Anadolu Ile birlikte Kastamonu topraklarını da Makedonya’ya katmıştır. İskender’den sonra yöreyi ele geçiren Pontus Krallığı M.Ö.1,yy’da Romalılar tarafından ortadan kaldırılmıştır. Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu M.S.395 yılında İmparatorluğun bölünmesiyle bütün Anadolu gibi Bizans İmparatorluğuna katılmıştır
Prehistorik çağlardan sonra havalinin (Paflagonya’nın) bilinen Sümerlerin en eski bir kolu olan Gaslar (Gaşka Türkleri)’dır. M.Ö.2000-1300 yılları arasında hüküm süren Gaslar (Gaşkalar) devamlı olarak Mısırlılar, Suriyeliler ve Kaldelilerle siyasi, ticari ve kültürel münasebetlerde bulunmuşlar, Hititlerle de bazen savaşmış bazen dost olmuşlardır. Gaslar sert karakterli, cengaver kişiler olarak bilinmektedir.
Bugün Kastamonu ve çevresindeki illeri de içine alan ve Romalılar devrinde adına Paflagonya (Pophlaginia) denilen Gasların kurduğu şehirlerden bir tanesi de „Timonion veya Tumanna“ dır. Bazı yazarlar Kastamonu adının menşei konusunda; bu kelimenin „Gas“ kelimesi Ile „Timoni“ veya „Tumanna“ kelimesinin (Gas ülkesi anlamında) birleşmesinden meydana geldiği görüşünü ileri sürmüşlerdir ki en akla yakın ihtimal budur. Fonotik yönden de bugünkü Kastamonu’ya yaklaşmaktadır.
YANİ : KASTAMONU KALESİNDEKİ MONİ İSİMLİ PRENSESİN OSMANLI ASKERINE AŞIK OLUP KALENIN FETHEDILMESI ICIN ANAHTARI KALEDEN KOMUTANA ATTIGI VE SONRASINDA BABASININ KASTIN NEYDİ MONİ DEMESİ VE KASTAMONUNUN ADINININ BURADAN KONULDUGU HAKKINDAKI SOYLEMLER YANLISTIR...(gittiginizde size cocuk rehberler bunu anlatacaklar ve para ısteyecekler)
Kastamonu’nun ilk defa Türklerin eline geçmesi Danişmentliler zamanında Ahmet Gazinin Oğlu Gümüş tekin devrinde “1105 yılında” gerçekleşmiştir. 100 yıla yakın bir zaman Danişment idaresinde kalan şehir ve çevresi 15 yıl süre ile tekrar Bizanslılara geçmiş, 1213 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın emriyle Selçuklu kumandanı Hüsamettin Çobanbey tarafından zaptedilmiştir.
Kastamonu, Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında Sinop’la birlikte bu şehri alarak Candaroğulları beyliğini ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı devletine katılmıştır. Kastamonu Milli Mücadele sırasında lojistik destek açısından en güvenilir bölge olması nedeniyle büyük yarar sağlamıştır. Özellikle Ankara’ya İnebolu-Kastamonu yoluyla yiyecek, giyecek, para, cephane ve silah nakli yapılmıştır.
Evet Fatih Sultan Mehmet han birazda olsa kastamonuludur. çünki annesi kastamonu taşköprülüdür.
kastamonuda osm. dev. savassız katılşmıstır. candaroglu beyliginin son beyi ismail bey fatih sultan mehmet hanın öz dayısıdır.
sinop u aldıktan sonra dayısına osm. dev. katılma teklıfınde bulunmus olup , bunu dayısının kabul etmesı uzerıne osmanlı devletıne katılmıstır.
Candaroglu beylıgı ilim irfan ve bilim e cok önem verirlermiş ismail bey rum dıyarlarından arap ulkelerınden bilim adamları getirtirmiş ve kastamonunun yerlesım bırımı olmasında buyuk katkısı vardır
Kastamonu girişte sizi bu Türk Bayragı karşılıyor sizi şehit anıtı :(
Diplomamı alıyorum ama bir burukluk var ben daha afilli birsey bekliyordum Okul birincisi olarak bitirmiştim ilk üniversitemi... ben okurken Ankara Üniversitesiydi Şimdi Kastamonu Üniversitesi Olmuş
atelyeler hala aynı eski anılar geliyor biran aklıma cebimde bir simit parası ama hayallerle dolu bir yasam olan zamanlarım
Daha sonra tatılde olmalarına rağmen ben okula geldim diye beni görmeye gelen ibrahim ve nuri hocalarım 2 saat kadar sohbet ediyoruz...
O zamanlar çalışkan bir ögrenci olmama ragmen bir konferas salonuna hitap eden müdür ve yönetime okulun not sistemini degiştirip bize haber vermedikleri için kafa tutup
bu hocalar ne boka yarıyor diyebilecek kadarda delikanlıydım, yatarak maaş almak değil bu gençlerin hesabını kim verecek deyip not sisteminde düzelttirme yapılmasını isteyen deli dolu bir genç hala konuşuluyormuş okulda , anıyoruz seni ara sıra diyor ibrahim hoca gülerek
Kastamonuda elektrik elektronik bolümünde konyalı ibrahim uyanık ve nuri candanı bilmeyen yoktur zaten meşhurdurlar ders anlatımlarıyla
Ve kaldıgımız yerden Kastamonuyu gezmeye devam...
Candaroğlu beyi ismail bey Kastamonun gelişmesi için hemde ilim ve bilimine merakından dolayı Öldüğündede klacagı turbeyıde ıcıne yaptırdıgı bu camiyi yaptırmıştır.İçeride
uzak diyarlardan gelen seyyahların dınlenmesı yemek yemesı ve ibabdet etmeleri için temiz yerler gerekmektedır develerın yemek yemelerı dinlenmeleri için girişteki
ılk bena deve hanıdır seyyahlar geldıklerınde develerını oraya emanet ederler develerıne gerekenler yapılır ıleri karsıda bılım adamlarının oldugu odacıklar sag tarafta ıse camıı vardır
caminin sol tarafı yaslı ınsanlara ılım ogretmek ıcın kullanılan ufak bır medrese vardır , sağ tarafında ise buyuk bır oda buyuk bır ocak ve hamam bulunmaktadır gelen seyyah ocakta yemegını pısırır suyunu ısıtır banyosunu yapar ve yatar dınlenırmiş
buradakı ufak havuza bilim adamları sıvı koyup gunesın ve ayın durumlarına gore astrolojıi ile bilgiler yorumlar uretirlermiş
buda caminin girişi kilit mermerlerden yapılmıs en son kapı yapıldı ise kilit taslar monte edilemez o zman ilk once kapıyı yapıp sonra camiyi mi yapmışlar tam araştırmadım bu bilgiyi ama ortadakı tas cekılırse cıkartılırsa kople camı yıkılırmıs öyle dedıler
ismail bey osmanlıya katılınca fatih dayısını Bulgarıstana ordunun basına komutan olarak gonderır orada sehıt olur ve oraya gomulur ısmaıl bey ,öyle oluncada kendısı ıcın yaptırdıgı turbede yakınları vardır kendısı bulgarıstanda dır..
bu turbenın kapısının gırısındekı sarkık tasa dıkkatlı bakarsanız sarıklı bıyıklı bır ınsan silüeti görursunuz o da ısmaıl beyın resmıdır zamanının tas ustalarının mahıretıdır
Ve Merkezde Bulunan Nasrullah Camıi ... Kastamonu Kurtuluş Savaşında en çok sehit veren ilimizdir ki bir dönem kastamonu lisesi(rıfat ılgaz lisesi ) (hababam lisesinin yazarı ve gercek hababam lisesinin esinlendiği lise kendinide güdük necmı karakterınde yazmıstır) hiç mezun vermemiştir.
Mehmet Akif ERSOY nasrullah camısınde vaaz vermıstır ve halkı vatan miilet adına bilgilendırmıstır kı tum halk cepheye kosmustur...
caminin önundekı sudan içerseniz 7 yıl ıcınde tekrar gelırsınızde denılıyor
Ve hemen caminin arkasındaki medreseye geciyoruz .Ögrencilik yıllarımda büyük huzur veren bir yerdi burası artık çok kalabalık ve içerisi turistık dükkanlarla dolmus
yarın akşam kaldıgım yerden kastamonu anlatımına devam
Celil özdemir
https://www.facebook.com/groups/285722234932863/?fref=ts
Reklamlar
-
23 Ağustos 2013, 09:16
Kastamonuya 3 yıl önce gitmiştim,merkezi ufak ama çok etkileyici gelmişti.tarih dolu şehirlerimizden biridir.allah tekrarını nasip etsin.devamını merakla bol fotolu olarak bekliyorum
-
23 Ağustos 2013, 09:54
Paylaşım için teşekkürler
-
23 Ağustos 2013, 10:33
Anılar bir geziyi işte böyle farklılaştırıyor.
Ben de Bursa'ya her gidişimde böyle hissederim.
Güzel paylaşım için teşekkürler . . .
-
23 Ağustos 2013, 10:55
güzel paylaşım... resimlerin bu şekilde güzel anlatımlarla ve anılarla birlikte paylaşılması çok hoş oluyor...
-
23 Ağustos 2013, 13:19
Senin paylaşımların her zaman hoşuma gitmiştir.Gezdiğin yerlere gitmiş kadar oluyoruz bazen de okuduğum bir kitaptan 1-2 cümle paylaşıyorsun hoş oluyor
Ben de Cide'li olarak seni hemşerim olarak görüyorum ve paylaşım için teşekkür ediyor devamını bekliyorum
-
23 Ağustos 2013, 13:32
kaleye gitmedim deme
-
23 Ağustos 2013, 13:47
Kastamonulu birisi olarak çok büyük bir keyif ve gururla okudum tebrik ederim.. devamını sabırsızlıkla bekliyorum..
-
23 Ağustos 2013, 23:33
serkanbitez adlı üyeden alıntı
Kastamonuya 3 yıl önce gitmiştim,merkezi ufak ama çok etkileyici gelmişti.tarih dolu şehirlerimizden biridir.allah tekrarını nasip etsin.devamını merakla bol fotolu olarak bekliyorum
Hemen yayınlıyorum
sailor33 adlı üyeden alıntı
Paylaşım için teşekkürler
ben tesekkur ederim
xismailaydin adlı üyeden alıntı
Anılar bir geziyi işte böyle farklılaştırıyor.
Ben de Bursa'ya her gidişimde böyle hissederim.
Güzel paylaşım için teşekkürler . . .
anılar anılar...
Salih_T adlı üyeden alıntı
güzel paylaşım... resimlerin bu şekilde güzel anlatımlarla ve anılarla birlikte paylaşılması çok hoş oluyor...
beyenıyorsanız ne mutlu bana
TAYFUNBORA adlı üyeden alıntı
Senin paylaşımların her zaman hoşuma gitmiştir.Gezdiğin yerlere gitmiş kadar oluyoruz bazen de okuduğum bir kitaptan 1-2 cümle paylaşıyorsun hoş oluyor
Ben de Cide'li olarak seni hemşerim olarak görüyorum ve paylaşım için teşekkür ediyor devamını bekliyorum
o zman aynı kitapları okuyoruz hocam
cenkşenver adlı üyeden alıntı
kaleye gitmedim deme
cevabı hemen altta
C@LiMeRO adlı üyeden alıntı
Kastamonulu birisi olarak çok büyük bir keyif ve gururla okudum
tebrik ederim.. devamını sabırsızlıkla bekliyorum..
hemen ...
-
23 Ağustos 2013, 23:35
-
23 Ağustos 2013, 23:40
Ve Geçmişte Bırakınca Kötü Bir Durumu ,
Söylenecek En Güzel Sözdür ;
ALLAH KORUDU...
Tam söyleyeni bilmiyorum ama güzel bir motorcunun face profilinden çaldım bu yazıyı ...
Aşıklı Sultan TÜRBESİ
Horosan evliyanlarından oldugu tahmin ediliyormuş
kastamonuya ilim bilim dagıtmak ögretmek amacı ile gelmiş ve burada vefat etmiş
zamanında vefat eden önemli kişilere 7 gün veya 7 ay içinde türbe yapılırmış
aşıklı sultan hazretlerinin türbesine bir adam durmadan dua etmeye geliyormuş yaşı biraz ilerlemiş ama evlenememiş , duasıda kabul olmayınca sinirlenip türbeyi gece ateşe vermiş.
aşıklı sultan hz leri zamanın valisinin rüyasına girer ve ben yanıyorum der vali uyanır bir anlam veremez ve tekrar uyur tekrar ruyasına girer zat ve vali eşini uyandırır anlatır ve uyurlar üçüncü kez ruyasına girince zat o zamanlar tulumbacılar varmış itfayecilerin yerine tulumbacılara haber verir tulumbacıla türbeye geldiklerinde cidden türbenin yandıgını görürler ve söndürürler
( o zaman ölen büyük zatları tabutun altına ve üstüne az bir toprak koyarak tabutla gömerlermiş ) tulumbacılar söndüreseye kadar zatın ayak bileginin aşık kemiklerine kadar yanar bu yuzdendirki adının aşıklı sultan olması hem allah dostu peygamber aşığı olmasından hemde bu sebebten dolayı aşıklı sultan deniliyormuş zata
önceden mahrem yerleri hariç ceset görülebiliyormuş simdi ise sadece ayak kısımları gösteriliyor düşünsenize yıllardır çürümemiş bir beden....
altaki resimdede gözüken siyahlıklar yangından kalmaymış ve şu anda resterasyon da turbe (21.08.2013)
Said Nursi hazretlerinin Kastamonuda 8ay kaldıgı ev kastamonu ve barla layikasını burada yazmış
Kimdir bu sait nursi derseniz ben bir ara beya bir araştırdım evliya desen evliya degil ,hoca desen hoca degil cumhuriyetin kurulumunda millet vekilligide yapmış bir yiğit ama ,Büyük önder M.K ATATÜRK cumhuriyetİ kurarken dini degerlerimizi savunmaya kalkmış ve bu yüzden yaşamı boyunca sürgungunde ve cezaevlerinde geçmiş ömrunun yarısı ve risale diye kitapları var , anlatımı çok agır ama okudukça yavaş yavaş çözebiliyorsunuz...
Ve Sonra Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerine gidiriyoruz
ve... asa suyu : Kastamonuya gıttıgınizde muhakkak şeyh sabanı veli hz. oraya ugrayın kendisi buyuk bir zat uzun uzaya anlatmayacagım
360 adet talebesi var var ve bu talebelerinden 60 tanesi insan
suyun hikayesi ise; zat her sabah namazını manevi alemde HZ MUHAMMET S.A.V HZ karsısında kılarmış rivayete göre bunu bilen ögrencileride kendilerininde orada 1 sabah olsun kılmak istediklerini soylemısler
mubarek zat bunun olmayacagını ama o mubarek topraklardakı zemzem suyu ıle abdest alabıleceklerini söylemiş ögrencilerine ve asasını deydıgı yerden asa suyu cıkmıs zemzeme cok benziyor. şaşılacak bir olay sorduğumda araştırmaları yapıldı dediler eğer cidden gerçekse dünyada tek dir Arabistandan sonra...
Burada yine bir Hikaye Var :
Burada mezarda yatan zat camiyi yaptıran ve caminin ilk imamıdır. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinden önce ölür ve hem caminin girişi hemde caminin sol tarafı olan buraya gömülür,
Şeyh hz ölünce hemen caminin karşısına hemde bu zatın karşısı oluyor türbesi yapılır.
Caminin Yanından geçen dere birgün taşar ve caminin ilk imamının kabri selde dışarıya çıkar ,görenleri hayrete çeviren bir olay vardır ortada meftanın ayakları gögsune çekilmiş vaziyettedir halbuki gömüldüğünde o şekilde gömülmemiştir...
Alimlerin yaptığı yorumlara göre ; merhum zat karşısına seyh hazretleri gömülünce saygısından ötürü ayaklarını toplamıştır ...
Şeyh Şabanı Veli Hazretlerinin Oradan kafanızı kaldırdıgınızda karşınızda Kastamonu Kalesi tüm görkemiyle gel benide gör diye bagırıyor adeta
Kalenin kapısından girdiğinizde bu karşınıza gelen alanda bir delik göreceksiniz ,bu delik zindan girişidir yakalanan esirler yukarıdan buraya atılır yaşarlarsa daha sonra ekmek su atılırmış tahmini 8 yada 10 metere yukseklıkte zindan
Rivayete göre ; bir müslüman esir buraya atılmıs , hiristıyanların hakımındeyken kale esir ibadetini felan yaperken askerlerin dıkkatini çekmeye başlamıs ve kalede konusulmaya baslanmış
Padişah bakmıski insanların tepkisine mahsar oluyor esiri öldürmek lazım demiş ama direk öldürürlerse daha büyük bir tepki çekecek...
esiri cıkartın dısarıya demiş kalenın uc kısmına getırmişler ve eline bir ok ile yay vermişler karşıdaki caminin minaresini vurursan serbestsin demiş padisah (imkansız bir olay) müslüman esir bismillah çekip ve şahadet getirip salıvermiş oku padişah vuramadı vurun kellesini demiş esiri öldürmüşler bir müddet sonra askerlerden bırı gelip padişahım padişahım esir hilalin tam altından minarenin en ince noktasından vurdu demiş iman gücü... ve ok hala o caminin minaresinde durur kalenın tam karşısında saç minareli camiye ugrayıp görebilirsiniz...
kalenin girişinde hemen sağda olan bu parmaklıklara
Şimdi bu Demir parmaklıklarda ne diyeceksiniz;
kalenin gizli geçiti ve pahisahın ve askerlerin kalacagı odaların bulugundugu geçit. Geçitin diğer ucu kastamanunun ortasından geçen dereye açılıyormuş ve şavaş zamanında kuşatıldıgında su ,yemek ve genel ihtıyaclar buradan gizlice kaleye götürüluyormus kalenin zor ele geçirilmesindeki en buyuk sebeblerden biridir bu geçit
Kastamonuyu biraz eğlendireyim dedim çakmagımı unutmuşum
BİR RİVAYET ; bu rivayet ne kadar dogru tartışırım
rivayete göre müslümanlar kaleyi fet etmek isterler ama bir türlü başaramazalar. en son kaleye önden saldırılırken bir komutan 10 askeri ile arkadan kaleye girmişler ve kalenin fet edilmesini saglamıslar, komutanda orada sehit olmuş ve rivayete göre oradaki bayrak eskiyip yırtıldıgında bu sehit zat görevlinin rüyasını giriyormuş ve görev li gelip bayrağı deyiştiriyormuş . kalenin arkasındaki küçuk türk bayrağının dibindeki mezar o komutanın mezarıymış...
Evet kastamonu ve milli mucadele yıllarında bahsedildimi Şehit Serife Bacı kesinlikle geçilemez
o kadar bır vatan sevgisi ki kendini evladını hiçe sayacak kadar bu meydanda gözlerinizin dolmaması aglamamak imkansız
kar yağıyor hava soguk Şerife bacı çocuğunun üstündeki elbiseyi çıkarıyor ve merminin üstüne örtüyor küflenmesin su almasın da bozulmasın mermi diye
ve bir subay geliyor ;
subay : be kadın sen ne yapıyorsun? çocuk donacak, sen delimisin
Şerife Bacı : komutan komutan cocuk tekrar olur... Ama! BİR VATAN KAYBEDİLDİMİ TEKRAR GERİ ALINAMAZ ... Hadi bak sen yoluna diyor
ve soguktan çocugu ile birlikte donarak ölüyor ... burada söyleyecek bir söz bulamıyorum ben ...
Bu anıt sehit şerife bacı ve kastamonu halkının ineboludan cepheye mermi taşıyan insanları temsil eden harika bir anıt ...
Ve Memlekete dönüş
Dönüşte Her zamanki gibi Safranboluya bağlı Yörük Köyüne ugruyoruz
Bir gezi daha böyle bitti dostlar
Müze Kent Safranbolu'dan Selamlar...
-
24 Ağustos 2013, 00:22
çok güzel olmuş..en son okuduğumda f650 gs dakar almıştın...çabuk vazgeçmişsin endurodan...hayırlı olsun...
-
24 Ağustos 2013, 00:44
İki kardeş güzel gezi yapmış ve çok güzel fotolar çekmişiniz.Emeğinize sağlık.
Sermayesi din olanın rehberi şeytan olur.
-
24 Ağustos 2013, 00:46
erro adlı üyeden alıntı
çok güzel olmuş..en son okuduğumda f650 gs dakar almıştın...çabuk vazgeçmişsin endurodan...hayırlı olsun...
Yok hiç endurodan vazgeçilir mi sadce aklımda kalmaması için bmw f 800 den önce birazda ss deneyimi olsun istedim
Celil özdemir
-
24 Ağustos 2013, 01:04
Motosiklet Eğitmeni
-
24 Ağustos 2013, 01:08
coq adlı üyeden alıntı
Rapora bir sey demeyecegim iyi ki varsin deyip geçeyim.
Ama su fotografa bisey yazmazsam içimde kalir.
http://imageshack.us/a/img577/7107/ajmm.jpg
Abi bir harfin yeri degisince ikibuçuk lira farkediyor.
Nedir bu yahu?
Safranboluda o evler 3 lira desem sana ... safranboluda yapılıyor ve kastamonuda kastamonu evı dıye satılıyor
Celil özdemir
-
24 Ağustos 2013, 09:57
Vay Kardeşim Yazılarını görmek ne mutluluk verici bir şey Uzun zamandan beri ilk defa siteye giriyorum. Baktım Celiloğlu bir şey paylaşmış okumamak delilik dedim yine mükkem anlatım süpersin dostum...
Sakarya Festivalinde gözlerim seni aradı ama göremedim. Her zaman buralara geldiğinde bekliyorum. Telefonum sende vardı dıye hatırlıyorum.
-
24 Ağustos 2013, 10:12
Çok güzel bir paylaşım,emeğine tekerine sağlık teşekkürler
-
24 Ağustos 2013, 11:05
Doğru yolu. Bulmuş sun. BMW. Kurtulmususun. ?. Biri daha. Imana geldi.
Huzur. Japon. Da
-
24 Ağustos 2013, 11:23
teşekkürler çok güzel bir paylaşım.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)