Herkese selam ve sevgiler,
Her şey Kuşadası Motofest’te iken İstanbul’dan Sevgili kardeşim Yakup’un telefonla arayıp “Abi Balkan turu yapmayı planlıyorum beraber yaparmıyız”demesiyle başladı.Zaten Sevgili dostum Muhsin’in yapmış olduğu geziden sonra “acaba ben ne zaman giderim”diye düşünüp duruyordum ve”yaparız kardeşim”dedim.
Festival dönüşü hemen hazırlıklara başladım,öncelikle Yunanistan’dan multi Shengen vizesi talebinde bulundum ve 4 gün sonra aldım(yengen vizesini de emekli olduğumda süresiz almıştım zaten),Rota çalışmaları yaparken Yakup’un Antalya’da ikamet eden öğretmen arkadaşı da artçı olarak gelmek istemiş,olur dedik.Rota’yı da ana hatlarıyla belirleyip detayları gezinin akışına bıraktık,
Gezi sonrası oluşan rotamız,12 gün-3920 km.
Hazırlıkları tamamlayıp 24 Haziran 2013 Pazartesi günü sabah 09:00’da Düzce’den yola çıktım,yola çıkmadan önce motorumun bir fotosu.
Arkadaşlarla İstanbul’da Tem üzerinde buluşup İpsala sınır kapısına geldik.
Yakup kardeşim ve motorlarımızla “Gezi birliği”fotosu,bu arada Yakup’un motor CBF 600,
Kapıda önce motorların işini hallediyoruz,hemen girişte Turing ofisi var orada önce 63€ ‘ya green card(uluslar arası trafik sigortası)yaptırıyoruz,görevli arkadaşa uluslarası ehliyet olayının mecburiyetini soruyorum,”belli olmuyor bazı memur istiyor,bazı memur istemiyormuş”cevabını alıyorum,fiyatı da 346 tl olduğundan şansımı denemek istiyorum ve ehliyet yaptırmıyorum.Türk sınırını geçip Free shop’dan biraz alışveriş yapıp Yunan sınırına geliyoruz ,Görevli bayan memur; “Pasaport”veriyorum,”Ruhsat”veriyorum,”Green card”veriyorum,”Ehliyet”bozuntuya vermiyorum ve normal ehliyetimi uzatıyorum,”nooo,international”diyor,ben de olmadığını söylüyorum,o da bana”uluslarası ehliyet olmadan geçemiyeceğimi,eğer yaptıracaksam evrakların onda kalmasını ve yaptırıp gelmemi,yok yaptırmayacaksam evraklarımı alıp geriye dönmem gerektiği”ni söylüyor, mecburen evrakları bırakıp ruhsatı alıp geriye Turing ofise dönüp(bu da bana yaklaşık 45 dk.ya ve akşam sporu yapmama mal oluyor,iki taraf arası çok uzak,yolun bir kısmını araçla,diğer kısmını tabanvayla yapmanız gerekiyor,bilginiz olsun) 346 tl’yi bayılıp Uluslarası ehliyetimi yaptırıyorum ve Yunanistan’a giriyorum.
Yunanistan’a girdiğimizde hava kararmıştı,yola devam ettik ve saat 01:00 civarı Kavala’ya vardık.Sahil kenarında güzel bir yer bulup konakladık,konakladığımız yer.
Ertesi gün biraz Kavala’yı dolaşıp Selanik’e doğru yola çıktık.
Kavala’dan manzaralar,
Selanik’e geldiğimizde ilk olarak Ata’mızın evini ziyaret edelim dedik ama maalesef sadece dışarıdan görebildik,
Daha sonra sahile inip biraz dolaştık,Selanik’ten fotolar,
Selanik’te biraz dolaşıp yola çıktık,rotamız Edessa üzerinden Makedonya(yunanlılara göre Skopia,Makedonya ismini kabul etmiyorlar ve duymak dahi istemiyorlar,bilginiz olsun).Geceyi Edessa civarında bir petrol istasyonunda geçirdikten sonra sabah erkenden tekrar yola çıktık ve Edessa çıkışında göl kenarında kahvaltı molası verdik.
Kahvaltı motor market ve restaurant’tan,tavada sucuklu yumurta ve çay,
Ve Makedonya’dayız,
Makedonya’nın şirin bir şehri Manastır’dan fotolar,
Manastır’da biraz dinlenip,çaylanıp, Ohrid’e doğru yola çıktık,
Ohrid’e geldiğimizde ilk işimiz bir otel ayarlamak oldu,şehir merkezindeki bu oteli ayarladık 3 kişilik oda 25€.
Otele yerleşip üstümüzü değiştirdikten sonra Ohrid’i gezmeye çıktık.lokantalar sokağı,kendimizi Türkiye’de zannettik.
Karnımızı da bi doyuralım,
Alış-veriş ve gezinti caddesi,
Şansımıza Ohrid Festival günleri varmış,
Folklorcülerden birkaç foto,
Ohrid’den manzaralar,
Otel sahibi ve ailesiyle akşam fotosu,
Sabah kalkıp Arnavutluk’a doğru yola çıktık,ve kapıdayız.
Arnavutluk’un sahil şehri Durres,oldukça kalabalıktı.Biraz gezip yola devam ediyoruz.
Ve Karadağ’dayız,
Karadağ’a girişte oldukça şaşırdık,her yerde Cami ve Osmanlı’dan kalma Müslüman mezarlıkları var,
Ulcinj şehrinin tepeden görünüşü,
Yol manzaraları,
Bar şehrinin tepeden görünüşü,
Bar’da mola verdik,karnımızı doyurup gezdik,
Bar’dan gece fotosu,
Geceyi Bar çıkışında bir petrol istastonunda geçirip sabah Hırvatistan’a doğru yola koyulduk.Yollardan fotolar,
Kotor Bölgesini dolaşmak fazla zamanımızı alacağından karşıya gemiyle geçmeye karar veriyoruz,motor ücreti 2€.
Hırvatistan sınırındayız,
Türkbike’den bir arkadaşla sohbetteyiz,arabasıyla yabancı bir motorcu gruba eskortluk yapıyordu.
Hırvatistan’dan yol manzaraları,
Dubrovnik’e 6 km mesafedeki bu kamp alanında konaklamaya karar veriyoruz,çadır başı 10€.
Kamp alanı oldukça güzel,tüm sosyal ihtiyaçlar düşünülmüş.
Kamp yakınında gördüğümüz marketten alışveriş yapıp geliyoruz ve yemek hazırlığı,menüde tavuk kızartma,yoğurt ve kola var.
Oooohhh karnımız doymuş,keyifler yerinde,
Hadi biraz gezelim,Dubrovnik’ten manzaralar,
Sabah 7’de yağmur sesiyle uyandık,havaya baktık pek duracak bir görüntü yok.Yapacak bişi yok,giyinip yağmurlukları çektik,motorları yükledik ve yola çıktık.
Nehir balıkçıları,
Sınırı geçtik,Mostar yolundayız,
Mostar’dayız,burada da Türkiye’de gibiydik,heryerde cami ve mezarlıkların yanı sıra heryer Türk doluydu,özellikle tur’larla gelenler oldukça fazlaydı.
Tarihi Mostar köprüsü,
Ve bendeniz köprüde,
Mostar’dan manzaralar,
Bu kadar gezi yeter,çayımızı içip yola çıkalım,akşam Saraybosna’da olmayı planladık.
Bosna yolundan manzaralar,
Bu tarafa gidecek olan arkadaşlar varsa kesinlikle unutmasın,Mostar-Bosna arasında bir tünel var,tünelin tavanından sular akıyor ve akan bu sular yolu kaygan hale getirmiş,yetkili amcamlarda araçlar kaymasın diye yolu kazımışlar.bizim için kazınmış yollar zaten tehlike yaratıyorken birde üstüne kaygan zemin eklenince nasıl tırstığımızı anlatamam,aman dikkat tünellere yavaş girin.
Saraybosna’ya geldiğimizde kalacak yer ararken tesadüfen Konsoloslukta çalışan bir Türk’e rastladık,o da bize bu evi ayarladı.kişi başı 15€.
Bosna şehitliği,Aliya İzzet Begoviç’in mezarı,
Osmanlı mezarları,
Bosna’nın tepeden görünüşü,
Bosna’dan manzaralar,
Bazı binalarda halen savaş izleri mevcut,kurşun delikleri halen duruyor.
Bosna’da iki gün kaldıktan sonra Sırbistan’a doğru yola çıktık,yoldan manzaralar,
Sırbistan’a dağ yollarından gittiğimizden onlarca tünelden geçtik,bazı tünellerin mimarisi harikaydı,
Nihayet otobandayız çay molası,
Akşam oldu,burada geceleyelim dedik ve mola verdik.