11 - 12 - 13.08.2006 Adana MT ve Mersin MT Silifke Uzuncaburç Gezisi
Reklamlar
-
09 Ağustos 2006, 13:35
#1
Merhaba
11 - 12 - 13.08.2006 tarihleri arasında Adana MT ve Mersin MT birlikteliğiyle Silifke Uzuncaburç mevkisinde Kamp kurulup etkinlikler yapılacaktır. Geziye katılmak isteyen arkadaşlarımızın ilgili kişilerle irtibat kurmaları gerekmektedir.
İlgili Kişiler:
Adana MT
Makine (Hasan) 0 532 340 35 43
Mersin MT
ciks33 (Alper) 0 533 577 39 40
Bölge hakkında internetten bulduğum ve Alper'in gönderdiği bilgileri derleyip size sunuyorum.
Nasıl Gidilir?
Silifke’nin 32 km kuzeyindeki örenyerine, Silifke’den Kırobası yoluyla gidiliyor. (Turizm ofisinin yanında Uzuncaburç dolmuşları var) Çam ormanının serinliğindeki yolun 7. km’sinde Demircili köyü var. Köy antik Imbiogon yerleşimi üzerine kurulmuş. Yolun iki tarafında geniş bir alana dağılmış Roma dönemine ait tapınak şeklindeki 6 anıt mezar gözünüze çarpacak. Bunlar içinde en ilginci yolun batısındaki birbirine bağlantılı Çifte Anıt Mezarlarıdır. Üzerinde hayvan ve insan kabartmaları bulunuyor.
Demircili’den sonra yol Uzuncaburç’a doğru daha da yükseliyor. Uzuncaburç için, 23. km’deki Kırağıbucağı’ndan sağa ayrılıp 7 km daha yol almak gerekiyor.
Ulaşım Haritası:
Popülasyon & Kültür:
Halen 3000 kişinin yaşadığı Uzuncaburç denizden 1200 metre yüksekliktedir. Yazın sıcak günlerinde, deniz kenarı alev alev yanarken Uzuncaburç’ta keyifli bir serinlik vardır. Ören yeri girişindeki kahvelerden birinde soluklanabilirsiniz. Kenger kahvesi yörenin popüler içeceği. Bir de pekmezi meşhur. Burç Restoran’da yemek molası verebilirsiniz.
Tarihi Geçmiş & Gezilecek Yerler:
UZUNCABURÇ
(DİOCAESAREA)
Bu yer başlangıçta zeustapınağı’ nın varlığı nedeniyle , 4 km doğuda bulunan Olba kentinin tapınma merkeziydi. Strabon (İ.Ö.63 –İ.S.21) Olba’da Zeus ibadetinde dayalı rahip-kralların yönetimini İ.Ö 3. yy’da Teukros’un Başlatmış olduğunu yazıyor. Göksu (Kalykadnos)Nehri ile Limonlu (Lamos) Çayı arasında varlık gösteren ve başkenti Olba (Ura) olan Olba Krallığı,Selefkoslara bağlı uydu bir devletti. Yöre Selefkoslardan Romalıların eline geçince , ibadet merkezi olan bu yer İ.S.72 yılında İmparator Vespasianus zamanında Olba kentinden ayrılarak Diocaesarea (Tanrı İmparator Kenti) adıyla bağımsız bir site devleti durumuna getirildi. Yeni Roma kenti kısa zamanda Olba’ya meydan okurcasına gelişti . Yaklaşık 400mx300m boyutlarında bir yerleşim alanı sur içine alındı . Sutunlu caddeler , Şans Tapınağı, Tiyatro, Spor Salonu , Çeşme Binası gibi görkemli binalar yapıldı. Üstünde Olbeon yazılı paraların yerini artık Diokaicepeon yazılı Roma paraları aldı .
5.yy’da yörede Hırıstıyanlığın yayılmasıyla kentte Bizans dönemi, 11.yy’da da Türkler’in Anadolu’ya gelmesiyle Türk Çağı başlamış oldu.
SÜTUNLU ANA CADDE (1): En geniş yeri 10.40m’ye ulaşan ve Şans Tapınağı’ndan başlayan Ana cadde İ.S.1.yy’da yapılmıştır. Cadde , Kuzey Kent Kapısından gelen ikinci bir sütunlu cadde ile kesiştikten sonra sağda Zeus Tapınağı’nı , solda Çeşme Binası’nı bırakıp Tören Kapısı’ndan geçince sağda Tiyatroyu yanlayıp Doğu Kent kapısına doğru uzanır. Caddenin kenarlarındaki sutunlu koridorlar tümüyle yıkılmış olup kalıntıları yoğunlukla tiyatronun civarında görülür.
TÖREN KAPISI(2): Çınarlı Kahve’nin önündeki yarısı yıkılmış yapıdır. Aslı beş gözlü olan sütunlu anıt(15.30mx8m) törenlere sahne olmaktaydı.Mimari ögeleri oldukça iyi korunmuş, İ.S.1.yy’dan kalma yapının sütuynlarından çıkan konsolları, zamanında Roma İmparatorlarının ve soyluların heykellerini taşımaktaydılar.
ÇEŞME BİNASI(3): Tören Kapısı’nın hemen sağ ilerisindeki yıkık yapı , Çeşme Binası’dır. Limonlu Çayı kaynağındaki Aksuvat’tan başlayıp 36 km uzunluğundaki tünel , kanal ve arıklardan oluşan bir su yoluyla getirilen su bu çeşmede son bulmaktaydı. Çeşmenin yapımı İ.S.2.yy’ın sonlarına tarihlenmektedir.
ZEUS TAPINAĞI (4): Sütunlu Ana Cadde’ye bitişik , güneydeki avlu içinde bulunan sütun ormanı görümündeki 39.70m uzunluğunda ve 21.10 m enindeki tek sıra sütunlu (Peripteros) planlı görkemli yapıdır. Selefkos Nikator (İ.Ö.296-280)’un yaptırmışolduğu tapınağın çatılarının. Büyük Rahip Zenophanes’in oğlu Teukros tarafından yenilenmiş olduğunu öğreniyoruz. Zeus Tapınağı’nın , önceden var olan Hitit Yağmur ve Fırtına Tanrısı Tarhunt tapınağının yerine yapıldığı düşünülmektedir. Zeu Tapınağı, planında büyük değişiklikler yapılarak 5. yy’da kiliseye çevrilmiştir. Doğudaki iki sütunun yerine yayduvar (Apsis) konmuş; traşlanmış sütunların arasına kuzey, güney ve batı kapıları sıkıştırılmış; ortadaki tanrı odası (Cella) yıkılmış ve taşlarıyla sutun aralarına duvarlar örülmüştür. Sütunların içyüzlerindeki pembemsi kireçlenmelerden, kilisenin zamanında yangın geçirmiş olduğu anlaşılmaktadır.
ÜZÜM HEVENKLİ SANDUKA (5): Zeus Tapınağı’nın kuzey batı çevre duvarının iç yüzünde bulunmaktadır. Uzuncaburç’ta bir temel kazısı sırasında bulunmuş, kapağı kayıp, uç kenarları koç başlı bu sandık mezarın ön yüzü öküz başlarının taşıdığı üzüm hevenkleriyle süslenmiştir. Hevenklerin üst boşluklarındaki saç telleri birer yılan olan keskin bakışlı , mitoloji kahramanı Ejder Medusa başlarının varlığından bu mezarda yatan kişinin soylu, yüksek rütbeli bir Romalı olduğu anlaşılmaktadır.”
ŞANS TAPINAĞI(6): Sütunlu Ana Cadde’nin başladığı yerde, yüksek tabanlıklar üzerinde yükselen, her biri 5.50m boyundaki tek parça altı granit sütun ve başkiriş (Architrave )’dan oluşan yapı , Olabalı ve Selefkoslar’ın Tyche ,Romalılar’ın ise Fortuna dedikleri Sans Tanrıçasının tapınağıdır. Kenger Yaprak desenli (Acanthus) mermerden başlıkları taşıyan sütunları birbirine bağlayan baş kirişteki tek satırlı yazıtın Türkçesi şudur.
‘ ‘Obrimus’un oğlu Oppius ile Leonidas’ın kızı Kyria çifti Sans Tapınağı’nı yaptırdı ve onu kente armağan ettiler.
Kare biçimli (11x50m) tanrıça heykel odası (Cella), sütunlardan 35geride bulunmaktadır. Tapınak İ.S .yy’ın ikinci yarısına tarihlenmektedir.
KUZEY KENT KAPISI(7): Aslında kentin sur duvarı üzerinde bulunan 1.50 m eninde, yüksekliği 12m2ye varan üç girişli dev kapı Diocaesarea’nın kuzeye açılan kapısıdır. Kuzeden girince .ana girişin sağ kenarında , yerden itibaren dördüncü sırayı oluşturan ilk iki blok taşın üstündeki altı satırlık yazıttan, depremde zarar görmüş olan bu kapının , Roma İmparatoru Theodosiun’un oğulları Arcadius ile Honarius’un İ.S.395’lerde İstanbul (Konstantinopalis)’teki birlikte yönetişmleri sırasında baştan sona kadar onarıldığı anlaşılıyor. Konsolları vaktiyle heykellerle süslenmiş olan bu koca kapıdan uzanan yol ana mezarlıktan geçtikten sonra Mara (Kırobası ) üzerinden Mut (Claudiopolis) ile Karaman (Laranda)’ya uzanıyordu. Diocaesarea, Kuzey Kapısıyla İç Anadolu’ya açıldığı gibi Doğu Kapısıyla Ura (Olba ) ve canbazlı üzerinden Kızkalesi (Korykos)’a, Güney Kapısı ile de Keşlitürkmenli, İmamlı ve Demircili(İmbriogon) üzerinden Silifke (Seleukeia)’ya taş döşeli yollarla bağlanmış önemli bir kent. Kapıdan doğuya tırmanan stabilize yol, Uzuncaburç kahvelerini geçtikten sonra Uzun Burc’a ulaşır.
YÜKSEK BURÇ /UZUN BURÇ (8): Giriş kapısı güneyde olan 22.30m yükseklikte 15.70m uzunlıukta ve12.50m genişlikteki beş katlı yapı , kentin en yüksek noktasında bulunur. Aslında Olbalı rahip- kralların evi olan burcun güney-batı köşesindeki iki köşe taşındaki yazıttan, bu kulenin Rahip Teukros’un oğlu Tarkyares tarafından .İ.Ö3. yy’ın ikinci yarısında ya da 2. yy.’ başında yaptırılmış olduğu anlaşılıyor. Ayını yazının üstündeki taşa kazılı , üç kollu pervaneyi andıran Triskeles işareti Olba Krallığı’ nın simgesidir.Ayrıca giriş kapısının üzerinde sağa sola uzanan iki satırlık yazıtta ise ‘ ‘İl Valisi Petronius Faustinus’un emriyle ’’ İ.S. 3. yy.’ın sonuna ait olan onarım projesinden bahsedilmektedir. Sonraları Roma döneminde sur duvarlarına alınan burcun doğusundaki yerden 6.50m yükseklikte bulunan çıkartma kapı ,herhangi bir kuşatma sırasında dışarıyla bağlantı kurmaya yarıyordu.
Antik sikkelerin üstünde kentin sembolü olan Uzun Burç bugün de beldenin adı olmuştur: Uzuncaburç
TİYATRO(9): Tören kapısının yaklaşık 50m doğusunda , Sütunlu Ana Cadde’ye bitişik boşluğa yerleştirilmiş, iki bin seyirci kapasiteli, sahne binası dışında , tümüyle iyi korunmuş canlı bir yapıdır. Bu gün çeşitli sanat etkinlikleri için hem yerli hem yabancılar tarafından kullanılan Tiyatro’nun burada bulunan bir yazıttan Marcus Aurelios (161-180) ile Lucius Verus (161-169)’un birlikteki yönetimleri sırasında yani 2.yy’ın ikinci yarısında yapılmış olduğu anlaşılmaktadır.
HELENİSTİK ANIT MEZAR: Tiyatronun güneyindeki karşı tepede yükselen pramit çatılı yapı , Olba Krallık dönemine ait, Dor nizamında yapılmış , yaklaşık 15m yüksekliğe erişen Mausoleum tipinde bir mezardır.
KİLİSELER: 5.yy’da kiliseye çevrilmiş olan Zeus Taopınağı’ndan başka kentte , Yüksek Burçun 200m kuzeydoğusunda , bugün üstünden yol geçen Stephanos Kilisesi ile Ana Mezarlık (Nekropolis)’ teki Mezarlık Kilisesi Bizans döneminden kalan belli başlı ibadet yerleridir.
ANTİK ANA MEZARLIK: Genel olarak surun dışında kalan bütün alan mezarlık olarak kullanılmışsa da Ana Mezarlık , kentin yaklaşık 500m kuzeyindeki vadi,nin her iki yanında yer almıştır. Aynı mezarlık hem Roma ve hem de Bizans dönemlerinde kullanılmıştır.
Gezimize tüm Mersin'li ve Adana'lı motorcuları bekliyoruz.
Görüşmek üzere.
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır." (Epiktetos)
Reklamlar
-
09 Ağustos 2006, 13:41
#2
-
09 Ağustos 2006, 13:48
#3
@onrbab Cuma günü saat 18:00 'de Ç.M.S.K önünden hareket edelim diyorum. Herkes 1 gün önceden motorlara eşyaları yükler. Zaten sen malzemeleri gene benim motora yükleyecen
Alternatif fikri olan bildirsin arkadaşlar.
Görüşmek üzere.
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır." (Epiktetos)
-
09 Ağustos 2006, 13:58
#4
Mersin İl Temsilcisi
Ellerİnİze SaĞlik Ama KeŞke ÇaliŞmiyor Olsaydim Da Cumdan Çiksaydim. Ama Pazar GÜnÜ Mersİn Mt İle Gİdemezsem Olraya Gelmeyİ Sora Sora Bulmayi DÜŞÜnÜyorum.
KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....
-
09 Ağustos 2006, 13:59
#5
bence cok saglam bı fıkır(eşyalarımı senın motora yukleme fikri)
sevdim bunu
bu arada 18 00 gayet iyi
peki mersındekı moturcu dostlarımız bızı nerede karşılayacak,???
-
09 Ağustos 2006, 14:01
#6
Mersin'den Alper Cuma günü bizi karşılayacak muhtemelen bizlede gelir. Kaan da Cumartesi gelecek arkadaşlara yardımcı olacak.
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır." (Epiktetos)
-
09 Ağustos 2006, 14:06
#7
-
09 Ağustos 2006, 14:11
#8
korkusuz krallar şehrine gidiyoruz. tarihte böyle geçiyormuş!!!
arkadaşlar çok güzel bi hafta sonu bizi bekliyor. çok ama çok güzel yerler görücez.ben az önceye kadar cumartesi gelecektim ama bi artçım için cumadan gelme ihtimalim var. yarın akşam netlik kazanacak sizlere bildireceğim.
eğerki cumartesi akşamı gelecek olursam adanadan gelecek olan dostlarımız önderlik yapacağım.
bide unutmadan antik tiyatroda sizler için bi oyunumu sergileyeceğim. senaryo ben başrol ben yalnız ben....
sevgiler
[B][SIZE="2"]yaşamam için, motor sürmem lazım. motor sürmem içinse yaşamam!!![/SIZE][/B]
-
10 Ağustos 2006, 12:45
#9
Yine herzamanki gibi güzel bir organizasyon düzenlenmiş.... Gidin bakalım bilumum gidin biz ne olucaz peki...ilgililere duyrulur..............
-
10 Ağustos 2006, 15:15
#10
motorsuzlara destek olalım,
artçı olarak gezimize renk katalım.
adana mersin toplanalım
hafta sonu uzuncaburç yapalım...
şair oldum yahu bi gitseydik
[B][SIZE="2"]yaşamam için, motor sürmem lazım. motor sürmem içinse yaşamam!!![/SIZE][/B]
-
10 Ağustos 2006, 15:24
#11
-
10 Ağustos 2006, 15:44
#12
mrb uzuncaburc güzel bir yer küçükken gitmiştim bu organizeyi yapan ciks ile makine arkadaşımıza teşekkür ediyorum
-
10 Ağustos 2006, 16:42
#13
@balzeytin valla adam arıyorum cumartesi gidecek ama bulamadım ya. Hala arıyorum valla
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır." (Epiktetos)
-
10 Ağustos 2006, 18:32
#14
-
11 Ağustos 2006, 08:58
#15
cumartesi gelecek olan arkadaşlar varsa,biz cumartesi akşamı saat 18:00 de hareket etmeyi düşünüyoruz.gelecek olan 1 kişi dahi olsa bekleriz.otoban çıkışından da karşılar yola çıkarız.
[B][SIZE="2"]yaşamam için, motor sürmem lazım. motor sürmem içinse yaşamam!!![/SIZE][/B]
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler