çorumda tarihi çok yer yok. başlıca ortaköydeki hattuşa kalıntıları gezmeye değer. görünce insan bir tuhaf oluyor. hani inkalardan kalma kalıntıları dünyaca duyuyor ve merak ediyoruz. ama dibimizde hitit kalıntıları var. gezilmeli. çorum içinde muradı rabi cami vardır. tarihi bir camidir. minberi oyma ve kakma işçiliği ile meşhurdur.
http://dunyacamileri.blogspot.com/20...abi-14-yy.html
çorum merkezden geçerek amasya istikametine gitmek için düz bir istikamette olan mecitözü yolu tercih edilmelidir. bu yol üzerinde çorumu çıktıktan sonra 20 km sonra elvançelebi camii ve türbesi görülecek yerlerdendir. elvançelebi baba ilyas horasani torunu aşık paşa evladıdır...
yol üzerinde fotoğraf çekmek isteyenler için harika ova manzarası eşlik edecektir. yaz föneminde biçilmiş ekinler ve olmaya başlamış nohutların sarı ayçiçeklerin rengarenk süsleri ayrı bir güzellik katar. karşıda kırklar dağı bölgenin en yüksek dağlarındandır. tepesi dumanlıdır. bir sırtı amaysa göynüceğe bakar.
elvançelebi çıkıldıktan 3 km sonra hemen karşısında olan alören köyü vardır. bu köy eski ipek yolu üzerinde olması hasebi ile tarihi kalıntılara ev sahipliği yapar. köyde ilk temeli 1800 lerde yapıldığı söylenen fakat köyün ermeni tehciri ile boşaltıldığı düşünüldüğünde o kadar eski olmayacağını düşündüğüm kullanılmayan tarihi bir camisi vardır. çok yerde görülemeyecek at ile yada manda ile çekilen değirmen taşı vardır. buna "arsana" taşı denir. türkiyede çok fazla kalmamıştır. şekli sebebi ve kullanılmamasından ötürü temel dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır çoğu.
http://www.corumhakimiyet.net/HaberDetay.aspx?ID=18776
mecitözü ilçesi tarihi olmakla birlikte tarihe malolmuş neredeyse hiçbir eser kalmamıştır. eski mecitözü lisesi yeni kaymakamlık binasının tarihi mimarisi vardır. osmanlı binasıdır.
mecitözü çıkıldıktan sonra takriben bir bir buçuk saat içinde amayaya varılır. yol üzerinde yeşil ırmak havzasında dehşet manzalar vardır. amasya şehzadeler şehri olması hasebi ile nereye giderseniz tarihi ve doğal biz güzelliğe rastlarsınız. ecdad hem havası hem insanı güzel olan yerleri başkent ve sehzade yetiştirme merkezleri olarak belirlemiş. amasya hem havası hem suyu hem insanı ile çok güzel bir şehrimiz.
tarihi evleri
kral mezarları,
ferhatın şirin için deldiği söylenen dağlar görülemeye değer.
kısaca çorum ce amasya için söyleyebileceklerim bu kadar. uzun soluklu bir gezi olsa çorum ve amasyada gezilecek görülecek çok yer var. ama efendim eğlenelim gecemiz gündüzümüze karışsın diyorsanız bunu çorumda yada amasyada zor bulursunuz. gezelim görelim derseniz iki şehrimiz de harikadır.