Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Motosiklete Giris...

    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Yeni motorculara…Bir suredir “Motosiklet Teorisi” adi altinda derledigim bir yazi dizisi surdurdugumu biliyorsunuz. Bu dizinin amaci yeni baslayanlari bu dunyanin teorisi, felsefesi, ve boyutlariyla tanistirmak oldugu gibi tecrubeli, bilgili motosiklet suruculerini de pratik dunyanin disindaki evrene tasimakti.

    Biliyorsunuz dizi suruyor, karsilikli yazismalar ve bilgi alis verisi ile dahada zenginlesip serpiliyor…ancak bu arada motorla yeni tanisanlar, heveslenenler, hic motora binmemis ve bu maceraya atilmak isteyenler de var aramizda. Sayilari azimsanmayacak boyutta ve aslinda Teori yazilarina oldukca da ilgi gosteriyorlar. Dolayisi ile yeni bir konuya girmem gerekiyor, ki oldukca cetrefilli, “Motosiklete Giris” diyorum buna. Burada bu ise nasil baslamak lazim, neler yapilmali, antreman teknikleri konularina sadece kisaca deginecegim ve yeni baslayanlarin ozellikle “Motosiklet Teorisi”nin yayinlanmis butun bolumlerini okumalarini, anlamalarini, anlasilmayan seyleri sormalarini, ve devamini motosiklet.net, anet-hobi.motosiklet haber grubu, yada ikiteker.org dan takip etmelerini isteyecegim.

    Nasil baslanir? Motosiklet bir gun ansizin insanin kanina giriverir ve kendinizi gelip gecen motorlara bakarken, dergilerde resimlerini karistirirken, TV de yarislarini izlerken bulursunuz…bu sihirli ani hic bir zaman hatirlayamazsiniz, hatirladiginiz anda daha eski bir ani canlanacaktir zihninizde motosiklet aski ile ilgili. Bu aska malup dustunuz ve artik bir motosiklete atlayip kanatsiz bir ucusa gecme, yuvadan, kafesten cikma arzusu ile yanip tutusuyorsaniz pek iflah etme sansiniz yoktur. Illaki bu dunyaya duseceksiniz. Bizlerde elinizden tutmaya calisacagiz dilimiz dondukce. “Biz” diyorum cunku yeni motorcularin elinden tutmak tum motosiklet camiasina dusen bir gorev. Once bazi kavramlar ustunde duracagim, ki birincisi bunun bir “Spor” oldugudur. Yani hic bilmeden sahaya cikip tenis, beyzbol oynayabilirmisiniz? Kurallarini incelemeden, felsefesini bilmeden Yagli gures, Aikido, yada Judo minderine cikabilirmisiniz? Tabii ki hayir. Bu sporun en egzantrik tarafi bir sahasi, minderi olmayisi ve olayin spor bilinciyle uzaktan yakindan ilgisi olmayan diger insanlar arasinda gecmesidir ki biz bu ortama “trafik” diyoruz. Ikincisi ogrenme egrisinin gosterdigi dalgalanmalardir.

    Baslangicta cok zor gibi gelir, sonra cok kolaylasiverir birden, sonra zorlasir ve boyle bir zikzak gider ta ki duz bir cizgiye ulasana kadar. Ve hic bitmez. Bugun en usta suruculer bile hala bir taraftan motosiklet kullanmasini ogreniyor, hic supheniz olmasin. Ve bu sizi korkutmasin, bu sporun en guzel tarafidir. Ucuncusu, motosiklet surusunun bir “mucadele” olusudur. Fizik kurallariyla, kendi vucut ve zihninizin sinirlariyla, ogrenme ve motor kaabiliyetinizle(*), makineyle, tum anlamiyla cevre ile ve doga kosullariyla mucadele. (*) “Motor kaabiliyeti” insan psikolojisi ve tip ta kullanilan bir tabir. Sahip oldugunuz bilgiyi mekanik bir duzenege uygulayabilme yeteneginizdir.

    Paten, Ucak, Bisiklet, Kayak, Otomobil vb. Araclari kullanabilmek icin bu “ham” yetenege sahip olmaniz ve usanmadan tekrarlayip gelistirmeniz gerekir. Dorduncusu ise “genc” ve fiziksel-mental olarak tam saglikli olmaniz gerekliligidir. Genclik goreli bir kavram dogal olarak, ben 25 yasinda ihtiyarlar ve 75 yasinda gencler taniyorum. Motosiklete baslamak icin asgari yas siniri diye bir sey yoktur. Baslamadan once gerekli olan seylere gelelim. Bisiklete binmesini bilmeniz gerekiyor…Otomobil kullanmasini da bilmeniz gerekiyor. Bu yanlizca benim kanaatim degil tabii,

    ABD de ve batili bir cok ulkede ciddi motosiklet okullarinin hicbirine bisiklete binmeyi bilmeyeni ve otomobil ehliyeti olmayani almazlar. Bisiklet motosikletin anasi, otomobil de babasidir. Ailesi ile iyi bir dostluk kurmadan kizlari (yada ogullari) ile nisanlanmayi aklinizdan bile gecirmeyin. Bununla birlikte sunu da bilin ki motosiklet “motorlu bisiklet” degil “iki tekerlekli otomobil” dir. Yani bisiklet VE otomobil kullanmasini bilmek bu seytan icadini kullanabilmeniz icin yeterli degildir, tamamen yeni bir dunya ile karsi karsiyasiniz. O zaman sira geldi bir motosiklet secmeye…

    “Motosiklet Teorisi” dizisini okumakta iseniz, bu isin mekanigi hakkinda epey bilgi sahibi olmussunuzdur. Motosiklet, kendi basina ayakta duramayan, eksik bir makinedir. Onun tamamlayici parcasi sizsiniz. Ikiniz ortak tek bir makine olusturursunuz. Otomobil tecrubesinden tamamen farklidir. Otomobildeki sesini bile duymadiginiz, cok merakli degilseniz nerede nasil calistigindan haberiniz olmayan makine burada bacaklarinizin arasindadir. Ici agzina kadar benzin dolu bir tank dizleriniz arasinda, on tekerlege bagli tamamen ortada bir mekanizma ellerinizdedir. Bir yandan vites degistirmek, arka ve on freni zamaninda ve uygun basincta kullanmak, bir yandan da maalesef dumduz ufuktan ufka uzanan yollar henuz insa edilmedigi icin saga sola donmek zorundasiniz. Iste mucadele daha burada, mental duzeyde baslar. Daha baska mucadeleye ihtiyaciniz varmi? Cevabiniz “evet” ise hemen gidip 250cc ustunde kocaman gosterisli bir motor secin...hele “olume meydan okuma” gibi bir merakiniz varda pahali bir intihar planliyorsaniz 600cc den baslayan “super sport” bir motosiklet sizin icin bicilmis kaftandir. Bunlari sizi urkutmek icn ozellikle yaziyorum, su katilmadik gercekler.

    Ilk sececegimiz motosiklet herseyden once hafif olmalidir, kivrak olmalidir. Boyu posu size uygun olmalidir. Bunlari nasil anlayabiliriz; soyle. Motora oturun, Hop bir dakka bir dakka…motora nasil oturulacagini anlatmadimki, degilmi? Anlatayim.. Motor yan destekte olmalidir…orta destekte ise, bilen birine soyleyin indirsin. Motorun sol yanina yanasin, uzanip elciklerden tutun ve sag elcikteki levyeyi (on fren) dort parmaginizla sIkIn. Simdi dikkat, ozellikle motor biraz yuksekse motora sag bacak atilarak Malkacoglu gibi binilmez. Seleyi varsa yan cantalari, arak stop lambasini filan cizebilir, hatta kirabilirsiniz. Soyle, sag ayaginizin topugu kiciniza degecek gibi dizinizi bukun. Simdi “Dizinizle” binin. Ayaklarinizi yere basin, motor duz bir yerde tabii ve freni birakin..istediginiz kadar siritabilirsiniz. Bindiniz…her iki ayaginizin tabani yere tam basiyormu? Basmiyorsa aynen inin…Basiyorsa iyi…(simdi motorun vitesi bosta olsun-tabii ki motor calismiyor) ayaklarinizin topugunu yerden kaldirmadan dizlerinizi acarak (yerden guc alip dizlerle iterek) motoru yavasca geriye itin. Bacaklariniz dumduz ileri uzanmis, ayak topuklariniz yerde olsun. Simdi yine dizlerinizi kirarak motoru one cekip baslangic pozisyonuna gelin. Bu hareketi dort bes defa tekrarlayin…kollarinizdan guc almadan, ikinip sIkilmadan rahatca yapabiliyorsaniz mesele yok.

    Boyu size uygun ve yeterince hafif demektir. Birden fazla motor varsa hepsinde deneyin, hengisinde en kolay yapabiliyorsaniz o sizin motorunuz olmaya aday adayidir.. Gelelim motorun hacmine, gucune…50cc den baslamak uzere butun motosikletler (scooter ler de dahil olmak uzere) size trafikte yetecek guc ve hizi saglayacak yetenektedir. O yuzden aman 50HP den asagi olmasin, bu 25 oburu 35 o zaman 35 HP alalim filan gibi bir kaygiya kapilmayin. Bu kaygi yarinin problemidir ve yarin sizden 10,000 km uzaktadir. Kaba bir olcutle, alacaginiz motosiklet 250 cc den buyuk olmamalidir. Bununla beraber 125 yada 250cc “baslangic motosikleti” degildir, tum omur boyu zevkle kullanabileceginiz, her isinizi gorebilecek bir makinedir. Scooter (ornegin Vespa) da bir motosiklettir, ustelik otomatik vitesli ve kullanmasi ogrenmesi en kolay, en ucuz makinelerden biridir. Gunluk kullaniminiza uygun olabilecegini dusunuyorsaniz, hic endiselenmeden bir scooter edinip motor dunyasina kestirmeden girmeniz mumkundur. Scooter yolunu secmedigimiz varsayip devam ediyoruz…

    Sira motosikletin tipine geldi…Burada konfor ve hakimiyet bir numarali tercih kistasidir. Dedik ya hani motosiklet surusu bir mucadeledir diye, siz motosikletin bir parcasi olacaksiniz diye; iste hakim olabilmeniz icin, bir parcasi olabilmeniz icin once dogru durust bir oturma pozisyonunuz olmasi lazim. Motorda temel olarak uc oturma tarzi, ve bu tarzlara gore birkac ana model vardir. (Ornek olarak verdigim modeller baslangic icin degil, motorun tipi hakkinda bilginiz olsun diyedir)

    1) Ayaklariniz oturdugunuz yerin gerisinde; Agirlik: ellerde ve selede. Amac: Kisa sureli gezi, sportif, aktif surus tarzi, surat yarislari. Kategori: Sport, super sport, racing, drag Ornek: BMW R1100S, Yamaha YZF-R6, Honda CBR600RR

    2) Ayaklariniz oturdugunuz yerin altinda; Amac: Orta-Uzun sureli gezi, konfor, sportif geziler, mukavemet yarislari. Agirlik: ellerde, selede, ve basamaklarda. Kategori:Turing, sport-turing, dual-sport = dual-purpose = enduro, Kros, Motard, Cadde, Standart, Gezi Ornek: BMW K1200RS, R1150R-RT; Yamaha TDM850, TT600; Kavasaki KLR 650, Honda Goldwing, Nighhawk, KTM serisi endurolar.

    3) Ayaklariniz oturdugunuz yerin onunde; Agirlik: selede. Amac: Orta-kisa mesafe gezi Kategori: Gezi, Cruiser, Chopper Ornek: Harley-Davidson, Indian, Yamaha Roadstar-RoyaStar, Kawasaki Vulcan, BMW R1200C Tabiikki bu amac/kategori tanimlari genel kullanim-dizayn olcutlerine goredir. Bir racing motorla dunya turu yapabilir, bir Harley Davidson la kivrimli bir yolda butun sport bike cilari utandirabilirsiniz. Ama bu istisnalar yinede bizim siralamamizi degistirmez. Gordugunuz gibi bu tarzlarin icinde baslangic motorundan bekledigimiz ozellik sadece 2 numarali tipte, “Ayaklariniz oturdugunuz yerin altinda” tipinde mevcut. Cunku bu tiplerde agirliginiz uc kontrol noktasina dagiliyor, fiyat olarak en ulasilabilir, ve amac olarak bizim hedefimize nisan almis vaziyetteler. Demek bir enduro yada standart/cadde turu motor sececegiz, 250cc den buyuk olmayacak, ayaklarimiz yere basacak, tarif ettigim deneyi yapip basarili ve konforlu hissedeceksiniz kendinizi…iste aday motor. Diger istedigimiz ozellik hesapli olmasi. Yani iyi bir ikinci el, yada kesenizi zorlamayacak bir sifir motor olacak bu.

    Garanti suresi dolmamis bir ikinci el, size en az bir-iki sezon hicbir mekanik sorun cikarmasi sozkonusu olmayacak bir kullanilmis motor idealdir. Burada deginmek istedigim bir baska motor daha var ki o da kros motorudur. O da 2. tarza giriyor. Ancak bu motorlari uzerlerinde isik, sinyal, korna vb. Techizat olmadigindan ve lastikleri asfaltta son derece az tutundugundan normal trafikte kullanamazsiniz. Muhakkak arazide kullanmaniz, bir tasiyici ile parkura gidip gelmeniz, ozel tekniklerini bir hocadan ogrenmeniz gerekir.

    Biraz mesakkatli bir yol ve genel motosiklet meraklisina tavsiye etmiyorum. Ama, motosiklet ogrenmek ve ilerde rahat etmek icin bir numarali yol oldugunu da bilin. Ozellikle otomobil tecrubesi olmayan yasca gencler icin bulunmaz bir spor, harika bir eglencedir. Pekala, bir motor edindik, ve parkura cikmak icin heyacalanmaya basladik..daha durun bakalim motosikletin en onemli parcalarini daha almadik…Tam kapali bir kask, cizme ve eldivenler motosikletin parcasidir. Bunlarsiz motora binmeyi aklinizdan bile gecirmeyin. Daha gerisi var tabii kulaklik, ceket, pantalon, bobrek koruyucu vs.vs. ama temel kusam bu ucudur. Tam kapali bir kask, motosiklet cizmesi veya bilekleri de koruyan iyi bir bot ve eldivenler size baslangic antremanlari icin yeterlidir. Sigortaya sira geldi…en azindan mecburi trafik sigortasi yaptiracaksiniz. Bunsuz motora dokunmayin bile. Sifir aldiysaniz, tam tesekkulu kazik bir sigorta motorun bir parcasi olarak edinilecek…motorun fiyatini dusunurken bunu da gozonune almalisiniz. Herseyinizle hazirsaniz sira binmeye geldi demektir. Bu is icin en saglam yol bulabiliyorsaniz bir egitim kursuna yazilmak, kapali pistte tum incelikleri bir hoca nezaretinde ogrenmek, ve ehliyet almaktir. Bu imkan yoksa, bir bilen arkadasiniz size baslangicta yardimci olacak caresiz. Kendi motorunuzla veya kendi motoruyla.

    Bir kurs bulamadiginizi ve ikinci sikka mahkum kaldiginizi varsayiyorum. “Kocadan Hoca Olmaz” Donald sozunu unutmayin.. es dost panik ve endise icinde size neye nereden baslayacaginizi anlatmakta gucluk cekecektir muhtemelen. Cunku bilmek ve ogretmek arasindaki fark gece ve gunduz gibidir. Kisa surede sinirler bozulabilir…iste o yuzden su asagidaki temel Donald kursunu hazirladim…aynen takip etmenizde buyuk fayda goruyorum…J Asfalt, trafigi olmayan 30X80m gibi bir bos alan buluyorsunuz…motor tecrubesi olan sabirli arkadas(lar)inizla berabersiniz. Kendinizi cin gibi hissediyorsunuz, sabah saat 8-9 gibi…Birinci gun…

    1) Motora binin ve calistirmadan yukarda tarif ettigim testi birkac kez yapin. Bu sizi agirliga hazirlayacak.
    2) Inin, soyle biraz comelip kalkin, kollarinizi yana acip saga sola donerek azicik isinin.
    3) Simdi motora binin, motor bosta, calismiyor. Arkadasiniz sizi arkadan yurume hizinda itiyor, siz ayaklarinizi basamaklara aliyorsunuz, siritiyor ve birseyler anlamaya calisiyorsunuz. Yaklasik 50m.
    4) Donun, aynen geriye…
    5) Tekrar 3 ve 4 ve 2
    6) Motoru calistirin, vites bosta. Debriyaji sonuna kadar sIkIn ve 1 e takin vitesi. Simdi yavasca debriyaji birakmaya baslayin. Motor harekete gecmeye ve ayni zamanda da bayilmaya baslayacaktir..Azicik gaz verip bayilmamasini saglayin ama debriyaji hic bir zaman tamamen birakmayin. Oldu mu? Debriyaji yine sIkIn. Yine yavas yavas birakin, azicik gaz verin biraz yurur gibi oldumu yine debriyaji sIkIn. Boyle boyle debriyajin “kavrama noktasi”ni anlayacaksiniz. Bunu arkadasiniz sIkIlana kadar, siz ve cumle alem mukemmel olduguna inannana kadar yapin…J Butun bu denemeler sirasinda motor daha 1m bile gitmemis olsun. Amac bu degil.
    7) Motoru “engine cut-off switch” (acil stop dugmesi) ile stop edin. Sag eliniz on frende, sag ayaginiz arka frende, sol ayaginiz yerde iken sol elinizle kontak anahtarini kapatin. Inin. Motoru stop ettirmek icin daima acil stop dugmesini kullanmayi aliskanlik haline getirin. Bu dugmeyi kullanmak icin sadece sag el basparmagi yeterlidir, diger kontrollerden elinizi cekmeniz gerekmez, ve gunun birinde gercekten acilen stop ettirmeniz gerektiginde sag el basparmaginiz bu hareketi otomatik olarak yapacaktir. Kisa bir mola verin.
    8) Simdi Yine binip motoru calistirin. Bunun icin motor stop ettirme teknigini aynen tersinden yapin ve bunu aliskanlik edinmem lazim diye soylenip durun. Simdi deminki calismayi her seferinde motor iki uc m gidecek sekilde tekrarlayacaksiniz ve arka frenle motoru durduracaksiniz. Hiziniz yurume hizindan da yavas olacak, sol ayak yukari alinmayacak ve debriyaj hicbir zaman tamamen birakilmayacak…50m gidis-donus…yallahJ
    9) Tekrar 8 ve mola…
    10) Simdi yine ayni calisma, bu kez artik debriyaji tamamen birakiyorsunuz ve sol ayaginiz da yukari, basamaga aliyorsunuz. Yurume hizinda 10-12 m gidip arka frenle duruyorsunuz, sol ayaginizi yere basiyorsunuz…sonra bir daha…50m git gel, git gel…kendiniz konforlu hissedene kadar. Duruslara dikkat edin, sol ayak yerde, debriyaj sIkIli, vites birde, sag ayak arka frende basili, gozler ilerde…daima gozler ilerde. Nereye bakarsaniz oraya gider. Mola.
    11) Simdi heyecan verici bir deneyim olarak motoru kaldiracagiz, 15-20 m gittiktan sonra debriyaji sIkIp 2. vitese alacagiz 50m isaretinde on ve arka freni beraber kullanip duracagiz. Vitesi bosa alacagiz donecegiz (bu donmeler hep motorda oturur vaziyette ve yuruyerek yapiliyor) Yine kalkip geriye gelecegiz ve bunu siritmaktan suratimiz agriyana kadar tekrarlayacagiz.
    12) Yemek molasi…daha erken mi? O zaman yukardakileri yeterince yapmadiniz demektir. Acikana kadar…saka bu yana bu yukardaki calisma 3.5-4 saat surmeli. Kendinize zaman verin.
    13) Moladan sonra 11 numarayi bir kac kez yineleyin…ve gelelim viraj donme talimlerine.
    14) Simdi motoru aynen yukarda tarif ettigimiz gibi kaldiracaksiniz, bir 20-25m filan gittikten sonra yaklasik 10-15kmh hiza ulasacaksiniz, basinizi sola cevirecek ve gaz vermeyi hic kesmeden, hatta biraz artirarak sol elcigi ileri dogru tatli bir basincla iteceksiniz.
    15) Iste buuu…kontra teknigi ile sola donmeyi ogrenmis bulunuyorsunuz.
    16) Durus cok onemlidir. Daima relaks olacak, dirsekler ve omuzlar gevsek olacak kesinlikle kasilmayacaksiniz. Basiniz donme yonune cevrili, gozleriniz gideceginiz yere bakiyor ve gaz vermekten korkmuyorsunuz. Dizleriniz benzin tankinda, vucudunuzu saga sola yatirmiyorsnuz. Hizinizi 15-20 km/h civarinda tutuyor ve vitesi degistirmekle ugrasmiyorsunuz. Hep 1 de.
    17) Basa donun, birkac kez daha iyice rahatlayana kadar yapin,
    18) Ayni seyi saga yapacagiz. Dikkat edeceginiz nokta sag el ayni zamanda gaz verirken, ayni zamanda da ileri dogru elcigi itiyor olacak. Kulaga geldigi kadar zor degildir. Cumle es dost bikip usanana kadar tekrarlayin. Bu gunluk bu kadar yeter…buyuk bir olay basardiniz, eve gidip guzel bir dus cekin, ikiteker.org a baglanin ve deneyimlerinizi sevincinizi paylasin.
    19) Ikinci gun cok daha kolay olacak cunku artik durup kalkmasini, oturmasini donmesini biliyorsunuz. Simdi dunku donmeleri bir iki defa sagli sollu tekrarladiktan sonra, ayni donusleri bu kez isin icine ikinci vitesi de sokarak yapacaksiniz. Ta ki puruzsuz olana kadar.
    20) Simdi capi 25-30 m olan bibirine mesafesi en az 15 m olan iki daire cizecegiz yere. Kucuk isaret lerle, tebesirle olabilir. Ve burada “8” cizecegiz. Ikinci viteste, devamli gaz vererek, hizi sabit tutarak bir saga bir sola, bir saga bir sola…Ta ki puruzsuz, kusursuz guzellige ulasana kadar. Aslansiniz…yaparsiniz…J
    21) Mola…ogle yemegi…
    22) Bir iki 8 daha yapip gelin…simdi 90 derece donus ogrenecegiz. Motoru kaldirip 20-25 m gidin ve durun. Vites birde, debriyaj sIkIli, sol ayak yerde, sag ayak ve sag el frende. Basinizi 90 derece sola cevirin gidonu da o tarafa dondugu kadar cevirin ve motoru kaldirin. 20m filan gidip yine durun yine sola…Kolay degildir…2000 defa yapin…saka…bir kac kez tekrarlayin, simdi saga. Sag daha zordur cunku sag ayak yukardadir, ama korkmak yok. Teknige guvenin. Motoru saga sola yatirmadan, sakin sakin…uzunca bir mola verin.
    23) Simdi yavas hizda donmelere, U donusune geldi sira. Bu en zorudur ama kendinize guvenin, bu badireyi de atlatacaksiniz. 30-40 m uzaga bir kola kutusu koyup etrafina tebesirle 15 m capinda bir daire cizip gelin. Cikis noktaniza da ayni seyi yapin. Simdi o daireye teget olacak sekilde oraya kadar gidecek, “yeterince” yavaslayacak, yaklastiginizda vitesi 1 e alacak, basinizi tam sola dondureceksele uzerinde kicinizi saga (yani ters yone) biraz kaydirip gidonu sola kirip gazi kesmeden, asla ve katiyen on freni kullanmadan tatli tatli gaz vererek doneceksiniz.
    24) Yukardaki tarifi iyice anladiginizdan emin olana kadar on kere okuyun. Bu teknigin adi “counter-balancing”-“ Tersine Dengeleme” dir. Kontra viraj teknigini kullanamayacaginiz cok yavas hizlarda bu teknikle donulur.
    25) Iyice ogrendiginizden emin olana kadar tekrarlayin, Simdi de saga donus yaparak tekrarlayin. Ama bu tekraralar 5i 6yi gecmesin. Yorularak birsey ogrenilmez. Onunuzde gunler, haftalar, aylar hatta yillar var ve kovalayan yok. Dogu durust bir temele kuramadiginiz yapi ilerde muhakkak bir yerlerinden catlar. Bunun trafikteki karsiligina “kaza” diyoruz.
    26) Biraz da fren calisip gunu bitirecegiz. Kaldirin motoru, 2. bitese takin, yaklasik 50.m de ve 20-25km/h hizda HER IKI freni de kullanip, lastiklerin hicbirini bloke etmeden nizami bir sekilde durun. Dort-bes defa tekrarlayin.
    27) Daha sonraki gunlerde artik kendiniz yanliz olarak calismaya devam edebilir, bu yukardaki teknikleri bol bol dener cilalarsiniz. Arada dusuk hizda “Tersine dengeleme” teknigi ile slalom yapmaya calisin, cok faydasini gorursunuz. Hicbir zaman hiz denemesine girismeyin.Kontra viraj teknigini 25-30km/h civarinda hizlara kadar deneyin. Yoruldugunuz anda birakin calismayi ve biraz dinlenin. Ve calisma sirasinda bol bol su icin. Yorgunluk motor sinir sisteminiz icin demirden bir kapi gibidir. Kapandimi yaptiginiz calismanin hicbir faydasi olmaz, ve muhakkak bir kaza yapar, motoru dusurur yaralanabilirsiniz. Ehliyet sinavina hazirsiniz…bomba gibisiniz, girdiniz sinava ve aslanlar gibi ehliyeti de aldiniz artik.

    Trafige cikmak icin hazirmisiniz?
    Trafikten uzak Sakin bir Pazar gunu sabahini secin. Iyi bildiginiz bir parkur olsun, yaninizda cep telefonu yola koyulun. Ben o gunu hatirliyorum, bir gun evvelden bisikletle parkuru dolasmis nerede ne yapacagima, neyle karsilasabilecegime bakmistim. Aynini yapmanizi tavsiye ederim..hic olmazsa otomobille bir dolasin ve ilk gun, daha onceden planlamadiginiz seyler yapip bir cuval inciri riske etmeyin. Ilk suruslerinizde sureyi daima kisa tutun, ve her gun ustuste binmeyin. Yolunuz acik olsun diyorum…

    Dikkat: Yukarda anlatilanlar benim kisisel bilgi birikimim ve tecrubelerimin dostca paylasilmasi amaclidir. Hepsi tarafimdan denemis ve ise yarar bulunmustur. Bu sizin icin de ayni olacak anlamina gelmeyebilir. Bu informasyonun kullanilmasinda tum sorumluluk size aittir, anlamadiginiz, aklinizin yatmadigi seyi yapmayin.

    Yazarin ve motosiklet.net, anet-hobi.motosiklet haber grubu, yada ikiteker.org un bilgi iletiminden baska bir amaci ve sorumlulugu bulunmamaktadir. Motosiklet kullanimi uzun bilgi birikimi, teori ve pratik calismayi gerektiren, hayati risk de dahil olmak uzere ciddi riskler tasiyan bir aktivitedir. Bu sorumlulugun bilincinde olmak bir numarali motosiklet kullanma kuralidir.
    oe1905, Prometheus78, biosferist ve 6 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    chess - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Eylül 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    CBR 600 F

    Teşekkürler...

    Merhaba, yazılarınızın tamamını okuduktan sonra ilk motosikletime sahip oldum. 850 km dir teorik tek referans kaynağım sizsiniz. İlk başlarda yokuşlarda dur kalkta zorlanmıştım, bile bile yanlış yapıyordum bir süre sonra yani denge problemim kısmı olarak ortadan kalktıktan sonra "bile bile" doğru bir şekilde durup kalmayı başardım. Yoksa diğer türlüsü gerçekten cambazlıktı. Verdiğim basit bir örnek oldu. Geçen hafta sonu "yağmurun ilk damlalarında" (!) viraja beraber girdiğim motorumla ayrı ayrı çıkış yaptık Sizin ve diğer deneyimli arkadaşlarında altını ısrarla çizdiği gibi "her zaman full kuşam" kuralına uymuştum. Asfaltan gülümsiyerek kalkmadım ama vucuduma tek darbe almadan, hiçbir yerim çizilmeden bir kaza atlatmıştım.

    Sözcüklerinizi "yaşamsal" değeri var.

    Bu yazı dizisi için elinize sağlık diyor tekrardan teşekkür ediyorum.

    Yolunuz açık olsun...

  3. #3
    paradayz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Nisan 2006
    tabe tabe cok haklısınız ,yukardaki calısma 10-15 saat surmeli,aksi 20 saat.ba ay.

  4. #4

    Üyelik
    29 Mayıs 2006
    motosiklet bir tutkudur bu zevki öldürmeyelim. trafik kuralarına uyalım lütfennn !!!!!

  5. #5
    Sato8 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2007
    Şehir
    Edirne
    Motosikleti
    Cf Moto 250 SR

    Donald Duck motosiklet öğretiyor

    Donald Duck motosiklet öğretiyor

    İnternetteki forumlarda Donald Duck takma adıyla yazan Reşat Arbaş, "Motosiklet Teorisi" kitabında işin püf noktalarını anlatıyor

    Trafiğe isyan edip motosiklet kullanmaya karar verdiğimde ilk durağım internet olmuştu... SuperEvaRiders, Motor Delisi, motosiklet.net gibi binlerce üyesi olan, bazıları dernekleşmiş motosiklet sitelerindeki forumlar sayesinde hem ilk motosikletimi tespit ettim hem de trafikte işimi kolaylaştıran sürüş tekniklerini öğrendim.
    Bu süreçte en çok karşıma çıkan isim, "iki teker misyoneri" veya "motosiklet gurusu" diye tanımlayabileceğim "Donald Duck" (DD) nick'iyle yazan Reşat Arbaş oldu. Sayılı Türkçe motosiklet kitaplarından biri olan "Motosiklet Teorisi" ve internet forumları aracılığıyla çaylaklara ve usta motorculara "Donald Duck" adıyla yol gösteren Reşat Arbaş'ın 20-25 yıl önce bir arkadaşının Mobylette marka mopedini ödünç almasıyla başlayan macerası, bugün New York, Manhattan'da bir BMW R1150 GS Adventure üzerinde sürüyor.
    Gerçekten Walt Disney karakterine benzeyen bir mizaca sahip olan 53 yaşındaki Reşat Arbaş'ın tepesi çabuk atar, çabuk sakinleşir. Alçak gönüllü, sevimli bir figür olan DD de arada bağırıp çağırır, sonra şaka yapar, fıkra anlatır, ders verir, ders alır... "Donald Duck", Reşat Arbaş'ın motosiklet birikimini aktarmak istediği kitleyle arasında sağlam bir köprüdür.

    Asılmayalım beyler
    Bir Türk tarafından yazılan az sayıdaki motosiklet kaynaklarından olan "Motosiklet Teorisi", Reşat Arbaş'ın yıllardır motosiklet forumlarında yazdığı öğretici makalelerin bir derlemesi niteliğinde. Arbaş kitabında motosiklet kullanmanın püf noktalarını, "Köşeyi dönme sanatı", "Kıvırmaca", "Asılmayalım Beyler" gibi eğlenceli başlıkların altında rahat okunur bir dille aktarıyor.
    Onunla yaptığım kıtalararası yazışmalarda kitabına gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor: "Okuyup da bana beğenisini iletmeyen; eserin kendisi için ne kadar yararlı bir başvuru kitabı olduğunu yazmayan yok gibi... Kitabımdan beşer onar alıp tanıdıklarına dağıtanları biliyorum. Ve çünkü gerçekten motosiklet kullanma bilinci açısından önemli bir bilgi kaynağı; okumamakla, öğrenilebilecek pek çok önemli bilgi eksik kalıyor.
    Kolay okunabilsin, sayfalar zevkle çevrilebilsin, önemli ayrıntılar akılda kalabilsin diye büyük emek verdiğimi, üslubu üstünde epey uğraştığımı söyleyebilirim. Fiyat olarak da neredeyse maliyetine satılıyor ve işe yarar bir özeti de internette, web sayfalarımda ücretsiz olarak yer alıyor."
    Kitabını Türk motosiklet sürücülerine bir tür bağış olarak tanımlayan Arbaş, "Parasını çıkarırsa, o parayla yine bu yolda başka şeyler yapmaya devam edeceğim. Bu bütçeyi ya da verimli yıllarımı tüketene kadar" diyor.

    Yazdırmasınlar adama
    Biraz da ben yazayım; işin doğrusu motosikletçiler internet forumlarında en az yollardaki kadar enerjik bir faaliyet içinde. Açılan başlıklar altında öyle güzel kış gezileri anlatılıyor ki; ofis yaşantısına mahkum olmak bazen insanı kedere sürüklüyor. Teknolojinin büyük nimeti internet, motosikletçilere tanışma ve geziler düzenleme şansı veriyor.
    Kullandığım motosikleti de, New York'tan Türkiye'deki motosiklet çaylaklarına yol gösteren Reşat "Donald Duck" Arbaş'ı da internette buldum. Üzgünüm ama, onun "Motosiklet Teorisi"nin "geniş özeti"ni de internette okudum. Şimdi, birkaç tuş sonra da sipariş vereceğim. İyi ki varsın internet demeden, Reşat Arbaş'ın, yollarında motosiklet kültürünün henüz filizlendiği Türkiye için bir kazanç olduğunu söylüyorum. Hele birkaç tane bile motosiklet kitabımız yokken. Yazdırmasınlar adama!

    Babası Everest'e çıkmıştı, bakalım bu ne yapacak?

    Türkiye'de 2007'nin flaş motosikletlerinden olması beklenen Yamaha YBR 250, daha piyasaya çıkmasına en az dört ay olmasına rağmen en çok konuşulan makine haline geldi. Tartışmalardan hareket edersek, "Commuter" sınıfının popüler motosikleti YBR 125'in motor gücünü ikiye katlayan 250 cc'lik makine, 2007'nin en çok satılan motosikletlerden biri olacak gibi. Hem arkasında Everest'e bile çıkan YBR 125 gibi bir referans varsa, kim tutar YBR 250'yi.
    Yurtdışı ve yurtiçinde görüştüğüm sektör içinden birçok motosikletçi, her fırsatta önümüzdeki yıllarda dünyada genel eğilimin 125'lik, 250'lik gibi düşük hacimli motorlar olacağını söylüyor.
    Caddelerin haylaz çocuğu olacak 138 kiloluk YBR 250'nin birkaç teknik özelliğini sıralayalım: Dört zamanlı, tek silindirli hava soğutmalı motor, 21hp beygir, 20.5nm tork , 19.2 litre benzin deposu, ön frenler disk, arkalar kampana... Türkiye satış fiyatı henüz belli olmayan
    YBR 250 için 7-8 bin YTL'lik fiyatlar telaffuz ediliyor. Yamaha yetkilileri, fiyatın marttan önce belirlenmesinin zor olduğunu söylüyor.
    ahmetunuver bunu beğendi.
    müşteri - Bir sinek ilacı alabilir miyim?
    satıcı - Sineğinizin nesi var acaba?

  6. #6
    sokemon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Nisan 2006
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    ...
    Motosikleti çok iyi bilen,kullanan herkes(!) e karşı bu tarz kitapların olması gerçekten sevindirici...Anlatım dili bakımından da oldukça eğlenceli bir kitap...Motosiklet bu vites işte bu da frenler denilerek kullanılacak bir alet değildir....Umarım bu ve bu tarz kitaplar motosikleti çok iyi bilen ve kullanan(!) herkesin ilgisini çeker....;)
    *************cAgAtAy*************
    [I]Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur...1927[/I]
    Motosiklet sürüş teknikleri eğitmeni

  7. #7
    Rigel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2005
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    Xmax
    Kitabı 1 yıl önce İnkilap kitapevinden aldım. Bir akşamda hepsini zevkle okudum. Bana çok şey öğretti. Bütün arkadaşların edinmesini tavsiye ederim.

    Bunu okuyorsa Reşat Bey'e teşekkürlerimi sunuyorum.

  8. #8
    Bicak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Temmuz 2007
    en yakın zamanda bende almak istiyorum gördüğüm yerde alcam...
    SİLEMİYORSAN KARALAYACAKSIN!!!

  9. #9
    TIGER2009 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Temmuz 2009
    Şehir
    milas / MUĞLA
    Motosikleti
    mondial 150 RE / 48 KG 536
    Sayın DD motorsiklet.net in yenilerinden biriyim dün Motorsiklet teorisi yazı dizinizin tümünü nefes almadan okudum. sizden iki ricam var ....
    1. si nolur bu yazı dizisinin scooter yorumunuda yapın ve
    2. si bisiklete binmeyi öğrenmek ortalama kaç düşüş pardon kaç gün sürer acaba temel teknikleri nedir ? çünki araba kullanmak hem pahalı hemde sıkıcı oluyor benim için ....
    şaka bi yana bu konularda da yazar mısınız yada ne yapmalıyım nereden destek alabilirim.... saygılarımla ...mehmet başar ünal (TIGER2009)
    KENDİM İÇİN İSTİYORUM N OLUR YARDIM .......

    ---------- Mesaj ekleme zamanı: 17:57 PM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 17:45 PM ----------

    ABD de ve batili bir cok ulkede ciddi motosiklet okullarinin hicbirine bisiklete binmeyi bilmeyeni ve otomobil ehliyeti olmayani almazlar. Bisiklet motosikletin anasi, otomobil de babasidir. Ailesi ile iyi bir dostluk kurmadan kizlari (yada ogullari) ile nisanlanmayi aklinizdan bile gecirmeyin. Bununla birlikte sunu da bilin ki motosiklet “motorlu bisiklet” degil “iki tekerlekli otomobil” dir. Yani bisiklet VE otomobil kullanmasini bilmek bu seytan icadini kullanabilmeniz icin yeterli degildir, tamamen yeni bir dunya ile karsi karsiyasiniz........
    Sayın DD nin Motorsiklet teorisi yazı dizisinden alınmıştır .
    bu durumda ben scooterımı kullanmak için babası olan arabadan izin kopardım ama annesini ikna etmede az beceri gösteremiyorum yardım edermisiniz ...
    lütfen nasihat etmeyiniz teknik becerimi geliştirebilecegim yolları göstermenizi rica eder başta tüm site yönetimi ve sayın DD olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürü borç bilirim ...yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim
    BEYAZ ADAM PARANIN YİYECEK OLMADIĞINI ANLADIĞI ZAMAN ÇOK GEÇ OLACAK.....OTURAN BOĞA

  10. #10

    Üyelik
    26 Temmuz 2009
    Şehir
    İzmir
    çok güzel yazmışın ellerine sağlık askerden döndükten sonra işime yarıyacak şeyler..

  11. #11

    Üyelik
    06 Mart 2010
    Şehir
    antalya
    Motosikleti
    kawasaki zx6r
    yeni üyeyim,yeni okuma fırsatı buldum,çok faydalı bilgiler,benim gibi bu işe yeni sevdalanmışlara çok yararı olacağı kanatindeyim...

  12. #12
    ecz.erdem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2006
    Şehir
    ankara/çankaya
    Motosikleti
    2010 HD crossbones, 2012 HD CVO Roadglide
    güzel bir bilgilendirme, teşekkür ediyorum..
    motosiklete uzun bir süre ara vermiştim.. yakın bir zamanda r1200c independent sahibi olacağım.. forumu daha sıklıkla takip edeceğim..

  13. #13
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    23 Temmuz 2007
    motosiklete giriş yazılarını 30 yıl motora bindikten sonra okuyunca "vay be girişte bile öğreneceğim çok şey var"diyorm.

  14. #14
    emomen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Nisan 2006
    Şehir
    KOCAeli/Gebze
    Motosikleti
    cbr 1100 xx
    Alıntı savaskayan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    motosiklete giriş yazılarını 30 yıl motora bindikten sonra okuyunca "vay be girişte bile öğreneceğim çok şey var"diyorm.
    ögrenmenin yaşı yoktur abi herdaim okumak pratik yapmak lazım.
    Bu konuyu 2006 da çıktı alıp serviste okumuştum, hey gidi günler hey... Bugün tekrar edeceğim.
    Bedenimdeki Ruhun ^3^ günlük sahibiysem istedigim gibi yaşarım.

  15. #15
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    23 Temmuz 2007
    Denizde her teknede bulunması gereken bir kitapçık vardır
    Süpertanker de,motorlu sandal da kullanılsa sahil güvenlik muhakkak sorar
    basittir,Dünyanın her yerinde de bulundurulması mecburidir
    kimin geçiş hakkı vardır,kim yol verir filan gibi hiç unutulmaması gereken bilgileri içerir,
    Reşat Abi'nin motosiklet teorisi de böyle bir kitap aslında.Ara sıra tekrar etmek gerekir.

  16. #16
    takendy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Mayıs 2007
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    K 1300 GT
    Alıntı savaskayan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Denizde her teknede bulunması gereken bir kitapçık vardır
    Süpertanker de,motorlu sandal da kullanılsa sahil güvenlik muhakkak sorar
    basittir,Dünyanın her yerinde de bulundurulması mecburidir
    kimin geçiş hakkı vardır,kim yol verir filan gibi hiç unutulmaması gereken bilgileri içerir,
    Reşat Abi'nin motosiklet teorisi de böyle bir kitap aslında.Ara sıra tekrar etmek gerekir.
    abi sağol sayende bu güzel kütüphaneden faydalanabiliyoruz...
    bu hafta eşime pratik sürüş eğitimi vermeye başlayacaktım ki bu yazı harika oldu çok işime yarayacak , her ne kadar bu işi biliyoruz desekte aslında yaptığımız en büyük hata ben bu işi biliyorum demek
    "Dünyanın sorunu, Akıllılar hep kuşku içindeyken, aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." B.Russell
    "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür; ve bir orman gibi kardeşcesine" Nazım Hikmet

  17. #17

    Üyelik
    23 Nisan 2011
    Şehir
    istanbul-avcılar
    Motosikleti
    2014 CBR500R vs Dio 110

    gsxr 1000 çalışmıyor-güvenilir servis arkadaşlar yardım

    suzuki çalışmak istemiyor

  18. #18
    besikcioglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2012
    Şehir
    kocaeli
    Motosikleti
    raptor 650i
    aynen bu yazılanları dınleyin 50cc ustu motorla sakın baslamayın. benim daha önce kı yazılarımı okumuş olabilir siniz 750cc ile başlamak herkeze mahsus degildir. anlatılanlara katılıyorum tum yeni başlayanlar icin cok guzel tavsıye benim zamanımda boyle ustalar onlatacak insanlar olmadıgından ben gsx750 suzuki ile başladım allaha sukurler olsun yasıyorum. buyuk kazamda yok yaklasık 13 yıldır aktıf biniciyim.

  19. #19
    UgurCanSoylu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Ekim 2013
    Şehir
    Düzce
    Motosikleti
    CBF 150
    motorsiklet kullanmak istiyorum 1 ay önce araştırmaya başladıgında bu kadar güzel bir dünyayla karşılacagımı düşünmüyordum aralık 2013 de A2 ehliyetimi alıyorum ehliyetimi almadan kısa bir süre öncede motorumu alıcagım (kaskımı ve ayakbileklerini koruyan sağlam bir bot aldım bile önümüzdeki ay çeketimi alıcam asgari üçretle çalışan biri oldugum için tek seferde hepsini alamıyorum) şu anda mesayiden yeni döndüm cok yorgunum ama motor dünyasının bir parcası olmak için bu yazıları bu saate okumak cok keyifliydi.

    herkese iyi geceler tabi banada ((:
    orhanay06 bunu beğendi.

  20. #20
    bay yağmur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Ağustos 2015
    Şehir
    istanbul
    abi kitabını az önce almış bulunmaktayım bu yazını okur okumaz almaya karar verdim ve gayet keyifli bir kitap şimdiden teşekkürler


1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler