"Internet haberi" deyip kucumsediginiz, hic bir bilginiz olmayan yuzlerce suc icin "yargılamada bir piçlik vardır" yaklasiminiz ne kadar makul? Konu A-Haber ve Turk yargisi olsa "hadi tamam, zaten problemli" diyecegim. Ancak Amerika, Kanada, Avustralya, Ingiltere, Almanya, Danimarka, Hollanda ve Norvec'ten bahsediyoruz. Bunlarin hepsinin mi yargisi ve medyasi kokusmus, hepsi mi "piçlik yapmis". Akliniz aliyor mu Allah askina?
Anladigim kadariyla fikriniz sabit. Mesele "senin fikrin, benim fikrim" degil. Ortada kirk sene boyunca toplanmis, 279 atifta bulunulmus sayfalarca bilgi, dunyanin en duzgun isleyen adalet sistemlerine sahip ulkelerde verilmis yuzlerce hukum var. "Acaba" deyip inceleseniz durumun ciddiyeti cok kolay anlasilacak aslinda. Ancak "acaba" diyebilmek onemli.
Abdullah Ocalan ornegi de, bu ornek te yelek problemiyle uyumsuz bence. Adam arabayi parasini verip aldiysa sucu ne? Yok bana ozel limitli araba ureten firma, benimle bastan yaptigi anlasmaya uymayip aynisindan daha fazla uretirse benim problemim o firmayla olur. Anlasmaya uymadigi icin hesabini sorarim. Ancak firma bana oyle bir soz vermediyse ne iddiam olabilir? Sizin yeleginizdeki "MC" sizin kulubun uyelerine cok pahaliya mal olmus olabilir. Bu sizin icinizdeki bir durum. Baska bir kulup icin oyle olmayabilir. Ama o insanlar sizin kulubunuzun uyesi degil. Belki hic bir klubun uyesi degil. Size ozel bir logo ve dizayni da kullanmiyorlarsa, sizinle bir anlasmalari ve temaslari da yoksa, ne hakla onlara dil uzatabilirsiniz? Asil "dogrusunu dikte etmek" bu degildir de nedir? Hele hele kulagini cekmek ne demek? Hangi makamda goruyor insanlar kendilerini?
MC kültürü toplumun dayatmalarina ve normlarina başkaldırsın, bunda bir sorun yok. Ama kanunlara baskaldirmasin. Baskalarinin ozgurluklerine mudahele etmesin. Kanunlar dahilinde suc degilse kimsenin baskasinin kulagini cekme hakki yoktur. Bu bir dayatma degil. Bu benim gorusum ve dogrum da degil. Sizin de icinde yasadiginiz ulkenin kanunlari. Bunlari kimsenin takmama luksu yok.
Sizden farkli dusundugum icin artniyetli mi olmaliyim? Hayir, Hell's Angels dahil Amerika'daki hic bir MC ile harhangi bir problem yasamadim. Cruiser kullaniyorken de cok selamlastim MC'lerle. Tek negatif etkilesimim bu forumdaki MC uyeleriyle oldu. Baska bir baslikta araba vapuru yanasmadan once gurultulu motosikletlerini calistirip vapurdakilerin tepkisini cekmisler. Olayi goren bir arkadas da nazikce gordugunu nakledip insanlarin hakli oldugunu dusundugunu yazdi. MC ile alakali birileri forumda alakasiz bir sekilde "Biz cok iyiyiz, kimsesizler yurdunu ve huzur evlerini ziyaret ediyoruz. Hakkimizda atip tutanlar olursa hukuki hakkimizi kullanacagiz" dediler. Birden beliren yeni bir kac uye fikrini belirten arkadasa "evine gelip kiz gibi aglatiriz" seklinde tehditler savurdu. Haliyle kendi cikardiklari soruna karsi simarik ve cocukca tavirlari bir cok forum uyesinden tepki aldi.
Bu deneyimden edindigim izlenim, Turkiye'deki bu MC'ler kendilerine musluman, baskalarina karsi da umursamaz. Asiri kabileciler. Cok hak, hukuk taktiklari da yok. Gozlerine kestirdikleri anda hem polis, hem yargic, hem de infaz memuru olma egilimindeler. Turkiye'de herhangi biriyle karsilassam gardimi alirim. Cunku hic guven vermiyorlar. Siz bunlarin istisna oldugunu dile getiriyorsunuz. Iletisim kurmaniz guzel, ancak yaklasiminiz genel itibariyle bu orneklerden cok uzak degil. "MC'ler iyidir, guzeldir, negatiflik varsa kesin bir bit yenigi vardir" duzlemindeki soyleminiz, daha oncekilerin simdiye kadar yaptigi tek duze ve inandirici olmayan soylemlerle ayni duzlemde malesef. "Hata yapmisiz", "icimizden bazilari hata yapmis" diyebilmek onemli. Ancak ait olduklari kultur bu basit olgunlugu gostermelerine bile engel olmakta.