Zaten marka kaskların tamamı bu sınıfa girer, demek istediğim 400 lira civarından itibaren marka kasklarda aynı korumayı alırsın. "E" sınıf işareti kaskın arkasında aşağıya doğru kısmında olur, genelde küçük bir kare içerisine yazılı halde görürsün. Mağazada eline aldığında görebilirsin.
Ben çok samimi olarak düşüncelerimi söyleyeyim. Yani bir çok motosiklet kullanıcısının tasvip etmeyeceği şeyleri yaptım hala da yapıyorum. Mesela kendim nazi kaskı kullanıyorum. Shark ve Shoei marka full kasklarım da var, ama en çok nazi ile açık kask ile rahat ediyorum. Görüşümü ve trafiğe karşı hislerimi bloklamayan tek kask açık kasklar. Büyük motorda fullface kask ile giderken kulak tıkacı takılmak zorunda yoksa ileride duyma problemlerine yol açıyor (zaten bende hypercharger ve cobra speedster eksoz var). Hem görüşümün azalması, hem kulakta tıkaç beni rahatsız ediyor. Üstelik kaskın tek başına beni ölümden kurtaracağına da inanmıyorum ve dediğim gibi 80km den hızlı her vuruş zaten hangi ekipman olursa olsun limit üstüdür.
10 yıl ve yaklaşık 80.000km motor tecrübesi ondan hariç olarak da 20 yıl ve sayısız km araba ile trafik tecrübem var. Defalarca düştüm (bu forumda da kazalarımı yazdım). Ama hiç araba ile çarpışmadım, ya da motoru başka bir yere çarpmadım. Ya viraj alamadım kaydım, ya durduğum yerde düştüm, ya yol hatasından ya da ani fren hatasından düştüm. Sayısız defa bana çarpacak olan araçlardan kendimi kurtardım, ya da bir anda fırlayan yayaları görebildim (açık kask sayesinde onları fark edebildim). Bence kasktan ekipmandan daha önemli olan şey motora, trafiğe ve yola hakim olabilmek ve en önemlisi de doğru düşmeyi bilmektir.
Benim eğilimim insanın bir araç kullanırken mümkün olabildiğince en rahat şekilde kullanmasıdır. Kaza riskini en aza indiren şey en rahat pozisyonda kullanmak ve böylece tam konsantreni yola verebilmektir. Ama dediğim kıvama gelmek de zaman ve km olarak trafik tecrübesi ister. Sen eğer fullface kask ile rahat ediyor, trafiği hissetmekte sıkıntı yaşamıyorsan tabi ki en güzeli fullface kasktır. Ama fullface senin duyularını blokluyorsa ve sen doğru düşmeyi biliyorsan senin için en güzeli fullface olamaz. Bu durumda başlarda fullface kullanıp kıvama geldikten sonra açık kaska geçilebilir.
Gerçi bu yazdıklarım tamamen benim için geçerli subjektif durumlar. Yani bana böyle iyi geliyor, bir başkasına böyle iyi gelmeyebilir. Mesela fullface kask takmadığın zaman kendini güvende hissetmeyebilirsin, o zaman senin için en iyisi her zaman fullfacetir. Yani bilmiyorum ki kendimi açıklayabildim mi
EK: Agv iyi bir markadır, o fiyat düzeyinde de mutlaka gerekli koruma standardına "E" işaretine sahiptir. Ama almadan önce kafana olup olmadığını görmen lazım.