Herkese Günaydın,
Dün akşam ne yapıp edip, başbakandan onay bile almadan toplantıya katıldım.. işin açıkcası burdaki kişileri merak ettiğim için gittim..
İyiki de gitmişim... Ben grupta kavga eden birilerini görmedim. Hatta çocukluğumdan tanıdığım komşumu, sevdiğim abileri gördüm. Anladımki her zamanki gibi kendini bilmez birkaç kişinin klavye şovalyeliği tüm mesele.
Ancak işin diğer tarafını da düşünmek gerek fikri uyandı bende;
Diyelimki benim gibi kulaktan duyma foruma katılan biri aynen bana olduğu gibi burdaki yazılanları okuyunca grup hakkında olumsuz düşünceler sahibi olabilir. Herkes kalkıp gitmez, bazı insanlar huzursuz bir ortam olduğunu düşünüp gelmekten vazgeçerler. Bence bu hem grup için hem o insanlar için kayıptır diye düşünüyorum. Bu konuda birkaç fikrim var, sadece geçmişte birkaç böyle tecrübem olduğu için belirtmek gereği duydum. Biz zamanında yaptık faydasını gördük, konu motosiklet değildi ama yine hobi amaçlı insanların toplandığı bir platformdu.
Sizlerin iyi niyetine güvenerek, sadece öngörü olduğunu tekrar belirterek yazıyorum.
1. Herhangi bir yoğun katılımlı toplantıda Başkan (ve yardımcısı) seçilmeli, eğer halihazırda başkan var ise herkes tarafından teyid edilmeli.
2. Başkan seçildikten sonra eğer grup içinde para işleri var ise, Mutemed seçilmeli (genelde maddi durumu iyi, yaşça büyük biri seçilirki laf,söz edemesin kimse)
3. 2 kişiden oluşan denetçiler seçilmeli, bu denetçiler hem para işlerini denetler, hem de görev verilen şahısların görevlerini yapıp yapmadığını denetler.
4. 2 kişiden oluşan sözcü kişiler seçilir. Bu kişilerin görevi genelde gruba yeni katılan kişilere grup kurallarını yüzüne deklere etmek, kurallara uyulmadığı anda ihtar etmek, belirlenen ihtar sayısına ulaşınca ihraç kararını bildirmektir.
5. 3 kişiden oluşan 'Etkinlik hazırlama planlama grubu' . bu kişiler grup içindeki genel istekleri gözönünde bulundurarak gezi, etkinlik, sosyal sorumluluk projelerini hazırlayıp yönetime bildirmek ile görevli olmalı, yönetimde bunları üyelerin oylamasına sunmalı.
6. kesinlikle yazılı olarak grup kuralları belirtilmeli, bunlar hem forumda yayınlanmalı, hemde 'ben görmedim' bahanesi olmasın diye toplantıya ilk katılımda sözcüler tarafından yüzüne okunmalı.
7. Halihazırdaki grup üyelerinin kimler olduğu belirtilmeli. Herhangi bir sakınca görülmüyorsa kişiler ile ilgili iletişim bilgileri paylaşılmalı.
8. Herkesin foruma girip okuma fırsatı olmadığını düşünerek üyeler arasında haberleşme zinciri oluşturulmalı. Önemli olaylardan herkes haberdar edilmeli.
.
.
.
Yukarıda yazdıklarım bence ilk etapda yapılması gerekenlerdir, olaylar geliştikçe zaten kurallar da gelişecek, grup kendi kurallarını tespit edecektir.
Kanaatimce bunları yapmak grubun kalitesini artırır, istenmeyen, kendini bilmeyen kişileri de uzak tutar. İlkesiz yaşayan kişiler, ilkeleri olan bir topluluğa katılmak istemezler. Diğer taraftan üyelerin gönül rahatlığı ile toplantılara, etkinliklere gelme sayısı artar.
Şimdilik benden bu kadar, değerli yorumlarınızı okumak için sabırsızlanıyorum.
Hepinize iyi günler dilerim.
Atamer Türker Dalyan