Orijinalini görmek için tıklayınız : Çukura Girince Gelen Ses
RunemagicK
14 Mart 2012, 02:25
Ne zamandır merak ettiğim ama sorunun kaynağını bulamadığım bir durum var. Bir çukurdan yada hafif bozuk bir yerden geçtiğimde (hızlı olmasam bile) ön taraftan tak diye ses geliyor. Önceden bu ses yoktu tabiki ama bir ara ön grenajı kırmıştı hayvanın biri, o ara, bozuk yolda grenajın demire çarpmasından öyle bir ses geliyordu ama şimdi grenajla alakalı bir durumda yok.
Sorun ne olabilir acaba. İç tarafta göremediğim bir yerde vidamı çıktı yoksa çıkacakmı yada başka birşeymi. Tecrübeli arkadaşlardan yanıt bekliyorum.
MotorKafa
14 Mart 2012, 02:26
deponun tırnağı çıkmış olabilir mi ?
RunemagicK
14 Mart 2012, 02:28
deponun tırnağı çıkmış olabilir mi ?
benimki scooter yahu. ince naylon gibi bi deposu var, ondan o ses çıkmaz:)
MotorKafa
14 Mart 2012, 02:30
benimki scooter yahu. ince naylon gibi bi deposu var, ondan o ses çıkmaz:)
Hee o zamn ayrı. Scooterdan hiç çakmam :)
onuRRtas
14 Mart 2012, 02:32
Amortisörden geliyor o ses çok büyük ihtimalle.
Amortisör keçeniz bitti amortisörün içindeki yağı da dışarı sızdırdı şuanda içinde yağ olmadığı için gereğinden fazla yaylanıp dibine kadar vuruyor. :)
Çözümü ise biraz zahmetli ve masraflı. Amortisör keçelerinin değişimi ve yeni yağ koyulması gerekiyor. Güvendiğiniz bir tamirci sorununuzu giderecektir. :)
acayüp
14 Mart 2012, 02:36
Hee o zamn ayrı. Scooterdan hiç çakmam :)
Neden çakarsın kardeş danışalım sana :P
Ön çamurluk , ön fren merkesi olabilir. Farın sağlam bağlanmamış olabilir. Okadar çok ihtmal varki aslında
motorcu48
14 Mart 2012, 02:46
Amortisör keçeniz bitti amortisörün içindeki yağı da dışarı sızdırdı şuanda içinde yağ olmadığı için gereğinden fazla yaylanıp dibine kadar vuruyor. :)
Çözümü ise biraz zahmetli ve masraflı. Amortisör keçelerinin değişimi ve yeni yağ koyulması gerekiyor. Güvendiğiniz bir tamirci sorununuzu giderecektir. :)
katılıyorum...........
MotorKafa
14 Mart 2012, 02:49
Yağ değişimi oluuuur, sonraaaa lastik şişirme oluuuurrr, efenime söylim vida söküp takmak oluuur... oooohooooooo anlat anlat bitmez :mrgreen:
BLACK_ICE
14 Mart 2012, 02:52
Yağ değişimi oluuuur, sonraaaa lastik şişirme oluuuurrr, efenime söylim vida söküp takmak oluuur... oooohooooooo anlat anlat bitmez :mrgreen:
bence en mantıklısı servise götürsün sorunu tespit ettirsin biz burdna yardım ederk yaptıralım
ben servislere pek güvenmiyorum hacı ön tarafı dağıt bi bahar temizliği yap bütün vidaları sık yalama olanlar varsa içinden gereken yapılır. bozulmaz bişey korkma
Mengu16
14 Mart 2012, 03:03
Peki buna ne diyeceksiniz, motosikletimi sıfır aldığımda ilk 1000-1500 km kadar bazı çukurlardan geçince tak diye ses geliyodu önden, sonra kesildi, ne yani motor sıfırken keçeleri ve yağı bitikti sonra kendiliğinden tamir mi oldu amortisör :cherry:
RunemagicK
14 Mart 2012, 03:11
yok, amortisör hiç yaylanmadan oluyor bu
Ön çamurluk , ön fren merkesi olabilir. Farın sağlam bağlanmamış olabilir. Okadar çok ihtmal varki aslında
aslında balatayı tutan ince bir sac var, o gevşemiş biraz, frene sert basınca balata yukarı çıkıp üst metale çarpıyor, öyle bir ses var, aslında bu bahsettiğim sesede benziyor ama ufak bi kasiste bile balata o şiddetle yukarı çarpamaz diye düşünüyorum.
ben servislere pek güvenmiyorum hacı ön tarafı dağıt bi bahar temizliği yap bütün vidaları sık yalama olanlar varsa içinden gereken yapılır. bozulmaz bişey korkma
zamanım olsa dağıtıcam bi güzel ama yok işte:)
safakk
14 Mart 2012, 11:01
aslında meğersem benim scooter da da aynı sorundan varmış. ön amortisörden geliyor ses. özellikle orta ve derin çukurlarda çok ses yapıyor. Tabii birde şunu fark ettim arka amortisör çok rahat çukurdan geçerken, ön çok sarsıyor resmen dayak yemiş gibi oluyorsunuz. Birde ön tarafa hafif bi yüklenmede belli bir seviyeye kadar zınk diye iniyor o noktadan sonra biraz daha kuvvet uygulayarak amortisörü sonuna kadar bastırabiliyorsunuz.
Ayrıca ben o sesin normal olduğunu düşünüyordum oysa.. :(
Ozaman amortisörlerdeki yağ miktarı falan mı az acaba? Yada daha kalın bi amortisör yağı koysak sorun hallolur mu?
piyanist_irf
14 Mart 2012, 11:11
aslında meğersem benim scooter da da aynı sorundan varmış. ön amortisörden geliyor ses. özellikle orta ve derin çukurlarda çok ses yapıyor. Tabii birde şunu fark ettim arka amortisör çok rahat çukurdan geçerken, ön çok sarsıyor resmen dayak yemiş gibi oluyorsunuz. Birde ön tarafa hafif bi yüklenmede belli bir seviyeye kadar zınk diye iniyor o noktadan sonra biraz daha kuvvet uygulayarak amortisörü sonuna kadar bastırabiliyorsunuz.
Ayrıca ben o sesin normal olduğunu düşünüyordum oysa.. :(
Ozaman amortisörlerdeki yağ miktarı falan mı az acaba? Yada daha kalın bi amortisör yağı koysak sorun hallolur mu?
ben senin sorununu şıp diye çözdüm şafakcım :cherry:
safakk
14 Mart 2012, 11:32
ben senin sorununu şıp diye çözdüm şafakcım :cherry:
çok açıklayıcı yazamadığım için mi böyle dediniz pek anlamadım? :) ön amortisörden konuda anlatıldığı gibi her çukurdan geçerken tak tuk diye ses geliyor. daha 1700km deyim. başlarda yeni motordur yerine oturuyordur falan derken sonra heralde tüm motorlarda var bu sorun demeye başlamıştım ki bu konuyu gördüm :)
RunemagicK
14 Mart 2012, 23:35
ön çataldan gelme ihtimali varmı acaba? kırık, boşluk, vidada gevşeme vs
karşıyaka
15 Mart 2012, 01:10
Benim motosiklette de, (Bianchi Falcon125) çukura girince ön taraftan tak diye ses geliyor, tamirciye söyledim adam dinlemiyoki :) direksiyonu sıktı, gresledi.Amortisöre bakmadı; bide güzel para aldı, bu dediğim 1,5 yıl kadar önce oluyor tabi, o ses hiç gitmedi bende tamirciye gitmedim öyle devam ediyor....
GONYALI1
15 Mart 2012, 01:33
Üstadım ben geçenlerde bi çukura girdim ön düzeni orda bıraktım sanmıştım , amartisörde ufak bi eğrilik varmış aynı dediğin sesi yapıyordu presslettim ses kesildi amartisörlerine baktır istersen .
Bende ki zc modelinde de bu tip sorunlar var.
1.si amörtisor gerekli esnemeyi yapmıyor,belki ondan olabilir.
2.si de mondialin scooterlarının vida yuvaları ciddi anlamda çürüyor,kendi scooterımdan biliyorum. Vidaları tekrar gözden geçirmenizi hatta,eski vidaların yerini yeni vidalarla değiştirmenizi öneririm..
safakk
15 Mart 2012, 09:14
ön çataldan gelme ihtimali varmı acaba? kırık, boşluk, vidada gevşeme vs
Yani bence ses oradan geliyor. Kırık boşlukdan ziyade esneme payı az ondan amortisör dibine kadar gelip vuruyor.diye düşünüyorum ama bakalım 2000 bakımında ustaya da sorarım eğer hallolursa burada da paylaşırım
mterayes26
31 Mart 2012, 20:52
amortisör yağı aynı sorunu yaşadık
Bende r125 var aynı ses hafif bozuk yolda tık tık diye kimse bulama dı servis ön fren e mana buldu amatisör den belli sesin geldiği bir ustada amatisör yağı dedi ama yaptırmadım yaptırırsam sonucu yazarım burdan
iskender123
31 Mayıs 2016, 13:41
Ayni sorun cup motorumdada var,2006model nerdeyse herşeyini yeniden değiştirdim,sorun amortisorden keçe yağ filan alıp tamir etmeye caliscam,yapamazsam yenisi 90 lira filan insallah basarili olurum
Gökhan_Aygün
30 Temmuz 2019, 09:42
Verimli bir konu bu sebeple hortlatmak istedim, bende de böyle bir şey olmuştu ki bir gün önce amortisörün yağları, ön fren balatası falan değişmişti, baktık ettik nedir ne değildir diye, sorun kaliperden e balatadan çıkmıştı mesela, kaliperi çıkartıp temizlemek ve uygun şekilde sabitlemek gerekmişti. Bunu yaşayan kişiler bir arkadaşının yardımı ile kaliperi tutup motosikleti yaylandırırsa en azından kaliperden mi ? değil mi ? belli olur diye düşünüyorum .. Kaliperi el ile tutarken ses gelmiyorsa güzel haber, hala geliyorsa da .. çözmek biraz zaman alabilir :)
adm12
30 Temmuz 2019, 11:03
Scooterinizin marka modeli nedir bilemiyorum ama eger scooterin aküsü ayaklari koyduğumuz bölümde ise ses aküden gelebilir. Şöyleki; aküyü tutan plastik kemer kopmuş yada yerinden çıkmış ise akü çukurlara girerken ses yapabilir. (Daha once kullandigim bir scooter de sesin kaynağını böyle bulmuştum) aküyü iyice sabitleyip tekrardan deneyiniz.
Eğer scooterinizin aküsü ayaklari koyduğumuz bolumde değilse soyledikerimin bir geçerliliği yoktur.
MagandaGRG
24 Mart 2022, 12:27
Merhaba ön lastiğe tatlı bir şekilde vurun göbek rulmanında boşluk var ise oynamayı farkedeceksiniz. Muhtemelende öyledir
ARBETUS
24 Mart 2022, 13:08
MErhabalar,
İyi analiz etmek lazım. Diğer forumdaşların söylediklerine ek olarak, alt mesneti üst mesnete bağlayan somun da gevşemiş olabilir. Gidonu sağa sola çevirdiğinizde alışılagelmiş sertlikte bir değişiklik var mı, yumuşama gibi? Buna ek olarak her ihtimale karşı fren kaliperlerini ve diski de kontrol edin derim. Söylediğim olasılıklar bizzat tecrübe ettiğim yaşanmış soruncuklardır.
Sağlıcakla.
motov34
24 Mart 2022, 16:16
Rulman değişimi gerekli olabilir. Söylediklerinden bunu anlıyorum. Onun değişimi de 100 TL falan. Daha geçen gün değiştirdim.
bassturbin
25 Mart 2022, 09:28
Direksiyon göbeğinde çok hafif boşluk olursa öyle ses yapar.Düşük hızla giderken 10 km vs.ön freni anlık aniden sıkıp bırakın sonra abs yapar gibi sıkıp bırakın küt küt diye tok ses gelirse gidonda boşluk var.
ikinci test aynı hızda giderken aniden fren yapıp bırakın elinizi yada parmağısınız direksiyon grenajıyla ön göğüs arasına koyun farkedilir oynama varsa gidon boşluğu.
Yoksa amortisörler tepeye vuruyor patlak veya yağ yok içinde.
Başka ihtimal ön maşa ile gidon borusu bağlantı yeri çatlamışta olabilir dip kaynak yeri...
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:26 ----------
Başka ihtimalde fren kortumu km okuyucu teli şaseye çarpıp geri geliyor olabilir.
vBulletin v4.2.2, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by
vBSEO