PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Debriyaj Balatası Nasıl Yanar

RunemagicK
12 Mart 2010, 20:30
Aslında bu sorum otomobil balatası için, (gerçi hiç vitesli motor kullanmadığım için aynı sistemmi bilmiyorum).
Az önce yokuş yukarı bi yolda trafikte kaldık, dururken vites 1 de ve ayağım sonuna kadar debriyaja basılıydı. 10 dakika boyunca normal kalkış yaptım, ve duruncada bu dediğim şekilde ayağım sonuna kadar debriyaja basılıydı. Bu şekilde debriyaj balatası yanarmı, babam uyardı bikaç kez öyle durma yanar diye, bende ne alakası var yanmaz dedim, 2-3 dakika sonra leş gibi bi koku geldi:) bizim arabadanmı geldi çözemedim, camları açıp biraz ilerleyince geçti.
Yani sorum kısaca şu, debriyaja tam basılıyken debriyaj balatası yanarmı, o durumda balatanın boşta olması gerekmiyormu? Yoksa bu kadar yıldır bildiğim şey yanlışmı:)

Ante
12 Mart 2010, 20:32
Aslında bu sorum otomobil balatası için, (gerçi hiç vitesli motor kullanmadığım için aynı sistemmi bilmiyorum).
Az önce yokuş yukarı bi yolda trafikte kaldık, dururken vites 1 de ve ayağım sonuna kadar debriyaja basılıydı. 10 dakika boyunca normal kalkış yaptım, ve duruncada bu dediğim şekilde ayağım sonuna kadar debriyaja basılıydı. Bu şekilde debriyaj balatası yanarmı, babam uyardı bikaç kez öyle durma yanar diye, bende ne alakası var yanmaz dedim, 2-3 dakika sonra leş gibi bi koku geldi:) bizim arabadanmı geldi çözemedim, camları açıp biraz ilerleyince geçti.
Yani sorum kısaca şu, debriyaja tam basılıyken debriyaj balatası yanarmı, o durumda balatanın boşta olması gerekmiyormu? Yoksa bu kadar yıldır bildiğim şey yanlışmı:)

Evet balatayı harcarsın. (bende motosiklet anladım önce dedim nasıl oluyor)

RunemagicK
12 Mart 2010, 21:12
balata boşta değilse arabada titreme olması gerekmiyomu gidemediği için

mücahit_89
12 Mart 2010, 21:13
e zaten normal kullanımda bu olmuyormu ben anlamadım,hafıf bayır olan biyerde trafik yavas yavas gidiyo bende motorla gecemediğim yerde aynı şekilde debriyaj sıkılı 1. viteste dur kalk yapıyorum haliyle debriyajı kullanıyorsunuz bumu balatayı yakıyor anlamadım.

Osbourne
12 Mart 2010, 21:16
Debriyaja tam basılıyken debriyaj balatası yanmaz, zira baskı ile balatayı ayırmış oluyorsun debriyaja bastığında..
o balata sıyırması/yanması denilen şey arabayı ya da motoru yarım debriyajda tutmaktan oluyor..
Hani tam kavrama noktasında tutup gaz verirsin ya, onun gibi..

RunemagicK
12 Mart 2010, 21:18
e zaten normal kullanımda bu olmuyormu ben anlamadım,hafıf bayır olan biyerde trafik yavas yavas gidiyo bende motorla gecemediğim yerde aynı şekilde debriyaj sıkılı 1. viteste dur kalk yapıyorum haliyle debriyajı kullanıyorsunuz bumu balatayı yakıyor anlamadım.

işte ben de yanmaması lazım diyorum, babam yanar diyo (2-3 dakika sonra koku geliyo)
kimisi yanar kimisi yanmaz diyo.
bu işi bilen biri yazana kadar beklicez(:

---------- Mesaj ekleme zamanı: 20:18 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 20:17 ----------

Debriyaja tam basılıyken debriyaj balatası yanmaz, zira baskı ile balatayı ayırmış oluyorsun debriyaja bastığında..
o balata sıyırması/yanması denilen şey arabayı ya da motoru yarım debriyajda tutmaktan oluyor..

tam düşündüğüm gibi.

motorhocası
12 Mart 2010, 21:20
Trafikte debriyaja tam basılı halde beklersen baskı bilyanı aşındırırsın ,bir de pedal lastiğin aşınır hepsi o.Koku da gelmez.

GuNMember
12 Mart 2010, 21:20
Tam Basıldıgında Yanmaz Ama Kavrama Noktasında Fazla Tutarsan Yanar
Bazı Akıllılar Yokusta Fren Yerıne Aracı Kavrama Noktasında Tutarlar Ve Ortaya İğrenç Balata Kokusu Yayılır

rasta07
12 Mart 2010, 21:21
10 Dk boyunca sadece durduysanız yanmaz , yalnız ara ara ilerleyerek tekrar dibine kadar bastım debriyaja diyorsanız ister istemez zorlamışsınızdır debriyajı o şekilde yanmıştır , yani ne kadar dikkatlide kalksan bir şekilde yarım debriyaj yapmak lazım bayırda ...

mücahit_89
12 Mart 2010, 21:23

:cat::cat:
buna benzer bi yazın başka bi konuda okumuştum ama htrlamıyorm:)en dogrusu bu yoksa o debrıyajın mantığı ne olurki:cherry:debrıyaj tam sıkılıyken balata yansa hep vıtes degistirdiğimiz icin malum vitesli motor yada araba,sık sık balata yenileriz:cherry:

mogli
12 Mart 2010, 21:24
Tamamen basılıysa sorun olmaz. Anak sürekli dur kalk yaptığınızda kavrama noktasında sürekli zorlanma olacağından bir miktar aşınır. Ama bu sonuna kadar bastığımız için değil balata yokuş yukarı zorlandığı için olur.

RunemagicK
12 Mart 2010, 21:24
10 Dk boyunca sadece durduysanız yanmaz , yalnız ara ara ilerleyerek tekrar dibine kadar bastım debriyaja diyorsanız ister istemez zorlamışsınızdır debriyajı o şekilde yanmıştır , yani ne kadar dikkatlide kalksan bir şekilde yarım debriyaj yapmak lazım bayırda ...

evet, mecbur balataya yük binicek kalkışlarda, ki onlarca araba vardı, başka biri balatayı yaktı, koku gelincede kabak bize patladı:)

mach1
12 Mart 2010, 21:25
Yanmaz ama yarım debriyaj ve benzeri hareketde koku gelir,fazla baslı tutarsan debriyaj rulmanını yersin oda ses yapar fazla debriyajdada ayağını tutma :cat:

RunemagicK
12 Mart 2010, 21:25

evet, mecbur balataya yük binicek kalkışlarda, ki onlarca araba vardı, başka biri balatayı yaktı, koku gelincede kabak bize patladı:)
ha ben yaktıysamda debriyaja tam basmamla alakası yoktur sonuçta

patron_58
12 Mart 2010, 22:21
baskı balatan tam ayırma yapmıyorsa,sonuna kadarda bassan balata aşınır kokabilir:D

Ramazan Can
12 Mart 2010, 22:23
debriyaj balarası pedal tam basılı iken yanmaz... ama rampa yukarı ufak cc araçlarda veya tonajlı araçlarda kalkarken halk tabiri ile yarım debriyajla kalkarız ki araç stop etmesin... bu esnada balatatahrik olur.... bu halk tabiri ile yanma anlamaına gelir...

Lifeisgood
12 Mart 2010, 23:20
İzlediğim bir programda ileri sürüş teknikleri uzmanı kırmızı ışıkta araba viteste ve debriyajı kökleyerek beklemeyin diyodu.Debriyaj balatasını yermiş.Bunu duyduktan sonra kırmızı ışığa geldiğimde hemen vitesi boşa atarak bekliyorum.Baban doğru söylemiş.Debriyajı köklüyerek beklemek doğru değil.Ayrıca yokuşta dur kalk yaparken sıyırtmak diye bi tabir var.İşte o kavrama noktasında dengesiz bir şekilde gaza asıldığında balata sıyırdı derler.Bunu becermek acemice de olsa ben senin içinde bulunduğun ruh halini anlıyorum.Baban başında dır dır ederken debriyaj balatasını yakman gayet normal.Bende 2 hafta sonra kardeşimin yemin törenine ailecek babam yan koltukta otururken gidicem.Bakalım biz neleri yakıp gelecez.

mach1
13 Mart 2010, 11:20
İzlediğim bir programda ileri sürüş teknikleri uzmanı kırmızı ışıkta araba viteste ve debriyajı kökleyerek beklemeyin diyodu.Debriyaj balatasını yermiş.Bunu duyduktan sonra kırmızı ışığa geldiğimde hemen vitesi boşa atarak bekliyorum.Baban doğru söylemiş.Debriyajı köklüyerek beklemek doğru değil.Ayrıca yokuşta dur kalk yaparken sıyırtmak diye bi tabir var.İşte o kavrama noktasında dengesiz bir şekilde gaza asıldığında balata sıyırdı derler.Bunu becermek acemice de olsa ben senin içinde bulunduğun ruh halini anlıyorum.Baban başında dır dır ederken debriyaj balatasını yakman gayet normal.Bende 2 hafta sonra kardeşimin yemin törenine ailecek babam yan koltukta otururken gidicem.Bakalım biz neleri yakıp gelecez.

Çok ayağın debriyajda tutarsan debriyaj rulmanını yersin motorlar şanzuman ayrılınca bütün yük o rulmanın üzerine biniyor eğer yarım debriyaj bekliyorsan artislik yaparak yarım debriyaj kalkıp gidiyorsan debriyaj balatan yanar.