PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Röle nasıl takılır?

RunemagicK
05 Mart 2010, 03:12
Az önce açılan başlıklardan sonra aklıma 4 aydır kullandığım kornam geldi ve röle arayışlarına başladım (rölesiz, anahtar yanıyomuş galiba, ki benimki arada bir çalışıyo, bozuldu galiba), Röle ararken kornanın kutusundaki garip şey aklıma geldi, meğersem kutusundan çıkıyomuş, ne bileyim cahillik işte.
Her neyse ufaktan bi araştırma yaptım ama tam olarak anlayamadım neyin ne olduğunu.
Rölemde 30,85,86,87 numaralar var ve eski kornamı söktüm, sadece bu yeni kornam var.
Anladığım kadarıyla;
rölenin 87yi kornanın + ya
86yı korna düğmesinin + kablosuna
85i şaşeye
30u arada 20a sigorta ile akünün + ucuna

bu yazdıklarım doğru ise aklıma takılanlar şunlar;
aküden + kablosunu nası çekicem
85 ve 86 numaralı + ve -, anahtarı açtığımda bu ikisi kısadevre yapmazmı, yoksa rölenin çalışması içinmi sadece bu

Osbourne
05 Mart 2010, 10:13
Az önce açılan başlıklardan sonra aklıma 4 aydır kullandığım kornam geldi ve röle arayışlarına başladım (rölesiz, anahtar yanıyomuş galiba, ki benimki arada bir çalışıyo, bozuldu galiba), Röle ararken kornanın kutusundaki garip şey aklıma geldi, meğersem kutusundan çıkıyomuş, ne bileyim cahillik işte.
Her neyse ufaktan bi araştırma yaptım ama tam olarak anlayamadım neyin ne olduğunu.
Rölemde 30,85,86,87 numaralar var ve eski kornamı söktüm, sadece bu yeni kornam var.
Anladığım kadarıyla;
rölenin 87yi kornanın + ya
86yı korna düğmesinin + kablosuna
85i şaşeye
30u arada 20a sigorta ile akünün + ucuna

bu yazdıklarım doğru ise aklıma takılanlar şunlar;
aküden + kablosunu nası çekicem
85 ve 86 numaralı + ve -, anahtarı açtığımda bu ikisi kısadevre yapmazmı, yoksa rölenin çalışması içinmi sadece bu

Ben bağlarken deneme yanılma yoluyla bağlamıştım..Bir kere başladın mı kolaylıkla yaparsın hoca.. :)

Olcay Avşar
05 Mart 2010, 10:24
http://www.motosiklet.net/forum/mt-kendin-yap-%5Bdiy-do-it-yourself%5D/54151-motosikletimize-4lu-flasor-yapimi-uygulamali.html

Şu başlığa bakarsanız röle ile ilgili ayrıntılı bir bilgi var.

RunemagicK
05 Mart 2010, 12:57
sağolun
gece evde eski aküm, eski kornam ve röle ile bikaç kombinasyon denedim ve oldu, şu an beni uğraştırıcak tek şey aküden + kablosu çekmek galiba. şimdi çıkıyorum denemeye, bakalım olacakmı(:

ergün1968
05 Mart 2010, 13:19
sağolun
gece evde eski aküm, eski kornam ve röle ile bikaç kombinasyon denedim ve oldu, şu an beni uğraştırıcak tek şey aküden + kablosu çekmek galiba. şimdi çıkıyorum denemeye, bakalım olacakmı(:

Aküden çekeceğin artı kablonun arasına aküye yakın olmak kaydıyla sigorta koymayı unutma sakın :wiinkk:

RunemagicK
05 Mart 2010, 22:09
yaptım sonunda ama ufak bir değişiklik ile
normalde 86yı korna düğmesinin + sına bağlıyoduk, öylede yaptım ama kontağı çevirir çevirmez direk akım geçmeye başladı, sanırım korna bağlantısında + direk bağlı, düğmeye bastığımızda - yi kapatıp devreyi tamamlıyodu. o yüzden 86ya kornanın - yi bağladım, 85ide haliyle aküden + ya bağladım. mis gibi çalışıyor şimdi.
ha birde uzun süre röle kullanmadığım için korna düğmesi baya zarar görmüştü, 1 saat filan onu tamir etmek için uğraştım. rölesizde olur demişti birileri geçen konularda, olmuyomuş demek(:

korna düğmesini sökerkende uzun-kısa far düğmesini biraz bozdum, sinyaldede bi gariplik var:) röle takmamanın cezasını çektik(:

metanecho
05 Mart 2010, 22:42
Ben bağlarken deneme yanılma yoluyla bağlamıştım..Bir kere başladın mı kolaylıkla yaparsın hoca.. :)

bahsedilen bağlantı kornadır heralde? topcase ışıklandırmada röle kullanmadın değilmi?

Osbourne
05 Mart 2010, 22:50
bahsedilen bağlantı kornadır heralde? topcase ışıklandırmada röle kullanmadın değilmi?

Hehe taktın sen topcase olayına :)
Elbette korna için..
o ledler için röle takmaya gerek olmaz asla..

THEKİNG
15 Kasım 2012, 22:08
arkadaşlar bende korna sölesini elektrikçiye taktırdım ama geri söktüm sökerken nasıl söktüme bakmadım ama adam aküden + kablo felan almadı kornadan gelen 2kabloyu bagladı diger ikisinide birleştirdi tek kablo çıkardı ve o çıkan tek kabloyuda 2ye böldü birde şase bagladı 2 korna vardı 2 kablodanda birer tane alıp bagladı

ama ben söktüm adamın yaptıklarını tekrar yapıyorum ama olmuyor tık tık ses geliyor röleden ama korna çalmıyor bana bir elektrikçinin yaptıgı gibi anlatırsanır çok memmun olurum şimdiden teşekkürler...

RunemagicK
15 Kasım 2012, 22:55
arkadaşlar bende korna sölesini elektrikçiye taktırdım ama geri söktüm sökerken nasıl söktüme bakmadım ama adam aküden + kablo felan almadı kornadan gelen 2kabloyu bagladı diger ikisinide birleştirdi tek kablo çıkardı ve o çıkan tek kabloyuda 2ye böldü birde şase bagladı 2 korna vardı 2 kablodanda birer tane alıp bagladı

ama ben söktüm adamın yaptıklarını tekrar yapıyorum ama olmuyor tık tık ses geliyor röleden ama korna çalmıyor bana bir elektrikçinin yaptıgı gibi anlatırsanır çok memmun olurum şimdiden teşekkürler...

röleyi düzgün takmışsın ses geldiğine göre ama röleden kornaya giden kabloları yanlış takmışsın.

ben kendi motoruma şu şekilde takmıştım. senin ustan galiba benim boşta bıraktığım korna düğmesindeki + yı 30 ve 86ya bağlamış

http://img25.imageshack.us/img25/6812/img1778r.jpg

THEKİNG
15 Kasım 2012, 23:24
SAOL İŞİME YARAYACAK GİBİ...

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:24 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:21 ----------

GALİBA SENN DEDİGİN DOGRU DÜŞÜNDÜMDE ÇOK ÇOK SAOL...

serkanADH13
20 Ağustos 2013, 23:32
Güncel...
Piyasada Pek çok korna artık rolesiz kullanılamıyor,,,

Zuzuuw
01 Eylül 2017, 18:44
Güncel...
Piyasada Pek çok korna artık rolesiz kullanılamıyor,,,

neden ? Role sadece elektrik bağlantısını tamamlamıyor mu ? Ha direk bağlamışız ha role yapmış ara kontağı ?

Rolelerin kondansatör gibi bir özelliği mi var yoksa ?

cyberdanger
01 Eylül 2017, 21:28
eski bir konuymuş ama merak edenler şu videodan faydalanabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=aqjhydrMrFA

Ekarademir
01 Eylül 2017, 22:20
Aküden direk çekme. Kontak çıkışından artıyı bul çek. Çin motorlarda siyah renk kontak çıkışı. Direk çekersen kontak kapalıykende çalışır. Aküyüde bitirebilir.