Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Trafik Kanunu (Hız Limitleri)
SOZİN
24 Eylül 2008, 09:20
http://img367.imageshack.us/img367/7686/trafik400300gg8.jpg
Trafik Kanunu yeniden değiştiriliyor. Standart AB seviyesine çekiliyor. Belediyelere de ceza kesme yetkisi verilirken, ceza miktarlarına ciddi zam var. Trafik Kanunu'nun değişimi amacıyla yasa taslağı hazırlandı. Trafikte kemer takmamanın cezası 55 YTL'den 125 YTL'ye çıkıyor. Alkollü araç kullanan ise, 750 YTL ceza ödeyecek..
İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu'nu değiştirmek amacıyla 126 maddelik yasa taslağı hazırladı. İşte taslakta öngörülen yeni uygulamalar:
* BELEDİYELERE TRAFİK CEZASI KESME YETKİSİ: Belediyeler, yerleştirdiği teknik cihazlarla, tespit ettiği kural ihlali dolayısıyla idari para cezası vermeye yetkili olacak.
* EHLİYETLER DEĞİŞECEK: Sürücü belgesi sınıfları ve bu sınıflar ile kullanılabilecek araçlar, BM Viyana Karayolu Trafik Sözleşmesi ve AB mevzuatına göre düzenlenecek.
* EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANANA 1 YILA KADAR HAPİS: Sürücü belgesi olmaksızın veya sürücü belgesi geri alındığı halde araç kullanan kişi 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Eskiden bu durumdakiler 1 aydan 2 aya kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. Araç kullanırken sürücü belgesini yanında bulundurmayanlara 125 YTL idari para cezası verilecek.
HIZ SINIRLARI DÜZENLENDİ
* BÖLÜNMÜŞ YOLDA HIZ SINIRI 110: Azami hız sınırları, eskiden, şehir içi 50 km., şehirlerarası tek şeritli karayolunda 90 km. ve otoyolda 120 km. idi. Bölünmüş yollarda hız limiti 110 km. olacak.
* CEZALAR AĞIRLAŞACAK: Hız sınırları da yeniden düzenleniyor. Sınırları yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşan sürücülere 125 YTL ceza kesilecek. Hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşan sürücülere 250 YTL idari para cezası verilecek. Eskiden bu oran yüzde 50 idi. Hız sınırlarını bir yıl içinde beş defa ihlal edenlerin ehliyetleri bir yıl süreyle geri alınacak.
* ALKOLLÜYE DAHA AĞIR CEZA: 0.51 promil ile 1.00 promil arasında alkollü olduğu tespit edilen sürücüye 500 YTL ceza verilecek ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınacak. 1.01 ile 1.25 promil arasında alkollü olduğu tespit edilen sürücüye 750 YTL ceza verilip, sürücü belgesi bir yıl süreyle geri alınacak.
(Kaynak www.aktifhaber.com)
alper_satriani
24 Eylül 2008, 19:22
hadi hayırlısı bakalım. inşallah ülkede bişeyler değişir de daha iyiye doğru gideriz
aykan
24 Eylül 2008, 19:26
hayırlısı olsun hakkımızda ancak su belediyelerde ceza kesen trafik zabıtalarına tam anlamıyla uyuz oluyorum.........
jeansatar
24 Eylül 2008, 19:30
sanırım bu yeni yasa tasarısı kanunlaştığında,tafik magandaları için caydırıcı olacaktır............yetkililere teşekkür ediyorum
İzmirli35
24 Eylül 2008, 19:40
Güzel olmuş ama bakalım ehliyet değişimini kaç yılda bitirebilecekler :)
Sinan Er
24 Eylül 2008, 19:48
Motosikletlerin Hız Limitlerine İlişkin Bir Bilgi VArmı ?
muratcan7
24 Eylül 2008, 19:51
Otoban hız limitleri aynı mı yine. Şöyle 150 falan olsaydı bari
hazır değiştiriyorken, motosiklet hız limitlerinin kamyonlardan az olmaması yönünde bir değişiklikte yapsalardı keşke
serkanADH13
24 Eylül 2008, 19:56
şimdi cezalar zamlandı diye millet içmeyecekmi???:silent:
inşallah oyle olur,
inşallah kazalar azalır,
tabii herşeyy İNŞALLAHHHHH:cherry:
contrary
24 Eylül 2008, 19:58
nyapcan ki 150 yi
muratcan7
24 Eylül 2008, 20:06
nyapcan ki 150 yi
2009 sezonu FZ6 Fazer :cat: Basıcam abi :)
Rigel
24 Eylül 2008, 20:59
Motosiklet için yeni hız sınırları hakkında bilgisi olan var mı peki?
kings
24 Eylül 2008, 21:00
ooo bunlar bize kuralmı la yol boşsa basarız gideriz kim yetişecek :P
Rigel
24 Eylül 2008, 21:09
ooo bunlar bize kuralmı la yol boşsa basarız gideriz kim yetişecek :P
Bu hayat anlayışı ile fazla basamazsın...
Gökhan
24 Eylül 2008, 21:17
Gelişmeler olumlu fakat görünüşe göre motosiklet ile ilgili hala bir degişiklik yok. O avrupa ülkelerinde araba ile motosiklet hız sınırları aynıyken, geçiş üstünlügü motosikletdeyken neden bu kurallar ülkemize gelince mutasyona ugruyor anlamış degilim:silent:
digi_boy26
24 Eylül 2008, 21:18
belediyelere yetki verilmesi iyi olmadı :pr: ben bazen yetişemeyeceğimi anladığım ışıkta çaktırmadan geçiveriyodum demekki kenarda duran siyah plaka gördükmü tırscaz artık :) herşey iyiliğimiz için yapılıyor aslında :) hatta ülkenin birinde ışıklı direkleri bile yoktu keşke öle olabilsek herkes herkese saygı gösterse :)
Hakki
25 Eylül 2008, 00:34
Elınt +93759235424
serdar23_Bilgem
25 Eylül 2008, 00:38
Devletimiz trafik cezalarından gelecek parayı gelir olarak gördüğü müddetçe hız limitlerinin artmasını beklemeyin.
Hız limitlerini belirleyecek komisyon üyeleri ile bunu yasalaştıracak vekillerimiz bir ay sürece normal vatandaş gibi araç kullanmadıkça, radar cezası yemedikçe mevcut durumda değişiklik olacağını pek zannetmiyorum.
120 yle giderken ani bir frende durma mesafenle 150 yle giderken durma mesafeni bi hesapla ondan sonra neden değişmediğini anla:cat:
Yine avrupa birliği yasalarından Türkleştirilmiş bi yasa motorculara zulüm anlayışı hala devam etmekte:pr:
ferrari_gani
25 Eylül 2008, 02:40
hız limitleri artsada geçiş üstünlüğü motorlara da verilse hatta motorcuların kasklarının üstüne hale sırtlarına da kanat takıp melek imajı da verilse hatta diyanetten motorlulara yol vermemek günahtır die fetva da verilse pek bişey değişeceği konusunda inancım yok malesef. öncelikle insanlardaki motorcularında insan olduğu ve onların daha fazla riskte olduklarını kısaca motorclarında insan olduğu bilincinin aşılanması gerek.
benim fikrim bu
Lucas
25 Eylül 2008, 02:54
Konulan yasalar ve yasaklar caydırıcı olsa bile uygulama asamasindaki aksakliklari da goz ardi etmemek gerek.. Radara yakalanmis bir arac gordugumuzde icimizden enayiye bak diye gecirenimiz coktur sanirim. Cunku biliriz radarlar nerede, radar aracini 200 mt. onceden taniriz. Otobanda hayatim boyunca sadece bir kez gezici aracla radar kontrolu yapildigina sahit oldum mesela. Uzun bayram tatillerinde Emniyet teskilati alarma gectigi halde yasanan kazalari gordukce daha cok yol katetmemiz gerektigi acikca goruluyor degil mi ?
ahmetnr
25 Eylül 2008, 03:08
cezalar ne olursa olsun beni etkilemiyor tek isteğim motosiklerde hız sınırı otomobillerdeki ile aynı olması skull erhan yokmu böyle birşey bir kampanya başlatsak diğer motosiklet siteleri ile irtibata geçsek sesimiz duyursak valla kamyonlar bizi 4.viteslerinde geçiyorlar ne dersin olmadı ankaraya gidelim selam verip gelelim
SOZİN
25 Eylül 2008, 09:11
Eses olarak konuyu "Motosiklet Hız Limitleri" üzerine oturtarak açmaya çalışmıştım. Tabi yolda biraz değişikliğe uğramış.
Genel olarak Motosiklet Hız Limitleriyle ilgili bilgi içermiyordu haber. Düzenlemeler olması gerekiyor ama ben pek umutlu değilim. %35 lere varan ÖTV lerle motosiklet satışları engellenirken, motosikletler araç yerine bile konulmazken ben herhangibir idarenin motosiklet lehine karar alacağını sanmıyorum.
Yinede herşeye rağmen iki nokta arasında en zevkli ulaşımı sağlayan motosikletler cezbedici olmaya devam edecek...
by_001
25 Eylül 2008, 10:38
Elınt +93759235424
what ?? :silent::silent::silent::silent::silent::silent::s ilent::silent::silent::silent::farao::farao::farao :
maGma
25 Eylül 2008, 10:47
Devletin vatandaşını nerde yakalarsam öperim anlayışını yansıtan bir dizi artırılmış ceza örnekleri daha....
Avrupada olan ve ülkemize hiç gelmeyen sol şerit minumum 90 km hız uygulaması ve bunun gibi binlerce gerçekten biz vatandaşlar düşünülerek hazırlanmış bir taslağı hiç bir zaman göremeyeceğimizi biliyoruz, peki madem viyana trafik kurallarının bir kısmını alıyorsunuz sayın devlet büyükleri de neden tamamını alıp en az avrupa da yaşayan insanlar kadar biz Türk insanına da değer vermiyorsunuz yoksa bu devleti yöneten sayın büyüklerimiz bu ülkenin vatandaşları değilde muz cumhuriyetinden mi geliyorlar....
viper_1
25 Eylül 2008, 13:57
* EHLİYETLER DEĞİŞECEK: Sürücü belgesi sınıfları ve bu sınıflar ile kullanılabilecek araçlar, BM Viyana Karayolu Trafik Sözleşmesi ve AB mevzuatına göre düzenlenecek.
* EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANANA 1 YILA KADAR HAPİS: Sürücü belgesi olmaksızın veya sürücü belgesi geri alındığı halde araç kullanan kişi 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Eskiden bu durumdakiler 1 aydan 2 aya kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. Araç kullanırken sürücü belgesini yanında bulundurmayanlara 125 YTL idari para cezası verilecek.
Yılan hikayesi... :bounce:
engineng
25 Eylül 2008, 14:08
bende bu kurallara uydurmak icin yaptırımlardan once ilk başta guzel bi eğitim verilse çok daha iyi olur
şahsi duşuncem
alkol alan bi insanın kafasından ceza geçer mi ??
isterse 5000ytl olsun
DiKMeN
25 Eylül 2008, 15:28
bende bu kurallara uydurmak icin yaptırımlardan once ilk başta guzel bi eğitim verilse çok daha iyi olur
şahsi duşuncem
isterse 5000ytl olsun
Zaten olması gereken alkolü almadan önce cezayı düşünmek olmalı :)
MrCool
25 Eylül 2008, 15:48
şahsi duşuncem
isterse 5000ytl olsun
Benim aklımdan alacağım ceza geçiyor. Sırf bu sebeple bile alkol gecelerimde hep taksi, dolmuş, otobüs veya yürüyüş yöntemlerini kullanıyorum.
Benim merak ettiğim başka bir konu var. Bölünmüş yolda 110 hız sınırı var deniliyor. Otoyoldaki hız sınırı 120'den 110'a düşürülmüş mü oldu? Yoksa şehir içinde bölünmüş yollar mevcut, orada 50-70'den 110'a mı çıkacak?
muratcan7
25 Eylül 2008, 17:34
Şehir içinde 110'a çıkmaz . Şehirler arası karayollarında 110 sanırım. ŞEhir içi 50 zaten o değişmiyor. Otobandan bahsetmemişler hiç
bluesharki
25 Eylül 2008, 18:13
Cezaların artmasına sevindim fakat bizim insanlarımız trafikte o kadar sakat araç kullanıyorlar ki. 110 km fazla :S 90'da kalmalıydı....
enderkaptan
25 Eylül 2008, 18:26
Belediyeler ceza yetkisi düşündürücü. Siyasi etkilere ve çıkar ilişkilerine çok açık bir yapı çünkü.
barisan
25 Eylül 2008, 20:31
arkadaşlar ehliyetsiz araç kullananlar 1 yıl ile yargılanacak ve sonunda bu 1 yıl günlüğü en az 20 liradan olmak şartıyla paraya çevrilecek buda 7300 lira eder delikanlı olan ehliyetsiz kullanır şimdi iyi bir motor parası yahu :)
muratcan7
25 Eylül 2008, 20:49
Belediyelere yetki verilmesi kötü oldu gerçekten.
MrCool
25 Eylül 2008, 23:09
Şimdi mesela İzmir'deki Altınyol veya Ankara Asfaltı bölünmüş yol sayılıyorsa orada 70 km/saat hız 110'a mı çıkacak diye bir soru sorayım.
muratcan7
26 Eylül 2008, 00:39
Şehirler arası karayollarında aksini belirten bir işaret yoksa 90 km/s zaten. 110 olacak o.
70 ile belirtilen yerler 70 olmaya devam edecek.
gittardando
26 Eylül 2008, 08:26
Yıllar önce trafik cezalarına biraz fazla geyik bir çözüm önerisi sunulmuştu :)
Tez: İnsanların trafikte derdi para değil, zaman
Çözüm: Para cezaları zaman cezalarına çevrilsin
Uygulama:
Hız sınırını %30'a kadar aşanlara 1 saat,
Hız sınırını %60'a kadar aşanlara 2 saat bekleme,
Kırmızı ışıkta geçene aralıksız 10 defa kırmızı ışıkta bekleme,
Geçiş kurallarına uymayanlara 1/2 saat bekleme,
Alkollü araç kullanana kanındaki alkol oranı yasal limitlere düşünceye kadar aracın içinde sızma cezası.... :queen:
muratcan7
26 Eylül 2008, 17:19
gittardando
Abi aman sus sus yaparlar bunlar kötü olur sonra :) Paradan daha kıymetli vallahi zaman
MaRaNtZz
26 Eylül 2008, 17:26
Güzel olmuş ama bakalım ehliyet değişimini kaç yılda bitirebilecekler :)
Evet kurallar iyi ama değişim baya uzun sürecek gibi tabi bir zorunluluk getirmezlerse...:cat:
arkadaşlar hız limitleri acaib yani ben daha 2 gün önce yedim 237 ytl bilesiniz norma yolda sınız 78 imişben 93 le radara yakalanmışım bilesinizzzzzvalla polis memuru bile acıdı radara yakalanmama kayıt olmasa bakacaktı çaresine adamcağiz yani polis arkadaş derki
adam 140 kadran koymuş motora diyorki sonra 78 den fazlası ceza
valla polisin bile içine sinmedi yazdığı ceza ama ne yabsın görev
vBulletin v4.2.2, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by
vBSEO