PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : fren manetinde vuruntu hissi

motoizmir
09 Haziran 2024, 16:07
merhaba 0 km z900 aldım şu an 1200 km'de bugün yolda giderken ön freni sıktığımda fren manetine vuruntu geliyor bunu neden yapar ?

zihnigonen
09 Haziran 2024, 16:43
Ya disk yamuktur ya da abs devreye giriyordur diye tahmin ediyorum. Freni ne kadar sıkıyorsunuz?
Ani fren yapıyorsanız ABS'dir

motoizmir
09 Haziran 2024, 16:59
ani fren değil hocam abs devreye girmyor. normal 10 20 km hızla giderken de test ettim manete vuruntu hissi geliyor bu vuruntuyu gidonda da hissedebiliyorsunuz.

disk yamukluğundan şüphe etmiyorum keza motor daha sıfır. acaba fren kaliper pistonlarından biri takılı mı kaldı diye düşünüyorum şu an.

birde ön fren hidrolik sıvısına baktım yuvarlak camdan full tepede ufak bir baloncuk var sadece. normalde yuvarlak kontrol camının ortasında bir çizgi olur oraya kadar dolu olması gerekir benimkinde full dolu. bunla alakası olabilir mi acaba diğer tarafran.

killingroad
09 Haziran 2024, 21:35
mesnette gevşeklik olabilir.

motoizmir
09 Haziran 2024, 21:47
mesnette gevşeklik olabilir.

bilgi için sagol hocam mesnete sadece göz kontrolü ve elle bi kontrol yaptım vidaları sıkmadım. balata spreyi sıktım az. %50 vuruntu geçti diyebilirim 5-10 defa sertçe fren yaptım frenlemede sorun yok ama hafif hafif manete vuruyor yine anlayamadım.

killingroad
09 Haziran 2024, 22:00
Gidon dediğin için mesnet dedim. Sadece manete geliyorsa disk yamuk olabilir. Sıfır diye olmaz diye bir şey yok.
Servise niye gitmiyorsun sıfır motor?

motoizmir
09 Haziran 2024, 22:05
servis bayramdan sonrasına randevu veriyor. uzun bi süre var. tehlike arz edecek birşey var mı yok mu bu yüzden foruma konu açtım.

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:03 ----------

ek olarak disk fabrikasyon yamuk olsaydı 1.300 km sonra çıkar mıydı bu sorun anlayamadım açıkçası. çukura vb de girmedik disk sıcakken soğuk su da tutmadık. ben diskten şüphelenmiyorum. dediğin gibi mesnet olabilir yada kaliper pistonları yağ mı kaçırdı acaba.

ogzcngdk
09 Haziran 2024, 22:57
servis bayramdan sonrasına randevu veriyor. uzun bi süre var. tehlike arz edecek birşey var mı yok mu bu yüzden foruma konu açtım.

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:03 ----------

ek olarak disk fabrikasyon yamuk olsaydı 1.300 km sonra çıkar mıydı bu sorun anlayamadım açıkçası. çukura vb de girmedik disk sıcakken soğuk su da tutmadık. ben diskten şüphelenmiyorum. dediğin gibi mesnet olabilir yada kaliper pistonları yağ mı kaçırdı acaba.

Disk fabrikadan hatalı muhtemelen, normalde ani ısınmaya ve soğumaya dayanıklı olması gerekir fakat üretim kaynaklı bir hatadan dolayı sanıyorum bir süre kullandıktan sonra disk yamuldu. Siz bir hata yapmasanız bile diskin malzemesi ile alakalı olarak kısa sürede çarpılabiliyor.

Bu şekilde kullanmanızda sorun yok. Servise götürüp garantiden değiştirtmeye bakın.

motoizmir
10 Haziran 2024, 01:12
teşekkürler bilgi için hocam düşününce dediğiniz gibi mantık dahilinde. olabilir mi olabilir dediğiniz gibi. 10'dan fazla motorum oldu ilk defa başıma geliyor. balata spreyi ile temizleyince bi %50 düştü manette ki vuruntu olayı fakat bi göstermek lazım sanıyorum.

Nikkfurie
10 Haziran 2024, 02:25
Maneti sıkmadan parmaklarını üzerine koy vuruntu var mı ? varsa diskle alakasız bir durumdur yani manetin tutucu pimi gevşek olabilir yada başka biryerdeki gevşek bir civatanın yarattığı titreşimi gidonda hissedebilirsin , fren yaptığında basınç bir azalıp bir artıyorsa disk yamuk denebilir , fren yaptığında basınç sabit ama gidon ileri geri milimetrik oynuyorsa gidon sabitleme somunu gevşek olabilir , diskin eğrilmesi için 10-20-30bin kilometre gerek yok daha 100 km de park yerinde birinin gelip çarpması sonucu iki milimetrelik form bozukluğu manette hissedilir..

motoizmir
10 Haziran 2024, 10:30
maneti tam sıkmadan hafifçe dokunduğum vakit vuruntuyu manete yapıyor bende bu yüzden diskle ilgisi olmadığını düşündüm en başta. Frenlemede falan hata kusur yok balata spreyi sıktım dün %50 kesti çıktım sokak arasına sertçe 5-10 kez frenledim. ek olarak az önce baktım ön kaliperde fren hidrolik tahliye slikonu var onu tırnağımla sökünce slikonun içinde bir kaç damla hidrolik tespit ettim. fren hidrolik sıvısı da ön camından baktığımda full dolu en tepesinde 1 tane baloncuk var. Nem mi kaptı acaba ?

ek olarak birinin çarptığını sanmıyorum hocam keza motor devamlı göz önünde mekan önüne parkedip göz temasını kesmem asla. ek olarak park için daima kaldırım kullanırım.

yamtareroglu
10 Haziran 2024, 19:52
Eğer frenlemede titreme ve sarsıntı yapmıyorsa ve sadece manete vuruntu yapıyorsa iki sorun olabilir
1. fren teli 2 Hidrolik sorunu.
Ama gidona vuruntu yapıyorsa disk veya fren merkezinde de sorun olabilir.

motoizmir
10 Haziran 2024, 20:30
Destek için teşekkürler hocam. gidona vuruntu yapmıyor şu an frenlediğimde bir sorun yok fren merkezinden gelen bir sorun mevcut anladığım kadarı ile. fren teline bakmadım onu da kontrol edeyim.