PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Rodaj uzun yol

Activerocer
21 Mayıs 2023, 09:32
Merhabalar. 0 km 125 CC motorum ile 200 km'lik bi yol gitmem lazım, bir sıkıntı yaşar mıyım? Rodaj vs o yüzden soruyorum. Gidebilirsem de hangi devirde gitmeliyim

SuleymanE
21 Mayıs 2023, 10:28
Bu birazda gideceğin yolla da alakalı. Eğer otoban değilse ve son hız tapagaz gitmek zorunda olmadığın bir yolsa gidilir. 6 bin devri geçmeden sağdan fıtı fıtı motoru zorlamadan ve sık sık mola vererek gidersen bir sorun yaşamazsın.

Normalde rodajı bol vites değiştirerek ve sakin süreceğin kısa mesafe yollarda yapmak daha iyi ama illa uzun yol gitmen gerekiyorsa da yapacak birşey yok, sağdan sağdan gidilir.

zihnigonen
21 Mayıs 2023, 11:35
Rodaj motorda bulunan tüm aksamların birbirine alışma sürecidir. Adece motor bloğunun değil, lastiğin, frenlerin (hem disklerin hem de balataların) vs herşeyin birbirine alışması gerekir. Hatta kullanıcının bile...
Gelelim soruna...
Rodaj virajlı yollarda tavsiye edilir. Çünkü mecburen sürekli vites değiştirmen gerekecek. Her deviri kullanman gerekecek. Düz yolda ise yavaşlayıp hızlanmak, her vitesi kullanmak sıkıcı gelecektir. Ama mecbursanız yapacak birşey yok. Yukarıda arkadaşımızın dediği gibi arada sırada mola vermeyi unutmayın. Keyifli sürüşler.

Rockstar91
21 Mayıs 2023, 11:47
ben de motorda yeniyim ama çok araştırdım. Rodaj şehir içinde, sürekli devir ve vites değiştirebileceğin ortamda yapılmalı. uzun yola çıkmak için rodajın bitmesini, ilk bakımı yaptırmayı bekledim sonra bastım.

tarzan rıfkı
21 Mayıs 2023, 12:50
rodajda o kadar ufak cc ile o kadar yüksek km gitme derim.çok acilse yapılcak bir durum yok tabide keyfi ise gitme zaten devri belli hızı belli.

Nikkfurie
21 Mayıs 2023, 13:10
Yarım saat sonra uzun yolda canın sıkılacak basacaksın , rodajda yüksek devirlere çıkmak tavsiye edilmez , motorun yeni bile olsa fabrikasyon bir hata olabilir , satın aldığın yerde çeşitli parçaları kutudan çıkarılıp ekleniyor , bunlarla ilgili bir sıkıntı oluşabilir , bir müddet şehir içi kullanırsan şehirler arası bir yerde yolda kalmamışda olursun..

oldcockroach
21 Mayıs 2023, 13:28
Ben rodaj süresi uzun yolda geçti. 6000 deviri geçmeden 3. ve 4. viteste devam tam 5 ay :D 500 ve 1000 km yağı yeniledim. Birde kendim neodmium mudur nedir ondan mıknatıslı tapa yaptım. Öyle saçma salak metal tozları da motorda serseri gezmediler. Belki yanlış yaptım bilmiyorum her depo fullediğimde 2 kapak 2T yağ karıştırdım.

Nikkfurie
21 Mayıs 2023, 16:43
.....Belki yanlış yaptım bilmiyorum her depo fullediğimde 2 kapak 2T yağ karıştırdım....

Katalitik konvertörlü egzoza sahip yeni nesil motorlara kesinlikle yağ eklenmemeli , depoya dökülen yağ benzinle beraber yanıp konvertordeki mikron ölçüsündeki delikleri kısa sürede tıkar , zamanla performans kaybı yaşanabilir ilerleyen sürelerde egzoz subaplarına zarar gelebilir..yakıta ve yağa hiçbir katkı maddesi eklemeyin , zaten içerisinde piyasada satın alamayacağınız kalitede katkılar var..

espresso
21 Mayıs 2023, 23:29
Katalitik konvertörlü egzoza sahip yeni nesil motorlara kesinlikle yağ eklenmemeli , depoya dökülen yağ benzinle beraber yanıp konvertordeki mikron ölçüsündeki delikleri kısa sürede tıkar , zamanla performans kaybı yaşanabilir ilerleyen sürelerde egzoz subaplarına zarar gelebilir..yakıta ve yağa hiçbir katkı maddesi eklemeyin , zaten içerisinde piyasada satın alamayacağınız kalitede katkılar var..

Yakıta katkı eklemeyin derken, würth gibi markaların yakıt enjeksiyon sistemi temizleyici katkılarını da eklemeyelim mi?
Benim motor 2 yıl kadar yattıktan sonra 100ü geçmemeye başlamıştı, varyatör, kayış vb. bakım yapıldı kayış ve bagalar değişmişti yine düzelmemişti, depoya 2 kapak würth temizleyici katkı koyunca düzelmişti. şimdi 6 ayda bir falan bir depo bu şekilde katkılı kullanayım diye geçiyor aklımdan.

Nikkfurie
22 Mayıs 2023, 00:06
Katkılar etkisiz demedim :) Würth iyi bir marka elbette ama anormal bir durum yoksa Würth de kullanmaya gerek yok , özellikle performans yada oktan artırıcı yakıt katkılarının zararları uzun vadede muhakkak görülür , yepyeni bir motorunda yakıtına ve yağına ekstra birşeyler eklemeye hiç gerek yok.

espresso
22 Mayıs 2023, 00:11
Katkılar etkisiz demedim :) Würth iyi bir marka elbette ama anormal bir durum yoksa Würth de kullanmaya gerek yok , özellikle performans yada oktan artırıcı yakıt katkılarının zararları uzun vadede muhakkak görülür , yepyeni bir motorunda yakıtına ve yağına ekstra birşeyler eklemeye hiç gerek yok.

Yok, benim motor çok yattıktan sonra eklemiştim, tabi ki yepyeni motora gerek yok.
Şimdi de 2 ayı geçti yatıyor, servisten çıktıktan sonra iki kapak atarım diyordum bir depoya. Geçen yıl aldığım katkının çoğu duruyor daha kapalı şişede, herhalde bozulmamıştır.

Nikkfurie
22 Mayıs 2023, 00:25
Yok, benim motor çok yattıktan sonra eklemiştim, tabi ki yepyeni motora gerek yok.
Şimdi de 2 ayı geçti yatıyor, servisten çıktıktan sonra iki kapak atarım diyordum bir depoya. Geçen yıl aldığım katkının çoğu duruyor daha kapalı şişede, herhalde bozulmamıştır.

Gündüz gece ısı farkından dolayı depoda su birikiyor , uzun süre kullanılmazsa o su bir çeşit asit üretiyor ve benzinin kalitesi bozuluyor , Würth gibi ürünler o asiti nötralize ediyor sitesinde okumuştum , diğer taraftan yanma odasında da yüksek ısı oluşturarak karbon birikintilerini tutundukları yerden eriterek yok ediyor , kulağa güzel gelsede silindir iç ısısının yükselmesi uzun süre sonra fark edilen zararlarada sebep olabilir , sürekli bu kadar etkili ürünleri kullanmak mutlaka başka biryere zarar verir , yakıt firmalarının kendilerinin geliştirip ekledikleri katkılar belki bu kadar kısa sürede etki göstermeyebilir ama uzun vadede de motora zarar vermez...özellikle Shell in geliştirdiği katkı ileri seviyede arge sonucu ortaya çıkmış bir ürün , yine Tv de Saffet Üçüncü nün programında tanıtımını izlemiştim , detaylı anlatmışlardı..

1996furkan
22 Mayıs 2023, 09:38
Merhabalar. 0 km 125 CC motorum ile 200 km'lik bi yol gitmem lazım, bir sıkıntı yaşar mıyım? Rodaj vs o yüzden soruyorum. Gidebilirsem de hangi devirde gitmeliyim

Dostum Cumartesi günü 600 km yol yaptım yaklaşık 450 500 km iken 200 km de çok bişey farketmez zaten sen yine arkadaşların dediği gibi sabit devirde gitme devirle oyna yeter çok ta kafaya takma tapagaz devir kesici gitmiyeceksin sonuçta 200 km den bişey olmaz

espresso
22 Mayıs 2023, 09:48
Gündüz gece ısı farkından dolayı depoda su birikiyor , uzun süre kullanılmazsa o su bir çeşit asit üretiyor ve benzinin kalitesi bozuluyor , Würth gibi ürünler o asiti nötralize ediyor sitesinde okumuştum , diğer taraftan yanma odasında da yüksek ısı oluşturarak karbon birikintilerini tutundukları yerden eriterek yok ediyor , kulağa güzel gelsede silindir iç ısısının yükselmesi uzun süre sonra fark edilen zararlarada sebep olabilir , sürekli bu kadar etkili ürünleri kullanmak mutlaka başka biryere zarar verir , yakıt firmalarının kendilerinin geliştirip ekledikleri katkılar belki bu kadar kısa sürede etki göstermeyebilir ama uzun vadede de motora zarar vermez...özellikle Shell in geliştirdiği katkı ileri seviyede arge sonucu ortaya çıkmış bir ürün , yine Tv de Saffet Üçüncü nün programında tanıtımını izlemiştim , detaylı anlatmışlardı..

Yan diyorsun ki akılı kelden benzini shellden alacaksın lafı doğru. :)
Benim eve yakın opet var, hep oradan alıyorum benzini ama shell'den benzin alınca daha güzel gidiyor ama daha çabuk bitiyor gibi. Nasıl olsa az yaksın diye derdim yok zaten depo bir ayda bitmiyor benim sürüşümle, shell'de alayım benzin.

Nikkfurie
22 Mayıs 2023, 09:55
Yan diyorsun ki akılı kelden benzini shellden alacaksın lafı doğru. :)
Benim eve yakın opet var, hep oradan alıyorum benzini ama shell'den benzin alınca daha güzel gidiyor ama daha çabuk bitiyor gibi. Nasıl olsa az yaksın diye derdim yok zaten depo bir ayda bitmiyor benim sürüşümle, shell'de alayım benzin.

Ehehe doğrudur eskiler hep keli ve shelli överdi :) ben uzun zamandır Po dan alıyorum indirim kartım var ama günde bir sefer indirim yapıyor , uzun yolda ikinci depoyu Opet yada Shell denk gelirse alıyorum , Opet banada biraz daha uzun km yaptırıyormuş gibi geliyor..