Orijinalini görmek için tıklayınız : Motovlog ceken ustaların kapışması
okancaytasi
13 Mayıs 2021, 03:13
Bu aksam istenmeyen olaylar yasandi. Volta çinli midir yerli midir bilmem ama bildigimiz tanidigimiz severek izledigimiz vidyo ceken ustalarin arasinin acildigi dogru. Bu olayin alti daha cok su goturecek gibi. Insallah duzelir. Yoksa olan biz motosiklet severlere oluyor.
desertseek
13 Mayıs 2021, 03:17
Bu aksam istenmeyen olaylar yasandi. Volta çinli midir yerli midir bilmem ama bildigimiz tanidigimiz severek izledigimiz vidyo ceken ustalarin arasinin acildigi dogru. Bu olayin alti daha cok su goturecek gibi. Insallah duzelir. Yoksa olan biz motosiklet severlere oluyor.
Bu aralar takipte olmadığım için soruyorum.Bilgisizliğimi mazur görün.Olayı açabilirmisiniz biraz mazuru yok ise.
Cr1Enis
13 Mayıs 2021, 03:58
motomania gökhan hoca motopixel tv ye kötü motoru övdüğü için saydırıyor haklı olarak.
Ozan arıcı
13 Mayıs 2021, 04:19
İki kişinin de videolarını izledim. İkisinin de haklı olduğu konular var ama Selçuk isimli arkadaş hatalarını kabul ediyor zaten. Şu an tamamen motopixel tvyi karalama kampanyasına dönüşmüş durumda. Motordan haberi dahi olmayan insanlar sırf elemanı itici bulduğu için veya sevmediği için şerefsiz ilan etti. Bu tür işlerin ana motivasyon kaynağı paradır zaten. YouTube işini çoğu kişi ünlenip iyi paralar kazanmak için yapıyor. Beğenmiyorsanız izlemezsiniz olur biter. İş aşırı abartıya döndü.
Tataroglu41
13 Mayıs 2021, 04:58
İki kişinin de videolarını izledim. İkisinin de haklı olduğu konular var ama Selçuk isimli arkadaş hatalarını kabul ediyor zaten. Şu an tamamen motopixel tvyi karalama kampanyasına dönüşmüş durumda. Motordan haberi dahi olmayan insanlar sırf elemanı itici bulduğu için veya sevmediği için şerefsiz ilan etti. Bu tür işlerin ana motivasyon kaynağı paradır zaten. YouTube işini çoğu kişi ünlenip iyi paralar kazanmak için yapıyor. Beğenmiyorsanız izlemezsiniz olur biter. İş aşırı abartıya döndü.
Hocam herif para karşılığında reklamını yaptığı ürünü tavsiye ediyor.
Vatandaşı yanıltıyor. Kullanıcı deneyimi adı altında reklam videoları yapıyor.
Bu adamın yaptığı adilik , kalpazanlık, üçkağıtçılık her sıfata giriyor.
Bilinçli kullanıcılar bunu biliyor. Buna kızıyor bence.
HaktanCbr
13 Mayıs 2021, 05:07
Boş yapmışlar, motopixeli zaten sevmem paran var iyisin kralsın paşasın paran yok yerin dibine bat diyen biri gibi ancak motomania da çok başarılı değil ustalığına tecrübesine laf etmem youtube camiası için başarılı biri değil.. AEA nın yerini doldurmaya çalışan iki başarısız kişi sadece benim gözümde. Sonuç olarak iki kanalında güzel reklamı yapılmış oldu.
Sadistic
13 Mayıs 2021, 05:24
Boş yapmışlar, motopixeli zaten sevmem paran var iyisin kralsın paşasın paran yok yerin dibine bat diyen biri gibi ancak motomania da çok başarılı değil ustalığına tecrübesine laf etmem youtube camiası için başarılı biri değil.. AEA nın yerini doldurmaya çalışan iki başarısız kişi sadece benim gözümde. Sonuç olarak iki kanalında güzel reklamı yapılmış oldu.
Hocam AEA ın içerik, bilgi ve kalitesi tartışılmaz ama bir şekilde hayat devam ediyor. Yine motosiklet camiasını bilgilendirecek motovloggerlara ihtiyac var. Gökhan Hoca her ne kadar çekim kalitesi olarak geride kalsa da adam uğraşıyor birşeyleri düzeltmeye ve maddiyat kaygısı yok. Motopiksel zaten reklamcı ama hep alımgücü yüksek kişilere motor tanıtması ve kullanıcıyı yanıltıcı şekilde içerik üretmesi sıkıntı.
Birbirlerine sarmaları kötü oldu. Motomania çok yıpratıyor kendini. doğruları söylemek ve kullanıcıların hakkını savunmak konusunda.
Samet Ağır
13 Mayıs 2021, 05:43
Bana bi tane böyle olmayan,TV de radyoda gazetede yayınlanan reklam gösterebilir misin?
Yada hangi ünlü milyon dolar alarak oynadığı reklam filminde sana al dediği ürünü kullanıyor sence?
Bahsedilen olayı sa kişilerde motorları da tanımam ama reklam denilen şey tamda yazdığınız gibi işler zaten.. oynayan kim olursa olsun,ister 100 lira kazansın,ister 100 milyon.. az kazanana sövüp çok kazananı alkışlamak ne kadar doğru?
hasmet
13 Mayıs 2021, 06:42
Gunumuzde hemen hemen tum profesyonel incelemeler, uretici ve inceleyen arasindaki iliskilere dayali. Bu da incelemenin durustlugune golge dusurmekte. Iste bu hassas durumda dengeli hareket edip, ureticiyi fazla gommeden samimi dusuncesini bir sekilde tuketiciye iletebilen inceleyiciler basarili ve kalici oluyor. Kolay degil tabii ki. Ama yapan yapiyor.
Bana bi tane böyle olmayan,TV de radyoda gazetede yayınlanan reklam gösterebilir misin?
Yada hangi ünlü milyon dolar alarak oynadığı reklam filminde sana al dediği ürünü kullanıyor sence?
Peki bunlar reklam filmi mi, yoksa kullanici deneyimleri aktaran bir urun inceleme videosu mu? Belli mi n'oldugu? Videoyu yapan bunu para karsiligi yaptigini, yahut karsiliksiz yaptigini beyan ediyor mu? Yok net degilse insanlar elestirmekte bir nebze haklilar bence.
E.Yzr
13 Mayıs 2021, 07:21
Motomania, 100 Oktan VS Motopiksel
Samet Ağır
13 Mayıs 2021, 07:22
Gunumuzde hemen hemen tum profesyonel incelemeler, uretici ve inceleyen arasindaki iliskilere dayali. Bu da incelemenin durustlugune golge dusurmekte. Iste bu hassas durumda dengeli hareket edip, ureticiyi fazla gommeden samimi dusuncesini bir sekilde tuketiciye iletebilen inceleyiciler basarili ve kalici oluyor. Kolay degil tabii ki. Ama yapan yapiyor.
Peki bunlar reklam filmi mi, yoksa kullanici deneyimleri aktaran bir urun inceleme videosu mu? Belli mi n'oldugu? Videoyu yapan bunu para karsiligi yaptigini, yahut karsiliksiz yaptigini beyan ediyor mu? Yok net degilse insanlar elestirmekte bir nebze haklilar bence.
Dedigim gibi ne kişileri ne ürünleri nede olayı bilmem.
Sözüm sadece para karşılığı reklamını yaptığı ürünü tavsiye ediyor kısmına idi...
Reklam ise ucunda para varsa Ürünün iyi olması yada olmaması reklam yüzünün umurundamı?
Super mega diva star denen kişiler ilk defa stüdyoda gördüğü yatağı kanepeyi masayı uzun yıllardır kullanıyormuş gibi lanse etmiyor mu? Stüdyodan çıktıktan sonra o ürünü bi daha sittin sene görmeyecegi aşikar değil mi?
Dediğin gibi para almadan sadece hizmet!!!! adı altında yapılan biseyse o zaman konu farklı olur zaten...
BlackGhost
13 Mayıs 2021, 08:26
motomania konuyu yargıya taşıyacağını açıkladı.
tommygun
13 Mayıs 2021, 08:30
Ben Selçuk'tan nefret ediyorum. Çıkarcı, ikiyüzlü, ahlaksız ve de cahil olduğunu düşünüyorum. O nedenle Selçuk'un hiçbir videosunu izlemiyorum, like atmıyorum, dislike atmıyorum, onun kanalında ona yorum yazmıyorum. Selçuk şebeğine kıl olanlara tek tavsiyem etkileşime geçmeyin, videosunu izlemeyin, like ya da dislike atmayın. Selçuk hiç yokmuş, hiç dünyaya gelmemiş gibi davranın.
Mr.wind
13 Mayıs 2021, 08:42
Ticari ve etik kurallara gore, bi urunun reklami yapliyorsa, izleyici/okuyucu/dinleyici bunun reklam oldugunu bilmelidir.
Motopixelin sıkıntısı burda basliyor. Ticari ahlaka aykiri is yapmis oluyor. Yaptigi para karsiligi islerden once, izleyicilerine "Bu bir reklamdir" demesi gerek. Bunu yapmadigi icin yalanci ve Ahlaksiz oluyor.
Su zamana kadar motopixele hep objektik yaklasmistim. video kalitesi cok iyi, kurgusu guzel, emek verilen isler cikariyor diye.
Ama bu volta skandali ile isin boku cikti Selcuk bey. Yaptigin yanlistan dön, insanlarin parasiyla ve hatta caniyla oynama.
Gerci şu da var, selcugun yerinde olup ta para karsiligi is yapmam diyecek adam cok azdir. onunda paraya ihtiyaci yoktur. Bunu da belirtmis olalim.
joshua
13 Mayıs 2021, 09:46
Ustalar derken?
ALİCEM
13 Mayıs 2021, 10:10
Youtuberlar dissleşiyor sonucunda da burası da iyice youtube yorum kısmına döndü. Bu kadar tartışmaya değer ne var anlamadım ama neyse.
27 bin verdim pc aldım tabiki parayla yapıcam bu işi
hasmet
13 Mayıs 2021, 10:25
Gerci şu da var, selcugun yerinde olup ta para karsiligi is yapmam diyecek adam cok azdir. onunda paraya ihtiyaci yoktur. Bunu da belirtmis olalim.
Bence arsızlık ve vizyonsuzluk. Akıllıca, kalıcı, sürdürülebilir, ve uzun planda kârlı olan tercih, AEA'nin bıraktığı boşluğa talip olup ürün inceleme işini doğru düzgün yapmaya çalışmak.
İnsanlar aptal değil ki. Bakın şimdiden kredibiletisini harcamış. Yarın bir gün az objektif olmaya çalışan biri çıktığı anda kimse yüzüne bakmaz bu şahsın. Popüleritesi azalınca inceleme için ürün de vermezler buna. İnsanların dinlediği adama verirler, sürekli istedikleri gibi yazmasa bile... Velhasıl kötü tercihte bulunmuş arkadaş, hem kendisi, hem de hepimiz için...
Bilmiş bilmiş yazıyorum ama videoların hiç birini izlemedim, çünkü bu tür videoların popüler olmasına katkı sağlamak istemiyorum. Yazdıklarım tamamen buradaki insanların tepkileri bazlı. Komple ıskalamış olma hakkım saklıdır :)
BlackGhost
13 Mayıs 2021, 11:07
rahmetli barkın bayoğlu vefat edince bu motor inceleme olaylarıda bitti..aradan yıllar geçti ama onun yeri doldurulamadı ancak onun vefatından sonra bu alanda oluşan boşluğu değerlendirmede çok insan piyasaya çıktı,hazır yemeğe konmak istedi ve çoğu insanı yanlış yönlendirip mağdur edende oldu.
youtube da motor ve motorculuk anlamında samimi konuşan birkaç kişi var ve onlarında amacı yaşadıkları tecrübeleri paylaşmak herkesle.İş bir motoru tanıtmak,derin teknik bilgileri vermek olunca AEA doygunluğu hissedemiyorsunuz ne yazıkki çünkü AEA motorculuk konusunda kendi tabiriyle "motorla yemiş,içmiş,kalmış ve yolları yalayıp yutmuş" bir insandı.Herşeyden önce kullanmadığı motor yoktu ve dünya genelinde çok gezdiği-yaşadığı içinde tecrübesi ülkemiz nezlinde çok yüksekti.İncelediği her motoru asgari 1 hafta kullanıp,limitlerini zorlayıp,aerodinamik teknik detaylarını tecrübe edip video çekiyordu ve çok çok önemliydi.AEA sayesinde motora nasıl başlanmalı,nelere dikkat edilmeli,ekipmanlar ne olmalı vs gibi konularda bir jenerasyon onun çizdiği yoldan gitti.Barkın bayoğlu özünde "bir apaçiydi" ancak bu tabiri sokakda,yolda,olmadık yerde tekere çıkıp,lastik yakan tayfadan değildi.Bazı lügatları hafızamıza kazıyan biriydi.
motopixel ise ticari yönden bakıldığı zaman çok çirkin bir yoldan ilerleyip AEA boşluğunu profosyonel çekimler ve kurgular ile doldurmaya çalıştı.Zamanında AEA nezlinde "çinli motor incelemiyor" tepkileri geldiğinde adam "motorcu kaliteli motor kullanmalı" diyerek farklı bir bakış açısı çiziyordu.zor zahmet çektiği bir-iki çinli motor için dahi eskilerini hep söylüyordu.motopixel öyle değil,işine geldiği gibi çinli markaları japon kalitesindeymiş gibi lanse ediyor.gördüğüm kadarıylada çoğu kişi motopixelin tavsiyeleri üzerine borca girip motor alıp mağdur olmuş..
yanlış işler velhasıl..beni en çok irite eden şeyde motopixelin inceleme videolarında kendisini çok ileri sürüşü ve tecrübesi olduğu algısı yaratması..bana göre öyle bir kişide değil..daha çok vitrine oynayan ve kanalının reytingini artırmaya yönelik reklam incelemeleri yapıyor.inceleme yapıyorsada videoyaya reklam incelemesi demesi lazım yada anlaştığı firmaların söylediği özellikleri anlatmalı,kişisel yorum katmamalı.
-ZERO-
13 Mayıs 2021, 11:22
Motomania ve motopixel tv her ikisi de samimiyetsizlikte birbiriyle yarışır. İki kanalı da ne severim ne takip ederim. Motomania ekstradan bi itici gelmiyor da değil. Adam tam galerici ağzıyla konuşuyor. Hiç güvenilecek bir tip değil benim gözümde. Motopixel desen o da motor tanıtmaktan çok reklam yapıyor. Bir tek motorcu muhabbeti samimi geliyor bana şu ana kadar gördüklerim içinden.
Keşke Barkın abim olaydı da piyasa böyle çar çakala kalmayaydı.
cemdogu
13 Mayıs 2021, 12:04
Neden bu tarz konular, kullanıcı forumlarında taraf olmaya sebep olur anlamış değilim. Yani neden illa ki bir tarafa kutuplaşmak zorundayız Yok o haklı, yok bu haklı. Uzak açıdan bakın arkadaşlar, Gökhan Bey'in tarafındaki arkadaşlar diyor ki "Selçuk Bey para kazanıyor bu işten ondan, paralı reklam yapıyor". Yahu arkadaş ona bakarsan Gökhan Bey'in de motosiklet satışı yaptığı dükkanı var? Olayları bu açıdan değerlendirmek doğru değil.
Sosyal medya sektörü içerisinde yer alan biri olarak söylüyorum, sosyal medyadan para kazanabiliyorsan eğer, bunun için hiçbirimiz hiçkimseyi suçlayamayız. Yüz yıldır televizyonlarda reklamlar dönüyor, hangisine kalkıp sövüyorsunuz? Instagram ürün tanıtımı yapan Influencer'larla doldu taştı, hangi birine laf ettiniz? İnsanlar internette ilaç satıyor, ben şahane kilo verdim bununla kesin alın diye milyonlara tanıtım yapıyor, hangi birine gıkınız çıkıyor? Haydi onu geçtim şu anda üyesi olduğumuz forumda bile şöyle bir kaydırma yaparsanız 4 tane reklama denk gelirsiniz.
Bu düzen böyle arkadaşlar. Bu işleri yapan kişi, hem hayatını idame ettirebilmek için, hem de bu işi yapmaya devam edebilmek için para kazanmak ve sponsorlu içerikler almak zo-run-da! Beğenirsiniz, beğenmezsiniz. Fakat kutuplaşmanın anlamı yok.
İçerik kalitesiyle ve çoğu zaman samimiyetiyle Selçuk Bey'e abone olmuştum. Motomania kanalından haberim yoktu, ilgili videoları dün gece izledim. Atak Gökhan Bey'den geliyor ve olay, taraflarca bir linç kampanyasına dönüşüyor. Lüzumsuz bir hareket. Lüzumsuz bir kumpanya. Hiç hoş değil. Öncesini, arka planını bilemem, bilmek zorunda değilim bir takipçi olarak. Ya da motosiklet camiasına üye bir kişi olarak, beni ilgilendirmiyor. Önemli olan şu anda iki kanalın takipçilerinin anormal şekilde kutuplaşması ve olayın saçma sapan bir hal alması.
Adam sorunlu olan markanın, sponsorlu olarak tanıttığı markanın marka temsilcisini kaldırmış canlı yayınına almış. Karşısına geçmiş çat çat çat bütün problemleri sormuş, bu hatalar ölümcül olabilir demiş ve karşılığında "Gereken neyse yapılacak" sözü verilmiş. Bu saatten sonra motosikleti almamış, kullanmamış hatta hayatında görmemiş adamların kalkıp Selçuk Bey'in ailesine, karısına, çoluğuna çocuğuna laf etmeye ne hakkı var? Bırakın bunu açıklama yapmamış olsa, uğraşmamış olsa bile böyle bir hakkı nasıl kendilerinde bulabilirler?
Ha, şunu derseniz kabul ederim. Selçuk Bey dibini kuyusunu bilmediği bir markayı tanıtmakta hata etti. Buna ben de katılırım bir takipçi olarak. Lakin sonrasında sorumluluk alarak, sorununu çözemeyen bana ulaşsın diyerek, bu hatasını telafi etmeye çalıştığını görmemek asıl aptallık bana sorarsanız. Bu konunun bu şekilde kutuplaşmaya gitmesi, iki tarafın takipçilerinin birbirlerine sövmesi. Hele ki en son gökhan bey'in "mahkemeye vereceğim, görüşeceğiz senle" gibi tehditvari konuşmaları. Ortaya hakareti çıkartan, takipçileri kışkırtan ilk taraf kendisi halbuki. Gelen cevap niteliğindeki "Arefe Suyu" videosundaki "Şerefsiz" takılarını üstüne alınmış olacak sanıyorum. Böyle agresif bir video çıkmış. Halbuki sakin kafayla izlese, bu sözlerin aslında Selçuk Bey'in ailesine küfür edenlere sarf edildiğini anlayabilir.
Youtube gerçi bu. Arkaplanında her türlü çıkarı aramak gerek. Motopixel kanalı kaç abone, Motomania kanalı kaç abone. Bunları da karşılaştırınca aslında bir gündem çabası da akla gelmiyor değil. Fakat içeriklerin geneline baktığımda bu amacı gütmediklerini düşünmek istiyorum.
Diyeceğim o ki, arkadaşlar kutuplaşmayın. Ortada bir tartışma dönüyor diye "Sen haklısın Gökhan abi, onun ben ta...." demeyin. Ya da "Sen haklısın Selçuk abi şerefsiz o" demeyin. Bunlar çok ağır laflar, tanımadığınız, bilmediğiniz insanlar için. Çok uzun zamandır pasif takip ettiğim, motosikleti almamla birlikte üye olduğum bu köklü camiaya yakışmıyor bu hareketler. Bunlara alet olmayın lütfen.
Motomania ve motopixel tv her ikisi de samimiyetsizlikte birbiriyle yarışır. İki kanalı da ne severim ne takip ederim. Motomania ekstradan bi itici gelmiyor da değil. Adam tam galerici ağzıyla konuşuyor. Hiç güvenilecek bir tip değil benim gözümde. Motopixel desen o da motor tanıtmaktan çok reklam yapıyor. Bir tek motorcu muhabbeti samimi geliyor bana şu ana kadar gördüklerim içinden.
hmmm motorcu muhabbeti demek hani şu yamaha fanı olan bencede samimi
Gaahl
13 Mayıs 2021, 12:15
Ticari ve etik kurallara gore, bi urunun reklami yapliyorsa, izleyici/okuyucu/dinleyici bunun reklam oldugunu bilmelidir.
Motopixelin sıkıntısı burda basliyor. Ticari ahlaka aykiri is yapmis oluyor. Yaptigi para karsiligi islerden once, izleyicilerine "Bu bir reklamdir" demesi gerek. Bunu yapmadigi icin yalanci ve Ahlaksiz oluyor.
Su zamana kadar motopixele hep objektik yaklasmistim. video kalitesi cok iyi, kurgusu guzel, emek verilen isler cikariyor diye.
Ama bu volta skandali ile isin boku cikti Selcuk bey. Yaptigin yanlistan dön, insanlarin parasiyla ve hatta caniyla oynama.
sadece ticari ahlak da değil hocam. bu kanunda da suçtur. youtube da bu bir "ücretli tanıtım içerir" seçeneği var. eğer bunu yapacaksanız bu seçeneği videoyu yüklerken tiklemeniz lazım.
Samet Ağır
13 Mayıs 2021, 12:22
Neden bu tarz konular, kullanıcı forumlarında taraf olmaya sebep olur anlamış değilim. Yani neden illa ki bir tarafa kutuplaşmak zorundayız Yok o haklı, yok bu haklı. Uzak açıdan bakın arkadaşlar, Gökhan Bey'in tarafındaki arkadaşlar diyor ki "Selçuk Bey para kazanıyor bu işten ondan, paralı reklam yapıyor". Yahu arkadaş ona bakarsan Gökhan Bey'in de motosiklet satışı yaptığı dükkanı var? Olayları bu açıdan değerlendirmek doğru değil.
Sosyal medya sektörü içerisinde yer alan biri olarak söylüyorum, sosyal medyadan para kazanabiliyorsan eğer, bunun için hiçbirimiz hiçkimseyi suçlayamayız. Yüz yıldır televizyonlarda reklamlar dönüyor, hangisine kalkıp sövüyorsunuz? Instagram ürün tanıtımı yapan Influencer'larla doldu taştı, hangi birine laf ettiniz? İnsanlar internette ilaç satıyor, ben şahane kilo verdim bununla kesin alın diye milyonlara tanıtım yapıyor, hangi birine gıkınız çıkıyor? Haydi onu geçtim şu anda üyesi olduğumuz forumda bile şöyle bir kaydırma yaparsanız 4 tane reklama denk gelirsiniz.
Bu düzen böyle arkadaşlar. Bu işleri yapan kişi, hem hayatını idame ettirebilmek için, hem de bu işi yapmaya devam edebilmek için para kazanmak ve sponsorlu içerikler almak zo-run-da! Beğenirsiniz, beğenmezsiniz. Fakat kutuplaşmanın anlamı yok.
İçerik kalitesiyle ve çoğu zaman samimiyetiyle Selçuk Bey'e abone olmuştum. Motomania kanalından haberim yoktu, ilgili videoları dün gece izledim. Atak Gökhan Bey'den geliyor ve olay, taraflarca bir linç kampanyasına dönüşüyor. Lüzumsuz bir hareket. Lüzumsuz bir kumpanya. Hiç hoş değil. Öncesini, arka planını bilemem, bilmek zorunda değilim bir takipçi olarak. Ya da motosiklet camiasına üye bir kişi olarak, beni ilgilendirmiyor. Önemli olan şu anda iki kanalın takipçilerinin anormal şekilde kutuplaşması ve olayın saçma sapan bir hal alması.
Adam sorunlu olan markanın, sponsorlu olarak tanıttığı markanın marka temsilcisini kaldırmış canlı yayınına almış. Karşısına geçmiş çat çat çat bütün problemleri sormuş, bu hatalar ölümcül olabilir demiş ve karşılığında "Gereken neyse yapılacak" sözü verilmiş. Bu saatten sonra motosikleti almamış, kullanmamış hatta hayatında görmemiş adamların kalkıp Selçuk Bey'in ailesine, karısına, çoluğuna çocuğuna laf etmeye ne hakkı var? Bırakın bunu açıklama yapmamış olsa, uğraşmamış olsa bile böyle bir hakkı nasıl kendilerinde bulabilirler?
Ha, şunu derseniz kabul ederim. Selçuk Bey dibini kuyusunu bilmediği bir markayı tanıtmakta hata etti. Buna ben de katılırım bir takipçi olarak. Lakin sonrasında sorumluluk alarak, sorununu çözemeyen bana ulaşsın diyerek, bu hatasını telafi etmeye çalıştığını görmemek asıl aptallık bana sorarsanız. Bu konunun bu şekilde kutuplaşmaya gitmesi, iki tarafın takipçilerinin birbirlerine sövmesi. Hele ki en son gökhan bey'in "mahkemeye vereceğim, görüşeceğiz senle" gibi tehditvari konuşmaları. Ortaya hakareti çıkartan, takipçileri kışkırtan ilk taraf kendisi halbuki. Gelen cevap niteliğindeki "Arefe Suyu" videosundaki "Şerefsiz" takılarını üstüne alınmış olacak sanıyorum. Böyle agresif bir video çıkmış. Halbuki sakin kafayla izlese, bu sözlerin aslında Selçuk Bey'in ailesine küfür edenlere sarf edildiğini anlayabilir.
Youtube gerçi bu. Arkaplanında her türlü çıkarı aramak gerek. Motopixel kanalı kaç abone, Motomania kanalı kaç abone. Bunları da karşılaştırınca aslında bir gündem çabası da akla gelmiyor değil. Fakat içeriklerin geneline baktığımda bu amacı gütmediklerini düşünmek istiyorum.
Diyeceğim o ki, arkadaşlar kutuplaşmayın. Ortada bir tartışma dönüyor diye "Sen haklısın Gökhan abi, onun ben ta...." demeyin. Ya da "Sen haklısın Selçuk abi şerefsiz o" demeyin. Bunlar çok ağır laflar, tanımadığınız, bilmediğiniz insanlar için. Çok uzun zamandır pasif takip ettiğim, motosikleti almamla birlikte üye olduğum bu köklü camiaya yakışmıyor bu hareketler. Bunlara alet olmayın lütfen.
Cem kardeşim olayı bilmeden kişileri tanımadan videoları seyretmeden yaptığım yorumun seyretmiş hali olsa anca bu yorumu yapardım. Eline Klavyene sağlık kardeşim,iyi bayramlar Ankaraya Selamlar...
cemdogu
13 Mayıs 2021, 12:27
Cem kardeşim olayı bilmeden kişileri tanımadan videoları seyretmeden yaptığım yorumun seyretmiş hali olsa anca bu yorumu yapardım. Eline Klavyene sağlık kardeşim,iyi bayramlar Ankaraya Selamlar...
Samet Abi'm saygılarımla, senin de bayramını kutlarım. Yıllar bizi başka bir forumda tekrar buluşturuyor :)
BAIIHAN
13 Mayıs 2021, 12:34
Rahmetlinin profesyoneli olduğu sektör medyaydı, adam televizyoncu. Bir o kadar da motorcuydu. Ama daha da önemlisi tam bir şovmendi. İncelemeden, bilgiden çok espri ve boş muhabbet vardı incelemelerde. Aynı videoyu 100 defa izletip yine de sıkmamayı başarabiliyordu. Bana kalırsa AEA'nın yaptığı çoğu inceleme motosiklet incelemesi bile değil. Stand-up şovu gibi daha çok. Bilen adamın izlemesini gerektirecek pek fazla şey sunmuyordu önceden de.
Yermek için söylemiyorum. Adamın izlediği strateji çok başarılıydı işte. Motosiklet tüketicisini değil genel kitleyi çekmeyi hedefledi. Hayatı boyunca panigale'ye binemeyecek adama onun nasıl birşey olduğunu ilk o gösterdi. Pornodan farkı yok. Dolayısıyla çok yüksek görüntülenme sayılarıyla firmalara olan bağlılığını da minimum tutma şansı buldu. Karakteri de buna çok uygun zaten.
2 videodan birinde zinciri kopuyordu kma'dan alıyordu. Evans sıvısı test ediyordu aradaki fark 1 dereceydi. kma'da putoline yağ koyuyordu, ducati için kimsenin yapmadığı prodüksiyonu yapıyordu. "Japon'da japon" diye geziyordu 3 tane ducati dışında birşeye binmez oldu. Japon incelemeleri için motivasyonu bile kalmamıştı. Sporster incelemesindeki 180derece dönüşü ve cruiser konusunda duvara nasıl çaprtığını hatırlıyoruz.
Bu pencereden bakınca şu an piyasadaki youtuberlardan ne beklendiğini anlamıyorum. AEA kadar başarılı olmaları bir yana, AEA'da buradan hatırladığınız kadar başarılı değildi. Yediği küfürü, işittiği lafı saymadık ama hatırlıyoruz. Kendisi de bayağı dertliydi bundan. Bunu defalarca anlatmaya çalışmıştı.
-ZERO-
13 Mayıs 2021, 12:42
hmmm motorcu muhabbeti demek hani şu yamaha fanı olan bencede samimi
aynen en azından sektörde kucaktan kucağa atlamıyor...
Alper600RR
13 Mayıs 2021, 12:43
Ben Selçuk'tan nefret ediyorum. Çıkarcı, ikiyüzlü, ahlaksız ve de cahil olduğunu düşünüyorum. O nedenle Selçuk'un hiçbir videosunu izlemiyorum, like atmıyorum, dislike atmıyorum, onun kanalında ona yorum yazmıyorum. Selçuk şebeğine kıl olanlara tek tavsiyem etkileşime geçmeyin, videosunu izlemeyin, like ya da dislike atmayın. Selçuk hiç yokmuş, hiç dünyaya gelmemiş gibi davranın.
+1 bende pek izlemesem de çektiği videolar hiç samimi gelmiyor.
gerivites
13 Mayıs 2021, 13:15
Motopikseli ne kadar sevmiyorsam motomaniayi da o kadar sevmiyorum. Sizin dediğinize göre reklamcıların hepsi şerefsiz. Tvde reklamını gördüğünüz herşeyi satın mi alıyorsunuz. YouTube da bir nevi tv
Osm@n
13 Mayıs 2021, 13:52
Tükanı olduğuna göre motormanyağı az çok tamir filan yapabiliyor galiba. motoçüksel selçük park ampulünü değiştirebiliyor mu acaba?
bu sebeple bu abimiz diyor ki:
https://www.youtube.com/watch?v=92Tfc6gHxEI
YasinC
13 Mayıs 2021, 13:55
Yayın linki yok mu?
gurcanozturk
13 Mayıs 2021, 14:12
Motopikseli ne kadar sevmiyorsam motomaniayi da o kadar sevmiyorum. Sizin dediğinize göre reklamcıların hepsi şerefsiz. Tvde reklamını gördüğünüz herşeyi satın mi alıyorsunuz. YouTube da bir nevi tv
TV reklamlarini, reklam oldugunu bilerek, reklam oldugu acikca belirtildigi haliyle izliyoruz. Yasal olarakta urun yerlestirme filan varsa bildirmek zorundalar TV'ler. Youtube ise daha farkli bir mecra, burada insanlar arka plandaki anlasmalari bilmiyorlar, kullanici deneyimi zannediyor arastirmayanlar.
Ornek vermek gerekirse;
- Iki Teke var motovlogger kendisi Sena ile anlasmasi var muhtemelen, videolarinin basinda Sena logosu ve reklami cikar.
- 100 Oktan TV var, Anlas ile anlasmasi var, videolarinin tamaminda Anlas destegi ile yayinlanmaktadir yazar.
pinkcrow7
13 Mayıs 2021, 14:31
Merhaba
Motomania Gökhan abiyi uzun süredir takip ediyorum.Tüm videolarını izlemişimdir.Sizde nasıl bir güvensizlik yarattı merak ettim?
Ekrem_06
13 Mayıs 2021, 14:35
Adamlar ne motor yapmış ya içim şişti yeminle o ona sallıyor bu buna abi şunlar kadar asfalt kalitemizden, bariyerlerden konuşsaydık şimdi bambaşka yerlerde olurduk. Youtube dediğin mecra izleyen izlesin, istemeyen izlemesin.. Ne saçma sapan,amaçsız video çekenler var, neden bu kadar fanatizme bağlıyorsunuz olayı ben anlamadım. Gavurlar ne demiş "haters gonna hate" malzeme lazım bu insanlara sonuçta vaktiniz varsa oturup izleyin. Ha bu arada kanalıma abone olmayı unutmayın :mrgreen: :mrgreen:
pinkcrow7
13 Mayıs 2021, 14:40
Konu başlığı hatalı. Bir usta bir şarlatan..
cemdogu
13 Mayıs 2021, 14:44
TV reklamlarini, reklam oldugunu bilerek, reklam oldugu acikca belirtildigi haliyle izliyoruz. Yasal olarakta urun yerlestirme filan varsa bildirmek zorundalar TV'ler. Youtube ise daha farkli bir mecra, burada insanlar arka plandaki anlasmalari bilmiyorlar, kullanici deneyimi zannediyor arastirmayanlar.
Ornek vermek gerekirse;
- Iki Teke var motovlogger kendisi Sena ile anlasmasi var muhtemelen, videolarinin basinda Sena logosu ve reklami cikar.
- 100 Oktan TV var, Anlas ile anlasmasi var, videolarinin tamaminda Anlas destegi ile yayinlanmaktadir yazar.
Reklamcılık mezunu biri olarak, konuya dahil olmam gerekiyormuş gibi hissettim. Kusura bakmayın.
Youtube'da yapılan incelemelerin tamamında ücret istenir markalardan. Örneğin, Doğan Kabak'ın incelediği araçlar için markalardan ücret talebi olur. Zira konvansiyonel medyada yani gazete, televizyonda yer alan içeriklerden çok daha ciddi şekilde izlenir bu videolar. Otoparkcom keza aynı şekilde, incelemeler için markalarda ücret alır. Bütün markalar bu sebeple test aracı ve cüzi miktarda, kanalın hayatına devam edebilmesi için bir ücret teklif ederler. Etmezlerse de, kanal sahibi talep eder. Hiçbir incelemenin başında, içeriğin anlatılması için ücret alındığından bahsedilmez.
Bu tarz reklamlara "Tüketici Odaklı, Tüketici Hedefli Reklam" denir. Ayrıca "Doğrudan" ya da "Dolaylı" şekilde de bu reklam yapılabilir. Örneğin motopixeltv, "Bu ürünü hemen şu linkten satın alın" şeklinde bir görsel paylaşsaydı bu, Doğrudan reklam olacaktı. Fakat ürünün 1 hafta kadar incelemesinin, sürüş testlerinin yapılmasından sonra, kullanıcı deneyimlerini de kullandığı motosiklete göre yaptığı için, yapılan reklam "Dolaylı" reklam statüsündedir. Ayrıca ürün bir süre kullanıldığı ve ürüne ait spesifik özellikler de anlatıldığı için Informasyonel reklam kategorisine de girebilir.
Tanıtım maksatlı reklamların fon kaynağının belirtilmesi-belirtilmemesi, ya da o içeriğin reklam olması-olmaması, çok uzun zamandır tartışılan bir etik konusu. Lakin Youtube'da da görüldüğü gibi, konvansiyonel reklam araçlarında da(televizyon, gazete vesaire) bu tarz tanıtımlar yapılıyor ve markanın bu tanıtımı fonladığından kimseye bahsedilmiyor. Hatta bu konuyla alakalı bir Ayşe Arman krizi söz konusuydu. Para Karşılığı Röportaj polemiği olarak inceleyebilirsiniz. Herkesin ağzının suyu aka aka izlediği TopGear, The Grandtour gibi otomobil programlarında da yapılıyor. Bu bir yanlış değil. Ayıp değil. Markalar, ürünlerinin tanıtımlarını yapmak için içerik üreticilerle iş birliği yapmak isterler her zaman, çünkü kolaydır. Erişim çok yüksektir, maliyet konvansiyonel reklamlara göre oldukça düşüktür.
Televizyonda izleyeceğiniz tanıtımları, reklamları yönetebilirsiniz. Basitçe televizyonu kapatarak. Ama TV'deki bir içeriği izleyecekseniz eğer, o reklama "Maruz Kalırsınız". Seçim hakkınız yoktur. Koka-kola görmek istemiyorsanız eğer diziyi kapatmanız gerekir, diziyi kaçırırsınız, atıyorum.
Sosyal medyada özellikle informasyonel bir reklam yaparsanız, o içeriği merak eden, o ürünü almayı düşünen, o markayla ilişkisi olan kullanıcıların arama çubuğuna tıklayıp içeriği izleyeceğini bilirsiniz. Yani kendi istekleriyle gelirler kullanıcılar. Dolayısıyla sosyal medya kullanıcısı, MotopixelTV'nin yaptığı reklama "Maruz Kalmıyor", aksine o tanıtımı izlemek için o kanala giriş yapıyor.
gurcanozturk
13 Mayıs 2021, 15:04
Reklamcılık mezunu biri olarak, konuya dahil olmam gerekiyormuş gibi hissettim. Kusura bakmayın.
Youtube'da yapılan incelemelerin tamamında ücret istenir markalardan. Örneğin, Doğan Kabak'ın incelediği araçlar için markalardan ücret talebi olur. Zira konvansiyonel medyada yani gazete, televizyonda yer alan içeriklerden çok daha ciddi şekilde izlenir bu videolar. Otoparkcom keza aynı şekilde, incelemeler için markalarda ücret alır. Bütün markalar bu sebeple test aracı ve cüzi miktarda, kanalın hayatına devam edebilmesi için bir ücret teklif ederler. Etmezlerse de, kanal sahibi talep eder. Hiçbir incelemenin başında, içeriğin anlatılması için ücret alındığından bahsedilmez.
Bu tarz reklamlara "Tüketici Odaklı, Tüketici Hedefli Reklam" denir. Ayrıca "Doğrudan" ya da "Dolaylı" şekilde de bu reklam yapılabilir. Örneğin motopixeltv, "Bu ürünü hemen şu linkten satın alın" şeklinde bir görsel paylaşsaydı bu, Doğrudan reklam olacaktı. Fakat ürünün 1 hafta kadar incelemesinin, sürüş testlerinin yapılmasından sonra, kullanıcı deneyimlerini de kullandığı motosiklete göre yaptığı için, yapılan reklam "Dolaylı" reklam statüsündedir. Ayrıca ürün bir süre kullanıldığı ve ürüne ait spesifik özellikler de anlatıldığı için Informasyonel reklam kategorisine de girebilir.
Tanıtım maksatlı reklamların fon kaynağının belirtilmesi-belirtilmemesi, ya da o içeriğin reklam olması-olmaması, çok uzun zamandır tartışılan bir etik konusu. Lakin Youtube'da da görüldüğü gibi, konvansiyonel reklam araçlarında da(televizyon, gazete vesaire) bu tarz tanıtımlar yapılıyor ve markanın bu tanıtımı fonladığından kimseye bahsedilmiyor. Hatta bu konuyla alakalı bir Ayşe Arman krizi söz konusuydu. Para Karşılığı Röportaj polemiği olarak inceleyebilirsiniz. Herkesin ağzının suyu aka aka izlediği TopGear, The Grandtour gibi otomobil programlarında da yapılıyor. Bu bir yanlış değil. Ayıp değil. Markalar, ürünlerinin tanıtımlarını yapmak için içerik üreticilerle iş birliği yapmak isterler her zaman, çünkü kolaydır. Erişim çok yüksektir, maliyet konvansiyonel reklamlara göre oldukça düşüktür.
Televizyonda izleyeceğiniz tanıtımları, reklamları yönetebilirsiniz. Basitçe televizyonu kapatarak. Ama TV'deki bir içeriği izleyecekseniz eğer, o reklama "Maruz Kalırsınız". Seçim hakkınız yoktur. Koka-kola görmek istemiyorsanız eğer diziyi kapatmanız gerekir, diziyi kaçırırsınız, atıyorum.
Sosyal medyada özellikle informasyonel bir reklam yaparsanız, o içeriği merak eden, o ürünü almayı düşünen, o markayla ilişkisi olan kullanıcıların arama çubuğuna tıklayıp içeriği izleyeceğini bilirsiniz. Yani kendi istekleriyle gelirler kullanıcılar. Dolayısıyla sosyal medya kullanıcısı, MotopixelTV'nin yaptığı reklama "Maruz Kalmıyor", aksine o tanıtımı izlemek için o kanala giriş yapıyor.
Estagfurullah hocam, konuyu bilen birinin katkisi olmasi sevindirici. Ben zaten olayin etik yonundeyim, mali yonu veya sosyolojik etkisi beni ilgilendirmiyor. 6 yil boyunca ulusal bir gazete/tv sirketinde calistim, reklamciligin ne oldugunu az bucuk biliyorum. Reklamciligi temel olarak sevmiyorum, benim ekonomik ideallerimin disinda isler ama derseniz ki "Gerilla Reklamcilik", ona bayilirim cunku zeka gerektiriyor arastirma gerektiriyor. "Al sana para, bizim urunumuzu/hizmetimizi ov" islerinden cok cok farkli, guzel isler. Su siralar bu motovloggerlarin yaptiklari isler "para/ovme" reklamciligindan ote degil onu da belirteyim.
hasmet
13 Mayıs 2021, 15:31
Herkesin ağzının suyu aka aka izlediği TopGear, The Grandtour gibi otomobil programlarında da yapılıyor.
Buna bir kanıt sunabilir misiniz? Yoksa tahmin mi ediyorsunuz?
Batı toplumunda bu tip muğlak ilişkileri ("conflict of interest" diye geçer) dürüstlük adına en baştan beyan etmek ("disclose" diye geçer) adettendir. Örneği sayısızdır. Youtube bile bunun için standart opsiyon sunuyor, işaretleyince direk bunu belirtiyor.
Amazon incelemelerinde bile biri inceleme karşılığı fayda elde ettiyse bunu incelemenin başında belirtiyor. Satıcıların inceleme karşılığı indirim önerdiği müşterilerin 1 yıldız verdiği bir sürü inceleme mevcut Amazon'da.
Bu noktada motopiksel'in yaptığının dürüst bir yaklaşım olmadığı bence açık. Bu noktada eleştiriyi de hakketmekte.
Mr.wind
13 Mayıs 2021, 15:37
Bir urunun/davranisin yasal olmasi veya suc olmamasi, o davranisin yanlis olmadigi anlamina gelmiyor. Zaten toplum duzeninin teminati olan yasalar ve kurallarin miktari, toplumun cirkeflik seviyesi arttikca artiyor.
Hukukcu degilim, ama adim gibi eminim İsvec teki yazili kurallarin sayisi bizimkinden cok daha azdir. toplumu veya bireyi tehdit eden bi davranis olmadikca, o kurala gerek kalmayacaktir.
Apacik goruluyorki, motorlu tasit incelemeleri tamamen kusalsiz ve basibos bir mecra ve bu mecrada şark kurnazlari insanlarin refahina ve sagligina zarar verecek yonlendirmeler yapiyorlar.
Demekki benim canim ulkemdeki etik seviyesi, bu davranislarin yapilamamasi icin yeterli degil. O zaman bu konuda bazi yasalara ihtiyacimiz var.
Gouranga
13 Mayıs 2021, 15:38
İşleyişin bu olması, motopixel in yapmış olduğunu haklı kılmıyor veya etik çerçeveye sokmuyor. Ben motopixel i daha 4. veya 5. videosunda izlemeyi bırakmıştım. Çok belliydi ne yaptığı ne yapmaya çalıştığı.
Eğer reklam yapıyorsa bir yerde mutlaka belirtmek zorunda. Yani ben o kanala girip video izliyorsam içeriği kabul etmiş oluyorum. Evet ama bana kanalın bir yerinde bu reklamdır ya da sponsorludur demek zorunda. Demiyorsa insanlarda manipülasyondur bu der, aksini söylemek "siz salaksınız bunun reklam olduğunu anlamadınız" demektir.
Yasaldır değildir bilemem, itirazı olan da bu çerçeveden bakmıyor zaten. Bakanlar etiklik, dürüstlük üzerinden bakıyor.
Ben bir içerik yapıyorum doğa ile ilgili mesela. Doğayı koruyun, israf yapmayın, suyu koruyun vb. diyorum ama, bu videoyu çekerken şarıl şarıl su harcıyorum ve bilmem kaç watt ışıkların altında saatlerce gereksiz çekim yapıyorum.
hasmet
13 Mayıs 2021, 15:50
Rahmetlinin profesyoneli olduğu sektör medyaydı, adam televizyoncu. Bir o kadar da motorcuydu. Ama daha da önemlisi tam bir şovmendi. İncelemeden, bilgiden çok espri ve boş muhabbet vardı incelemelerde. Aynı videoyu 100 defa izletip yine de sıkmamayı başarabiliyordu. Bana kalırsa AEA'nın yaptığı çoğu inceleme motosiklet incelemesi bile değil. Stand-up şovu gibi daha çok. Bilen adamın izlemesini gerektirecek pek fazla şey sunmuyordu önceden de.
Yermek için söylemiyorum. Adamın izlediği strateji çok başarılıydı işte.
Bu kaçırılan bir nokta. Ama videoların bilen insan için çok fayda sunmadığına katılmıyorum. Bariz kaliteli içerik, başka yerden kolaylıkla elde edemeyeceğiniz samimi ve profesyonel kullanıcı yorumu sunuyordu. Ve bunu tekdüze değil, üzerine düşünülüp kafa yorulmuş eğlenceli bir tema çerçevesinde, birden fazla kamerayla farklı açılardan çekilip editlenmiş kaliteli bir yapımla sunuyordu.
Kızılderili Suzuki DRZ 400 incelemesi güzel bir örnek buna...
-ZERO-
13 Mayıs 2021, 15:59
Merhaba
Motomania Gökhan abiyi uzun süredir takip ediyorum.Tüm videolarını izlemişimdir.Sizde nasıl bir güvensizlik yarattı merak ettim?
Merhaba,
Aslında yorumda yazdım. Galerici ağzıyla konuşuyor. Ne iş yapıyor bilmem ama konuşma tarzı, kendini ifade ediş şekli hiç ama hiç güven vermiyor. Daha önce bu tarz çok insanla tanışmış ve çoğunlukla küçük veya büyük maddi/manevi zarar görmüşümdür. bu insanlar yeri geldi inşaat ustası oldu yeri geldi esnaf oldu yeri geldi beyaz yakalı kesim oldu.
Yani motosikletim bozulsa yolda kalsam güvenip emanet edemem. Motosikleti bırak tükenmez kalemi dahi emanet edemem.
cemdogu
13 Mayıs 2021, 16:03
Estagfurullah hocam, konuyu bilen birinin katkisi olmasi sevindirici. Ben zaten olayin etik yonundeyim, mali yonu veya sosyolojik etkisi beni ilgilendirmiyor. 6 yil boyunca ulusal bir gazete/tv sirketinde calistim, reklamciligin ne oldugunu az bucuk biliyorum. Reklamciligi temel olarak sevmiyorum, benim ekonomik ideallerimin disinda isler ama derseniz ki "Gerilla Reklamcilik", ona bayilirim cunku zeka gerektiriyor arastirma gerektiriyor. "Al sana para, bizim urunumuzu/hizmetimizi ov" islerinden cok cok farkli, guzel isler. Su siralar bu motovloggerlarin yaptiklari isler "para/ovme" reklamciligindan ote degil onu da belirteyim.
Etik yönünden tartışırsak zaten işin içinden çıkamayız çünkü göreceli bir konu. Bu işin bir sektör olduğunu kabul edip işin içinde var olunca, insanlar hayatlarını bu şekilde kazanınca benim açımdan mantıklı olan yanlar doğuyor. Aslına bakarsanız şu anda Volta'nın ihtiyacı olan iyi bir kriz yönetimi. Bu durumdan kârlı çıkmak istiyorlarsa, diğer kullanıcıların da bastıra bastıra belirttiği üzere, mağdur olan kullanıcıların mağduriyetlerini hızlıca giderip, gönül almaları gerekli. Bu imajı hızlıca temizlemeli. Keşke iyi bir reklamcıyla, halkla ilişkilerciyle çalışsalar da, bu gelişmeleri biz de takip edebilsek. Fakat selçuk Bey bu noktada hiç üstüne vazife olmamasına rağmen, problemini çözemeyen bana yazsın demiş. Bu noktada yaptığı işin arkasında duran bir tavır sergilediği için, küfürü haketmemeli diye düşünüyorum. Firmanın yapması gereken kriz yönetimini neden Selçuk Bey yapıyor, bunu da ayrıca düşünmek lazım.
Buna bir kanıt sunabilir misiniz? Yoksa tahmin mi ediyorsunuz?
Batı toplumunda bu tip muğlak ilişkileri ("conflict of interest" diye geçer) dürüstlük adına en baştan beyan etmek ("disclose" diye geçer) adettendir. Örneği sayısızdır. Youtube bile bunun için standart opsiyon sunuyor, işaretleyince direk bunu belirtiyor.
Amazon incelemelerinde bile biri inceleme karşılığı fayda elde ettiyse bunu incelemenin başında belirtiyor. Satıcıların inceleme karşılığı indirim önerdiği müşterilerin 1 yıldız verdiği bir sürü inceleme mevcut Amazon'da.
Bu noktada motopiksel'in yaptığının dürüst bir yaklaşım olmadığı bence açık. Bu noktada eleştiriyi de hakketmekte.
Merhabalar. Elbette ki eleştirilmeli, ben de eleştirilmesi gereken bir noktayı ilk mesajımda belirttim. Dibi kuyusu bilinmeyen bir konu hakkında iddialı sözler sarf edilmesi benim kanaatimce de eleştirilmesi gereken bir konu. Fakat sonrasında yapılanlara da bakmak gerek. Batı toplumuna özenen fakat kıyısından köşesinden geçemeyen bir reklamcılık-tanıtım-halkla ilişkiler anlayışına sahip olmamız malesef başka bir tartışma başlığı. Mevcut sistemde, yürüyen sistemde belli başlı kurallar kendi kendine gelişmiş, biz de onun üzerinden tartışıp duruyoruz aslında. Yine yukarıda da belirttiğim gibi Disclosure meselesi de aslında bir etik konusu. Yasal olarak bunun altı çizilmediği sürece, belirtilip belirtilmemesi tamamen kanal sahibine kalan bir durum. Bir seçenek haline geliyor. Ki, bir çok canlı yayında bu içeriklerden para alındığını açık açık belirttiğini her fırsatta söylüyor, sebeplerini de açıklıyor. Her videonun altına bunu yazmaması, özellikle o videonun başında bunu belirtmemesi gibi durumlar da keza, başka bir tartışma konusu aslında.
Örnekler hakkında somut bir kanıtım yok malesef, aslında Topgear ve Grandtour ile alakalı mesajımı "Muhtemelen" şeklinde düzeltmek daha doğru olacak sanırım. Fakat dergi olarak, yani televizyondan bildiğimiz programın değil de, basılı dergi olan TopGear'ın markalar tarafından desteklendiği herkesçe malum. Topgear'ın kemik kadrosuyla başka format olarak internette devam eden bir prodüksiyonun ise reklamsız, desteksiz dönmesi imkansız. Amazon gibi bir çatı altına girse dahi imkansız. Abonelikler, o tarz bir prodüksiyonun fonlanması için yeterli olmaz. Türkiyede ise zaten durum gayet açık, hemen hemen bütün influencer'lar tanıtımlar için fonlanıyor. Örnekleri spesifik olarak düşünmemek gerek. Varmaya çalıştığım nokta, bunun bir sektör haline gelmiş olması ve herkesin seçenek hakkı olması. Beğenmeyen izlemeyebilir sonuçta.
Konuya geri dönecek olursak, Volta'nın ne olacağı, mağduriyetlerin nasıl giderileceği aslında reklam aracılarının sorumluluğu değilken. Selçuk Bey'in elini taşın altına koyması hakkında kimse yorum yapmıyor. Genel kanının aksine ben bunun önemli bir samimiyet belirtisi olduğunu düşünüyorum. Elbette hatasız demek aptallık olur. Fakat bu konu nezdinde de, üstüne düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini, saldırıya uğramaması gerektiğini, ailesine çoluğuna çocuğuna küfür edilmemesi gerektiğini, şerefsiz kansız gibi yorumlara maruz kalmaması gerektiğini düşünüyorum.
logaritma
13 Mayıs 2021, 16:09
Şimdi en başta gizli reklam yasaktır ..
O dizilerde niye arabaların markalarına bandaj konuluyor bir sürü şeye mozaik atıp bulanıklaştırılıyor sanıyorsunuz..
Reklam varsa alınmışsa anlaşma yapılmışsa tanıtımı yapılmakta olan bu içerikde reklam öğeleri kullanılmaktadır tarzında uyarı olur TV lerde..
Zaten yapılan en başta burda yanlış eğer para alınıp paralı tanıtım yapılmışsa..eğer diyorum..
Yanlışı savunmasınında manası yok altını kalın kalın çiziyorum eğerki para alınmışsa tanıtım için..
Benim anlamadığım ben çok piyasayı YouTube takip etmem bildiğim bir şey.varsa eskiler biribirini bu camia da tanır.. benim yaş 42 . 98 yılından beri ehliyetli motor sürüyorum festivaller tanıtımlar fuarlar az çok camia içinde herkesle bir el sıkışmışlığımız sohbet etmişliğimiz var rahmetli barkınıda tanırdım Beşiktaş pasajdaki.dükkanında Maslak sanayide de denk gelirdik oto haber autoshow tayfası vardı onlarla görürdüm bazen , rahmetli tek Teker Arif lede sohbetimiz muhabbetimiz olmuştu ve aklıma gelmeyen camia da ismi olan diğerleri..
Motomania Gökhan kardeşi ben yüzen tanımam ama bu kanalı kurmandan önce bu forumdaydı hysoung bölümünde bayağı ordaki koyu hyo cularla gene şimdiki gibi biraz sinirli yazardı ordan bilirim ..
En azından bir geçmişi var bilirim yani..
Motopixel Selçuk kardeşimi ben bu yaşıma kadar hiç bir etkinlik festival fuar hiç bir yerde görmedim son 5-6 senedir bende hiç bir şeye katılmıyorum ondan öncesinden bahsediyorum yaşı gene bize yakındır 35 üstüdür diye düşünüyorum.. yani hiç.bir yerde karşılaşmadım görmedim.. belki bana denk gelmedi ama özellikle 2000 li yıllarda bizim camia çok ufaktı hemen hemen herkes birbirini yüz olarak birebir tanışmış olmasa da motorundan osundan busundan lakabından tanırdı bilirdi..
Neyse uzatmıyım neticede suç bence revolt firmasında değil adamlar parça parça yurtdışından alıp burda montaj da olsa birleştiriyorsa o evrakda resmi olarak yerli üretim olarak geçer.. yerli üretim kısmı için diyorum..
Revolt konusu merkezinde söylemiyorum motor alıcak insanların artık biraz araştırması lazım
Biri bir şey tanıtabilir sen o tanıttı beğendi diye 20-30-40 bin TL verip alıyorsan bence sorun tanıtanda değil senin gözü kapalı almanda.
Daha öncede dedim Türkiye de ham maddeden sıfırdan grenaj,gösterge,beyin ,motor bloku,segman, varyatör, onu bırak varyatörün kayışı nı üreten bir fabrika varmı yok benim bildiğim ..
Bunların hepsi yurtdışından geliyorsa motorun yerlilik oranı düşüyor demektir .. şase falan belki Türkiye de üretilebilinir..
Kısaca bir şey almadan önce o parayı ne zorluklarla kazandığınızı bir düşünün o mantık ve o olguyla motor almaya gidin anlamıyorsanız.motordan anlayan bir büyüğünüz arkdaşınızı yanınıza alın götürün .. biraz forumları kurcalayın kullanıcı yorumlarını okuyun , Şikayetvar gibi sitelere girin bakın ürün hakkında çok şikayet varmı ...
Para zor kazanılıyor heleki şu sıralar ultra zor kazanılıyor önümüzü görmüyoruz belirsiz ....
Tabii bunun ikinci eli var aldın satabilicekmisin..
Yani bunu motopixel için demiyorum a dan Z ye bütün YouTuber lar için diyorum biri bu motor çok güzel dedi diye gidip gözü kapalı motor alınmaz belki o adamında suçu yoktur o Adama'da en sorunsuz motor denk gelmiştir ama milletin aldığı motorlar patır patır arıza verebilir dökülebilinir..
Motomania Gökhan kardeşim ben şu açıdan beğeniyorum misal benim yiğen nk400 alıcaktı bayağı da diğer kanallarda övüyorlarmış o sıra Gökhan almayın demiş yatak mı sarıyormuş motor kolmu çıkarıyormuş bir sorunu varmış yani.. ondan vazgeçti yiğen 250nk ya yönelmiş onunda göstegesine 7-8 bin TL demiş galiba ondan da vazgeçti önceki kazasında çünkü crf nin göstergeyi kırmıştı O zaman 1700 TL falan vermişti.. kısaca adam bu motorların bayisi servisi galiba öyle bilmiyorum ama kendi sattığı malına bile bu kadar dürüst tarafsız ise bence güzel bir şey o adamın lafıyla gene hareket etmem ama itimat ederim..
gurcanozturk
13 Mayıs 2021, 16:22
Aslına bakarsanız şu anda Volta'nın ihtiyacı olan iyi bir kriz yönetimi. Bu durumdan kârlı çıkmak istiyorlarsa, diğer kullanıcıların da bastıra bastıra belirttiği üzere, mağdur olan kullanıcıların mağduriyetlerini hızlıca giderip, gönül almaları gerekli. Bu imajı hızlıca temizlemeli. Keşke iyi bir reklamcıyla, halkla ilişkilerciyle çalışsalar da, bu gelişmeleri biz de takip edebilsek. Fakat selçuk Bey bu noktada hiç üstüne vazife olmamasına rağmen, problemini çözemeyen bana yazsın demiş. Bu noktada yaptığı işin arkasında duran bir tavır sergilediği için, küfürü haketmemeli diye düşünüyorum. Firmanın yapması gereken kriz yönetimini neden Selçuk Bey yapıyor, bunu da ayrıca düşünmek lazım.
Su noktadan sonra bir cok kisinin gozunde Volta'nin imajini duzeltebilecek babayigit yok bence, Ali Taran'i mi cagirirsiniz yoksa Ali Atif Bir'i bilemem.
Benim en buyuk elestirim motosiklet dunyasindan ayri olarak Volta'ya ve onu "yerli ve milli" sloganiyla savunanlaradir. Reklamci ya da halkla iliskiler uzmani olsaniz dahi gercek olamayacak kadar acik olan bu bilgiyi savunur musunuz? Ben savunmazdim diyebiliyorum cunku ben bastan buna karsi cikardim, "Hayir ben bunu takipcilerime soyleyemem" derdim.
Yayini yapan kanal ve sahibi ilgili firma ile nasil bir anlasma yapmis bilemeyiz, o yuzden de elini neden tasin altina koyuyor anlayamayiz. Reklam mi halkla iliskiler anlasmasi mi yapildi, ne kadar sure ile yapildi, tek 1 cekim/yayin icin mi anlasildi?
hasmet
13 Mayıs 2021, 16:49
Topgear'ın kemik kadrosuyla başka format olarak internette devam eden bir prodüksiyonun ise reklamsız, desteksiz dönmesi imkansız. Amazon gibi bir çatı altına girse dahi imkansız. Abonelikler, o tarz bir prodüksiyonun fonlanması için yeterli olmaz.
Amazon'un prime aboneliğinin geliriyle ilgili herhangi bir veri sahibi değilim. Ancak en yakın rakibi olan Netflix'in sadece Amerika'da 75 milyon abonesi var. Bu, sadece Amerika'dan, her ay 1 milyar dolar gelir demek... Netflix bir çok orijinal ve yüksek bütçeli yapımı reklamla mi, yoksa abonelik ile mi fonluyor? Diyeceğim o ki mesele zannettiğinizden farklı işliyor muhtemelen.
Tabii ki Selçuk Bey'in ailesine çoluğuna çocuğuna küfür edilmesin. Dediğiniz gibi "Beğenmeyen izlemeyebilir sonuçta", ama bununla yetinmeyip, üzerine dürüstlüğünü ve iş ahlakını sorgulayıp tepkisini belirtebilir de... Bunda yanlış bir şey görmüyorum şahsen.
Şimdi en başta gizli reklam yasaktır...
Emin misiniz? Peki ürün yerleştirme suç mu o zaman?
Yeni James Bond filminin ürün yerleştirmeden elde ettiği gelir yaklaşık 45 milyon dolarmış, filmin bütçesinin üçte biri...
Savcılar iş başına! :)
tommygun
13 Mayıs 2021, 17:08
Ne zaman sosyal mecralara bir bakayım desem ilgim olmayan bir çok konuda reklam bombardımanına maruz kalıyorum. Hadi Youtube konusunu "reklamların görünmesini engelleyen eklenti" :) ile çözüyoruz da Facebook ve Instagram tam leş, hep sponsorlu içerikler. Tamam, reklamcılık mesleğine ve insanların ürünlerini tanıtma gereksinimlerine saygı duyuyorum da az bir soluklanın ağalar, biz de arada bir reklam dışında birşeyler görelim.
gurcanozturk
13 Mayıs 2021, 17:26
Ne zaman sosyal mecralara bir bakayım desem ilgim olmayan bir çok konuda reklam bombardımanına maruz kalıyorum. Hadi Youtube konusunu "reklamların görünmesini engelleyen eklenti" :) ile çözüyoruz da Facebook ve Instagram tam leş, hep sponsorlu içerikler. Tamam, reklamcılık mesleğine ve insanların ürünlerini tanıtma gereksinimlerine saygı duyuyorum da az bir soluklanın ağalar, biz de arada bir reklam dışında birşeyler görelim.
Reklam gormemek icin her seyi yapiyorum desem yeridir. Youtube Premium kullaniyorum, Facebook yok, Instagram icin Instander kullaniyorum, kullandigim bilgisayarlarda da hem gizlilik saglayabilen (privacy-friendly) hem de reklam engelleyen uygulamalar kullanmaya ozen gosteriyorum. Android kullaniyorsaniz FOSS (Free and Open Source) uygulamalar kullanabilirsiniz telefonunuzda, cogunda reklam olmaz. iPhone kullanicilari icin uzulmek disinda bir sey yapamam.
tommygun
13 Mayıs 2021, 17:34
Reklam gormemek icin her seyi yapiyorum desem yeridir. Youtube Premium kullaniyorum, Facebook yok, Instagram icin Instander kullaniyorum, kullandigim bilgisayarlarda da hem gizlilik saglayabilen (privacy-friendly) hem de reklam engelleyen uygulamalar kullanmaya ozen gosteriyorum. Android kullaniyorsaniz FOSS (Free and Open Source) uygulamalar kullanabilirsiniz telefonunuzda, cogunda reklam olmaz. iPhone kullanicilari icin uzulmek disinda bir sey yapamam.
Maalesef eski eşimden yürüttüğüm Iphone 6'yı kullanıyorum hala yüzsüzce. 6 S bile değil, boru gibi düz 6, güncelleme bile almıyor artık . :)
cemdogu
13 Mayıs 2021, 17:55
Amazon'un prime aboneliğinin geliriyle ilgili herhangi bir veri sahibi değilim. Ancak en yakın rakibi olan Netflix'in sadece Amerika'da 75 milyon abonesi var. Bu, sadece Amerika'dan, her ay 1 milyar dolar gelir demek... Netflix bir çok orijinal ve yüksek bütçeli yapımı reklamla mi, yoksa abonelik ile mi fonluyor? Diyeceğim o ki mesele zannettiğinizden farklı işliyor muhtemelen.
Tabii ki Selçuk Bey'in ailesine çoluğuna çocuğuna küfür edilmesin. Dediğiniz gibi "Beğenmeyen izlemeyebilir sonuçta", ama bununla yetinmeyip, üzerine dürüstlüğünü ve iş ahlakını sorgulayıp tepkisini belirtebilir de... Bunda yanlış bir şey görmüyorum şahsen.
Emin misiniz? Peki ürün yerleştirme suç mu o zaman?
Yeni James Bond filminin ürün yerleştirmeden elde ettiği gelir yaklaşık 45 milyon dolarmış, filmin bütçesinin üçte biri...
Savcılar iş başına! :)
1 Milyar dolar gelir, inanın çok yapımlı bir medya firması için kayda değer bir gelir değil. Türk lirası hesabı yaparsak deli para tabii ama. Yurtdışındaki insanların prodüksiyonlara çok ciddi para harcadıkları malumunuz. Özellikle Grandtour gibi, geçmişte her bölümünde farklı ülkelerde yayın yapan, prodüksiyona ciddi para harcayan yapımlar belki de o paranın yarısını bölüm başına harcıyorlardır.
Netflix özelinde de, aslında Netflix'te de algılanabilen yerleştirilen reklamlar söz konusu. Oradan elde edilen gelir tam bir muamma, zira ürün kullanılsa ve o ürünün hangi marka olduğu anlaşılsa dahi, malesef bu tanıtım için ne ücret ödendiğini bilme şansınız yok :)
Mesleklerle alakalı tüyoları içeren filmleri izlemeyi seven bir kitle var ise burda. The Joneses, Thank You For Smoking, Wag the Dog gibi filmleri izlemelerini öneririm. Durumla alakalı tespit yapmaya yardımcı olacaktır mutlaka :)
vBulletin v4.2.2, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by
vBSEO