Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu Motor Nereden Kaymış?
zeynelhazan
10 Mart 2020, 00:25
Sürüş tarzını eleştirmezsek, bu motor nereden ve neden kaymış anlayabilen var mı?
https://www.youtube.com/watch?v=1iGNsSkR_Y8&
Ali Mert
10 Mart 2020, 00:50
Arka frene bastın mı?(Videoda gözükmüyor) Arka teker kaymış gibi gözüküyor. Motor eğik vaziyetteyken frene bastığın için yatırmışsın. Sağ elin gözüküyor, ön frene dokunmuşsun düşmeden önce ama bana yatıracak kadar basmışsın gibi gelmedi.
Ayrıca düşüş hızından dolayı arka tekerin kaydığını düşünüyorum, ön teker kaydığında ne olduğunu bile anlamıyorsun.
Araba yandan dokunduğu için motorun dengesini bozmuş, hiç fren yapmadan toplamaya çalışsaydın daha iyiydi, ama refleks meselesi olduğu için zor. Abs şart. Avrupa'da bir süredir üretilen 125cc+ motosikletler için abs zorunlu, bizde biraz daha vergi koyalım da abs'li alamasın kimse diye uğraşıyorlar sanırım.
Metela
10 Mart 2020, 00:51
Aslında kötü sürüş tarzından kaymış diyebiliriz, çünkü sorun maalesef sürüş tarzında, bir ton şey yazılabilir ama genel olarak arabadan kaçayım derken ilerideki arabalara çarpma riskini fark edince ön freni ve arka frene anlık yüklenmek ve ani gidon hareketiyle ön tekerin de tutunmasını azaltmak suretiyle sürtme sesinden anlaşılacağı üzere de tekerler kaymış ve düşmüşsün, ucuz atlatmışsın, bir yerini kırmadığına şükret ve dikkatli kullanmaya çalış, eldiven yok (kask hariç başka ne var güvenlik ekipmanı bilemiyorum ama sanki yok gibi), kural yok, dikkat yok, bu şekilde lütfen devam etme, yarın bir gün daha büyük bir motora geçersen bu tip hatalarda çok büyük risk alırsın.
Ali Mert
10 Mart 2020, 00:57
Aslında kötü sürüş tarzından kaymış diyebiliriz, çünkü sorun maalesef sürüş tarzında, bir ton şey yazılabilir ama genel olarak arabadan kaçayım derken ilerideki arabalara çarpma riskini fark edince ön freni ve arka frene anlık yüklenmek ve ani gidon hareketiyle ön tekerin de tutunmasını azaltmak suretiyle sürtme sesinden anlaşılacağı üzere de tekerler kaymış ve düşmüşsün, ucuz atlatmışsın, bir yerini kırmadığına şükret ve dikkatli kullanmaya çalış, eldiven yok, kural yok, dikkat yok, bu şekilde lütfen devam etme, yarın bir gün daha büyük bir motora geçersen bu tip hatalarda çok büyük risk alırsın.
Ben de ön frene basarak yatırdım geçen, ben de atayım hatta. 1.5 gündür falan uyumuyordum mecbur okula gideyim diye uykusuz sürdüm biraz. Ön freni kitleyerek yatırmamıştım daha önce, bu da bir tecrübe oldu. Paraya kıyıp kaliteli lastik kullanmak lazım, kaliteli lastikte en azından yatık vaziyette biraz daha hata payınız oluyor.
zeynelhazan
10 Mart 2020, 01:08
İki yoruma da yanıt vereyim, öncelikle üstümde güvenilir olduğunu düşündüğüm bir mont var ve sol dirseğimi kırılmaktan kurtardı(büyük ihtimal). Eldiveni markete gidiyorum diye çıkarmıştım ki 150m ilerisi market :D Soldaki arabayla herhangi bir temasım yok, 0.25 hız ile izlersek(ben de şimdi izledim) sanki ön frenden dolayı kaymıyor gibi. Panik anında frenlere basmamak için 2019 baharından beri çalıştırıyorum kendimi. Arka frene bastığımı düşünmüyorum, kaydı izleyene kadar nasıl düştüğümü bile bilmiyordum :D Arkada topcase olduğu zaman slalom yaparken ön tekerde ciddi tutuş kaybı oluyordu, sanırsam bu da o durumlardan biri.
gurkanerkan
10 Mart 2020, 02:01
Bence kayma yok aksine lastikler iyi tutunmuş. Olay debriyajla münasebetinden kaynaklanmış.
arndiol
10 Mart 2020, 08:19
videoda kayma göremedim, acemice sürüşten kaynaklı bence
3RE3RA
10 Mart 2020, 08:45
0,25 hızda izlediğimde (temas yok dedin) önce solundaki sonra da sağındaki araçtan kaçmak için slalom yaparken yatırmışsın.
Angrypower
10 Mart 2020, 08:53
Yanlış anlamadıysam, arka tekeri kaydırıp motorun dengesini bozuyorsun ve üstüne ön frene basıyorsun. Böylece teker düz oturmadığı için o da anlık kayıp düşmene sebep oluyor.
FAKAT eldiven takmadığını görüyorum. Düşmen yada düşmemen önemli değil. Motorundan ziyade kendi korumalarına özen göstermeni temenni ederim. Belki bu sefer avuç iç'in doku kaybı yaşamadı ama bunun bir daha olmayacağının garantisi yok.
Herşeyden önce motosikleti zevk için kullanın. Ulaşım için kullanacaksanız ve ekipman yok ise minibüs daha iyi bir seçenek...
Boldpilot
10 Mart 2020, 09:08
arka lastik salmış sonra birden tutunmuş, toprak olsa böyle olmazdı. Huzur enduroda 😀
yürekçe
10 Mart 2020, 09:31
Benim gördüğüm, sanırım zeminde kum var.
Motoru hafif eğerek manevra yapmak yerine gidonu ani ve sertçe çevirmeye kalkmışsın.
Ön teker tam yönüne yatay hale gelince frene basmış da, tıpkı bir sıyırıcı gibi asfalta sürtmeye başlamış. Bunun sonucunda da, ani ön frene basıp bırakmış gibi ön amortisör öne yığılıp geri tepme sürecinde doğal sonuç olarak "tank slapper" denilen hadise oluşnuş. Bunda minik bir tümsek ya da çukur da sebep olabiliyor. Pek çok sebep tek başına ya da birleşerek sebep olabilir. Neticede motosiklet, jiroskopi mantığıyla hareket ediyor. Ama siz panikleyip, kurtarma refleksiyle sağa-sola yatırmışsınız.
Tank slapper'dan kaçma/düzeltme yüzdesi düşüktür. Direksiyon amortisörleri bu yüzden ciddi faydalıdır.
Ucuz atlatmışsın :)
Tekrarını yaşamaman dileğiyle..
( link düzenleyemiyorum, biri bu videoyu koyarsa sevinirim )
https://youtu.be/cbZUCvbP-CA
siyanoz
10 Mart 2020, 09:38
Araçlardan kaçayım derken gaz açıyorsun arka teker motor eğik olduğu için motoru toplamak yerine arkayı dahada öne alıp motoru yatırıyor
Geçmiş olsun bu arada
gezginkral
10 Mart 2020, 09:49
Benim yorumum : Genel olarak sürüşünde çok eksiklikler var. Benimki ağır bir eleştiri olabilir, ben gördüklerimi söylüyorum senin iyiliğin için. Doğrudur yada yanlıştır bilmiyorum ama diğer arkadaşlar daha tecrübeli arkadaşlar aydınlatabilir.
Burada odaklanman gereken nokta nasıl kaydı değil, neden kaydı değil, Burada ne/neyin sebep olduğu ile alakalı üzerine odaklanman gerekiyor.
1. Araçların sağından gidilmemesi gerektiğini öğrenememişsin. Özellikle trafiğin ortasında duran araçların(?)
2. Kontra yapmasını bilmiyorsun. Altındaki bisiklet değil, nasıl gidon yönlendirme o öyle?
3. Panik yapıyorsun, yol bilgisini okuman çok zayıf. Zayıf olduğu için, aniden panikliyorsun. (0:05 saniyede aracın tekerleklerinin yönünü görüp sadece arka fren yapabilirdin)
4. Hız algısı gelişmemiş. (İbreye bakıyorum 40km hız diyor ama? Umarım yanlış görmüşümdür.)
izzmarit
10 Mart 2020, 09:51
defalarca izledim. sağ tarafındaki motorcuyu geçmek için ani hızlanıyorsun. önündeki araç birden durunca kendini sağ tarafa atmaya çalışmışsın, arabada sağ tarafa kırınca fazla yatırmışsın motoru kurtarmak için. elinde frene dokunduysa bu arada düşüş kaçınılmaz olmuş.
Geçmiş olsun
Gökhan_Aygün
10 Mart 2020, 10:01
Bence 6. saniyede düşmen gerekiyordu, o zaman neden düşmediğin daha merak konusu :) / Aynanda seni görüyorum ..
Kontra yerine direkt gidonu çevirmişsin neredeyse ..
levend84
10 Mart 2020, 10:52
Duşme nedenin
Gidonu fazla sıkmak.
İleriye bakmamak
Bu arada,yakin zamanda öndeki araca çarpmiştin.
Kardeşim,diger hatalarini arkadaşlar yazmiş.
Bu şekilde kullanim alişkanligi seni bir yerde patlatır.
Dikkatli olman lazim.
Bu kazada motosikletin suçu yok. Kazanın sebebini kendinde aramalısın.
oldcockroach
10 Mart 2020, 11:21
Sürüş tarzını eleştirmezsek motor kaymamış yanlış görüyorsunuz :D
zeynelhazan
10 Mart 2020, 12:47
Sürüş tarzını eleştirmenizi istemedim çünkü normalde bu şekilde sürmem, diyeceksiniz "buraya patladığın videoları atıyosun nerden bilelim" haklısınız. Sadece hakimiyeti neden kaybettiğimi merak ediyorum. Asla sağdan bu şekilde geçmem, ne bileyim olacağı varmış yara bere almadan atlattım. Eleştiriler için herkese teşekkür ederim, soldakinden kaçtıktan sonra neden yatırdığımı merak ediyordum da arka fren yapmışım galiba, çevredekiler soldaki durağın arkasından yola sürekli toprak döküldüğünü söylediler ama dikkat etmedim. 6. saniyedeki manzarayı gördükten sonra daha ne yapılabilirdi ki.
alp_tunay
10 Mart 2020, 17:42
Tahminim scoterli arkadaşa temas sonucu denge kaybı var... Kayma değil gibi...
zeynelhazan
10 Mart 2020, 18:46
Tahminim scoterli arkadaşa temas sonucu denge kaybı var... Kayma değil gibi...
Scootera ve soldaki Dacia'ya herhangi bir temas yok
Aynı motosikletten kullanıyorum. Biraz bozuk asfalt, biraz kötü lastikle motosikletin limitleri bu zaten.
Kural [ Z ]
10 Mart 2020, 19:01
Öğrenilmesi gerekenler:
* 150 metre de gidilse eldiven giyilmeliymiş
* Kendi suçun olduğunu bildiğin halde kendini iyi hissetmek için "sürüş tarzı eleştirilmeden" gibi cümleler kurarak açacağın konu seni mutlu etmiyormuş
* Sürüş tekniğimizi biraz daha iyileştirmeli, beklenmeyene karşı daha hazırlıklı sürmeliymişiz
* Motosiklette değil, sende suç varmış
* Şehir içi yollarda sürerken yolda her tür yabancı cisim olabileceği unutulmamalıymış
* Gidon-Şase-Hareket yönü denklemi eşit değil iken tekerlekler kilitlenerek fren yapılır ise düşme ihtimali artarmış
* Hala yeterince sürüş tecrübesi edinememişiz. Çünkü hatayı ya başka yerde arıyormuşuz, ya da aramak istiyormuşuz ki ikincisi esasen daha tehlikeli sonuçlanır.
* 150 metre için hemen gazlayıp gidip durmaktansa sakin sürmek daha mantıklı ve güvenliymiş...
zeynelhazan
10 Mart 2020, 19:17
;4540565']Öğrenilmesi gerekenler:
* 150 metre de gidilse eldiven giyilmeliymiş
* Kendi suçun olduğunu bildiğin halde kendini iyi hissetmek için "sürüş tarzı eleştirilmeden" gibi cümleler kurarak açacağın konu seni mutlu etmiyormuş
* Sürüş tekniğimizi biraz daha iyileştirmeli, beklenmeyene karşı daha hazırlıklı sürmeliymişiz
* Motosiklette değil, sende suç varmış
* Şehir içi yollarda sürerken yolda her tür yabancı cisim olabileceği unutulmamalıymış
* Gidon-Şase-Hareket yönü denklemi eşit değil iken tekerlekler kilitlenerek fren yapılır ise düşme ihtimali artarmış
* Hala yeterince sürüş tecrübesi edinememişiz. Çünkü hatayı ya başka yerde arıyormuşuz, ya da aramak istiyormuşuz ki ikincisi esasen daha tehlikeli sonuçlanır.
* 150 metre için hemen gazlayıp gidip durmaktansa sakin sürmek daha mantıklı ve güvenliymiş...
Yahu güzel abim 😀 ben zaten bende hata olduğunu biliyorum sadece neden ve nereden kaydığını merak ediyordum, misal veriyorum direksiyonu çevirdiğimde lastiğin kayması benim hatam mı yoksa motorun limitinin üstünde bir hareket miydi?
Levent
11 Mart 2020, 02:55
Araba manevra yapinca, gidonu resmen saat 3 yonune cok sert itmissin ve on tekerlek yan olmus resmen (sesten anladigim kadari ile) ve lastik donmek yerine surtunmeye baslamis denge bozulunca toplama manevrasi ise yaramamis ve dusus kacinilmaz olmus.
Aslinda bu tutusun olmayip lastigin birakmasi (kaymasi) degil, ornegin arka lastik yakanlar anlayacaktir, durdurugumuz yerde ön freni kilitleyip gaz verdigimizde, arkanin itmesi, önun kilitli olmasindan kaynakli yere basa basa surtunerek kaymasi durumu. Yani duydugum sesden anladigim bu.. Ifade etmesi de zor bir durum ;)
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:55 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:34 ----------
misal veriyorum direksiyonu çevirdiğimde lastiğin kayması benim hatam mı yoksa motorun limitinin üstünde bir hareket miydi?
Motosikletin bir sucu yok, cunku alet fizik kurallarina gore calisir, sen bu kurallara aykiri komut verirsen surus dinamigi bozulur ve denge kaybina sebep olur, surus sonlanir.
Yaptigin hata, gidonu olmasi gerekenden sert bir sekilde itip,(mecburiyetten) on lastige saga keskin dön, arka lastige de ön lastigi begleme, gerekirse onu da ittir ve daha hizli ileri git (yoksa araba carpacak) demissin. Kisaca halk dilinde motorun kicinin basinin ayri oynamasina sebep olmussunuz. Gecmis olsun.
mkolia
11 Mart 2020, 07:58
Kardeş geçmiş olsun, Karabük yüzüncü yıl yokuşu değil mi orası , hatıralarım canlandı liseyi orada okudum, oralı misiniz okuyor musunuz
nanis61
11 Mart 2020, 08:24
En büyük sebebi kamera
zeynelhazan
11 Mart 2020, 08:54
Yaptigin hata, gidonu olmasi gerekenden sert bir sekilde itip,(mecburiyetten) on lastige saga keskin dön, arka lastige de ön lastigi begleme, gerekirse onu da ittir ve daha hizli ileri git (yoksa araba carpacak) demissin. Kisaca halk dilinde motorun kicinin basinin ayri oynamasina sebep olmussunuz. Gecmis olsun.
Teşekkür ederim, aslında merak ettiğim şeyler bunlardı çünkü sürüş tarzı olarak zaten %100 suçluyum, kendimi yanlış ifade etmişim 😔
---------- Mesajlar birleştirildi - 08:54 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:45 ----------
Kardeş geçmiş olsun, Karabük yüzüncü yıl yokuşu değil mi orası , hatıralarım canlandı liseyi orada okudum, oralı misiniz okuyor musunuz
Evet 100.Yıl, Bartınlıyım eğitim için buradayım. Burası kolay kolay özlenmez ya 7 aydır buradayım ben her haftasonu Bartın Merkez ya da Amasraya falan kaçıyorum 😀 Bir yerde oturup para yemeyi sevmiyorsanız Karabük size göre değil, bence motorcu adam da burada barınamaz, bir günde 4 mevsim birden yaşanıyor, asfalt demir çelikten ötürü sürekli tozlu ve kaygan. Sadece kendi motorlarımla İstanbul'da 12bin km tecrübem var ama düzgün sürdüğümden veya şanstan olsa gerek daha hiç sıkıştırılmadım ya da hiç bir arabaya temas etmedim :D Buraya geldiğimin ilk günü kavşakta en soldan düz devam ettim en sağdan en sola geçen adam önüme kırdı sonra beni azarlamaya kalkıyor soldan düz gidilmez diye :D
Artistlik yüzünden kaymış
vBulletin v4.2.2, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by
vBSEO