PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Logar kapağı neden yuvarlaktır hep?Bilene bedava..

Sayfa : [1] 2

Keoma
18 Eylül 2017, 21:02
Güzel olabileceğini düşündüğüm bir soru az önce kafemizde (Fayfzalimyo) dönen bir muhabbetti.

Bilene zincir yağlarken lazım olan takoz(%100 ahşap) hediye edilecektir.

İpucu: ingilizlerden yürüyün işte...

Ali Bircan
18 Eylül 2017, 21:13
çünkü yuvarlak geometrik olarak asla deliğe düşmez doğru cevap buysa eğer hediyeye gerek yok çünkü motosikletim yok

zekeriyaimam
18 Eylül 2017, 21:20
Aslında ingiliz derin devletinin dünyanın düz olduğu gerçeğini saklamak için yaptığı birşeydir.

ramazan_06
18 Eylül 2017, 21:23
maliyeti düsürmek icin yuvarlak yapilir cunku iceri dogru uzanan buzler ayni sekilde su giderleri icinde kullanılir ayrica yuvarlak yapilinca asla assagiya dusmezler.

PiedPiper
18 Eylül 2017, 21:23
Logar'ı bilmiyorum da, 'rögar' versek?

reo
18 Eylül 2017, 21:35
7 yıl Telekom'da çalıştım ama bilmiyorum :)

sailor33
18 Eylül 2017, 21:38
İcat edeni subliminal mesasj vermek istemiş :P

Keoma
18 Eylül 2017, 21:43
İngiliz nüfusuna bağlayanla,telekomcu arkadaş yaklaştı.

levend84
18 Eylül 2017, 21:43
Ingiliz,kiliç kalkan takiminin,duelloda,karşi taraftan tirsma durumunda,kiliciyla logar kapagini yuvarlayarak,tunelden kaçabilmesi için yapilmiş,hem ergonomik,hem ekonomik,hem tirsmatik,hemde topukmatik..

kefkes
18 Eylül 2017, 21:55
Aynen ingilizlerden dogrudur.
Benim bu konuda duyduğum bikac tevatur var. O logarlar standarttır, standardı at arabası tekerine göredir, vakti zamanında taş yollarda onbin yapmadan lastik bitiyomus, gece yolda kalinca teker ustalari da kapali oldugundan idareten logar kapagi koyuyollarmis yerine, sanayi devriminden sonra tahta degil de metale dondurmusler..

Ikincisi atina soldan binen suvarilerin kilici ata sağdan agirlik yapiyor agirlik merkezine olumsuz etki ediyor ve sağa sola yalpalayan at kafa salliyor ve logara daliyor, iste boynu falan kirilmasin diye yuvarlak bu logarlar..

Ucuncusu, bunlar banyo falan yapmıyorlar ya pis gezmeyi seven millet tabii:) duş ve iş olsun diye logarlardan girip cikiyorlarmis akşamları iş çıkışı falan, pratik olsun diye yuvarlak..
Daha var da hep ucu pisliğe çıkıyor.

Birde zincir yağlama takozunu bana verin, cidden durumu olmayan bi arkadaşa hediye edeceğim. .

Grumpy
18 Eylül 2017, 21:58
Uzerınden gecen yukun agırlıgını kareye, dıkdortgene gore daha ıyı dagıttıgı ıcın. Kısaca farklı geometrık sekıllere gore agırlık dagılımı daha avantajlı oldugu ıcın.

Tunellerın ucgen, dıkdortgen degılde yuvarlak olması gıbı, ucakların camlarının yuvarlak olması gıbı(daha onceden koselıymıs, basınctan patlayınca degıstırmısler) orneklendırılebılır.

blue39
18 Eylül 2017, 22:00
İngilizlerle olayın bi alakası yok. Yuvarlak kapagın geometrik olarak deliğe düşmesi mümkün değil. Diğer şekillerde bu mümkün

SuleymanE
18 Eylül 2017, 22:06
İngiliz nüfusuna bağlayanla,telekomcu arkadaş yaklaştı.

İngiliz nüfusu artan telekom ihtiyacı nedeniyle yeni rögar kapağı yapalım demişler ve en doğru şeklin yuvarlak olduğuna karar vermişler :)

Bu bilgiyi hiçbir tarih kitabında bulamazsınız ancak bizim kahvede sorduğum 4 okeyci dede de bu cevabı verdi, yani doğrudur kesin:P

sey_47
18 Eylül 2017, 22:17
Kareye göre daha dayanıklı olduğu içindir.
Belki de.
Uçak pencerelerinin neden yuvarlak olduğuna benzer bir çözüm olabilir.

sdirer
18 Eylül 2017, 22:17
İlk olarak, yollarda gördüğün içinden altyapı hatları ve/ve yahut yapıları geçen yerlere açılan o yuvarlak geçitlere logar değil rögar denilir.
İkinci olarak, Ali Bircan arkadaşımız cevabı hali hazırda vermiş. Büyük daire hiç bir koşulda küçük dairenin içinden geçemez, dik te dursa geçmez; eğri de olsa geçmez; yatay da olda geçmez.. Köşeli şekildeki büyük kesitler ise alttaki küçük kesitin köşegenlerinden geçebilir. Sebep budur. Bunun İngilizler'le alakasını bilmiyorum ama kapağın düşmemesi için bizden önce yaşamış "düşünebilen" birilerinin akıl ettiği kesin. Yani kafayı azıcık çalıştırınca sebep bulunabiliyor.
Üçüncü olarak, Diyojen, Büyük İskender'e gölge etme başka ihsan istemem demiştir. Bilmem anlatabildim mi?

yusufkalaz
18 Eylül 2017, 22:20
Hey maşallah Acemi Er atış poligonu gibi.

hokahey
18 Eylül 2017, 22:23
logar değil canım kardeşim, rögar rögar.

fransizcasini da yazayım: "regard"

zuluman
18 Eylül 2017, 22:24
Yuvarlak biçimler, kare veya dikdörtgen şekillerden daha kolay üretilir ve rögar kapakları ağır olduğundan, yuvarlak oldukları için yerden yere taşınmaları daha kolay olmaktadır. Ek bir fayda olarak, işçilerin kapakları herhangi bir açı ile hizalamak zorunda kalmamakta, böylece yuvarlak kapakların yerlerine kayması kolaylaşmaktadır.

Yolcu0
18 Eylül 2017, 22:57
İngiliz in biri rögara taş atmış ama çıkarmışız helal olsun :)

alp_tunay
18 Eylül 2017, 23:43
Pizza neden daire şeklinde yapılıp üçgen kesilir ?...
Konuyu italyanlara bağlamak serbest..

zuluman
18 Eylül 2017, 23:51
Pizza neden daire şeklinde yapılıp üçgen kesilir ?...
Konuyu italyanlara bağlamak serbest..

birde kare kuyuta konur

musclegent
19 Eylül 2017, 00:24
Komutan Logar'a sormak lazım

levend84
19 Eylül 2017, 00:41
Gökyüzünden benzin yağarken,rogar kapaği denk gelirse,park ederken sol ayakligin amacini düşünerek yorulma,rogarin yuvarlak oluşuna kafa yor diye yapilmiş.

sadraf
19 Eylül 2017, 01:35
Dikdortgen olsa bu seferde niye dikdortgen diye soracaktiniz demek ki oyle denk gelmis :)

Dipcik: yukun dagilimindan dolayi olabilir

thedarkfire
19 Eylül 2017, 03:44
Hey maşallah Acemi Er atış poligonu gibi.

hahahahahah gece gece güleceğim yoktu

EmirŞengezer
19 Eylül 2017, 09:43
İngilizler sağlak olduğu için.

Kaldıysa takoz alırım bir parça..

ismaileren
19 Eylül 2017, 10:01
Bizim memleket bu tip genellemelere pek uymaz.
Buyrun bir Telekom logar kapağı
http://www.yarin11.com/images/upload/image/2014%20Haziran/rögar%202.png

drtayfun
19 Eylül 2017, 10:06
"- Komutan Logar, bir cisim yaklaşıyor!"
"- ................. ...... ......"

toreador
19 Eylül 2017, 11:09
Üstat Kadir Mısıroğlu tadında data-yı detay. Gün be gün görüşümün açıldığını, dünyayı daha net gördüğümü hissedebiliyorum bu faydalı bilgiler ile.

qıp
19 Eylül 2017, 11:19
numara yapmayın
%20 bu kadar etkilemez

pompei
19 Eylül 2017, 12:55
İşte bu yüzden yuvarlak

https://www.youtube.com/watch?v=ITOXCt-JQhc

BLUERAY
19 Eylül 2017, 17:47
üstad baska soru bulun, kirk tane belgeselde cevabi var. Geometrik olarak ayni captaki iki halkayi ic ice geciremezsiniz, kisacasi kapak iceri dusmesin diye boyle yapilirlar, uzerlerindeki deliklerde metan gazinin havaya karismasi ve sıkısmasini onlemek icindir

ha bide çalmasi kolay oluyo, delikten takiyolar levyeyi, nasilsa iceriyede dusme riski yok...yuvarlaya yuvarlaya goturuyo il....ler😂

oluroyle
19 Eylül 2017, 18:47
Dairesel şekiller sukullar subliminal mesaj olarak , bayan vücudunu anımsattığı için kapitalist sistemde sikca kullanilmaktadir. Örneğin coco cola şişesi , kadın vücuduna benzer. Yatay enine çizgiler de bu mana ile kullanılıyor..

Bir bilene sor hakkımı kullandim
Ancak rogar kapağı, işi değiştirir. Eniştem, ( inşaat mühendisi) ağırlığı rahat absorbe ediyor diyor.

TanImsIz
19 Eylül 2017, 19:04
Amma hayal kurmussunuz ya.. Yuvarlak kenef d.liğinin en büyüğü demek.

Kübra006
19 Eylül 2017, 21:29
Bir hediyeli soru daha:)

O takoz benim olmalı.

Yuvarlaktır çünkü oradan kanalizasyona işçiler giriyor.Tamirat işleri için hatta merdiven var ince demirden.

Hiçtemi rögar kapağından aşağı inen işçi görmediniz :)

O takoz benim olcak.Yıkama setide benim hepsi benim :):):)

musclegent
19 Eylül 2017, 23:22
En iyi neden yuvarlak kapaklar yuvarlak bir delikten içeri düşemezler. Herhangi bir sebeple kapakları açtığınızda logarın içine düşürme imkanınız yoktur. ancak dikdörtgen veya kare kapaklarda köşegen ekseninde kapağı logarın içine düşürmek mümkündür.

goreny
20 Eylül 2017, 04:49
icine dusmemesi ve dusmedigi icin guvenli olmasi olabilir.kapak aslinda futbol topununun kesiti sekline benzer agirlik altta kalir kapagi ne sekilde koyarsaniz koyun otomatik kapanir..

eski yaptigim iste fiber optik kablo cekimi icin bi kac defa rogar a girmisligim var.

Lucas
20 Eylül 2017, 10:30
İşte bu yüzden yuvarlak

Avrupa bizi kıskanıyor.

Sercan_07
20 Eylül 2017, 11:16
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmuLMXG2hzP0YCZZkA2unb-CIij51V0FxwQJgU77pj4BazEk5Aa3TxEIkE_g

Olcay Avşar
20 Eylül 2017, 14:03
İçi kanalizasyon suyu dolacak ve boşalacak olan atıksu bacaları hijyen gereği yuvarlak olmak zorundadır, kare ya da dikdörtgen yaparsanız iç kenarlarında istemeyeceğiniz kadar mikrop, virüs, bakteri vs tutunacaktır.

Baca yuvarlak olduğu için kapağı da yuvarlak olmalıdır. Yuvarlak kapağın içeri girmeyeceği fizik kuralları gereği doğrudur. Fakat tek sebebi bu değildir, öyle olsaydı telekom kapakları, yağmur suyu kapakları vs de yuvarlak olurdu. Çoğu dikdörtgendir.

COQ
20 Eylül 2017, 14:15
İçi kanalizasyon suyu dolacak ve boşalacak olan atıksu bacaları hijyen gereği yuvarlak olmak zorundadır, kare ya da dikdörtgen yaparsanız iç kenarlarında istemeyeceğiniz kadar mikrop, virüs, bakteri vs tutunacaktır.

Baca yuvarlak olduğu için kapağı da yuvarlak olmalıdır. Yuvarlak kapağın içeri girmeyeceği fizik kuralları gereği doğrudur. Fakat tek sebebi bu değildir, öyle olsaydı telekom kapakları, yağmur suyu kapakları vs de yuvarlak olurdu. Çoğu dikdörtgendir.

Acaba orda gaz çıkışı oluyor da baca görevi görüyor olmasın?
Hani fikir jimnastiği olsun diye söylüyorum.:)

Olcay Avşar
20 Eylül 2017, 14:41
Acaba orda gaz çıkışı oluyor da baca görevi görüyor olmasın?
Hani fikir jimnastiği olsun diye söylüyorum.:)

Havalandırma delikleri tıkanırsa ciddi metan gazı birikmesi oluyor gerçekten, fakat fiziki şekil ile alakası olacağını sanmam. :)

SavageGarden
20 Eylül 2017, 15:24
kaptan logar, dünyalı kaçıralım dediğinde, dünyaya ilk ingilizlerin olduğu bi ülkeye gelmiş. kaçırmayı düşündüğü ingiliz obez biri çıkmış, uzay gemisinin dikdörtgen kapısından geçememiş. kapıyı genişletmeye çalışmışlar olmamış. sonra uzay gemisinin kapağını komple yuvarlak yapmışlar, adamı böylece gemiye alabilmişler ve kaçırmışlar

işte o günden bugüne "logar kapakları" yuvarlaktır. tag cloud: ingiliz, yürümek, yuvarlak, logar

*

rögar kapaklarını bilemiyorum.

yıkama paketi kazandım mı?!

webingo
20 Eylül 2017, 16:34
Su düz zeminde direk ilerlerken yuvarlak zeminde dönerek ilerler . Yani suyun daha hızlı altyapıya aktarılmasını sağlar. Bir nevi slalom yapması olayı. İtalyayla alakası yok tamamıyla fiziktir olay hocam :)

Keoma
20 Eylül 2017, 17:06
çünkü yuvarlak geometrik olarak asla deliğe düşmez doğru cevap buysa eğer hediyeye gerek yok çünkü motosikletim yok

Cevap bu arkadaşlar.

Ali bircan keşke öğretmen maaşım biraz yüksek olaydı da sana bir motosiklet hediye edebilseydim kardeşim.Hayatta başarılar

ee_ee
20 Eylül 2017, 17:49
Rogar kapakları ıkıye ayrılır.

Pıs su-kanalizasyon ıcın olanlar kare ve yol kenerında olur. Yuvarlak olanlar telefon hatlarında kullanılır ve yol ortasındadır. Donse bıle tekrar yerıne oturur. Hatta oturması ıcın alt alt tarafı daha ağırdır.

hknzrdm
21 Eylül 2017, 00:23
Tek bir cevabı yok.
Öncelikle metal malzemeden yapıldığı için ağırdır, yuvarlak şekilli olması taşınmasını kolaylaştırır.
Ayrıca yerleştirilmesi esnasında köşeleri olmaması avantajdır.
Statik olarak toprağın veya çevresindeki asfaltın genleşmesi durumunda enerjiyi çevresine eşit dağıttığından çatlaması ve kırılması daha zordur.
Oturtulduğu çerçeveye göre daha geniş olduğundan da yuvarlak bir şeklin çukurun içine düşme ihtimali sıfırdır.
Çaya, kahveye ne zaman uğrayalım kardeşim? :)

Kübra006
21 Eylül 2017, 00:29
Eee takosu kim kazandı peki.Benim fikrim şahaneydi ama.

Olcay Avşar
21 Eylül 2017, 10:43
Yuvarlak olduğu için taşınması kolay filan değildir, menteşe kısmı yüzünden yuvarlanamaz çünkü :)

http://www.kartepeilcesi.com/images/haberler/rogar_kapagi_calan_hirsiza_2_yil_2_ay_ceza_h7338.j pg

hknzrdm
21 Eylül 2017, 12:23
Tabii şu görsellerdekiler rögar kapağı değiller.
https://www.google.com.tr/search?q=manhole&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjXkLuG-LXWAhWMDRoKHeUHDRkQ_AUICigB&biw=1280&bih=595&dpr=1.25

Biraz açıklama da şurada var, şuradan yeşillendireyim konuyu.
https://www.scienceabc.com/eyeopeners/why-manhole-covers-circular-not-triangular-square-rectangular.html