PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motosiklete kasıtlı olarak vurdu. 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı

admin
07 Nisan 2017, 23:43
Amerika'nın Teksas eyaletinde gerçekleşen trafik kazasında 69 yaşındaki otomobil sürücüsü onu geçmek isteyen motosikletliye kasıtlı olarak vurdu. Kasıtlı olarak motosiklete çarpmak ile suçlanan sürücü 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Otomobil sürücüsü onu bir örümceğin ısırdığını ve kontrolü kaybettiğini iddaa etse de kazayı kaydeden diğer motosikletlinin video görüntülerinde sürücünün kaza sonrası "umurumda değil" sözleri üzerine olay bilerek çarpma şeklinde değerlendirildi.

Motosiklet sürücü kazayı kırık bir kol ve derin yaralar alarak atlattı.

https://www.youtube.com/watch?v=g8FuaSRiTOI

fatih.met
08 Nisan 2017, 00:01
onun bunun çocuğu, birde konuşuyor. o adamı varya komaya sokacaksın orada.

böyle insanlar dayaktan anlar, bunlara medeniyet işlemez. dayak cennetten çıkmadır derken bunu kastediyorlar.

ihtiyar bunak, yaşlı falan demeden tekmeyi vurucaksın.

Taner YILMAZ
08 Nisan 2017, 00:02
Aynı olay burada da olmuştu. Adamı hala bulamadılar galiba..

DKN
08 Nisan 2017, 00:13
rahat yaşamın batması..

hokahey
08 Nisan 2017, 00:40
"i dont care" dediği için taaaak 15 yılı yemiş.

"i cant see" i dont know" deseydi, hafifçe kurtarırdı.

fatih.met
08 Nisan 2017, 00:49
rahat yaşamın batması..

rahatlık batıyor adama, hayatın tadını çıkarmak ve sevap işlemek dururken sen git zalim olmaya çalış, bir taraflarından kan alırlar.

hokahey
08 Nisan 2017, 00:52
rahatlık batıyor adama, hayatın tadını çıkarmak ve sevap işlemek dururken sen git zalim olmaya çalış, bir taraflarından kan alırlar.

hayatın tadını çıkarmak ve sevap işlemek ney la?

AnladımHocam
08 Nisan 2017, 01:10
fatih.met in herzaman yaptığı bu garip yaklasımlarına kafa yorma bence kanser ediyor.

sdt
08 Nisan 2017, 09:26
İnsan hayatının ne kadar ucuz olduğunu bir kere daha gösterdi bu 4 tekerli eşşek.

MD.Murat
08 Nisan 2017, 09:52
Motosiklete çarpmak aslinda adam öldürmeye teşebbüs. Bilerek isteyerek yaptigi icin 15 yil ceza yemis.

Bizde olsa dusmek motosikletin ftratinda var denir, şoförle kavga edilir., belki 300-500tl ceza verilir trafiği tehlikeye atmak diye sonra herkes kendi yoluna.

Hele kamera falan da yoksa olse bile kimse neden oldu demez. Aramaz bile çarpani.

GezeGeze
08 Nisan 2017, 10:18
Yaşlı adam motosikletlinin sarı çift sollanmaz çizgisine uymamasına bozuluyor; "yasalara uymanız gerekiyor" diyor ki kastettiği sollanmaz çizgisi varken niye sollamaya çıkıyorsun...

Dolayısıyla, kazara değil, bilerek sollamasına engel oluyor..

Kraldan fazla kralcı olmak bu olsa gerek.

Kurallara uymayanları usulünce kurallara uymaya "davet etmek" tabii ki doğrudur da uymaya "zorlamak" güvenlik güçlerinin işidir; vatandaş ancak uymayanı şikayet edebilir; müdahele etmesi ancak durumu önlemek açısından gerekliyse müdahele edebilir. Hele hele canını tehlikeye düşürecek şekilde kurallara uymasını sağlamaya çalışmak, buradaki örnekte sollamasına engel olmak şeklinde, kastını aşan bir davranış oluyor...

Niye uzattım? Trafikte benzer durumlarla karşılaşıyoruz; emniyet şeridinden veya iki şerit arasından geçmemize izin vermeyen sürücüler vb...

Sakin kalmakta fayda var...

Kraldan fazla kralcı olmanın anlamı yok.

Herkese hayırlı sürüşler.

mephamd
08 Nisan 2017, 11:04
Ama adamın kaşınmaları böcek ısırmasının gerçek olabileceğini düşündürdü bana.

esetabu
08 Nisan 2017, 11:28
cok severim boyle adamlari ben. videoyu ceken herif iyi dayanmis...

ccc67
08 Nisan 2017, 13:11
Suça teşebbüs
MADDE 35. - (1) Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur.
(2) Suça teşebbüs hâlinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hâllerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.

Kasten öldürme
MADDE 81. - (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.
Nitelikli hâller
MADDE 82. - (1) Kasten öldürme suçunun;
a) Tasarlayarak,
b) Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,
c) Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silâh kullanmak suretiyle,
d) Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı,
e) Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
f) Gebe olduğu bilinen kadına karşı,
g) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
h) Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla,
i) Kan gütme saikiyle,
j) Töre saikiyle,
İşlenmesi hâlinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Bizim hukukumuzda "Suça teşebbüs hâlinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar" diyor.Herkese vereceksin 20yılı bak o zaman suç kalıyor mu:jocolor:

mertcancbr
08 Nisan 2017, 13:40
Daha haberi açarken anladım bizim burada olmadığını.Malum bizi öldürseler bile "Görmedim" deyip serbest bırakılıyorlar .Hatta daha 1-2 ay önce sarhoş halde motosikletliye çarpıp öldüren adamı bıraktılar bu ülkede.Hak , hukuk diye bir kavram kalmadı artık.

sdirer
08 Nisan 2017, 14:37
Türkiye'deki savcı hakim adalet bakanına duyurulur. Vatandaşın hakkı böyle korunulur!

fz6_fazer
08 Nisan 2017, 17:35
Welcome Turkey
Türkiye'ye hoşgeldiniz
http://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/112281-konsolos-esi-cipiyle-motosiklete-carpip-kacti.html

fatih.met
08 Nisan 2017, 22:13

dünyaya ne için geldik söyler misin? hayat amacı ney? herkesin her şeyi anlamasını beklemiyorum ama karşı çıkması da tuhaf? abicim bize verilen nimetleri tüketmek için geldik ve bu nimetleri paylaşmakta sevap oluyor bu kadar basit yaa.

tekrar söyleyeyim, dünyaya ibadet etmek için ve bize verilen nimetlerin tadını çıkarmak için geldik budur. yoksa başka bir şey yapıyoruz da benim mi haberim yok :D

-karnım acıkıyor yemek yiyorum
-enerji birikiyor top oynuyoruz yada ver müziği coşsun ortam
-üç kişi bir araya gelince makara yap at kahkahaları
-canın sıkıldı atla motora gez

sevap işlemek ise allah rızası için yapılan her iyilik sevaptır yada ibadet.

hayatın tadını çıkarmanın dışında ne yapıyoruz?

anladın mı hayatın tadını çıkarmak ve sevap işlemek neymiş?

cennet ucuz değildir, cehennem lüzumsuz değildir.

gereksiz yere kızdırıyorsunuz insanı.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:13 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:12 ----------

fatih.met in herzaman yaptığı bu garip yaklasımlarına kafa yorma bence kanser ediyor.

senin aklın bu kadar ise milletide kendine benzetmen şart mı? sen anlayamazsın benim yazdıklarımı.

dur sen yine anlamazsın ben editleyeyim;

kendine benzetme = kendin gibi görmen anlamında kullandım kapiş?

hokahey
08 Nisan 2017, 22:36
fatihciğim, bu dünyada milyonlarca çeşit canlı organizma mevcut. içlerinden bir tanesinin çıkıp, "bu dünya bize tahsis edildi" demesi garip değil mi sence?

AnladımHocam
08 Nisan 2017, 22:52
dünyaya ne için geldik söyler misin? hayat amacı ney? herkesin her şeyi anlamasını beklemiyorum ama karşı çıkması da tuhaf? abicim bize verilen nimetleri tüketmek için geldik ve bu nimetleri paylaşmakta sevap oluyor bu kadar basit yaa.

tekrar söyleyeyim, dünyaya ibadet etmek için ve bize verilen nimetlerin tadını çıkarmak için geldik budur. yoksa başka bir şey yapıyoruz da benim mi haberim yok :D

-karnım acıkıyor yemek yiyorum
-enerji birikiyor top oynuyoruz yada ver müziği coşsun ortam
-üç kişi bir araya gelince makara yap at kahkahaları
-canın sıkıldı atla motora gez

sevap işlemek ise allah rızası için yapılan her iyilik sevaptır yada ibadet.

hayatın tadını çıkarmanın dışında ne yapıyoruz?

anladın mı hayatın tadını çıkarmak ve sevap işlemek neymiş?

cennet ucuz değildir, cehennem lüzumsuz değildir.

gereksiz yere kızdırıyorsunuz insanı.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:13 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:12 ----------

senin aklın bu kadar ise milletide kendine benzetmen şart mı? sen anlayamazsın benim yazdıklarımı.

dur sen yine anlamazsın ben editleyeyim;

kendine benzetme = kendin gibi görmen anlamında kullandım kapiş?

anlamadım açıkçası.Belki senin yorumlarını anlamamak için kendimi endekslemiş olabilirim çünkü nasıl bir mentaliteye sahip olduğunu tahmin edebiliyorum ve ne kadar dengesiz yorumlarda bulunduğunu görüyorum.Bu saatten sonrada yazdıklarını görmezden geleceğim.

MeNGuC
08 Nisan 2017, 23:20
anlamadım açıkçası.Belki senin yorumlarını anlamamak için kendimi endekslemiş olabilirim çünkü nasıl bir mentaliteye sahip olduğunu tahmin edebiliyorum ve ne kadar dengesiz yorumlarda bulunduğunu görüyorum.Bu saatten sonrada yazdıklarını görmezden geleceğim.

Süper zeka lı kardeşim mademki adamı anlıyorsun ve anlıyor gibi yapıyorsun neyse bari oraya yazdığın takma adın veya nickin hakkını ver miletin veya birilerinin inandığı doğruları için laf sokmak iğnelemek seni mutlu veya tatmin ediyorsan çok yanış gelmişsin

1. Senden banane çokta fifi
2. Bizden veya başkasından sanane çokta fifi
3. Kimsenin avukatı deyilim çokta fifi

Herkez senin yorumları beyen meni bekliyor çokta fifi :P

İçimi bir huzur kapladı bilmediğim sen biliyormusun bu duyguyu egosu tavan yapmış çok bilmiş arkadaşım nerden biliceksin ki çokta fifi:rendeer:

özgürgenc
09 Nisan 2017, 02:20
Konu başlığını görünce bende türkiye de sandım

fatih.met
09 Nisan 2017, 12:39
fatihciğim, bu dünyada milyonlarca çeşit canlı organizma mevcut. içlerinden bir tanesinin çıkıp, "bu dünya bize tahsis edildi" demesi garip değil mi sence?

kardeşim allahın yarattıkları arasında en üstün varlık biziz tamam mı! meleklerden dahi üstünüz! çünkü melekler hata yapmaz, sadece emiri uygularlar. meleklerde yada diğer canlılarda özgür irade yoktur. özgür iradeye sahip olmak bizi üstün kılıyor çünkü biz hata yapabiliriz. ama irademizi dizginleyecek güç yine bizdedir. ama senin zilyon çeşitmidir ne zıkımdır saydığın organizmalar tıpkı bir bilgisayar programı gibi kodlandığı şeyleri yaparlar.

çok çeşit organizma var ama düşünebilen kaç çeşit organizma var söyle bakalım süper zeka insan?

sen kendi mentalini al başına çal saygısız insan. ben sizin gibi başkalarının beni destekleyeceğini düşünüpte yorum yapmam. benim bir kişiliğim var ve ben ne isem onu yazarım anlıyor musun?

ben sınıfta 30 kişiden farklı düşünürüm ama hiç bir zaman çoğunluk benimle dalga geçecek diye kaygılanmam çünkü bu onlar için rezil bir durumdur ama farkında değiller.

şöyle dön bir bak muhterem insan!!! HAYAT BOŞ, HAYAT BOŞ!!! ne için yaşıyorsun? hiç düşündün mü?

boş versene, düşünmeyen insan anlamaz zaten. bencede sen benim yorumları bundan sonra görmemezlikten gel ziraa canımı çok sıkıyorsun.

hokahey
09 Nisan 2017, 13:21
fatihim peki bu soylediklerini bebeğe tecavüz eden bir insan icin de söyleyebilir misin? böyle bir insan icin yaratılmışların en üstünü diyebilir miyiz?

polo34
09 Nisan 2017, 13:37
fatihim peki bu soylediklerini bebeğe tecavüz eden bir insan icin de söyleyebilir misin? böyle bir insan icin yaratılmışların en üstünü diyebilir miyiz?

Adam hayatın tadını çıkarın, sevap işleyin demiş, neresi kötü ben anlamadım, atsist, deist vs misiniz ki bu lafa alınıyorsunuz, sanki uzaydan gelen bir adam laf söylemiş, iyi insan olun salih ameller yapın diyor, yani başkasına faydanız dokunsun, rabbena hep bana yapmayın vs vs...

Nereden nerelere geliyorsunuz, sabır yarab bi:)

fatih.met
09 Nisan 2017, 15:05
aman abi siz haklısınız ben bir süre daha yorum yapmayayım ortalık sakinleşsin :)

Dr. Zakir Naik hoca diyor ki "insanlar iradesine sahip çıkabildiklerinde en üstün varlık oluyorlar ama iradesi yerine nefsini dinledikleri zaman en aşağılık yaratık oluyorlar."

Adam hayatın tadını çıkarın, sevap işleyin demiş, neresi kötü ben anlamadım, atsist, deist vs misiniz ki bu lafa alınıyorsunuz, sanki uzaydan gelen bir adam laf söylemiş, iyi insan olun salih ameller yapın diyor, yani başkasına faydanız dokunsun, rabbena hep bana yapmayın vs vs...

Nereden nerelere geliyorsunuz, sabır yarab bi:)

baya bir şaşırdım bende işte :D birde şahısların yorumları beğenilince kızdım açıkçası. yani insanları korku yönetir ve iyi davranışların sonunda ödüllendirilmenin verdiği bir motive söz konusudur hep.

ben sadece motosiklet meraklısı değilim, benim için kişisel gelişim ve piskoloji de çok önemli. hayat komple bir birine bağlı bu yüzden bir konu başka bir konuya çok kolay çekilir, yeter ki hatalı birine hatasını anlatmaya kalkın.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:48 ----------

bir konuda ben yazmıştım zaten "ah be arkadaşım dünyaya mal gelmiş mal giden insan sayısından haberin var mı?"

işte insanlar daha hayat amacını sorgulamıyorken ne beklersin. adam daha ne için yaşadığını hiç sorgulamamış, bu insandan nasıl bilinçli yanıtlar verip doğruyu yanlışı düşünmesini beklersin. kişisel gelişim sıfır. ne için yaşıyorsunuz ne?

birde tutup bana mantıksız diyorlarya, hadi gidin işinize bakın. bende saatlerdir yapmakta olduğum şeye devam edeyim, motora silindir piston atma hakkında bilgi ediniyorum. bir işin doğru yapılmasını istiyorsan kendin yapacaksın.

ben tıpkı bu üyelere olduğu gibi ustalarada güvenmiyorum o yüzden kendi işimi kendim halletmek için araştırmaya devam edeyim, alın size bonus video, konu dışıdır;

sen mühendisten daha mı iyi biliyorsun? (https://www.youtube.com/watch?v=F0dZ1ZXdrhQ)

admin sen olmalısın fatih. seçimlerde oyum sana

iyileri hep baştan indirirler, bu insanlara .... yaranır :) iyilerin sonu hiç iyi olmuyor o yüzden boşverelim :) yaşasın zulüm.

DKN
09 Nisan 2017, 15:05
aman abi siz haklısınız ben bir süre daha yorum yapmayayım ortalık sakinleşsin :)

Dr. Zakir Naik hoca diyor ki "insanlar iradesine sahip çıkabildiklerinde en üstün varlık oluyorlar ama iradesi yerine nefsini dinledikleri zaman en aşağılık yaratık oluyorlar."

baya bir şaşırdım bende işte :D birde şahısların yorumları beğenilince kızdım açıkçası. yani insanları korku yönetir ve iyi davranışların sonunda ödüllendirilmenin verdiği bir motive söz konusudur hep.

ben sadece motosiklet meraklısı değilim, benim için kişisel gelişim ve piskoloji de çok önemli. hayat komple bir birine bağlı bu yüzden bir konu başka bir konuya çok kolay çekilir, yeter ki hatalı birine hatasını anlatmaya kalkın.

admin sen olmalısın fatih. seçimlerde oyum sana

Quad87
10 Nisan 2017, 08:59
Motosiklete arkadan bilerek çarpan biri vardı aklımda kalan. Ulen acaba deyip konuyu açtım ama malesef bizden çok uzakta adalet yerini buluyor hala (!).:pr:

Öldürülmemeye çalışmaya devam..:silent:

Seko
10 Nisan 2017, 09:36
Yaşlı adam motosikletlinin sarı çift sollanmaz çizgisine uymamasına bozuluyor; "yasalara uymanız gerekiyor" diyor ki kastettiği sollanmaz çizgisi varken niye sollamaya çıkıyorsun...

Dolayısıyla, kazara değil, bilerek sollamasına engel oluyor..

Kraldan fazla kralcı olmak bu olsa gerek.

Kurallara uymayanları usulünce kurallara uymaya "davet etmek" tabii ki doğrudur da uymaya "zorlamak" güvenlik güçlerinin işidir; vatandaş ancak uymayanı şikayet edebilir; müdahele etmesi ancak durumu önlemek açısından gerekliyse müdahele edebilir. Hele hele canını tehlikeye düşürecek şekilde kurallara uymasını sağlamaya çalışmak, buradaki örnekte sollamasına engel olmak şeklinde, kastını aşan bir davranış oluyor...

Niye uzattım? Trafikte benzer durumlarla karşılaşıyoruz; emniyet şeridinden veya iki şerit arasından geçmemize izin vermeyen sürücüler vb...

Sakin kalmakta fayda var...

Kraldan fazla kralcı olmanın anlamı yok.

Herkese hayırlı sürüşler.

Kaldı ki ortalama bir ABD vatandaşı uyarıldığında "haklısınız, yolu boş bulunca geçmek istedim özür dilerim" gibisinden bir cevap verecektir. Bizde olsa uyarılmaz, muhtemelen olay çıkar.

Aslında adam kıvırsa "Şerit çizgisi olduğu için gelen olacağını tahmin etmedim" dese en fazla kendisi şerit ihlali yaptığı için trafik cezası yiyerek yırtacaktı. Zaten haber sitelerinden okuduğum kadarıyla elimi örümcek ısırdı gibisinden bir savunma yapmış ama kameraya öyle konuşunca yememişler tabi...

drtayfun
10 Nisan 2017, 09:56
Oralarda yalan söylemek çok ağır suçtur. Tüm sistem vatandaşın dürüstlüğü üzerine kuruludur, o yüzden yalan söyleyene çok ağır cezalar verirler.

motorcu344
10 Nisan 2017, 16:25
Bu yaptığı resmen zorbalık. Şans eseri motosikletliye bir şey olmamış.

istanbu_gezg
14 Nisan 2017, 11:00
görmedim dese bile kasıt var arkadaşlar sürücünün tek kötü tarafı sollama yasağında çıkıyor motor sürücüsü trafik cezası almıştır, ancak canına kast edilmesi farklı bir durum ve cezaya tabi

ülkemizdede bu şekilde emsal olaylar yaşanması gerekiyor fakirseniz malesef kolunuz vs vs kırığı ile kalıyorsunuz

Cloud
14 Nisan 2017, 14:27
Abd'nin Texas eyaletinde geçiyor olay. Yaşlı adam cowboyların torunu, kendisini silahşör yerine koymuş ve kurallara uymayanı kendi cezalandırmak istemiş belli ki:), oysa zaman vahşi batı zamanı diil. Bizde de var emniyet şeridinde seni engellemek isterken kendisi de emniyet şeridini kapatıp kural ihlali yaptığını ve engellemeye çalıştığının durumuna düştüğünü anlamayan, üstelik onun hayatını alabileceğinin farkına varamayan aymazlar. Motorcu çift çizgide geçmekle trafik kurallarını ihlal etmiştir eyvallah ama bunun sorumluluğu kendisine aittir, kimseye de bir zarar vermiyor o esnada sadece karşıdan araç gelse hem ölebilir hem de kurtarsa bile ihlal yapmış olur. Ama yaşlı adam yaptığıyla o motorcuyu öldürseydi bırak 15 yılı belki müebbet yiyecekti, kendisini kanunun yerine koyanlar bana göre devlete karşı da suç işlemiş demektir, ki bizim memlekette de onlardan çok var. Eğer kurallara uymadığını düşünüyorsan al plakasını ihbar et, fotosunu çek v.s.
N'oldu şimdi, anlık öfkene yenildin motorcuyu yaraladın ve öldürmeye tam teşebbüsten hapse düştün o yaşta ve belki hapiste öleceksin, oysa motorcu en fazla kural ihlali yaptığı için ceza ödeyecek ve hastanede yatacak çıkacak.
Tamam belki trafikte fırsatını bulunca hata yapanı uyarmak doğru olabilir ama hata yapanı cezalandırmaya kalkmak trafik kuralı ihlaline benzemez direkt suça girer. Ben emniyet şeridinde polisin yanından geçmeme rağmen bana ilişmiyorsa, senin beni engellemeye hakkın yoktur. Ki benim anladığım bir süredir (Bunda motosikletli polisliğin artmasının da İstanbul gibi şehirlerde trafiğin feci yoğunlaşmasının da etkisi var gibi) İstanbul gibi trafik cehenneminde polisler motorcuların tehlike arz etmedikçe tamamen durmuş trafikte emniyet şeridinde gitmelerine bir şey demiyorlar eskiden öyle değildi, hani belki bırakalım bari bunlar yürüsün de ekstra sıkışıklık yapmasınlar diye talimat verilmiş bile olabilir. Ki kendileri de emniyet şeridini kullanıyor motorlarıyla. Durum böyle iken sen geçemiyorsun 4 tekerinle diye diğerine sinir yapıp, sana zarar vermediği halde kendi sorumluluğunu alıp oradan gidişine senin ceza verme ya da engelleme hakkın yoktur o polisin işidir. Hem otomobil hem de motosiklet kullanıyor olsalar (pek çoğumuz gibi) motosikletin otomobil gibi kullanılabilecek bir araç olmadığını anlarlardı. Ben bazı konularda motosikletin otomobille birebir aynı kurallara tabii olmasının bile değişmesi gerektiğini düşünüyorum. (tabii ki yasalar ve ona özgü koyulacak kurallar içinde olarak. Genel geçer kurallar değil kastım, hani kırmızı ışıkta geçsin 300'le gitsin değil yani, öncelik ya da tehlikeye daha fazla maruz kalabilmesi nevinden şeyler.)