Orijinalini görmek için tıklayınız : ::Kar Kış Kıyamet ve Motosiklet::
Levent
09 Ocak 2017, 10:49
Evet sevgili arkadaşlar kar kış kıyamet durumlarındayız.
Bu durumda bir çok insan arabasını bile çıkartamazken bu gün çağlayanda bir YBR'li arkadaş (Kurye değil) insanlar yürüyemez iken ters yönden ilerlemeye çalışmak sureti ile motosikleti ile e5 'e bağlanma çabasındaydı.
Merak ettiğim konu şu.
Böylesine kötü koşullarda o motosiklete binmesindeki amaç veya zaruri durum nedir? Bu şekilde motosikletine binmek zorunda olup kullanan arkadaşlar içimizde de var mı? Var ise, gerekçelerini merak ediyorum.
Gündeme uygun bir konu başlığı altında bu günü değerlendirelim istedim. Şahsen ben bu gün ofise toplu taşıma ile geldim. Motosikleti bırakın arabayı bile olduğu yerden çıkartmak imkansızdı cünkü.
Peki ya motosiklete binenler?
gitaristgkn
09 Ocak 2017, 10:53
Valla dediğin gibi hocam araba bile çıkmazken sokaktan motosikletle trafiğe çıkmak bu durumda akıl karı değil.Hem kendi canını hem baskalarının canını tehlikeye atmak nasıl bi kafadır anlamak zor...
crocodill
09 Ocak 2017, 10:56
Gerekçesi çok basit
Güven,Özveri ve Tecrübe
::gazla::
Levent
09 Ocak 2017, 11:04
Gerekçesi çok basit
Güven,Özveri ve Tecrübe
::gazla::
Avatardan da anlaşıldığı üzere ;)
ZaptNaMumkun
09 Ocak 2017, 11:22
Cross motorum olsa belki eğlenmek için çıkarım ama ybr ile işkenceden başka bir şey olmaz sanırım.
Metehan07-70
09 Ocak 2017, 11:30
Gerçi durum bizde biraz farklı, malum yaşadığımız şehrin iklim koşulları. Sabah çıkarken baktım, 2 derece idi, hissedilen ise yaklaşık -4 falan.
2-3 haftadır işe nadiren motosiklet ile gidip geliyordum, yağmur,fırtına ve sabahları ayaz, ve en önemlisi lastiklerim uygun olmadığından. Araba ile gelip gitsem, minimum 10 TL gibi bir maliyeti var, üstüne üstlük güzergahımda bir çok yer kapalı, çalışma var. Otobüs ile gidip geleyim dedim, tam bir rezillik; vaktinde gelmemeler, balık istifi yolcu almalar, havasızlık,kavga dövüşler, en önemlisi de 12 km lik yolun en az 50 dk, bazen 1 saat 15 dakika sürmesi. Yakında bir de gideceğim yere tek otobüs gitmeyecekmiş, aktarmalı olacakmış, git-gel maliyet 7,20 TL. Benim ufaklık 3,50 TL ye gidip geliyor, sabah 45 dakika fazla uyuması, rahat-rahat evde kahvaltı yapması da cabası. Bir de şu dizliğin iç kısmını soba bandı ile kaplayıp üşüyen dizleri de hallettim mi tamamdır.
Ayrıyeten, Ybr lafı geçmişken, her gün diyorum, iyikide almışım zamanında diye. Herkes diyordu o zamanlar, zaten motorun var bunu niye alıyorsun, bu motora bu kadar para verilir mi diye? Kar hariç her hava koşulunda, her mevsim beni yolda bırakmadığı için mühendislerine burdan sevgilerimi yolluyorum.
zaferce
09 Ocak 2017, 11:38
Zorunluluktan değil de MadRun gibi zevk için deneyenlerle ilgili şöyle bir düşünme egzersizi mümkün gibi.
Başkalarının kolay kolay yapamadığı bir işi yapmak için çaba sarf etmenin ne amacı vardır? Veya bir işi başkalarının yapamadığı kadar iyi yapmanın? Bir mesleği virtüözlük olmadığı halde müzik aletini çok iyi çalmayı öğrenmenin, para kazanmayacağı halde Everest’in tepesine çıkmanın, dereceye giremeyeceği halde İstanbul maratonunu koşmanın, Boğaz’ın karşı yakasına yüzerek geçmenin?
Bir konuda ustalaşmak, başkalarının beceremediği şeyleri yapmak kendi gelişimimizi bize gösterir ve haz verir. Hem kendimize hem de etrafımıza bunu yapabildiğimizi göstermiş oluruz. Bundan da haz alırız. Anlaşılır bir durum.
Benzeri şekilde motosiklet de böyle. Herkesin beceremeyeceği, ustalık isteyen bir iş. Hatta motosikletle yapılan bazı özel işler bunun bir adım öteye taşınmış hali. Pistte çok yüksek hızlarda diğer sürücülerle rekabet halinde, yarışarak motosiklet sürmek, arazide insanların yürüyerek tırmanamayacakları yerlere tırmanmak da her motosiklet sürücüsünün berecemeyeceği ustalık isteyen işler. Ve bunları düzgünce yapabilmek için çaba harcıyor insanlar. Bunları yapabildiklerini görmekten haz duyuyorlar.
Yine aynı şekilde bir günde tek başına 1600 km yol yapıp Iron Butt olan kişiler de diğer motosiklet sürücülerinin çıkmayı uygun bulmayacakları kadar karlı buzlu havalarda motosikleti süren insanalar da aynı hazzın peşinde. Kişisel limitlerini geliştirmek ve bunu yapabildiklerini görmek istiyorlar.
Benzer şekilde, yavaş manevra başlığında da bir arkadaş “Yahu ayağını yere koyuver, hava atmak derdinde misin?” demişti. Bir şeyi ustalıkla yapmayı, başkalarının yapamadığı kadar hızlı, pürüzsüz, incelikle, ustalıkla yapmak için uğraşmak güzel bir şey, bunda bir sakınca yok. Gayet güzel bir hedef. IAM veya RoSPA ileri sürüş testleri de aynı şekilde kişilerin kendi sistemli sürüş becerilerinin ne kadar ilerlemiş olduğunu kendilerine ve etraflarına göstermeleri ve bundan zevk almaları için güzel birer hedef. Bu da güzel. Hedefler, gelişimi getirir.
Peki bu başkalarının denemeye bile çalışmadığı şeyleri yapmak nereden sonra saçma olmaya başlar? Devlet sınırı nerede çizer bilemiyorum ama ben başkalarına zarar vermek diye bir sınır çizebilirim. Çevre yolunda 300 ile giden bir motosikleti yönlendirmek de benim haiz olmadığım bir beceriye haiz olmayı gerektiriyor dolayısıyla bunu yapabiliyor olmakla övünmek haklıdır. Ama o işi tam beceremediğin zaman parçalara ayrılmış bir ceset görmek zorunda kalan diğer insanlara, çarptığın araçların sürücülerine, belki diğer yol kullanıcılarına, beraber sürdüğün motorcu arkadaşlarının düşmesine sebep olunca onlara fiziksel zarar veriyorsun. Onu hoş karşılamak akıllıca değil.
Karda sürmeye çalışırken veya Iron Butt sürüşü esnasında birilerini yaralayan sürücüler olursa o zaman fikir değiştirmek hakkı saklı kalsın.
Romedon
09 Ocak 2017, 11:40
zorunluluk olma ihtimali yüksek
tanertc
09 Ocak 2017, 11:40
Kız eve çağırmıştır.
artemis99
09 Ocak 2017, 12:48
O da kendince mecbur kalmış olabilir. Hemen yargılamayın insanları. Belki motoru uygunsuz bir yerde bırakmak zorunda kaldı bugün de almak istedi e5 e çıkarsam bir şekilde giderim diye düşündü.
kuesier
09 Ocak 2017, 12:59
Kar kış kıyamet midir bilmem ama benim memleketim 12 mevsim yaz. Suan hava 11 derece...
http://i.hizliresim.com/6rvDb0.jpg (http://hizliresim.com/6rvDb0)
zaferce
09 Ocak 2017, 13:06
Kar kış kıyamet midir bilmem ama benim memleketim 12 mevsim yaz. Suan hava 11 derece...
http://i.hizliresim.com/6rvDb0.jpg (http://hizliresim.com/6rvDb0)
Git bu forumdan. İstemiyoruz seni.
http://i64.tinypic.com/2moo9ag.jpg
3 sabahtır saat 6'da kalkıp oğlanın motorla asfaltta kayak yapmaya gidiyorum.
Evin arkasında geniş ve tehlikesiz bir alan var.
Hava -8 ile -10 derece arasında ve sabah asfaltın üzeri buzla kaplı oluyor.
Üstünde yürümek bile zor o derece.
Yaklaşık yarım saat kadar şebeklik yapıp eve dönüyorum.
Daha uzun süre yapmak istiyor insan ama gide gele buz eriyor ve tadı kaçıyor.
Başka yere gitsem devam ederim ama trafiğe açık yere çıkmak gerek ve ben o kadar aptal değilim.:)
Yani gayet eğlenceli aslında ama dediğim gibi güvenli bir alanda delirmek lazım.
Trafiğe çıkmak bir zorunluluk yoksa pek akıllıca değil.
Aptallıkla cesaret arasında çok ince bir çizgi var.
cuma akşamdan motoru bir yere bırakmıştır mecbur kalıp parkettiği yerden alıyordur.
Yasin D
09 Ocak 2017, 13:23
Bu sabah bir bisikletli gördüm, dik bayırdan 3ten 2ye atmış tofaş gibi yan yan iniyordu vallahi, bence tamamen zevk meselesi.
Gercekten mecbur olanlar vardir
Adam paket servis işinde çalışıyor işe gitmese para kazamayacak ac kalacak
Diger secenek işe gitmem lazim vasita yok veya cok ters
Bu durum da olabilir
Benim gibi işe git gel parayi geçtim 4 vasita ve günde 4 km yol yaya gitmem lazim motosiklet çalışırsa giderim toplu taşıma kullanmam
Fakat zevk için biniyorsa bi insan saygi duyarim
artemis99
09 Ocak 2017, 13:43
valla kapalı garaj var şükür, motoru da arabayı da çıkarmadım hiç. Bu sabah minibüse bindim, hemen önümüzdeki araç geri zekalıca sollamak yapmak isterken yokuş aşağı kaydı ve yanda park etmiş arabaya çarptı. Aracına çarpılan kişinin yerinde kimse olmak istemez.
bektanist
09 Ocak 2017, 13:44
Kız eve çağırmıştır.
Çok sağlam bir mazerettir bu. Atın ölümü arpadan olsun diyen bir neslimiz var sonuçta.
astrofizik
09 Ocak 2017, 14:10
İstanbul Ataköy deyim,
Paket servis çalışanlarını,kaya kaya yollarda, motor tepesinde görüyorum,
İnsanların şu havada yemek siparişi vermesine inanamıyorum,
İnsanın içine sinmez ya, hiç mi anlayış yok!
Bende 2-3 gündür binemiyorum motora,
İlk günler biraz niyetlendim ama motor altta kapalı garajda,garajdan yokuş yukarı çıkarmak imkansız yol buz kesmiş,
Sabahları o yokuştan arabasıyla çıkmaya çalışan insanları seyretmek çok eğlenceli :)
Audi 4 çekerler ise karda gerçekten iyi iş çıkarıyor.
En çok da köpeklere üzülüyorum,elinde torba olan insanlara ezik ezik bakıyorlar belki bi yardım gelir diye,
Millet de hayalet görmüş gibi kaçıyor.
Makarnayı haşlayıp,biraz da kıyma ile karıştırıp köpeklere verdim,bayıla bayıla yediler,
Yazık garibanlara.
Portiwashere
09 Ocak 2017, 14:45
motosiklet kullanırken 3 katman giyim sistemini uyguluyor musunuz arkadaşlar?
Ben: Termal içlik - 3 katmanlık mont - içlik 2 katmanlı motosiklet pantolonu kullanıyorum.
Alonedark93
09 Ocak 2017, 15:04
Keşke bunu ona sorsaydınız, kim bilir ne derdi vardı, nereye yetişme çabasındaydı.
crxforever
09 Ocak 2017, 15:26
ben kuryeyim. bu sabah çıktım yola. büyük zorluklar çekmeden iş yerine gittim. yakın adreslere bir kaç numune bıraktım. yoldaki tek motorcu bendim. yokuş fazla olmadığı için ana yollarda kayma vs olmadı. bir kaç yerde keyfine ben kaydırdım. :) öğlen 12 den sonra ne önümü göremez hale geldim. kış lastiği var yol tuzlanmış buğu spreyi vs var ama kaskın ön camını kar kaplıyor.
kar çok bastırınca bıraktım işi eve geldim. zaten bağlı olduğum şirkette de hiç bir kurye çıkmamış işe. karda gidilir gezilir ama bu karda değil. düz yolda kayıp düşen kedi bile gördüm o derece.
Nikkfurie
09 Ocak 2017, 16:40
İstanbul da ana yollarda hiçbir sıkıntı yok,bir çok ara sokakda ise kış lastiği de yetersiz kalır sadece zincir takmış araçlar ilerleyebilir,ben motoru evime yakın olduğu için kar yağınca S**** alışveriş merkezine bıraktım,sağolsun güvenlik gece icin sorun çikarmiyor (adres,tel,kimlik bilgilerimi verdim) arabayı kara gömülü olduğu yerden oynatamayinca,Safir den köprüye çıkıp işyerine motorla gittim,Kadıköy ve Umraniye de işlerimi hallettim eve kadar geldim ama ara sokaklarda iki ayak yerde 2. vites yarım debriyaj ilerledim,lastikler Metzeler Tourance yarı off road, iyi iş çıkardı..bu arada bir çok paket servisi kurye gördüm valla vızır vızır gidiyorlar imrendim adamlara :) baktım kimisi cırt kelepçe takmış,özellikle burger king gibi firmaların sukuterlerinde ise kış lastiği takılı ve adamlar yokuşta bile rahat ilerliyorlar,tek sıkıntıları soğuk olsa gerek,Allah kolaylık versin kurye işi yapan iki teker dostlarına..
shooter1
09 Ocak 2017, 17:34
manisada halen buzlar var kuryeye baktım sokak arasında felaket gidiyorlar bir buzlanmaya gelse yerde ben 2 de fıtı fıtı gidiyorum
arabayla gitmek istedim ama kaput dahi donmuş bir türlü çalıştıramadım
Alonedark93
09 Ocak 2017, 17:58
Bende kuryeyim kurumsal bir firmada. Her kış aynı problemleri yaşıyoruz işverenler ile.
Kar yağmış, tipi var, yollar kapalı ama paketi hala kapatmıyorlar. Anca birimiz düşücez, kolu bacağı kırcaz öyle kapatıyorlar.
İş sağlığı ve güvenliği ne diyor(maddeyi unuttum) işçi tehlikeli gördüğü işi yapmama hakkına sahiptir. Ama nerde. İşimiz zor.
MazhaRR
09 Ocak 2017, 19:07
15 ekimden beri binmiyorum elim ayağım titriyor şerefsizim.Hava ısınırsa kafadan 3 deposu var.
Levent
09 Ocak 2017, 20:26
Ayrıca bu havada eve yemek siparis edenleri de kınıyorum. Cuma gününden beri eve sipariş vermiyorum, vereni de kınıyorum. NET..
BIYIKLI
09 Ocak 2017, 21:33
Bende eve sipariş veremiyorum, kuryeci motordaslara Allah kolaylik versin.
http://i.hizliresim.com/OVzXP3.jpg
Kirmizi kacanima da 4 gundur binemiyorum! ::saad::
weirdo1
09 Ocak 2017, 22:14
Mecburiyetten çıkılıyor. Dişli laştık olsa bende çıkardım. Kros olsa motordan inmezdi m zaten.
Alonedark93
09 Ocak 2017, 22:27
Ayrıca bu havada eve yemek siparis edenleri de kınıyorum. Cuma gününden beri eve sipariş vermiyorum, vereni de kınıyorum. NET..
Keşke herkes sizin gibi düşünse aksine daha beter. Levent bey geçen sene 1 çay siparişine gittim biliyormusunuz hemde yerde şimdiki gibi kar vardı hemde. Bu yemeksepeti müşterilerinin bir kısmı enteresan insanlar.!! Bu havada dondurma sipariş edenide anlamıyorum, gönderenide...
snappy x
09 Ocak 2017, 23:12
Bende eve sipariş veremiyorum, kuryeci motordaslara Allah kolaylik versin.
http://i.hizliresim.com/OVzXP3.jpg
Kirmizi kacanima da 4 gundur binemiyorum! ::saad::
hocam nasıl snappy bu! snappy dediğin kar kış dinlemez.
http://i.hizliresim.com/1VZq8j.jpg (http://hizliresim.com/1VZq8j)
taglis
10 Ocak 2017, 10:22
Motosiklet çok tehlikeli değil mi :))
Şeytan icadı :)
Normal zamanlarda motosiklet kullanan arkadaşlara bu gözle bakan insanlar var.
Bu; YBR li arkadaşın kural ihlalleri yapmasını haklı çıkarmaz.
Tabi ki farklı hava şartlarında farklı riskler mevcut. Riskleri yönetemeyenler de tedbirini ona göre alır.
Karda, buzda motosiklet kullanmak ZIRDELİLİK, aynı normal şartlarda kullanmanın delilik olması gibi ;)
crxforever
10 Ocak 2017, 11:36
hocam nasıl snappy bu! snappy dediğin kar kış dinlemez.
http://i.hizliresim.com/1VZq8j.jpg (http://hizliresim.com/1VZq8j)
arkadaş sayende snappy seven bir motorcu oldum çok yaşa bir de araç cila bakım yeri aç :rendeer:
bu arada bugün çalışan kurye arkadaş var mı ? iş yerinde onun tartışmasını veriyorum. bir yardım lütfen .
mostro
10 Ocak 2017, 12:08
http://i.hizliresim.com/X98755.jpg
cemmoto41
10 Ocak 2017, 13:28
ben yürüme mesafesi olan yerlerden söyledim birkaç kere yürüyerek getirdiğini bildiğim için yalın yerleri tavsiye ederim sipariş vermek için.
artemis99
10 Ocak 2017, 14:13
Dışarı çıkıp yemek yiyesim yok bu havada. İstesem yemeksepetinden sipariş ederim ama motorcu arkadaşları görüyorum bayağı zorlanıyorlar. Bu karda rejim yapıyorum ben de, 2 muz aldım öğlen yemeği olarak.
Ybr bilmem, ama ben özellikle kar yarımyarım metreyi bulduğu için son günlerde daha fazla kullanıyorum.
Çevirme polis durumuda olmadığı için bu şartlarda, te250 ile günlerdir sokaktayım.
Hayatta motosiklet sürmekten bu kadar haz aldigimida hiç bilmem.
Formation
14 Aralık 2018, 13:38
Evet sevgili arkadaşlar kar kış kıyamet durumlarındayız.
Bu durumda bir çok insan arabasını bile çıkartamazken bu gün çağlayanda bir YBR'li arkadaş (Kurye değil) insanlar yürüyemez iken ters yönden ilerlemeye çalışmak sureti ile motosikleti ile e5 'e bağlanma çabasındaydı.
Merak ettiğim konu şu.
Böylesine kötü koşullarda o motosiklete binmesindeki amaç veya zaruri durum nedir? Bu şekilde motosikletine binmek zorunda olup kullanan arkadaşlar içimizde de var mı? Var ise, gerekçelerini merak ediyorum.
Gündeme uygun bir konu başlığı altında bu günü değerlendirelim istedim. Şahsen ben bu gün ofise toplu taşıma ile geldim. Motosikleti bırakın arabayı bile olduğu yerden çıkartmak imkansızdı cünkü.
Peki ya motosiklete binenler?
Tarih: Ocak 2017
Yer: İzmir
İzmir'in son 10 yıllık tarihinin en çok kar yağışı olan günü ve benim o gün öğleden sonra matematik sınavım var.
Kaldığım yer ile okul arası yürüyerek 45, motosikletle 8 dakika.
Kar yağıyor, sabahtan yollar açık gibiydi. Sınav saatim yaklaştıkça kar tutunmaya ve birikmeye başladı. İzmir'de yolların o kadar karla kaplanabileceğini düşünmedim, "sınava motosikletle giderim" rahatlığında olduğum için de yürüyebilecek zaman aralığını kaçırdım. Giydim takımımı, aldım kalemimi silgimi; kaya kaya, 20-25 kilometre hızlarda gittim. Bilen bilir, Ege kampüsün iç yolu asfalt değil, parke taşıdır. O arkadaş da üzerine kar yağınca bir motosiklet canlısı ki sormayın :)
Ben bunu neden anlattım? Benim sınavım öğleden sonraydı ve bir plan hatasından dolayı mecbur kaldım. Fakat kişi sabah uyandığında kar manzarasıyla karşılaşırsa, "motosikletle giderim"i referans alarak x saatte uyandığı için, o saatten sonra yürümesi ya da toplu taşımayı kullanması, işe-okula v.s geç kalmasına sebep olabilir.
sharkspeedr2
14 Aralık 2018, 14:19
yer istanbul gece çalışan bir insanım r25i çıkardım akşam işe gitmiştim yerler kuru.
sabah 7 de iş bitti ondan önce saat 6 da yoğun kar yağışı başlamıştı.
gidermiyim gidemezmiyim derken hem kendi sınırımı hem motosikletin sınırını görmek istedim.michelin pilot road 4 takılı.
her gaza verdiğimde motosikletin arkası kayıyordu.tem e çıkana kadar öyle devam ettim.
17 km tem otobanında rahatça ilerledim 60 70 km hızlarda yerler temizdi.
en son tahminen 70 metrelik 20 derecelik eğimli
eve giden yokusa geldim
sabahın körü olduğu için ne araba geçmiş ne başka birşey.
motosikleti yokuşun dibinde bıraksam güvenli değil.
yer mizin yemezmisin derken
selenin en arkasına çektim kendimi sırt çantası da doluydu ağırlığı arkaya verdim.
yarim debriyajla sözde ilerleyecektim.
hem kahkaha atıyorum hemde r25 patinaj çektikçe arka lastik asfalta inince santim santim ilerliyorum
he seferinde 30 santim falan🤣🤣
kar kalınlığı 4-5 cm falan 😁
bazi yerlerde kar o kadar kalın değildi rahatca ilerledim.
bayirin ortası duzlemdi eğim bitince pati çeke çeke çıktım orayı
ama bı sağ bi sol yilan gibi ilerledim sonunda bayır bitti park ettim.
bayiri bitirene kadar kan ter içinde kalmıştım.
o günden sonra kaygan zeminde motorun ve kendimin tepkilerinde bayağı bir tecrübe oldu.
öyle zeminlerde panik olmuyorum.
MrMud
14 Aralık 2018, 14:27
Ybr bilmem, ama ben özellikle kar yarımyarım metreyi bulduğu için son günlerde daha fazla kullanıyorum.
Çevirme polis durumuda olmadığı için bu şartlarda, te250 ile günlerdir sokaktayım.
Hayatta motosiklet sürmekten bu kadar haz aldigimida hiç bilmem.
1 sene önceki kendi yorumunu okumak, ve o zamanlar Te250'nin dahaca satılmadığını anımsamak...
Bu konuyu hortlatan her kimse, kalbimi çok kırdı, farkında olmadan, istemeden veya bilinçsizce...
Ama paramparca oldum, sigarayı birakali 1 hafta olmuşken revamı bu yaşadığım.
Özledim evlat, Egzosundan çıkan o çatırtıyı öpüyorum, sahibini üzme...
YERUÇAĞI
14 Aralık 2018, 14:38
ben kar yağmadığı ve yerde kar olmadığı sürece yaz kış 8 yıldan beri motoruma biniyorum,ve binmeyede devam edeceğim,ne yani kışın motora neden binilmiyormuş,altın elbiseli adam bile buna karşıydı,ihtiyaç meselesi
istanbulda trafikten bi yerden biyere gidilmiyor,ama motorla istediğim saate istediğim her yere sorunsuz gidebiliyorum,trafikte durmuş sıkıntıdan burnunu karıştıran insanların yanından geçip gitmenin duygusuna paha biçilemez,bunu bilen bilir ve toplu taşımada dahil bir yerden bir yere motosikletten daha hızlı gidecek hiç bir vasıta yok,buna ambulanslarıda ekleyebilirim
haa bu arada arabamda var ama acil durumlar ve kalabalık olarak bir yere gitmek zorunda kalmamın haricinde kullanmıyorum garajda yatıyor,bazen kullanmak zorunda kaldığımda tarfiğe giripte kalakaldığımda, içim ruhum daralıyor hastalanıyorum,,yanımdan geçen motorları görünce hepten arabadan soğuyorum
ömrümüzün saniyeleri dakikaları sayılı,bunu trafikte bekleyerek tüketemem
vBulletin v4.2.2, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by
vBSEO