PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Scooter ile yokuş aşağı !

culhacik
25 Mayıs 2006, 20:46
Scooterin gazını kesip, hızı düşürdüğümde motordan güç aktarımı kesiliyor ve vites boşta gibi tekerler boş dönmeye başlıyor. Gazı açmadan yokuş aşağı bu şekilde hızlandıktan sonra gaz verince ani bir motor freni ile karşılaşıyorum. Bunun kayışa ya da diğer aksamlara ne ölçüde zararı olur ? Bu şekilde hız çok artarsa (ör. 60-70 Km) gazı açınca motoru devirecek kadar güçlü bir fren oluşur mu ?

Ek soru : Neden boş vites etkisi yüksek hızda ve yokuş aşağı giderken bir süre gaz kesince de oluşmaz ?

egelim
25 Mayıs 2006, 21:18
dostum aynı hareketi 20 km süratle izmirde kar yağdı yerler buzlandı motor boşa attı ben de kompresör yapsın diye hafif gaz verdim ve motor un arka tekerlek sağa sola kaymaya başladı sonra durdu ve rahatladım bunun çok fazla zarar verceğini sanmam:rendeer:

SAKAL
25 Mayıs 2006, 21:34
Bunlar vitesli motor değil deviri kontrol edemiyosunuz.Sadece yavaşlamak için fren sıkın gaz vermeyin.Arabadada mesela bayır aşağı 30 km ile gidiyosun vitesi 2. vitese attınmı aynı şey olur körükler bikere araba çünkü devire uyum sağlamadın...

culhacik
25 Mayıs 2006, 23:58
Ek soru : Neden boş vites etkisi yüksek hızda ve yokuş aşağı giderken bir süre gaz kesince de oluşmaz ?

SAKAL
26 Mayıs 2006, 01:42
Ek soru : Neden boş vites etkisi yüksek hızda ve yokuş aşağı giderken bir süre gaz kesince de oluşmaz ?Bana sorduysan bilmiyorum, motorum yok çünkü :silent:

İskenderunluKILIC
26 Mayıs 2006, 01:51
Sen onu buraya yaz :mrgreen:

http://www.motosiklet.net/forum/showthread.php?p=259257#post259257

OK

arinrin
26 Mayıs 2006, 17:51
Benım bildiğim vitesi yokus aşağı boşa atma durumunda gaz vermek motorun aktarma organlarına zararlı. Tüm yük kavramaya biniyor. Yavaşlamayı frenle yapmalısın.

SmirnouF
30 Mayıs 2006, 00:07
bence fazla zarar vermez cunku motor kuvvete bindigi gibi otomatik olarak motorun deviri hizina uygun olan devire cikar.ayrica scooter'larin debriyajlari vitesli motor gibi degil biliyonuz.surtunmeye daha elverisli debriyajlari var.yani debriyajinada fazla zarar vermez sanirim.(hatam varsa duzeltin)

arinrin
30 Mayıs 2006, 10:10
Scooterda tork kenvertörü var. Bir nevi hidrolik kavrama. Yokus aşağı motor boştayken gaza basarsan kavrama devreye girer ve motorun devri tekerleğin devrini yakalamak için hızlanır buda kompresyon yaratır. Bence bu motora zararlı. Fazla basınç, ve zorlamaya neden olur. Siz makul bir hıza kadar frenle yavaşlayın derim ben.