PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Arka Jant Yamukluğu - Usta gereksiz dedi?

melihbesikci
15 Şubat 2015, 03:25
Arkadaşlar selam.

Motorumdaki bir takım problemler için ustanın yolunu tuttum, sağolsun büyük kısmını halletmiş. Bir tek şu problem kalmış:

Motor giderken hafif sağ sol yapıyordu. İncelediğimde, arka dişlinin dik baktığımda düz dönmediğini farkettim. Ama arka tekerlekte boşluk yok. Usta, dişlinin değişmesi gerektiğini söyledi. Janta tekrar baktığımda ise, tekerleğin de(jantın) hafif yalpaladığını gördüm. Yani dişlide ve tekerlekte yalpalama var, ama boşluk yok. Bu yamulmaya işaret. Dişlide bariz, jantta ise belki 1 cmlik bir yalpalama var, dikkatli bakmak gerekiyor.

Olay şu, usta, janttaki yamulmanın önemsiz olduğunu, tamir gerektirmeyeceğini, ama dişlinin değişmesi gerektiğini söyledi. Ben ise şöyle düşündüm, dişli sadece güç aktarıyor, yola aktarımı yapan jant-tekerlek. Yani motorda yalpalama varsa, bu tekerleğin(dolayısıyla jantın) gücü yola düz bir şekilde aktaramamasından doğar. Dişli sadece janta güç iletir.

Düşüncelerim doğru mu, usta mı haklı? Gayet net bir şekilde janta işleme gerek olmadığını, etkilemeyeceğini, bendeki durumun psikolojik olduğunu söyledi. Düşünceleriniz?

Nikkfurie
15 Şubat 2015, 03:33
janttaki 1 cm lik yamukluk motoru dansöz gibi oynatır yahu,heleki göbekden eğrilmişse :)

tabi göbek milide eğrilmiş olabilir...tezgaha bağlayınca belli olur

her ikisini de düzelttirmek yarım saat sürer.. bile bile böyle kullanmak neden ?

sanayilerde jantçılar 50 liraya yapıyor bu işi..

umuterdogdu
15 Şubat 2015, 03:37
Önemsiz bir problem değil bu arabadaki rot ayarı gibi bişey bizim şuan arabanın rot u tamamen bozuk dıreksıyon bıldiğin dansöz gibi kıvırıyor. saga sola kendı kendıne çekiyor motordada aynı şey olucagını düşünüyorum ve bu seni kazaya götüre bilir allah korusun .

dekmanci
15 Şubat 2015, 09:13
hocam ikisinin de duzelmesi sart disliyi deyistir
jant telli ise akort yaptir dokum yada monobolok yada celik jant ise 30 tl ye jantcilar duzeltiyor
yalpalama virajdA kaygan zeminlerde yere yapistirir

oluroyle
15 Şubat 2015, 10:37
Merhaba,

Bu bazı ustalar insanin canini sikmasinlar, gidin öğretin suna su isi..

goldenwinged
15 Şubat 2015, 10:45
Canını yolda bulduysan yaptırma. Hayatımda duyduğum en saçma sinir bozucu olaylardan bir tanesi.

farostar
15 Şubat 2015, 13:59
....bendeki durumun psikolojik olduğunu söyledi. Düşünceleriniz?

bu usta motor ustasimi, piskologmu merak ettim!
mantiken, düz giderken sag sol yalpaliyorsa, virajlarda dönüslerde motorun yatik vaziyetteyken yukari asaga olcak, yani yoltutusun sifir!
birde 1cm demissin, bi bahcivan icin az olabilir ama motorda ciddi bi rakam bu
bence düzelttir o janti!
selamlar

berkcigdem
15 Şubat 2015, 14:06
Arkadaşlar selam.

Motorumdaki bir takım problemler için ustanın yolunu tuttum, sağolsun büyük kısmını halletmiş. Bir tek şu problem kalmış:

Motor giderken hafif sağ sol yapıyordu. İncelediğimde, arka dişlinin dik baktığımda düz dönmediğini farkettim. Ama arka tekerlekte boşluk yok. Usta, dişlinin değişmesi gerektiğini söyledi. Janta tekrar baktığımda ise, tekerleğin de(jantın) hafif yalpaladığını gördüm. Yani dişlide ve tekerlekte yalpalama var, ama boşluk yok. Bu yamulmaya işaret. Dişlide bariz, jantta ise belki 1 cmlik bir yalpalama var, dikkatli bakmak gerekiyor.

Olay şu, usta, janttaki yamulmanın önemsiz olduğunu, tamir gerektirmeyeceğini, ama dişlinin değişmesi gerektiğini söyledi. Ben ise şöyle düşündüm, dişli sadece güç aktarıyor, yola aktarımı yapan jant-tekerlek. Yani motorda yalpalama varsa, bu tekerleğin(dolayısıyla jantın) gücü yola düz bir şekilde aktaramamasından doğar. Dişli sadece janta güç iletir.

Düşüncelerim doğru mu, usta mı haklı? Gayet net bir şekilde janta işleme gerek olmadığını, etkilemeyeceğini, bendeki durumun psikolojik olduğunu söyledi. Düşünceleriniz?

ustana çok selamlarımı söyle. acaba usta senin bacağını 5 cm yamultsam nasıl yürümeye başlarsın diyede bir soru sor. yamulmuş jant sağa sola yalpalatır motoru. yalpalayarak gittiği içinde arka dişliyi zamanla yamultur ki yamultmuş zaten.

BlackGhost
15 Şubat 2015, 14:29
kardeşim motorda hangi tarafı olursa olsun özellikle motor aksamında ister 1 santim ister 5 santim fark olsun sıkıntı varsa düzelttir yada değiştir.Yolda 1 santimlik kayma senin hayatta kalıp kalmayacğaını belirler bunu unutma.Usta için basit bir ihçilik ama sök-tak durumu uzun olduğundan sallamış bu kadar basit.Yani bu tip ayrıntıları basit gören ustalardan nefret ediyorum,doğrusunu söyle kardeşim insanların hayatıyla oynama.