PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : NC700X/S çileri biraz kızdıracak...

GP500-1st
21 Haziran 2014, 09:56
Evet akadaşlar kullanıcılarına göre aslında seri bir motor, bazılarına göre ise cc sine göre bi hayli hantal performansta olan bu konuda baya tartışılan NC700X in CB400 ile yapılan hızlanma karşılaştırması

Japon abiler yapmış. 0-400m ve 0-1000 geçiş süreleri ve süratleri

Bakalım nasıl bir tablo çıkmış?

http://www.youtube.com/watch?v=2XkS198CVL4

Videoda agırlık, güç, tork, Japonya fiyat bilgileride var.

Bana bir teselli ver NC700X bari diyenler... Fiyatı ucuz olan NC700X:) Honda Türkiye bu konuda bizi biraz kekliyormu acaba?

mete_han
21 Haziran 2014, 10:21
Tüketici Hakem Heyetinemi gitsek şimdi napsak...:P NC ye de pok attınız ya işiniz gücünüz rast gitmez valla :)çarpılırsınız :P

jackonbir
21 Haziran 2014, 10:27
cb 400 motosiklettir
nc 700 zengin kısrağıdır

flea
21 Haziran 2014, 11:25
Walla iste bazilari da kisrak seviyor:) rahat birakin abicim Nc lerimizi yahu:) saka bir yana olay beklentilerle ilgili kanimca, benim icin onemli kriterler baskasi icin degil. Ben bekledigimi aliyorum makineden, yas 40 i gecti belki de ondandir.... Ben kendi adima verdigimin paranin karsiligini aldigimi dusunuyorum, elbetteki bir miktar daha ucuz olmasi daha dogru olan. Ozcumle nc kullanip bu paylasimlara kizanlar satsin bence makinelerini. Demekki daha seri makine cekiyor icleri, alan abi bi mt7 hatta mt9, siz de anlatin nc gitmiyordu diye:)

mete_han
21 Haziran 2014, 11:51
kim ne derse desin NC700 deki sele depo egonomisi kullanım rahatlığıyla diğer motorlardan ayrılıyor...konfor benim için önemli...

Kargaburun
21 Haziran 2014, 12:13
CBR600RR ile 1200GS ağırlık, güç, hızlanma kıyaslaması kadar manasız bir karşılaştırma. CB400SF benim en sevdiğim (uzaktan, platonik) motosikletlerdendir. Biraz ağır ve pahalı ancak yuvarlak farlı, yağmur damlası şeklindeki depolu klasik Honda tasarımının hastasıyım. 400 cc de çok güzel bir hacim. Ama dediğim gibi kaliteli malzeme ve işçilik de fiyata yansıyor CB400SF'de.

mephamd
21 Haziran 2014, 12:29
Nc nin depo yerine kask koyulması işi bile insanı cezbedıyor.

GP500-1st
21 Haziran 2014, 12:58
CBR600RR ile 1200GS ağırlık, güç, hızlanma kıyaslaması kadar manasız bir karşılaştırma. CB400SF benim en sevdiğim (uzaktan, platonik) motosikletlerdendir. Biraz ağır ve pahalı ancak yuvarlak farlı, yağmur damlası şeklindeki depolu klasik Honda tasarımının hastasıyım. 400 cc de çok güzel bir hacim. Ama dediğim gibi kaliteli malzeme ve işçilik de fiyata yansıyor CB400SF'de.

Aslında çok saçma değil, sizin yazdıklarınızda bize bişey anlatıyor:)

Mesela NC750X te sürüş modları olabilirdi ve motor performans moduna da alınabilmeliydi. Motor uzun stroklu olmasına ragmen 7500 RPM de 70 hp veren bi yazılımda hem hafif azmalara izin verir hemde devir bandı genişleyerek sürüş zevki katlanabilirdi. Bu modda az yakması gerekmez:)

NC750X denen modda da:) yine yazılımı değişrir torku alt devirlere verir ve kesiciyi 6000 lere alıp fazla yakmayı engelleyebilir.

Biraz çift karakterli bi motor yaratılır ve dijital kadrandaki farklı MAX devir(Örn 8 ve 10bin de biten)sayaclı grafiklerle bu karakter desteklenebilirdi ve sürücünün uyumu sağlanabilir. Eminim bu yazılım ve dijital sayac eklentisi fiyatı Türkiyedeki kadar yükseltmezdi:P

Ama bu şuan üreticilerin işine hiç gelmiyor...

dyavol-77
21 Haziran 2014, 15:33

Mesela NC750X te sürüş modları olabilirdi ve motor performans moduna da alınabilmeliydi. Motor uzun stroklu olmasına ragmen 7500 RPM de 70 hp veren bi yazılımda hem hafif azmalara izin verir hemde devir bandı genişleyerek sürüş zevki katlanabilirdi. Bu modda az yakması gerekmez:)

NC750X denen modda da:) yine yazılımı değişrir torku alt devirlere verir ve kesiciyi 6000 lere alıp fazla yakmayı engelleyebilir.

Biraz çift karakterli bi motor yaratılır ve dijital kadrandaki farklı MAX devir(Örn 8 ve 10bin de biten)sayaclı grafiklerle bu karakter desteklenebilirdi ve sürücünün uyumu sağlanabilir. Eminim bu yazılım ve dijital sayac eklentisi fiyatı Türkiyedeki kadar yükseltmezdi:P

150 kg'lık bir adamın 80 kg'lık Adam'dan DAYAK yemesi gibi...:mrgreen:

inzell
21 Haziran 2014, 15:56
NC, 250'lik motor gibi gidiyor sonra az yakıyor muhabbeti yapıyorlar birde. :) Bari 250cc bişi olsaydı da vergisi boşa gitmeseydi.

flea
22 Haziran 2014, 21:02
Walla ben sahsen depo yerine kask degil ama yanımdaki herseyi dolduruyorum, inince de dizlikler, bel koruma, eldiven, kilit vs dolduruyorum. Uzun yol haricinde topcase ihtiyaci hissettirmiyor..

ucanteneke5
22 Haziran 2014, 21:18
kim ne derse desin NC700 deki sele depo egonomisi kullanım rahatlığıyla diğer motorlardan ayrılıyor...konfor benim için önemli...

mete_han salıyon yine okuyanda NC700X in üstünden inmiyon zaneder bi XTZ660 tenereye bin bak rahatmı değilmi daha olmadı onda vibrasyon varsa MT-07 ye bin de gör kulanıp test etmeden bukadar sallama bu makinalar CBF ve YBR ye benzemez..:cherry:
1000cc vergizi veriyosam makina azcık hakını vermeli..

heia2654
15 Temmuz 2014, 10:07

Devir kesici ve yazılım işi pek doğru anlaşılmamış.
Bir motorun max devri mekanik bir sınırlamadır. Kimse yüksek devir çevirebilen bir motor tasarlayıp yazılımla kısıtlamaz. Çünkü yüksek devir çevirebilen motorlar yapıları itibariyle daha düşük verimlidir. Aynı zamanda yüksek performanslıdır. Bu yüzden yüksek performans amaçlayan bir motor yapıp devir kesiciyle sınırlamak, yani hem çok yaktırıp hem de performansı kesmek hiçbir üreticinin yapmayacağı bir şey. Bu yüzden şu an kullandığım 250cc'lik İnazuma 11.000 devire çıkan motoruyla 750cc'lik NC ile aynı yakıtı harcıyor. Aynı mantıkla 12.500 devir çeviren CB400'ün NC700'ü geçmesi beklenen bir şey.

Devir sınırlaması yukarıda belirttiğim gibi mekanik, yani motorun tasarım biçimine bağlı olan, motor parçalarının dayanımıyla ilgili bir durum. Yazılımla motorun tork ya da güç eğrisini aşağı yukarı çekebilirsiniz, ancak yine de motorun o devirde verebileceği çıktının ötesine geçemezsiniz. Motor belli bir devirde belli bir çıktıyı verebiliyorsa da zaten yazılım tümünü kullanmak üzere yazılmıştır. Chip tuning meselesi motorun ve aktarma organlarının ömrünü öpücüklere boğan başka bir durum. Diyeceğim o ki NC750'nin motoru 7500rpm ve üstü çevirirse yolun geri kalanını krank kucakta tamamlamak gerekebilir.

Honda başarılı bir hamleyle NC serisini çıkardı. Bazı arkadaşlar kendi standartlarını koymaya çalışsa da motosiklet zevki kişiden kişiye değişen bir durum. Kimisi 4 silindirin sesi ve ivmesini ister, kimisi de fonksiyonel, az yakan, bakım aralıkları uzun bir motosiklet alıp (yani NC serisi) orda burda sakince gezmek ister. Şehirler arası yolda ivmelenmelerde de cepte yeterli torku olur. NC alan adam 200-250 km/s hıza çıkmak için almıyor yani. Bence tek eksi yanı üst vergi dilimine girmesidir. O da muhtemelen diğer ülkelerde bu şekilde ayrılmadığındandır.

He bu arada emin olun 250cc gibi gitmiyor arkadaşlar... Sürmedim ama süreni çok izledim arkadan... :)

xismailaydin
15 Temmuz 2014, 10:56
Konuyu yeni okudum ve @GP500-1st'ün mantığına bittim :mrgreen: Hahaha :mrgreen:

Acaba bu devir/yazılım meselesi konusunda hala aynı görüşte mi arkadaş? Beyle yorumlar yapmayacak kadar kendini geliştirmiş olsa gerek :)

vladimir
19 Temmuz 2014, 03:02
Bizim insanımızn araba tercihleri ile motor tercihleri benzer. Ne yazık ki ülke gerçekleri gereği yakıt ekonomisi en önde geliyor. Ayrıca hep söylüyorum alternatif yok.Gerçek enduro isteyen zaten xtz660 tenere alıyor, nc serisi yol yapmak isteyen, servis kolaylığı arayan, azıcık da şeklinin tenereye göre daha iyi olması sebebiyle belli bir motor tecrübesine sahip orta direk vatandaş için en çok tercih edilen motor haline geliyor. Benim aklım hala xl700 transalp'te keşke nc yerine bu motor satılmaya devam etseydi.

Seko
19 Temmuz 2014, 20:32
Şimdi bu teste bakarak, acaba NC700 yerine CB400'ü tercih edecek kaç kişi çıkar ?

GP500-1st
01 Şubat 2015, 01:27
Devir kesici ve yazılım işi pek doğru anlaşılmamış.
Bir motorun max devri mekanik bir sınırlamadır. Kimse yüksek devir çevirebilen bir motor tasarlayıp yazılımla kısıtlamaz. Çünkü yüksek devir çevirebilen motorlar yapıları itibariyle daha düşük verimlidir. Aynı zamanda yüksek performanslıdır. Bu yüzden yüksek performans amaçlayan bir motor yapıp devir kesiciyle sınırlamak, yani hem çok yaktırıp hem de performansı kesmek hiçbir üreticinin yapmayacağı bir şey. Bu yüzden şu an kullandığım 250cc'lik İnazuma 11.000 devire çıkan motoruyla 750cc'lik NC ile aynı yakıtı harcıyor. Aynı mantıkla 12.500 devir çeviren CB400'ün NC700'ü geçmesi beklenen bir şey.

Devir sınırlaması yukarıda belirttiğim gibi mekanik, yani motorun tasarım biçimine bağlı olan, motor parçalarının dayanımıyla ilgili bir durum. Yazılımla motorun tork ya da güç eğrisini aşağı yukarı çekebilirsiniz, ancak yine de motorun o devirde verebileceği çıktının ötesine geçemezsiniz. Motor belli bir devirde belli bir çıktıyı verebiliyorsa da zaten yazılım tümünü kullanmak üzere yazılmıştır. Chip tuning meselesi motorun ve aktarma organlarının ömrünü öpücüklere boğan başka bir durum. Diyeceğim o ki NC750'nin motoru 7500rpm ve üstü çevirirse yolun geri kalanını krank kucakta tamamlamak gerekebilir.

Honda başarılı bir hamleyle NC serisini çıkardı. Bazı arkadaşlar kendi standartlarını koymaya çalışsa da motosiklet zevki kişiden kişiye değişen bir durum. Kimisi 4 silindirin sesi ve ivmesini ister, kimisi de fonksiyonel, az yakan, bakım aralıkları uzun bir motosiklet alıp (yani NC serisi) orda burda sakince gezmek ister. Şehirler arası yolda ivmelenmelerde de cepte yeterli torku olur. NC alan adam 200-250 km/s hıza çıkmak için almıyor yani. Bence tek eksi yanı üst vergi dilimine girmesidir. O da muhtemelen diğer ülkelerde bu şekilde ayrılmadığındandır.

He bu arada emin olun 250cc gibi gitmiyor arkadaşlar... Sürmedim ama süreni çok izledim arkadan... :)

Burda aslında görüşlerim sizinkiyle çelişmiyor, yani NC nin uzun strok kullandığını ve aşırı yüksek devire uygun olmadığını biliyorum. Yani bir MT-07 gibi en performanslı mod(yazılım) secilse dahi gidemez. Ama sizin söylediğiniz gibi 7500 devir veya 7.750 devir çevirmesinde bir sıkıntı yok. Ve 6.250 devirde 54 beygir veren motor 7500 devirde 65 beygire ulaşır. Yani motorda sürücü gidonundan ayarlanacak 2 mod konsa motorun ömründen çalınmadan daha fazla yakarak daha hızlı gidebilirsiniz.

Bu niye yapılmıyor. 2 ayağı var.

1. si sürücüler hız istediği anda sürekli eli performans moduna gidecek(avrupalı maaşıyla bizden 3-4 kat fazla yakıt alabiliyor) ve hondanın iddia ettiği yakıt değerlerinden uzaklaşılacak. NC okadarda az yakmıyor basınca yakıyor denilecek.

normalde 6250 devirden yukarısını yasaklıyor çünkü honda sana istesende yaktırmıyor ve hacminden faydalandırmıyor

2. si Honda nc yi 2. mod koyarak çift karakterli yaparsa kendi ürün gamındaki bazı modellerin de müşterisini çalacak, işin içine uygun fiyatta girince NC nin eli çok güçlenicek

Ayrıca motorlarda araba motorlarıyla(çap,strok,cam mili açıları) aynı tasarımda olsalar dahi yüksek devire dayanıklılık her zaman daha fazladır.

bunun sebebide otomobillere oranla hafif olan motosikletin motora yüksek devirlerde çalışırken daha az mekanik yük bindirmesi. Yani daha az yükte çalışmasıdır kısaca.

bunu örneği felsefesi en yüksek devirle çalımak(yakıt son sırada burda:) ) en ateşli motorları üretmek olan ferrarinin yol otomobillerinin 10.000 rpm de devir keserken yol SS lerinin 15-17 bin deviri modifiye etmeden çevirmesidir.

1.5 tonluk ferrari gaza bastığınız zaman hızlanmaya karsı gösterdiği direnci ve motoruna bindirdiği yükü sürücü dahil 300 kilo olan süpersport makineler göstermez.

Yoksa emin olun ferrari 458 italia şuan 15.000 devir çeviriyordu R1 gibi ama sizin bahsettiğiniz krankı piston kolunu eline alma meselesini sürücüler 5-10 bine gelmeden yaşayacağından fizik kanunları şuan pek müsade etmiyor.

F1 araçlarına girerseniz ayrıca konuşuruz. Motor ömrü ve agırlıkları çok farklıdır yol araçlarından

heia2654
02 Şubat 2015, 15:23
Burda aslında görüşlerim sizinkiyle çelişmiyor, yani NC nin uzun strok kullandığını ve aşırı yüksek devire uygun olmadığını biliyorum. Yani bir MT-07 gibi en performanslı mod(yazılım) secilse dahi gidemez. Ama sizin söylediğiniz gibi 7500 devir veya 7.750 devir çevirmesinde bir sıkıntı yok. Ve 6.250 devirde 54 beygir veren motor 7500 devirde 65 beygire ulaşır. Yani motorda sürücü gidonundan ayarlanacak 2 mod konsa motorun ömründen çalınmadan daha fazla yakarak daha hızlı gidebilirsiniz.

.........

F1 araçlarına girerseniz ayrıca konuşuruz. Motor ömrü ve agırlıkları çok farklıdır yol araçlarından

Hocam şimdi bunların tam sağlamasını yapmak için tabi NC'nin motorunu tasarlayan mühendislerle konuşmak lazım. Şu an yapamayacağımıza göre fikir alışverişiyle çözecez mecbur.

Honda bence 3,5lt yerine 4lt yakıyor denmeyi, 750cc'den anca 55hp çıkarmışlar denmeye tercih eder. Tabi bir de 750cc olmanın getirdiği diğer parça ve resmi masraflar var, ki zaten arkadaş pahalı bir motor.

Bu işlerin istatistikleri ve teorileri var. Diyelim ki 1000cc'lik 120hp üretmek için tasarlanmış bir motor yazılımla 100hp'ye sınırlanmış. Yani aslında %20 güç fazlası var. Hem aşağıda açıklayacağım durumdan dolayı hem de kullanıcı eğilimlerinden yakıt tüketimi artışı %20 değil %7-8 mertebesinde kalıyor. Bazı araba üreticileri aynı motoru farklı güçlerde yapıyor ama orada pazarlama gibi başka değişkenler var. Dediğiniz gibi diğer modelleri engellememek için sonradan karar verilmiş olabilir ama çap ve strok değerlerine baktığımızda aşağı yukarı 6500 devirlik bir motor için olduğunu görüyoruz. Ki zaten koca Honda o kadar yıllık tasarım sürecinde bunu önceden düşünemiyorsa vay haline. Sonuç olarak 100hp'lik motor koyacaklarsa ona göre motor tasarlanır (Yani aynı devri çeviren 800cc), 50 türlü parametresi belirlenir. Bu işin verimli yolu ya aynı devirde küçük motor yapmak ya da aynı cc'de düşük devirli tasarlamak. Atkinson, Otto ve Diesel çevrimlerini inceleyebilirsiniz ilginiz varsa. İngilizcesi cycle diye geçer.

Aslında mesele şurda bağlanıyor: yakıt tüketim oranıyla güç düşüm oranı birbirini tutmaz. Yani 65 beygir veren motor diyelim ki 6,5lt yakıt tüketsin, 54 beygire düştüğü zaman 5,4lt değil 6 civarı yakar. Burada hacimsel verim (volumetric efficiency) denilen bir parametre rol oynuyor. Hacimsel verim de her zaman tam yükte en iyidir. Örnek olarak 125 ve 155PS'lik Yeni Transit'lere bakabilirsiniz. Yakıt tüketimleri neredeyse aynı.

Motora yük binmesiyle alakalı olarak: Bu tür hesaplar güç kaynağına göre yapılır, karşıdaki yüke göre aktarma organları belirlenir. Diğer bir deyişle, aslen araç motora yük bindirmez, motor araca yük bindirir. %5 falan yorulma payı dediğiniz gibi olabilir, mantıken hafif bir aracın kullanıcısı süre olarak daha az oranda tam gaz kullanacaktır. Ancak motorun yüksek devir çevirirken parçalarının maruz kaldığı kuvvetler, tekerleğe ilettiğini defalarca katlar. Şöyle söyleyeyim; eğer krank kolunun malzemesine merkezkaçtan dolayı gelen kuvveti bir şekilde motosikleti itmek için kullanabilsek 0-100'ünüz 0,2 saniye falan olurdu. Ek olarak, motosiklet motorları çoğunlukla şasiye doğrudan bağlı olduklarından, şasiden gelen titreşimler ya da titreşime karşı dirençler de ciddi ek kuvvetler getirir. Motorun o anki devrine göre frekansı tutarsa çok ciddi titreşimlere sebep olur. Ayrıca motorların özellikle yüksek devirde aşırıya kaçmadan kuvvet altında çalışması tercih edilir, bunun sebebi de parçalar için 'rattle' diye tanımlanan durumdan uzaklaşma gerekliliğidir. Yani boşta sürekli gaz verip durmayın, motorun ömrü kısalır. Tekrarlıyorum, yanmanın uyguladığı kuvvet, yüksek devirde parçanın dönmeden maruz kaldığı kuvvetin yanında hiçbir şeydir. Motoru 9500'den 10.000 devre çıkarın, takıldığı araç ağırlığında karşılığı motosikletten minibüs kadardır. Yukarıda açıkladığım sebeplerden, motosiklet üzerinde örneğin 100.000 km dayanan motor ortalama bir otomobile takılsa dayanımı taş çatlasa 90-95.000'kmye düşer. Ama 6500'den 7750 devre çıkan NC motorunun cenazesi çok daha yakın olur.

Motosiklet motorları yüksek devirde çalışmak için özellikle dayanımlı tasarlanır çünkü küçük hacimde yüksek güç gerektirirler. Ayrıca 10.000 devirde dönen bir motorun sesi de her zaman çekicidir. Çoğu motosiklet kullanıcısı da böyle olsun ister. Ferrari kullanıcısı da böyle ister. Bu yüzden NC böyle tepkiler çekiyor ama tabi onun da talibi olduğunu artık fark etti üreticiler.

Hatırlatmakta fayda var, söylediklerimin hepsi geçmiş veriye ve teknik teorilere dayalı varsayımlarda ibarettir. Belki istisna bir durum olabilir.

Aklınıza takılan ya da detay merak ettiğiniz bir konu olursa bildiğim kadarıyla seve seve yardımcı olurum.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:23 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:19 ----------

He bu arada MT-07'yi pek bilmiyorum ama araştırdığım kadarıyla devir sınırlamayla alakalı değil.

maktama
02 Şubat 2015, 15:56
nc750x motoru zaten honda jazz hatchback model araba silindir bloğunun kesilmiş/kırpılmış hali temelde. Yani zaten yüksek devir çevirmek için üretilmiş bir motor değil kendileri.