PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alkollü trafiğe çıkan sürücüler hapisle cezalandırılacak

Erhan Erdil
17 Mayıs 2013, 12:11
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun alt komisyonunda yapılan değişikliğe göre bundan böyle alkollü olarak veya uyuşturucu etkisi altında trafiğe çıkan sürücüler hapisle cezalandırılacak

Ak Parti’nin alkol ve sigara yasaklarını genişleten yasa teklifi üzerinde önemli değişlikler yapıldı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun alt komisyonda dün yapılan yeni değişikliğe göre, 1 promil alkollü araç kullanan sürücülere 700 lira para cezasının yanında 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi kararı alındı. Yapılan değişikliklerle beraber bundan böyle, sürücü trafik kontrolünde alkol ölçüm cihazına (alkolmetre) üflemezse 1 promil alkollü sayılacak. Alkollü araç kullananların ehliyetine 6 ay el konulacak. Beş yıl içerisinde ikinci kez alkollü araç kullananlara 877 lira para cezası verilecek ve ayrıca ehliyetine 2 yıl süreyle el konulacak. Üç veya daha fazla aynı durumda yakalanan sürücüye ise bin 407 lira para cezası verilecek ve ehliyeti her seferinde 5’er yıllık süreyle alı konulacak.

3’ten fazla olursa psikiyatrik destek

Alkollü araç kullanması nedeniyle son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler, Sağlık Bakanlığınca ‘sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi’ne alınacak. Ehliyeti üç veya daha fazla geri alınan sürücüler ise psikoteknik değerlendirmeye veya bir psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulacak.
Teklifin gerekçesinde 1 promil, “iki kadehten fazla rakı veya 5 bardaktan fazla bira” olarak açıklanırken, 1 promilden yüksek olarak saptanan alkol düzeyinin güvenli sürüş yeteneğini kaybettirebileceğinin bilimsel olarak kabul edildiği ifade edildi.
Uyuşturucu alarak trafiğe çıktığı belirlenenlerin ehliyetine ise 5 yıl el konulacak ve 3 bin 600 lira para cezası verilecek. Alkol gibi uyuşturucu alarak araç kullananlar da 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmak üzere mahkemeye sevk edilecek.

600 liradan 1407 liraya çıkacak

Ehliyetsiz olarak araç kullananlara verilen ceza 600 liradan 1.407 liraya çıkarılacak. Ayrıca aracın, ehliyetsiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilecek. Bu cezayı doğrudan trafik polisi yazacak. İçkili yerler için okul, dersane ve ibadethaneye 100 metre mesafe şartı konulurken, mevcut işletmeler için bu mesafe şartı uygulanmayacak. Üzerinde içki reklamı olan tabelalar 1 yıl içinde değiştirilecek. İçkilerin üzerine yazılacak “sağlığa zararlı” ve benzeri yazıların eklenmesi için üreticileri 12 ay süre tanınacak.
Kanun teklifinde yer alan “Alkollü içkilerin kullanılmasını teşvik eden kampanyalar, festivaller ve sair etkinlikler düzenlenemez” hükmünden “festivaller” ifadesi karıldı. Ayrıca metne “ulusal ve uluslararası fuar ve organizasyonlar hariç” ifadesi eklendi.

Kaynak: Milliyet

turkish39
17 Mayıs 2013, 12:21
Ehliyetsiz olarak araç kullananlara verilen ceza 600 liradan 1.407 liraya çıkarılacak. Ayrıca aracın, ehliyetsiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilecek. Bu cezayı doğrudan trafik polisi yazacak.

Babasının ehliyetsiz motosiklet kullanmalarına izin vermeyen arkadaşlar bunu çoooooooooook iyi okusun.

Kaangngr
17 Mayıs 2013, 12:25
Ehliyetsiz olarak araç kullananlara verilen ceza 600 liradan 1.407 liraya çıkarılacak. Ayrıca aracın, ehliyetsiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilecek. Bu cezayı doğrudan trafik polisi yazacak.

Babasının ehliyetsiz motosiklet kullanmalarına izin vermeyen arkadaşlar bunu çoooooooooook iyi okusun.

Benim motosiklet babamın üstüne şu son bir ay ehliyetsizim haziranda sinav var fazla açılmıyorum zaten kask takıyorumda

turkish39
17 Mayıs 2013, 12:27
Bir ay daha sabret bence.Toplamda 2814 TL ceza var işin ucunda.

htmetin
17 Mayıs 2013, 12:44
Kanunlar baya sertleşmiş. Dikkat etmek lazım. Eskiden Bize sürücü kursunda söyle demişlerdi alkol ile alakalı "33 cc bira içerseniz alkol muayenesinden geçer ama 50 cc içerseniz çakarsınız" demişlerdi demek şimdi 1 promil olsa bile ki bu yediğimiz meyvelerden bile oluşabilecek bir durum ceza alacaz öylemi?

hocaseko
17 Mayıs 2013, 12:52
sanki hapishanelerde yer var...nereye koyacaklar o kadar adamı... :)

KeaSH-07
17 Mayıs 2013, 12:56
Kanunlar baya sertleşmiş. Dikkat etmek lazım. Eskiden Bize sürücü kursunda söyle demişlerdi alkol ile alakalı "33 cc bira içerseniz alkol muayenesinden geçer ama 50 cc içerseniz çakarsınız" demişlerdi demek şimdi 1 promil olsa bile ki bu yediğimiz meyvelerden bile oluşabilecek bir durum ceza alacaz öylemi?

1 promil, “iki kadehten fazla rakı veya 5 bardaktan fazla bira” olarak açıklanırken,
boyle yazılmıs ama 1 promil çok az bişey olması gerek.
burda dediğine göre 2 tane 50 cl üstüne 1 tane 33 cl içersen babayı yersin diyor
aslında iyi eğer böyle olcaksa güzel olur
1-2 bira içene falan ceza yazılması ayıptır.2den sonra eywallah yazsınlar cezayı

albaywolf
17 Mayıs 2013, 12:59
Oha lan 1 promil alkole ceza mı olur? O zaman her alkol kontrolünde hapsi boylayacağız demek ki..

motorcu48
17 Mayıs 2013, 13:15
1 promil traci araçlarda yani dublo ile bir tane bile bira içmeye hakkınız yoktu zaten
şimdi birde hapıs cezasını getirmişler

trr
17 Mayıs 2013, 13:23
Çok iyi olmuş bence.. Caydırıcılık arttıkça insanlar suç işlemekten korkar..
http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=-245905
Bu tarz haberleri daha az veya hiç görmeme adına atılmış güzel bir adım..

Darısı trafik kurallarına hiç uymayan minubüs , özel halk otobüsü , şahinci ergenlerin başına..

UNdocab
17 Mayıs 2013, 13:27
Boş lakırdıya gerek yok. Düzenleme alkol alanlara ceza verecek şekild çıkacak. meyve yedim 1 promil alkol çıktı durumu değil
1-2 biradan birşey olmaz çok saçma kimi bünyede etki eder kiminde etmez.
Adam 1 bira bozdu adamı. içti trafiğe çıktı bu sebeple birini ÖLDÜRDÜ. Ne diycez ama 1 bira içti ölen niyazi sende evine git uyu sabah açılırsın mı ?

Trafik ve alkol kesinlikle yan yana gelmemeli daha da ağırlaşsın cezalar. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkanlar avrupada olduğu gibi adam öldürmeye teşebbüsten yargılansın. Bakalım o zaman ne oluyor.
Sen insana kaçacak yol açarsan adamda yapar. Sonra neden bizde kanunlara uyulmuyor. İşte bu sebepten

Khutuck
17 Mayıs 2013, 17:31
Arkadaşlar 1 promil, yani "iki kadehten fazla rakı veya 5 bardaktan fazla bira” dediği "yüz promil" dediğimiz şey oluyor. Önceki uygulamadan çok farklı değil.

İki biranın üzerinde alkol (0.50 promil) insanın tepki süresini uzatır, kazaya sebep olur. 0.25 promil ve altının kazaya sebep olduğuna dair pek kanıt yok.

draggy
17 Mayıs 2013, 18:20
Bu hükümeti günahım kadar sevmesem de bu kararlarını destekliyorum.. ama alttakiler konusunda hiç bir adım atmayacaklarını adım gibi biliyorum.

Ölümlü kazalara yol açan ve hatalı sürücülerin 1-2 sene de kurtulmalarını sağlayan yapının değişmesi ve taksirle adam öldürme suçu üzerinden en üst seviyede ceza almalarının sağlanmasını, taksirle adam öldürme cezasının 1-15 yıl olan aralığının 15-30 yıla çekilmesini, CMUK denen saçmalık yüzünden 10 yıl hapis cezası alanın 3 sene de çıkmamasını, iyi hal vb. ıvırzıvır saçmalıklarla ceza indirimi yapılmamasını istiyorum.

htmetin
17 Mayıs 2013, 18:33
Bunlara dikkat

Tüketilen alkolün etkisi 45 dakikada en üst seviyeye çıkar.
Aç karnına veya hızlı biçimde içmek alkolün etkisini arttırır.
Az içmiş bile olsalar, araç sürücüleri son yudumu alır almaz hemen direksiyona geçmemeli; en az yarım saat beklemeli.
Alkol tütekimi yağlı yiyeceklerle birlikte alındığında etkisi daha az olur. Alkol alımı sırasında beyaz peynir yenmesinin temel nedeni de budur. Vücuttaki yağ oranı da alkolün etkisini azaltır.

Yaw arkadaşlar iyi güzel de şööyle tavuk kanadının yanında, kızarmış patate ve buz gibi bira da fena olmuyor hani.. Ama Sonrasını iyi hesaplamak lazım. İçmeyin kardeşim motor araba vs. kullanacaksanız işte:mrgreen:

albaywolf
17 Mayıs 2013, 18:48
Bırakın bu ben içmiyorum içenler ölsün mantığını...

F54
17 Mayıs 2013, 18:52
ben şuan 2. bira yı içiyorum trafiğe çıkarsam hapse mi atacaklar yani:santa:
beni kamu hizmetinde çalıştırsa lar ya ot yolsam olmaz mı :queen:

KeaSH-07
17 Mayıs 2013, 18:53
ben içerimde trafiğede çıkarım
bu tabiki övünülecek bişey deil
ama gençlik işte

albaywolf
17 Mayıs 2013, 19:09
Alkollü trafiğe çıkmaya karşıyım ama bu kadarı da fazla arkadaş. 1 tane birayla kafayı bulabilen 3-5 dengesiz yüzünden herkesi yakmanın ne anlamı var? Ayrıca kafa bi milyon trafiğe çıkıp katliam yapanların bu cezaları umursadığını mı zannediyorsunuz? Mantıklı her insan mevcut cezalardan da korkar zaten.

madlive
17 Mayıs 2013, 19:34
Sonuna kadar destekliyorum. Daha da fazla ceza verilsin.

Khutuck
18 Mayıs 2013, 00:25
ben içerimde trafiğede çıkarım
bu tabiki övünülecek bişey deil
ama gençlik işte

Gençlik değil o, aptallık. Karıştırma ikisini.

Bırakın bu ben içmiyorum içenler ölsün mantığını...

Ben içiyorum, ama trafiğe çıkmadan önce içmem. Trafiğe alkollü çıkan adama gereken ceza verilsin. İçenler araç kullanmasın, beni öldürmesinler.

MotorKafa
18 Mayıs 2013, 00:48
Khutuck açıklamış zaten. 1 promil dediği şey, 100 promil.
Yani bizim 50 promil diye bildiğimiz şey ölçüm cihazında 0,50 olarak geçiyor.
İki bira 0.50 promil çıkıyor. Buraya kadar zaten hala sıkıntı yok.
0.50 promil ile 1 promil arasında da anladığım kadarıyla mevcut kurallar geçerli olacak.
1 promil ve üzeri için asıl işlem başlıyor... ki yanlış birşey olduğunu düşünmüyorum ben.
1 promil yani halk jargonunda 100 promil olarak geçen alkol miktarı da işin bokunun çıkması anlamına geliyor.
Yani 100 promil alkollüyken araç kullanan birisi zaten potansiyel katil olarak dolaşıyor trafikte.
Yerinde bir karar olmuş kısacası.

Yasa teklifinin diğer kısmı içinse diyecek çok şey var...
Bu sefer "konuyu başka yerlere çeken, dine bağlayan" olmamak için birşey yazmayacağım :)

Mengu16
18 Mayıs 2013, 00:57
2 bira yani 2 tane 50cl bira 100 promil yapar, 1 bira 50 promil içtikten yarım saat sonra çevirmeye girerseniz 50 promil belki ölçüm aletinin hatasından 53-55 promil alkollü çıkabilirsiniz. 1 bira içseniz de 2 saat yola çıkmayın. Daha garantisi içtiğiniz her bira için 2 saat yola çıkmayın. Vücuttan saatte 15 gram alkol atabiliyormuşuz en fazla vodka ve benzeri yüksek alkollü içkiler için ona göre hesaplayın promilinizi tabi kafa kalırsa :cherry:

KeaSH-07
18 Mayıs 2013, 01:15
Khutuck açıklamış zaten. 1 promil dediği şey, 100 promil.
Yani bizim 50 promil diye bildiğimiz şey ölçüm cihazında 0,50 olarak geçiyor.
İki bira 0.50 promil çıkıyor. Buraya kadar zaten hala sıkıntı yok.
0.50 promil ile 1 promil arasında da anladığım kadarıyla mevcut kurallar geçerli olacak.
1 promil ve üzeri için asıl işlem başlıyor... ki yanlış birşey olduğunu düşünmüyorum ben.
1 promil yani halk jargonunda 100 promil olarak geçen alkol miktarı da işin bokunun çıkması anlamına geliyor.
Yani 100 promil alkollüyken araç kullanan birisi zaten potansiyel katil olarak dolaşıyor trafikte.
Yerinde bir karar olmuş kısacası.

Yasa teklifinin diğer kısmı içinse diyecek çok şey var...
Bu sefer "konuyu başka yerlere çeken, dine bağlayan" olmamak için birşey yazmayacağım :)
senin hesabında 1 promil 4 tane 50 cc bira demek
eğer öyleyse süper uygulama
hiç unutmam sene 2010 altımda ford fiesta dizel
hr gün 12 saat calısıorum yaş daha 24 boş vakit istiyorum
neyse bi başladım içmeye bi rusun verdiği harika bi 70 cc rus vodyasıyla basladım bu arada sidede otelde calısıyordum
neyse epey karıstırm vodka bitince saat 5 sabah azına okunmasına az kala refuje uyuyarak girmişim karsımda agac nasıl durduysa durmus araba refujde
Allah korudu ifadesini araba vurduktan sonra çıkan sesi duyunca uyandım ve hafif ayıldım gördüm
niye bunu yazdım bilmiyorum
1-2 bira sorun değide siz siz olun çok içtiyseniz aç içen yada içmeyen arkadasınız varsa o kullansın
motorda zaten içmeyin

MotorKafa
18 Mayıs 2013, 01:18
2 bira yani 2 tane 50cl bira 100 promil yapar, 1 bira 50 promil içtikten yarım saat sonra çevirmeye girerseniz 50 promil belki ölçüm aletinin hatasından 53-55 promil alkollü çıkabilirsiniz. 1 bira içseniz de 2 saat yola çıkmayın. Daha garantisi içtiğiniz her bira için 2 saat yola çıkmayın. Vücuttan saatte 15 gram alkol atabiliyormuşuz en fazla vodka ve benzeri yüksek alkollü içkiler için ona göre hesaplayın promilinizi tabi kafa kalırsa :cherry:

Yanlışın var mengu. Bir bira ortalama 0.25 promile denk geliyor

Mengu16
18 Mayıs 2013, 01:38
2 bira baya kafa yapıyo, abartmayım çok değil ama araba kullanılabilir demek zor. Yinede araştıracağım kaç ml alkol kaç promil yapar diye

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:34 ----------

2 bira içildiği anda 80 promil, 1 saat sonra 70 promil gösterirmiş ölçüm cihazı.

http://107.imagebam.com/download/OgIDychEmM4QjJPTaYQ75Q/25505/255042784/prm.jpg
http://102.imagebam.com/download/cryKWg_Hsf0Y6LC1go-vxw/25505/255042785/prm2.jpg

MotorKafa
18 Mayıs 2013, 02:03
2 bira baya kafa yapıyo, abartmayım çok değil ama araba kullanılabilir demek zor. Yinede araştıracağım kaç ml alkol kaç promil yapar diye

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:34 ----------

2 bira içildiği anda 80 promil, 1 saat sonra 70 promil gösterirmiş ölçüm cihazı.

http://107.imagebam.com/download/OgIDychEmM4QjJPTaYQ75Q/25505/255042784/prm.jpg
http://102.imagebam.com/download/cryKWg_Hsf0Y6LC1go-vxw/25505/255042785/prm2.jpg

Bilemedim valla...
Bir arkadaş 2 bira içip, 2.nin sonunda direk arabaya bindi, 1 km sonra çevirmeye girdik ve 51 promille kaptırdı ehliyeti. (sağlam koymuştu :cherry:)
Ben yaklaşık 4 saat sürede 4 bira içip, yarım saat sonrasında da motora bindim.
20 dk kadar sonra çevirmeye girdim 39 promil çıktı...

Mengu16
18 Mayıs 2013, 02:09
Aslında şu soğuk buhar yapan makineler var ya hava nemlendirici dedikleri onunla alkolü buharlaştırıp eter gibi çekersen ciğere alkol cihazı sıfır gösterir diyenler var denemek lazım bir şekilde. Benden bir ipucu olsun, ancak alkol kana hızlı karıştığından dikkatli olmakta fayda var :cherry: Avrupada alkol ölçümü yapan otomatlar var benzincilerde keşke bizde de olsa.

Khutuck
18 Mayıs 2013, 02:42
Aslında şu soğuk buhar yapan makineler var ya hava nemlendirici dedikleri onunla alkolü buharlaştırıp eter gibi çekersen ciğere alkol cihazı sıfır gösterir diyenler var denemek lazım bir şekilde. Benden bir ipucu olsun, ancak alkol kana hızlı karıştığından dikkatli olmakta fayda var :cherry: Avrupada alkol ölçümü yapan otomatlar var benzincilerde keşke bizde de olsa.

En temizi araç kullanmadan önce içmemek değil mi?

Araç kullanacaksam en çok 33'lük bira içer, bir saat bekleyip yola çıkarım.

crxforever
18 Mayıs 2013, 02:44
doğru dürüst bir istatistik yapsınlar. yol hatalarından kaynaklı kazalar mı daha fazla alkol yüzünden olanlar mı ? birkaç ay önce insanların tepesine avcılarda üst geçit çöküyordu kim hapis cezası aldı ? ayrıca alkolmetreyi reddetmek neden direk alkollü sürücü muamelesi görmeyi gerektiriyor? gelmiş geçmiş en adaletsiz kanun. özellikle alkol üzerine kurulan bir baskı sanki ülkemizin % 70 i alkolikmiş gibi davranıyorlar.

Khutuck
18 Mayıs 2013, 02:59
doğru dürüst bir istatistik yapsınlar. yol hatalarından kaynaklı kazalar mı daha fazla alkol yüzünden olanlar mı ? birkaç ay önce insanların tepesine avcılarda üst geçit çöküyordu kim hapis cezası aldı ? ayrıca alkolmetreyi reddetmek neden direk alkollü sürücü muamelesi görmeyi gerektiriyor? gelmiş geçmiş en adaletsiz kanun. özellikle alkol üzerine kurulan bir baskı sanki ülkemizin % 70 i alkolikmiş gibi davranıyorlar.

Dostum şu an yanımda İzmir yaş üzüm rakısı var, selam söylüyor, "beni içince arabayı, motoru unut da muhabbete bak" diyor.

crxforever
18 Mayıs 2013, 03:19
Dostum şu an yanımda İzmir yaş üzüm rakısı var, selam söylüyor, "beni içince arabayı, motoru unut da muhabbete bak" diyor.
:) afiyet olsun. ben de tuborg goldla idare ediyorum.ben de sarhoş araç kullanmaya karşıyım. ancak içtikten saatler geçmiş üstüne çorba içilmiş halde bir çevirmeye girip de ehliyeti kaptırmak hapise girmek bana çok acımasız geliyor.
en çok takılı kaldığım nokta da cihaza üflemeyi reddedince direk suçlu sayılmak. güvenmek zorunda mıyız? ne ehliyet ne ruhsat sorulmadan yapılan alkol kontrolleri var.

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:19 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:12 ----------

Y
1 promil ya da 100 promil demek bildiğin sarhoş demek o zaman ? hani levent kırca parodisindeki gibi ? :)

Khutuck
18 Mayıs 2013, 13:25
:) afiyet olsun. ben de tuborg goldla idare ediyorum.ben de sarhoş araç kullanmaya karşıyım. ancak içtikten saatler geçmiş üstüne çorba içilmiş halde bir çevirmeye girip de ehliyeti kaptırmak hapise girmek bana çok acımasız geliyor.
en çok takılı kaldığım nokta da cihaza üflemeyi reddedince direk suçlu sayılmak. güvenmek zorunda mıyız? ne ehliyet ne ruhsat sorulmadan yapılan alkol kontrolleri var.

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:19 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:12 ----------

1 promil ya da 100 promil demek bildiğin sarhoş demek o zaman ? hani levent kırca parodisindeki gibi ? :)

Zaten alkolün etkisi geçtiyse bir şey olmaz. 100 promil için hakikaten kafanın iyi olması lazım.

albaywolf
18 Mayıs 2013, 13:35
Bu haberciler de çok uyanık. Yeri gelince falanca kişi bilmem kaç yüz promil alkollü çıktı diye haber yapıyorlar şimdi de 1 promil alkole bile ceza var diyorlar sırf yankı uyandırmak için. Ne olur birisi çıkıp aydınlatsın bizi bu konuda. Şimdi 2 tane 50'lik bira ya da 2 duble rakıyla trafiğe çıkıp gönül rahatlığıyla çevirmeye girebilir miyiz?

Deli Çerkes
18 Mayıs 2013, 13:54
http://img109.imageshack.us/img109/269/53092646023296118861390.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/109/53092646023296118861390.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

fearlesboyy
19 Mayıs 2013, 14:49
ben şuan 2. bira yı içiyorum trafiğe çıkarsam hapse mi atacaklar yani:santa:
beni kamu hizmetinde çalıştırsa lar ya ot yolsam olmaz mı :queen:

bence bu konu okadarda basit değil .....en azından başınıza gelmediği için basit şöyle düşünün 15-16 yaşına kadar gencecik evladınız yetiştirip bin bir güçlükle büyütüyorsunuz sonra sırf kendi zevki için sarhoş olup ki olması umrumda değil kimsenin zevkine bana yada başkasına dokunmadığı sürece karışmam alkollü yola cıkıp evladınızı öldürüyor siz ozaman bu yazdıklarınızı yaparmıydınız...yani isizin için yine devletmi suçlu olurdu...için sabaha kadar ama yolllara cıkmayın

acemi60
19 Mayıs 2013, 15:08
Trafik terörünü en dehşetli bir şekilde yaşayan bir ülkenin insanları olarak alkollü araç kullanımına karşı çıkmalıyız. Alkolmetre cihazına üflemeyi reddedenlere de ceza verileceğini okudum. Olumlu bir karar bence. Başkalarının hayatını hiçe sayan bedelini ödesin. Sadece alkollü kullanım değil, özellikle yaralanma veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarına çok ağır cezalar getirilmeli. Yoksa, göstermelik değişiklikler olarak kalır.

canekin
20 Mayıs 2013, 00:58
Çok yerinde bir uygulama hatta1 değil 0.5promile de aynısını uygulasalar.
Ağzına süreceksen o mereti kullanma araç, araç kullanacaksan içme.

Promil ifadesiyle ilgili haberciler sürekli farklı şekilde ifade ettiklerinden bazı arkadslar yanlış anlamış.

Bugün yasal sınır 0.5 promil.
Örneğin bazen haberlerde çıkıyor ya "250 promil alkollü sürücü"diye o aslında 2.5promil.

Şimdi kademeli olmuş. 0.5-1 arasında mevcut uygulama tabi daha yüksek para cezalarıyla, 1 in üstüne hapis. Yarasın.
Geçenlerde videosu nette çıktı, adapazarı nda gündüz vakti 2.36 promille trafik polise çarptı duramayıp, polisin bacağını kestiler.
O herif 2 yılda yatsa polisin bacağı geri gelmez ama bundan sonra birçoğu başkasının hayatını karartmadan önce daha çok düşünür

NoVaRiX
20 Mayıs 2013, 10:07
çoğumuz gibi bende yeri geliyor içiyorum ama hayatım boyunca 1 bira içmiş bile olsam alkollü direksyona geçmedim, geçmem! bu cezalarında kesinlikle haklı olduğunu ve arttırılması gerektiğini düşünüyorum.

promil konusu kişiden kişiye, bünyeden bünyeye değişir. Kimisi 1 bira içer 55 promil çıkar, kimisi 1 bira ile 25 promil çıkar. Yediklerine, ebatlarına, metabolizma hızına falanda bağlı bu konu..

ne olursa olsun; alkollü araç sürmek risktir. kendinizi düşünmüyorsanız çevrenizdeki suçsuz insanları düşünün!

maverıck
20 Mayıs 2013, 14:17
ısın ıyıce mokunu cıkardılar sankı parayı onlar verıcek sacmaaa...

crxforever
21 Mayıs 2013, 15:43
alkole gösterilen özen yollardaki mühendislik hatalarına gösterilse, şoförlerin çalışma saatlerine de gösterilse, onlarca insanın hayatına malolan hatalı kavşaklar kafa koparan tel bariyerler olmasa, üst düzey bürokratlar çakar lambalarla yanımızdan silme geçmese yani kazalara karşı topyekün bir seferberlik olsa anlaşılır bir durum ama sadece alkole abanılıp insanları tehlikeye düşürecek yerlerde uygulama yapılırsa bu iş ticari derim ben. dün sultanahmetten motosikletle gelirken yol temizleme çalışması yüzünden ve yenikapıda alkol muayenesi yüzünden kaza atlattım. bunlar mı benim canımı malımı koruyor?