PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Efsanevi Problem Bir Motor Neden 7500de Çakılır?

Sayfa : 1 [2] 3 4 5

psyche
21 Ocak 2013, 15:31
Hocam pek zamanım yoktu alel acele yazdım çok fazla yanlış eksiklik var çünkü motor mekaniği ve ingilizcesi gerçekten zor ki Türkçesine dahi hakim değilim o yüzden eksiklikler var ama en azından taslak olur ve diğer bilen arkadaşlar üstüne eklerse eminim açıklayıcı olur.Kolay gelsin.

Greetings from Turkey,

I ve 2004 Kawasaki zxr 636,

Here is the video about the problem of my bike ; http://www.youtube.com/watch?v=_GDPWdN381k

I think motorbike interrupts ignition when it reach 7,5k rpm.

Details of Problem;When the Bike is in Neutral it s more clear meanwhile when i ride and each gears i ve the same problem which is bike is not gettin up from 7k rpm and stock there,s got strange voice at that rpm meanwhile electrical function ok all the lights on at indicator.

-If I push full throttle bike goes up to 15 rpm easily but when i throttle slowly then it s stock at 7rpm and do not get up to 14k
-When I reduce rpm such as from 14 rpm to down it reach 7,5k it s gettin stock there and got strange voice like 'tırrrr' and after from the exhaust 'pat pat pat'
-Sometimes when the bike is on first or second gear when i push full throttle rearly it s gettin up to 7,5 k but really hard.
-Out of these when i ve first realized that problem it was not so often happenin,day by day it has been gettin worst and since 3-4 months bike always stock at 7,5 k rpm.
-I guess my bike interrupts ignitation at spesific rpm which mean 7,5k,I mean something sends signals on ecu that you must stop ignitation.
Here What I ve done for fixin problem so far;
-Ram air,and Air filter checked
-Tried without air filter,no point.
-Vacuum pipes and air filters pipes checked
-Stand switch Deactivated
-When bike had the problem i ve realized 51.problem code,which means,Problem located in the area where 1.cylinder,pulser coil.In the manual it mentions that coil installation may harm,then i ordered new original coil and changed it,but didnt work somehow i still had the problem.
-Then I ordered full installation of coil and changed but still no positive result.
-Ordered original sparks and set it up no result
-Some people had problem about ignition key then i used my original key
-Changed fuel pump,and fuel filter(twice)
-All The sensors in the Injection systems (Tps and others) controlled by device they said no problem.
-Crankshaft sensor , Camshaft Position Sensor which located on ignitation system may have problem ?
-Other ignitation systems (Sparks,coils,pulser coil socket and installation controlled) no problem

After all the 5-6 months-period and no result,I spent a lot of money and time but wasted,Now I am stocked like my 7,5k rpm no way out,either i cant sell buy and i cant fix problem.I ve lost hope you to help me about the problem on my bike.

sysroot
21 Ocak 2013, 16:35
Coilleri değiştirmeyi hiç denedin mi? Adamın bahsettiği sorunla hemen hemen aynı.
Denedim hocam hiçbirşey değişmedi.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:18 ----------

Hocam pek zamanım yoktu alel acele yazdım çok fazla yanlış eksiklik var çünkü motor mekaniği ve ingilizcesi gerçekten zor ki Türkçesine dahi hakim değilim o yüzden eksiklikler var ama en azından taslak olur ve diğer bilen arkadaşlar üstüne eklerse eminim açıklayıcı olur.Kolay gelsin.

Greetings from Turkey,

I ve 2004 Kawasaki zxr 636,

Here is the video about the problem of my bike ; http://www.youtube.com/watch?v=_GDPWdN381k

I think motorbike interrupts ignition when it reach 7,5k rpm.

Details of Problem;When the Bike is in Neutral it s more clear meanwhile when i ride and each gears i ve the same problem which is bike is not gettin up from 7k rpm and stock there,s got strange voice at that rpm meanwhile electrical function ok all the lights on at indicator.

-If I push full throttle bike goes up to 15 rpm easily but when i throttle slowly then it s stock at 7rpm and do not get up to 14k
-When I reduce rpm such as from 14 rpm to down it reach 7,5k it s gettin stock there and got strange voice like 'tırrrr' and after from the exhaust 'pat pat pat'
-Sometimes when the bike is on first or second gear when i push full throttle rearly it s gettin up to 7,5 k but really hard.
-Out of these when i ve first realized that problem it was not so often happenin,day by day it has been gettin worst and since 3-4 months bike always stock at 7,5 k rpm.
-I guess my bike interrupts ignitation at spesific rpm which mean 7,5k,I mean something sends signals on ecu that you must stop ignitation.
Here What I ve done for fixin problem so far;
-Ram air,and Air filter checked
-Tried without air filter,no point.
-Vacuum pipes and air filters pipes checked
-Stand switch Deactivated
-When bike had the problem i ve realized 51.problem code,which means,Problem located in the area where 1.cylinder,pulser coil.In the manual it mentions that coil installation may harm,then i ordered new original coil and changed it,but didnt work somehow i still had the problem.
-Then I ordered full installation of coil and changed but still no positive result.
-Ordered original sparks and set it up no result
-Some people had problem about ignition key then i used my original key
-Changed fuel pump,and fuel filter(twice)
-All The sensors in the Injection systems (Tps and others) controlled by device they said no problem.
-Crankshaft sensor , Camshaft Position Sensor which located on ignitation system may have problem ?
-Other ignitation systems (Sparks,coils,pulser coil socket and installation controlled) no problem

After all the 5-6 months-period and no result,I spent a lot of money and time but wasted,Now I am stocked like my 7,5k rpm no way out,either i cant sell buy and i cant fix problem.I ve lost hope you to help me about the problem on my bike.

Üstad Allah razı olsun ; bu çeviri üzerine ekleyecek arkadaşlar olabilir o yüzden bekleyecem , okey verdiğiniz anda yabancı forumlarada konuyu açıcam.Ne illet birşeymiş bu arıza.

erdemed
21 Ocak 2013, 19:04
idda ediyorum beyın arızası map le alakası olabılır.ama kesınlıkle beyın atesleme zamanını karıstırıyor yada zamansız devırkesıcıye gırıyor...

baska beyın deneddı dıyorsunuz en ıyısı yakınlarınızda baska 636 varsa çagırın gelsın onun motorundan beynı sokup sızınkıne takın ama gozunuz gorsun cunku beyınlere bılgısayara baglayıp bunda bısey yok dıyorlar daha once basıma geldı beyınde kılcak bı catlak v.s olabılır...

sakinseytan
21 Ocak 2013, 20:00
sana söyliyim öyle bir arızayı tr de hiçbi usta cözemez en son 1500 costum caper ın satılmak üzereyken sorununu cözdüm usta falan degilim onlarca usta tanıdım tırt.karbüratörlü olmuş olsaydı cok yorum yapardım ama bahsettigin sorun karbüratörlü motorda şöyle ifade edim hava ile benzinin gaz kolunu her cevirişinde pistona doluş miktarı çok önemli açık bir abart egsoz bile taksan bu ayarlar değişir.
sen 7000 devire geldiginde hava veya benzin sıkıntı yaratıyo motora idda ediyorum beyni bobini bujiyi tesisatı istedigin kadar değiştir cözemezsin.hava ve enjeksiyon sistemine bak rolantin ve devrin ani yükselişi cok iyi ama milimetrik yükselişlerde sıkıntı varsa hava yakıt karışımı demektir.benim fikrim bu boşuna masraf harcama.

sysroot
21 Ocak 2013, 23:06
sana söyliyim öyle bir arızayı tr de hiçbi usta cözemez en son 1500 costum caper ın satılmak üzereyken sorununu cözdüm usta falan degilim onlarca usta tanıdım tırt.karbüratörlü olmuş olsaydı cok yorum yapardım ama bahsettigin sorun karbüratörlü motorda şöyle ifade edim hava ile benzinin gaz kolunu her cevirişinde pistona doluş miktarı çok önemli açık bir abart egsoz bile taksan bu ayarlar değişir.
sen 7000 devire geldiginde hava veya benzin sıkıntı yaratıyo motora idda ediyorum beyni bobini bujiyi tesisatı istedigin kadar değiştir cözemezsin.hava ve enjeksiyon sistemine bak rolantin ve devrin ani yükselişi cok iyi ama milimetrik yükselişlerde sıkıntı varsa hava yakıt karışımı demektir.benim fikrim bu boşuna masraf harcama.

Anladım üstad , yakın zamanda enjeksiyonum geliyor.Enjeksiyon sistemi komple set olarak geliyor.Üzerinde hiç oynanmamış ana tps ve alt tps sensörü , yakıt hattı borusu , hava emiş sensörü ve bir iki sensör daha geliyor.Bunu değiştirerek büyük oranda enjeksiyon ve tps pürüzünü ortadan kaldırmış olucaz yada sorun çözülmüş olacak.Beklemedeyim bu sıradada araştırmalarıma devam ediyorum.

İngilizce konusunda onay veriyorsanız o metni konu olarak açabilirim hala bir cevap gelmedi o konuda.
çoq üstad sende hafta içi yurtdışında olayı araştırabilirim dedin söz vermedin ama ilgilenirsen minnettar kalıcam.
Birçok abimiz ve siz üyeler gerçekten büyük oranda yardımcı oluyor destek oluyor.
Benim için googlea girip konular bile aramışsınız Allah razı olsun , motor camiasının birbirine sahip çıkması gerçekten beni umutlandırıyor.Bu süreçte yanlız olmadığımı , birçok arkadaşın zamanında benim gibi sorunlar yaşadığını öğrendim.Allah razı olsun hepinizden tekrar, araştırmaya devam..

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:03 ----------

idda ediyorum beyın arızası map le alakası olabılır.ama kesınlıkle beyın atesleme zamanını karıstırıyor yada zamansız devırkesıcıye gırıyor...

baska beyın deneddı dıyorsunuz en ıyısı yakınlarınızda baska 636 varsa çagırın gelsın onun motorundan beynı sokup sızınkıne takın ama gozunuz gorsun cunku beyınlere bılgısayara baglayıp bunda bısey yok dıyorlar daha once basıma geldı beyınde kılcak bı catlak v.s olabılır...

Beyin konusunda bende tereddütlüyüm , gelen beyni müsait zamanda bide ben takıp deneyecem nasıl bir tepki veriyor görmek istiyorum.Yedek parça dükkanı açıcam yakında bu gidişle :mrgreen:

Başka bir zamanda motorun gidişini video olarak çekmek aklımdan geçti , belki bir faydası olabilir.

COQ
21 Ocak 2013, 23:52
Syroot emin ol ilgilenecegim.
Ben de merak ettim çünkü.
Fakat isim yerime birini birakip çikilabilecek bir is degil.
Bu nedenle is yerinden izin alip çikabilmem zor oluyor ama imkansiz degil.
Yarin olmaz öbür gün olur ama bu hafta mutlaka bakacagim.
Ben isin mekanik kismina vakifim evet ama elektronik deyince benim kafa basmiyor.

Diger arkadaslarin yorumlarina bakiyorum,
kimi hava yetersiz diyor.
Tamam ama gazi birden açinca yeten hava,
yavas yavas açinca neden yetmiyor.
Ayni sey benzin yetersiz varsayimi için de geçerli.
Yani gazi hizli açinca benzin yetiyor da,
yavas yavas açinca neden kafa karisiyor anlamadim.

Beyinle ilgili problem olabilir diyenler haksiz degil.
Yeni beyin almissin ama o beyin orjinal egzoza göre ayarli, baska bir egzoza göre kendini ayarlayamadigi için sorunlu çalisiyor olabilir ve bu durumda ps ya bazaz destegi gerekebilir, bilemiyorum.
Ama daha önce yapmadigi problemi yapmasi enteresan!!!!
Motosikletin egzoz bile tikali olabilir yani bir sürü ihtimal var.
Kisacasi mesleki olarak senin sorunun cevabini çatlayacak derecede merak ediyorum.
Mutlaka çözeriz ama nasil çözeriz bilemiyorum.

ÖZALTIN
22 Ocak 2013, 00:52
Neyle uğraştığını bilmeden böyle uzun süren bi uğraşın ne derece can sıkıcı olduğunu tahmin edebiliyorum.Kendi başıma gelmiş gibi oldum okuyunca, bir yardımım dokunmaz bilgim yok bu konularda ama en kısa zamanda sorunun çözüldüğünü görmek umuduyla konuyu takip ediyorum.Umarım daha fazla masraf açmadan ve canınızı sıkmadan çözülür bu sorun.

Teo23
22 Ocak 2013, 03:49
Ben olsam ilk olarak gaz telini değiştirirdim, içerdeki tek bir kopuk tel böyle sünmelere neden olabiliyor. (Ama öyle olsaydı kırmızı uyarı ışığı yanmazdı) Pulsing coil sensor yazısında çok güzel açıklamış, tamamen bahsettiğin olay gibi gözüküyor. Sensör, manyetik özelliğini yitirdiği için belli bir devirde (8.000 yazmış) gerekli bilgiyi beyine yollayamıyor ve dolayısıyla ateşleyici kesiyor. Gücünün yettiği yere gelince tekrar ateşleme yapıyor ve bu süreç tekrarlıyor. Mutlaka değiştirilip denenmeli bence... Cihaz arızayı yakalayamamış olabilir. Ayrıca zamanla manyetik özelliğini yitirdiğinden bahsediyor. Çeviri de güzel olmuş bu arada...

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:49 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:52 ----------

Arkadaşım, orjinal foruma baktım da son mesajda şöyle diyor: "It's been a while, but the bike still had the problem with shutting down at 8000 rpm; I've just been dealing with it. Ultimately, the problem was the side stand switch that went bad. Jumping the wires and bypassing the switch cleared the problem and it has never come back." "Bir süre oldu, fakat motor hala 8000 devirde kapanmaya devam ediyor. En sonunda üstesinden gelmeyi başardım. Sonuçta, problem bozulan yan ayak switchi imiş. Kablolarını by-pass yaptım ve switchi devre dışı bıraktım. Sorun çözüldü ve hiç tekrarlamadı." Umarım yardımcı olur...

allpower
22 Ocak 2013, 03:51
Arkadaşlar benzer sorunları yaşan kişilerin paylaştığı vidyoları ekliyorum. ustalar vidyoları ve yapılan yorumları değerlendirebilirler.

motosiklet kullanıcıları;
http://www.youtube.com/watch?v=wy9RACJTfss
http://www.youtube.com/watch?v=padmFT56ds0
http://www.youtube.com/watch?v=nrglGmoOIx0
http://www.youtube.com/watch?v=IXxJyBXQkTw
http://www.youtube.com/watch?v=rYqX1QA4xMc

otomobil kullanıcıları;
http://www.youtube.com/watch?v=C7eE01Resjk
http://www.youtube.com/watch?v=K7aCR0SGw90
http://www.youtube.com/watch?v=PlXdtP80tcE

acayüp
22 Ocak 2013, 04:04
Benimde uyumadan önce gözümün önüne gelmeye başladı şu mesele. Bugün birçok kere düşündüm. Belki yüzlerce kombinasyon kurdum kafamda .
Bu işler motorun dumanının kokusunu almadan olmuyor fakat aklıma mantıklı gelen tek şey.
Beyinin başvurduğu ve özellikle devir kesiciyi tetikleyen sensörlerden birisinde bir arıza yada zamanla kalibrasyonunda sapma olmuş olabileceği.
Tüm okuyucu , selenoid sensöz vb parçaların servis kitabında gösterilen protokolle testini yapmanız lazım. Hatta orada çıkan sonuçlara bile güvenilmeyebilir. Bazı parçalar testte normal görünür ama gerekli şartlar bir araya geldiğinde arıza verebilir.
Bence devir kesici ile ilgili parçaları değiştirerek denemek pratik olabilir.

Kendi motorum olsa ancak bu kadar kafaya takardım emin ol. İnşallah düzelir.

---------- Mesajlar birleştirildi - 02:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:56 ----------

Bu arada aklıma birşey geldi alakasız ama yazmak istedim.
Audi A6 ile yokuş yerlerde aynı bu sorunu yaşıyordum bir aralar. araç 2500 devirde takılıyordu. Sadece yokuş yukarı çıkışlarda. Sorun yağ seviyesinin azalması ve yokuşta yağ seviye ensörünün yağ yok görüp motorun yüksek devir yapmasını engellemesinden kaynaklandığıydı mesele. 40 bin km de yağ yakan bir A 6 yani :) Hemde öyle böyle değil. Yağla gidiyor namıssız.

satoyama
22 Ocak 2013, 10:59
peki motoru yapan japonlar bu konuya ne diyor?

fireblade e
22 Ocak 2013, 12:17
arkadaşım merhaba videonu izledim.2005 model 1000rr ım vardı gösterge üzerindeki düğmelerden maksimum devir ayarlanabiliyordu.Yani 5000rpm den 11500rpm e kadar istediğim devirde sınırlayabiliyordum.Acaba senin motorda da böyle bir ayarlama sistemi mi var.

Khutuck
22 Ocak 2013, 13:55
Bu arada aklıma geldi, 7-8 bin devir aralığı çoğu 4 silindirli motorda rezonansın en yoğun olduğu devirler. Benim Fazer'da da 7 bin devir civarında titreyen parçalardan cozurtu geliyordu.

Bu titreşim bazı parçalarda temassızlığa sebep oluyor olabilir. 7-8 bin aralığını hızlıca geçince bu temassızlık motoru etkilemiyordur, etkilemeye vakti olmuyordur. KTM'de çalışırken 990'lardan birinde yan ayak müşirinde belli devirlerde temassızlık yüzünden motor giderken stop ediyordu; debriyaj müşirinde de benzer bir sorun olduğuna denk gelmiştim.

psyche
22 Ocak 2013, 14:16
Buradaki tüm yorumları okudum arkadaşın bizzat yaptıkları ve yurtdışı forumlarını inceledim,mekanik bilgim hiç olmamasına rağmen düz mantık bence sorun tamamen enjeksiyon sistemi ile beyin arasındaki iletişim noktalarında,çünkü beyin değişmiş,enjeksiyon parçaları değişmiş fakat sonuç alınamamış o halde bunların arasında iletişim kuran birimlerde sıkıntı olma ihtimali yüksek. soru

Bu sorun mt'ye mal oldu çözüme ulaştırmak bir vazife artık :)

sysroot
22 Ocak 2013, 16:24
Syroot emin ol ilgilenecegim.
Ben de merak ettim çünkü.
Fakat isim yerime birini birakip çikilabilecek bir is degil.
Bu nedenle is yerinden izin alip çikabilmem zor oluyor ama imkansiz degil.
Yarin olmaz öbür gün olur ama bu hafta mutlaka bakacagim.
Ben isin mekanik kismina vakifim evet ama elektronik deyince benim kafa basmiyor.

Diger arkadaslarin yorumlarina bakiyorum,
kimi hava yetersiz diyor.
Tamam ama gazi birden açinca yeten hava,
yavas yavas açinca neden yetmiyor.
Ayni sey benzin yetersiz varsayimi için de geçerli.
Yani gazi hizli açinca benzin yetiyor da,
yavas yavas açinca neden kafa karisiyor anlamadim.

Beyinle ilgili problem olabilir diyenler haksiz degil.
Yeni beyin almissin ama o beyin orjinal egzoza göre ayarli, baska bir egzoza göre kendini ayarlayamadigi için sorunlu çalisiyor olabilir ve bu durumda ps ya bazaz destegi gerekebilir, bilemiyorum.
Ama daha önce yapmadigi problemi yapmasi enteresan!!!!
Motosikletin egzoz bile tikali olabilir yani bir sürü ihtimal var.
Kisacasi mesleki olarak senin sorunun cevabini çatlayacak derecede merak ediyorum.
Mutlaka çözeriz ama nasil çözeriz bilemiyorum.

Üstad sağolasın , hava ve benzin yetiştirme konusuna kesinlikle katılıyorum.
Şu noktayıda belirteyim ; beyin ile egsoz arasında problem konusunda ; 2004 636 modellerde , 05 ve üzeri modellerdeki gibi exup motoru ve butterfly valve sensör bulunmadığından istediğimiz egsozu taksakta problem olmuyor.Artı aynen senin dediğin gibi daha önce yapmadığı problemi yapması enterasan.Zamanla bozulabilecek şeyleri düşününce herşey var işin içinde.

Ben olsam ilk olarak gaz telini değiştirirdim, içerdeki tek bir kopuk tel böyle sünmelere neden olabiliyor. (Ama öyle olsaydı kırmızı uyarı ışığı yanmazdı) Pulsing coil sensor yazısında çok güzel açıklamış, tamamen bahsettiğin olay gibi gözüküyor. Sensör, manyetik özelliğini yitirdiği için belli bir devirde (8.000 yazmış) gerekli bilgiyi beyine yollayamıyor ve dolayısıyla ateşleyici kesiyor. Gücünün yettiği yere gelince tekrar ateşleme yapıyor ve bu süreç tekrarlıyor. Mutlaka değiştirilip denenmeli bence... Cihaz arızayı yakalayamamış olabilir. Ayrıca zamanla manyetik özelliğini yitirdiğinden bahsediyor. Çeviri de güzel olmuş bu arada...

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:49 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:52 ----------

Arkadaşım, orjinal foruma baktım da son mesajda şöyle diyor: "It's been a while, but the bike still had the problem with shutting down at 8000 rpm; I've just been dealing with it. Ultimately, the problem was the side stand switch that went bad. Jumping the wires and bypassing the switch cleared the problem and it has never come back." "Bir süre oldu, fakat motor hala 8000 devirde kapanmaya devam ediyor. En sonunda üstesinden gelmeyi başardım. Sonuçta, problem bozulan yan ayak switchi imiş. Kablolarını by-pass yaptım ve switchi devre dışı bıraktım. Sorun çözüldü ve hiç tekrarlamadı." Umarım yardımcı olur...

Dediğim gibi bahsedilen sensör ; Crankshaft Sensor; ateşleme zamanlamasını ayarlıyor bu sensörün yedeği elimde yok , sadece elektrik gidiyormu gitmiyormu onu kontrol ettim fakat konunun en başında yazdığım gibi kafama takılan bir sensör.Kısa zamanda iyice temizliğini yapıcam kirlimi değilmi bilmiyorum.Bu yazdığınıda okumuştum aynı zamanda Camshaft Position Sensördende bahsediyor aynı arkadaş , buna bir göz atın diyor onunda elektrik bağlantılarını önceden kontrol etmiştim fakat elimde yedeği yokki %100 teşhis koyabilelim.

Bu arada yan ayak switchi bypass (kickstand bypass)'ı daha ilk bu arıza olduğunda yapmıştım ama alakalı değilmiş :p Allah razı olsun araştırdığın için bu sensörün üzerine düşmek gerekiyor.İlgilenicem bununlada.

Gaz telim yok elimde , alakalı olduğunu düşünmüyorum ama aklımın bir köşesinde var , zira bazı arkadaşlarımız bunu sık sık soruyor.
Allah'ın izniyle çözücez , memleket meselesi yaptığınız için Allah razı olsun :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:17 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:14 ----------

Benimde uyumadan önce gözümün önüne gelmeye başladı şu mesele. Bugün birçok kere düşündüm. Belki yüzlerce kombinasyon kurdum kafamda .
Bu işler motorun dumanının kokusunu almadan olmuyor fakat aklıma mantıklı gelen tek şey.
Beyinin başvurduğu ve özellikle devir kesiciyi tetikleyen sensörlerden birisinde bir arıza yada zamanla kalibrasyonunda sapma olmuş olabileceği.
Tüm okuyucu , selenoid sensöz vb parçaların servis kitabında gösterilen protokolle testini yapmanız lazım. Hatta orada çıkan sonuçlara bile güvenilmeyebilir. Bazı parçalar testte normal görünür ama gerekli şartlar bir araya geldiğinde arıza verebilir.
Bence devir kesici ile ilgili parçaları değiştirerek denemek pratik olabilir.

Kendi motorum olsa ancak bu kadar kafaya takardım emin ol. İnşallah düzelir.

---------- Mesajlar birleştirildi - 02:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:56 ----------

Bu arada aklıma birşey geldi alakasız ama yazmak istedim.
Audi A6 ile yokuş yerlerde aynı bu sorunu yaşıyordum bir aralar. araç 2500 devirde takılıyordu. Sadece yokuş yukarı çıkışlarda. Sorun yağ seviyesinin azalması ve yokuşta yağ seviye ensörünün yağ yok görüp motorun yüksek devir yapmasını engellemesinden kaynaklandığıydı mesele. 40 bin km de yağ yakan bir A 6 yani :) Hemde öyle böyle değil. Yağla gidiyor namıssız.

Dediğin gibi bir problem var ama kesin olan şuki ; beyin bu problemi algılayamıyor.Beyin basit anlamda sensörleri denetliyor olabilir.Ama başından beri düşündüğüm beyine birşey emrediyor ateşlemesini kesmesi için gibi geliyor.

Hep beraber çözücez inşallah bu sorunu.Baya beyin fırtınası oluyor.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:17 ----------

arkadaşım merhaba videonu izledim.2005 model 1000rr ım vardı gösterge üzerindeki düğmelerden maksimum devir ayarlanabiliyordu.Yani 5000rpm den 11500rpm e kadar istediğim devirde sınırlayabiliyordum.Acaba senin motorda da böyle bir ayarlama sistemi mi var.

Bizde devir saati üzerinden değilde diagnotics cihaz ile ayarlanabiliyor diye biliyorum , kesiciye girmiyor bir ateşleme kesme zorlanma söz konusu.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:24 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:21 ----------

Buradaki tüm yorumları okudum arkadaşın bizzat yaptıkları ve yurtdışı forumlarını inceledim,mekanik bilgim hiç olmamasına rağmen düz mantık bence sorun tamamen enjeksiyon sistemi ile beyin arasındaki iletişim noktalarında,çünkü beyin değişmiş,enjeksiyon parçaları değişmiş fakat sonuç alınamamış o halde bunların arasında iletişim kuran birimlerde sıkıntı olma ihtimali yüksek. soru

Bu sorun mt'ye mal oldu çözüme ulaştırmak bir vazife artık :)
Enjeksiyon bütün sensörleriyle değişmedi ayrıca enjeksiyonda benim onay verdiğim sağlam duran birşeye benzemiyordu , zira motoru saçma sapan çalıştırmıştı önceden.O yüzden benim yeni sipariş ettiğim enjeksiyon sistemi set olarak geliyor tps sensörleri , gaz kolu mekanizmaları , yakıt hortumu beraber geliyor.Bunu denersek kesin enjeksiyon olayında sonuca varabiliriz.Öbür türlü emin değilim enjeksiyondan dediğim gibi.Şu ateşleme zamanlamasını ayarlayan Crankshaft Sensorün üzerine düşücem ondan sonrada enjeksiyon sisteminin.

Evet üstad sayenizde mtye mal oluyor :D Sendende Allah razı olsun benim için konu başından beri araştırıyor elinden geleni yapıyorsun :)

Teo23
22 Ocak 2013, 16:31
Parça bol olsa değiştirir denerdin çok kolay çözülürdü. Bu sensörün temizlemeyle düzeleceğine inanmıyorum, çünkü zamanla manyetik özelliğini yitirdiğini söylüyor. Bu parça da beyine ateşleme zamanı ile ilgili gerekli bilgileri yolladığına göre, buradaki bir yıpranma ateşlemenin takılmasına, beyinin karışmasına neden oluyor. (Pulsing coil sensor: Ateşleme bobini sensörü) İkisinin aynı sensör olduğundan emin misin? Ne çok sensör varmış... :) Kolay gelsin...

sysroot
22 Ocak 2013, 17:51
Parça bol olsa değiştirir denerdin çok kolay çözülürdü. Bu sensörün temizlemeyle düzeleceğine inanmıyorum, çünkü zamanla manyetik özelliğini yitirdiğini söylüyor. Bu parça da beyine ateşleme zamanı ile ilgili gerekli bilgileri yolladığına göre, buradaki bir yıpranma ateşlemenin takılmasına, beyinin karışmasına neden oluyor. (Pulsing coil sensor: Ateşleme bobini sensörü) İkisinin aynı sensör olduğundan emin misin? Ne çok sensör varmış... :) Kolay gelsin...

O yabancı forumdaki arkadaşın Pulsing coil sensor diye bahsettiği sensör Crankshaft Sensor , servis manualindeki gerçek ismi budur.6 vidali bir kapakçık altında bulunuyor.Yani Pulsing Coil Sensor diye bir sensör yok 2004 ZX636'da , onun karşılığı orjinal ismi ile Crankshaft Sensor ustaların dilindeki ismiyle Tetikleyici oluyor.

Haklısın manyetik özelliğini yitirdiğinden bahsetmiş , ama elimde yok malesef.Burada birindede yok.O yüzden bir süre beklemede kalıcam.Bu süreç içerisinde en fazla açıp kirlenmişmi diye bakabilirim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:58 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:40 ----------

Mesaja ek olarak ; kickstand(yan ayaklık) switchi motoru en fazla stop ettirir. Shutting down diyor orada ateşlememi kesiyor motor elektrikmi kesiyor neyi kastetmiş tam anlayamadım.Kickstandın amacı ayaklık açıksa motoru çalıştırmaya engel olmak , şayet çalışır haldeyken böyle birşey olsa atıyorum ayaklık açılsa devri kesmez bence motoru stop ettirir.Yanılıyorda olabilirim denemedim motorla giderken ayaklık açmayı.Zaten kickstandı çoktan devre dışı bıraktık o olay kapandı da kickstanddan devir kesme mantıksız geldi o yüzden yazdım.

Allpower arkadaşımızın eklediği videoları incelemeyi unuttum hemen onada bakıyorum sağolasın hocam.

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:07 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:58 ----------

Arkadaşlar benzer sorunları yaşan kişilerin paylaştığı vidyoları ekliyorum. ustalar vidyoları ve yapılan yorumları değerlendirebilirler.

motosiklet kullanıcıları;
http://www.youtube.com/watch?v=wy9RACJTfss
http://www.youtube.com/watch?v=padmFT56ds0
http://www.youtube.com/watch?v=nrglGmoOIx0
http://www.youtube.com/watch?v=IXxJyBXQkTw
http://www.youtube.com/watch?v=rYqX1QA4xMc

otomobil kullanıcıları;
http://www.youtube.com/watch?v=C7eE01Resjk
http://www.youtube.com/watch?v=K7aCR0SGw90
http://www.youtube.com/watch?v=PlXdtP80tcE

Videolarda çok benzeyen 2 video var , yorumlarda hep tps üzerinde duruyorlar.Daha detaylı anlayabilecek arkadaşlar da bakabilir .

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:51 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:07 ----------

ÇOK İLGİNÇ BİR NOKTA YAKALADIM..

"Ok I gave up for a while but i`m back. I replaced my crankshaft sensor and bike seems to be fine now. But i`m wondering if my stick coils took out the sensor. Dealer got codes for #1 & #4 coils, but when they were replaced same thing happened. So i`m thinking coils took out sensor which cause false reading on new coils. Still have ECU #21175-0004 for sale 250 shipped, harness"

http://www.kawiforums.com/2003-2004-zx-6r/90246-still-having-problems-my-bike-7.html

Bu konuda konuyu açan arkadaşımız problemini bazı sensörleri temizleyerek çözdüğünü söylemiş fakat servis temizlediği sensörleri söylememiş.Sadece Crankshaft sensor ve Crank Position sensörde birşeyler olabileceğinden bahsetmiş yani bizim ilgilendiğimiz sensör.Benim verdiğim 7. sayfada ise yani yukarıdaki mesajda başka bir arkadaş Crankshaft sensorü değiştirmiş ve iyi çalışıyormuş.

Asıl benim ilgimi çeken bölümü şurası " Dealer got codes for #1 & #4 coils, but when they were replaced same thing happened." // 1. bobin ve 4.bobinden arıza kodu aldığını söylemiş bobinleri değiştirmesine rağmen aynı arızayı verdiğinden bahsediyor.Diyorki sensör yanlış okuduğundan problemi bobinlerde gösteriyordu gibi birşey demek istemiş.

Bende konunun başında dediğim gibi 51 numaralaı arıza kodu yani #1 bobin arıza kodu alıyordum fakat bobin değiştirmeme , bobin tesisatı değiştirmeme ve buji değiştirmeme rağmen arıza kodunu kaybedemedim.O zaman problem burada gibi geldi bana.Ne diyorsunuz bu ilginç benzerliğe ?

Ve benzer arızaları yaşayan üyeler şunları söylemiş ; ilginçtirki benzer arıza yaşayanın çözümü kimisi , bobin tesisatı değişimi , kimisi tps değişimi , kimisi throttle body yani enjeksiyonu gövdeyle beraber değiştirerek , kimisi camshaft sensör yani bizim düşündüğümüz sensörü değiştirerek kimiside tesisatı değiştirerek çözmüş.Tabiki aynı arıza değildir ama benzer arızalar diyorlar.

COQ
22 Ocak 2013, 18:52
Ben maalesef bugun cikamiyorum cunku patronlar ise gelmedi.
Yarin hepsini kovucam.:)

alp_tunay
22 Ocak 2013, 21:48
Sana bir soru sormak istiyorum....
Hiç sübap ayarı yapıldımı motoruna ?.....

takendy
22 Ocak 2013, 21:58
La çok merak ettim sorun ne ola ki ?

Teo23
22 Ocak 2013, 23:50
sysroot biz biraz izleyici tadında yorumlar yaptığımız için kusura bakma, tabii ki iyi araştırmış ve uğraşmışsın, hani fikir verebilir miyim diye yorum yapıyorum şahsen... ;) Yan ayak sensöründe titreşime bağlı olarak bir kapanma ve bir açılma oluyorsa, (bu saliselik olay) daha motor stop edemeden tekrar ateşliyordur. Ve neticede ne stop ediyor ne de devir alıyor motor. Zaten devre dışı bırakmışsın... Crank shaft sensor ile ilgili ne demek istemiş ben tam anlayamadım şahsen, bu amerikan ingilizcesi hakkaten bir acaip, "take out" ne manada kullanmış çıkaramadım ama anladığım kadarıyla: "Eski bobinlerimin sensörü bozup bozmadığını merak ediyorum, 1. ve 4. bobinden hata aldık, fakat onlar değiştikten sonra da aynı şey oldu. Böylelikle, düşündüm ki, eski bobinler sensörü bozdu ve yeni bobinlerde de yanlış okumaya neden oldu" ??? Heralde böyle birşeyler.. :) Bu sensör değişirse sorun çözülecek bence...

burhant
23 Ocak 2013, 12:06
Deponun içerisindeki benzin deliğinin bir kısmını yabancı bir cisim tıkıyor olabilirmi acaba.

sysroot
23 Ocak 2013, 12:24
Sana bir soru sormak istiyorum....
Hiç sübap ayarı yapıldımı motoruna ?.....
Subaplara bakıldı ve tekrar ayarlandı , 2 defa yapıldı esasen bu işlem bunu söylemeyi unuttum bir problem yok subaplarda.

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:18 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:08 ----------

sysroot biz biraz izleyici tadında yorumlar yaptığımız için kusura bakma, tabii ki iyi araştırmış ve uğraşmışsın, hani fikir verebilir miyim diye yorum yapıyorum şahsen... ;) Yan ayak sensöründe titreşime bağlı olarak bir kapanma ve bir açılma oluyorsa, (bu saliselik olay) daha motor stop edemeden tekrar ateşliyordur. Ve neticede ne stop ediyor ne de devir alıyor motor. Zaten devre dışı bırakmışsın... Crank shaft sensor ile ilgili ne demek istemiş ben tam anlayamadım şahsen, bu amerikan ingilizcesi hakkaten bir acaip, "take out" ne manada kullanmış çıkaramadım ama anladığım kadarıyla: "Eski bobinlerimin sensörü bozup bozmadığını merak ediyorum, 1. ve 4. bobinden hata aldık, fakat onlar değiştikten sonra da aynı şey oldu. Böylelikle, düşündüm ki, eski bobinler sensörü bozdu ve yeni bobinlerde de yanlış okumaya neden oldu" ??? Heralde böyle birşeyler.. :) Bu sensör değişirse sorun çözülecek bence...

Hocam ne kusuru sen ve birçok arkadaş benim için araştırıp yorum yapıyor birde kusuramı bakıcam tam tersi her dediğinizi değerlendiriyorum.Bu arada ayaklık konusunda haklısın titreşimden dolayı dediğin gibi olabilir mantıklı geldi.Devre dışı bıraktık gerçide dediğin gibi stop edemeden tekrar ateşliyor olabilir.Güzel bilgiler çıkıyor bu açıdan düşünmemiştim mesela:)

Sensör konusunda bobinler sensörü nasıl bozabilir ki gerçi onlarıda değiştirdik ama orasını bende tam anlamadım.Bobinin sensörü bozacağını düşünmüyorum.Uygun zaman bulduğumda sensörün siparişini vermeyi düşünüyorum şuan durumlar sıkışık kendimi düzelttiğimde o zaman siparişi verebilirim.Bu zamana kadar sensörü koruyan kapağı açıp kir toz varmı bakmak istiyorum.Gerçi dediğiniz gibi manyetik özelliğini kaybettiyse bu yapıcağımda bir anlam ifade etmez.
Arıza bundanda çıkmayabilir bu durumlara kendimi hazırladım artık :mrgreen:

Fakat arızayı hep ateşleme sistemi öğelerinde aramak mantıklı geliyor;
Servis manualinde ateşleme sistemi belli başlı şeylerden oluşuyor ; buji , bobin , bobin tesisatı , crankshaft sensor , Camshaft Position Sensör bunlardan bahsediliyor.
Bu nedenle buralar ile alakalı gibi geliyor , şayet buji bobin ve bobin tesisatını eledik.Geriye bu iki sensör kaldı bizimde uğraştığımız crankshaft sensor bakıcaz artık.

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:18 ----------

Ben maalesef bugun cikamiyorum cunku patronlar ise gelmedi.
Yarin hepsini kovucam.:)

Uygun olduğun zaman üstad ayıp ediyosun :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:24 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:21 ----------

Deponun içerisindeki benzin deliğinin bir kısmını yabancı bir cisim tıkıyor olabilirmi acaba.

Hocam dediğin şekilde olsa ; üst devirlere hiç çıkamaz , şayet problem sadece 7500 devirde , bu devirde düşük bir devir.Yada tam tersi alt devirlerdede problem olur.Sabit bir devirde yapmaz.
Artı olarak karbüratörlü değil ; pislik benzin pompasının filtresine takılır atıyorum oradan geçse ki geçemez enjeksiyonu tıkayamaz iğne deliği kadar malum enjektör delikleri.

Serk21
23 Ocak 2013, 15:27
bu motor hiç kocaeliye geldi mi? ne renk mavi mi? snki hatırlıyorum mavi renk buna benzer sorunu olan bi kawasaki dolanıyordu milletin altında.Dün biraz araştırdım ve kulağıma buna benzer bi motorun gölcükte X bir ustaya geldiğini ama çözemediklerini duydum.

Bu arada o devirlerde genelde exup açıyor ss ler ama senin motorda exup yokmuş,hani onla ilgili sıkıntı dicem ama değilmiş. R1 lerde exup ı iptal edince exup motorunu üzerinde bırakıyorlardı tamamen sökünce sıkıntı yapıyor diye.

Lucas
23 Ocak 2013, 16:07
O değil de başka bir 636 da problem olsa direk sana yönlendireceğiz artık forum olarak :)

sysroot
23 Ocak 2013, 18:21
bu motor hiç kocaeliye geldi mi? ne renk mavi mi? snki hatırlıyorum mavi renk buna benzer sorunu olan bi kawasaki dolanıyordu milletin altında.Dün biraz araştırdım ve kulağıma buna benzer bi motorun gölcükte X bir ustaya geldiğini ama çözemediklerini duydum.

Bu arada o devirlerde genelde exup açıyor ss ler ama senin motorda exup yokmuş,hani onla ilgili sıkıntı dicem ama değilmiş. R1 lerde exup ı iptal edince exup motorunu üzerinde bırakıyorlardı tamamen sökünce sıkıntı yapıyor diye.

Hayır kardeşim motor 2 senedir bende , her gördüğünüz 636yı benim motor sanmayın lütfen.Birkaç kişide yanlış bilgi yayıyor söylemek istedim , motorun geçmişine herşeyine tüm motosiklet.net kullanıcıları şahit, ben hiçbirşeyi saklamam ustaya motoru verip , aman usta tamir ederken etiket olmasın içeri sok motoru derdinde değilim.O yüzden önceki açtığım konularada bakarsan motorla ilgili herşeyi yazdığımı görebilirsin.

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:17 ----------

O değil de başka bir 636 da problem olsa direk sana yönlendireceğiz artık forum olarak :)
Eksik olmayın üstad :mrgreen: Bütün arkadaşlar sağolsun çok yol katettik Allah'ın izniyle çözülecek birgün :cherry:

MF-Hyo
24 Ocak 2013, 00:21
Hocam ben de kaç gündür merak ediyordum konuyu vakit buldukça okumaya çalışıyorum.Belki faydalı olur diye babama sordum.Bu işlerden anlar.Belki bir faydası dokunur yazayım.
Ateşleme, elektrik, yüksek voltaj, beyin bölümlerinde rutubet oluşmuşsa elektrik kaçağına sebep olabilir elektrik atlamasına sebep olup tekleme neden olabilir.
Bir de egsoz da bir sensör varmış. Arabalar da ismi lambda olarak geçiyor. O sensörü kontrol ettiniz mi ondan da olabilir dedi.
En iyi yöntem sağlam aynı modelle yan yana getirerek şüpheli parçaları sırayla denemek söke taka söke taka.Eğer bir yakınınızda filan varsa.Son olarak ta bu tavsiyeyi verdi :cat: Zamanın da kendi yaptığı bir yöntemmiş :) Senin sorununu anlatınca o da anlattı birkaç anısını. Böyle karışık arızalarda bazı sağlam yedek parçaları yanında bulundururmuş deneme yanılma yöntemiyle sorunu halledermiş.Yoksa hakkaten çok para gider zaten harcamışsınız baya. İnşallah faydalı olur :cat: Bu arada takip etmemiş olabilirim yazdıklarım söylendiyse kusura bakmayın

COQ
24 Ocak 2013, 00:31
Bugün kawasaki bayine gittim.
Teknisyenleri yoktu, beklemeye de vaktim yoktu.
Ama güzel makinalar vardi.:)
Bakalim yarin ola hayrola.

sysroot
24 Ocak 2013, 12:51
Bugün kawasaki bayine gittim.
Teknisyenleri yoktu, beklemeye de vaktim yoktu.
Ama güzel makinalar vardi.:)
Bakalim yarin ola hayrola.

Makinalardan bahsetseydin bari üstad :P Fırça at onlara gene olmazlarsa :cherry:

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:51 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:47 ----------

Hocam ben de kaç gündür merak ediyordum konuyu vakit buldukça okumaya çalışıyorum.Belki faydalı olur diye babama sordum.Bu işlerden anlar.Belki bir faydası dokunur yazayım.
Ateşleme, elektrik, yüksek voltaj, beyin bölümlerinde rutubet oluşmuşsa elektrik kaçağına sebep olabilir elektrik atlamasına sebep olup tekleme neden olabilir.
Bir de egsoz da bir sensör varmış. Arabalar da ismi lambda olarak geçiyor. O sensörü kontrol ettiniz mi ondan da olabilir dedi.
En iyi yöntem sağlam aynı modelle yan yana getirerek şüpheli parçaları sırayla denemek söke taka söke taka.Eğer bir yakınınızda filan varsa.Son olarak ta bu tavsiyeyi verdi :cat: Zamanın da kendi yaptığı bir yöntemmiş :) Senin sorununu anlatınca o da anlattı birkaç anısını. Böyle karışık arızalarda bazı sağlam yedek parçaları yanında bulundururmuş deneme yanılma yöntemiyle sorunu halledermiş.Yoksa hakkaten çok para gider zaten harcamışsınız baya. İnşallah faydalı olur :cat: Bu arada takip etmemiş olabilirim yazdıklarım söylendiyse kusura bakmayın

Antalya Merkezdeki tek 2004 benim diye biliyorum.Bu yüzden aynı motor bulma olayını unutuyoruz.Olsa bile adam motorunu deneme yanılma tahtası gibi kullandırmak istemez.Ve bu yüzdende kimseyi eleştiremem.Genede sağol düşüncelerin için.

FatihC
24 Ocak 2013, 13:14
avans ayarından olabilirmi?

saturn
24 Ocak 2013, 19:54
Ne sorunmuş arkadaş meraktan çatlıyorum şu an. Umarım sorunun hallolur ya :santa:

sysroot
24 Ocak 2013, 20:24
Ne sorunmuş arkadaş meraktan çatlıyorum şu an. Umarım sorunun hallolur ya :santa:
Ben kaç aydır çatlıyorum birde beni düşün :) Mecbur beklemede kalıcam bir süre. İnşallah başarıcaz :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 18:24 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:19 ----------

avans ayarından olabilirmi?

Yok kardeşim avans ayarı düzgün :)

sysroot
26 Ocak 2013, 17:03
Arkadaşlar yabancı bir forumda anlamadığım ingilizce bir cümle var; Zamanlamayı kontrol ettinmi diye sordu ; bende crankshaft sensörümü kastediyorsun diye sordum karşılığında;

"It's a visual check. You have remove the crankshaft sensor cover and the valve cover. Then position the crankshaft so cylinders 1 and 4 are at TDC, then visually check the position of the marks on the camshaft gears to make sure they're in the proper position. One is pretty easily visible, the other requires a mirror to see, and it's rather annoying. While you're this far dug into the engine I'd suggest just going ahead and checking your valve clearances and checking the compression on the cylinders afterwards.

The process is much better described in the service manual, available here for download:"Burada da manualin adresini vermiş."

K o r @ y
26 Ocak 2013, 17:24
gugıl amca bu şekilde çeviriyor :

"Görsel bir çek. Siz krank mili sensörü kapağı ve supap kapağını çıkarın oylandı. Ardından silindir 1 ve 4 TDC de böylece krank mili pozisyon, daha sonra görsel onlar emin olmak için eksantrik mili dişlileri üzerindeki işaretleri konumunu kontroluygun pozisyon. One, oldukça kolay görünür diğer bir ayna görmek için gerektirir ve oldukça rahatsız edici. Eğer bu kadar motorun içine kazılmış görürken ben sadece önde gidiyor ve valf açıklığını kontrol ve üzerindeki sıkıştırma kontrol öneririm Daha sonra silindirler.

Süreci çok daha iyi indirmek için buraya kullanılabilir servis kılavuzu açıklanmıştır: "BURADA da manualin adresini vermis."

sysroot
26 Ocak 2013, 18:24
gugıl amca bu şekilde çeviriyor :

"Görsel bir çek. Siz krank mili sensörü kapağı ve supap kapağını çıkarın oylandı. Ardından silindir 1 ve 4 TDC de böylece krank mili pozisyon, daha sonra görsel onlar emin olmak için eksantrik mili dişlileri üzerindeki işaretleri konumunu kontroluygun pozisyon. One, oldukça kolay görünür diğer bir ayna görmek için gerektirir ve oldukça rahatsız edici. Eğer bu kadar motorun içine kazılmış görürken ben sadece önde gidiyor ve valf açıklığını kontrol ve üzerindeki sıkıştırma kontrol öneririm Daha sonra silindirler.

Süreci çok daha iyi indirmek için buraya kullanılabilir servis kılavuzu açıklanmıştır: "BURADA da manualin adresini vermis."

Hocam ince bir konu konuşuyoruz , yapay zeka ile ancak bu kadar çeviri olurdu.Tam ne demek istediği önemli google translate elbetteki senelerdir internette olan biri olarak aklıma gelen birşeydi. :) Yoksa ben az ingilizcem ile bundan daha anlamlı birşeyler ortaya çıkarırım."Görsel bir çek" ile rezalet başlıyor zaten.Dışarıdan/görsel yani bir işlem yapmadan kontrolden bahsediyor krank mili sensörü kapağını çıkarın ve eksantrik dişlisinden pozisyonuna bakın gibisinden birşeyler söylüyor ve bunu kitapçıktan kontrol ederek yapmamız söylüyor anladığım kadarıyla.Devamını anlamadım.Neyse boşverelim translate konusunu.

viper17
26 Ocak 2013, 18:40
Ustama sordum. Bir şekilde İzmir e gelirse çözebileceğini söyledi fakat 1 günlük iş olmadığınıda ekledi. Aklında bulunsun yolun düşerse eğer :)

sysroot
26 Ocak 2013, 18:45
Ustama sordum. Bir şekilde İzmir e gelirse çözebileceğini söyledi fakat 1 günlük iş olmadığınıda ekledi. Aklında bulunsun yolun düşerse eğer :)

Eyvallah üstad , sizden ,ustalardan , tüm motosiklet platformlarındaki üyelerden , yurtdışındaki motor tutkunlardan aldığım bilgilerle Allah'ın izniyle hiçbir yere göndermeden çözücez.:)
Şunu anladım , hiçbir usta motora sizin özendiğiniz kadar özenmiyor.O yüzden hiçbir yere göndermeyi düşünmüyorum.Şayet defalarca gönderdik süreci takip ettiyseniz iyi bilirsiniz.Ve bu süreç ben dahil birçok kişiye tecrübe olacak , kullandığımız motor hakkında kesinlikle bilgi sahibi olmamız gerektiğininde herkes farkına varacak.Sorunu çözersek eğer ; şaşırtıcı şeyler ortaya çıkıcak ustalar arızayı nerede aradı ve arıza nerede çıktı gibi yapılan birçok yanlışları burada tek tek yazacam.Hayırlısı.

Arda_Karaca
26 Ocak 2013, 18:45
Bu bir görsel kontroldür. Krankşaft ve valf kapağını açmalısın. Daha sonra crankshaftı 1. ve 4. silindirler TDC konumunda (top dead centre) olacak şekilde ayarla, daha sonra gözle eksantirik mili dişlisindeki işaretleri kontrol ederek doğru konumda olduğundan emin ol. İşaretlerden birisi kolayca görülebilir fakat diğerini görmek için bir ayna gerekiyor ve bu biraz can sıkabiliyor. Bu kadar motorun içine girmişken sana önce subap ayarlarını daha sonra silindirlerin üzerindeki sıkıştırmayı kontrol etmeni öneriririm.

Bu işlemler servis kitapçığında daha iyi açıklanmıştır, buradan indirebilirsin.....

Umarım doğru çevirmişimdir.

sysroot
26 Ocak 2013, 18:52
Bu bir görsel kontroldür. Krankşaft ve valf kapağını açmalısın. Daha sonra crankshaftı 1. ve 4. silindirler TDC konumunda (top dead centre) olacak şekilde ayarla, daha sonra gözle eksantirik mili dişlisindeki işaretleri kontrol ederek doğru konumda olduğundan emin ol. İşaretlerden birisi kolayca görülebilir fakat diğerini görmek için bir ayna gerekiyor ve bu biraz can sıkabiliyor. Bu kadar motorun içine girmişken sana önce subap ayarlarını daha sonra silindirlerin üzerindeki sıkıştırmayı kontrol etmeni öneriririm.

Bu işlemler servis kitapçığında daha iyi açıklanmıştır, buradan indirebilirsin.....

Umarım doğru çevirmişimdir.
Çok sağolasın üstad bence güzel bir çeviri oldu.Mantıklı yazılanlar.Eksantrik mili dişlisi ; sanırım crankshaft kapağının içindeki dişliden bahsediyor , doğru konumda olduğuna bakmam gerekiyor.Bunu kitapçıktan okumam gerek çünkü bilmiyorum.Ustalar buna baktımı bakmadımı bilmiyorum fakat zaten crankshaft sensörü değiştiricez o sırada bu konumada bakmam gerek.Bu arada o dişlinin üzerinde konumlar yazıyor ne anlama geldiğini bilmiyorum , kısaca anlatıcak biri varsa yardımcı olabilir şayet kitapçıktan da bakıcam zaten.

viper17
26 Ocak 2013, 19:10
Eyvallah üstad , sizden ,ustalardan , tüm motosiklet platformlarındaki üyelerden , yurtdışındaki motor tutkunlardan aldığım bilgilerle Allah'ın izniyle hiçbir yere göndermeden çözücez.:)
Şunu anladım , hiçbir usta motora sizin özendiğiniz kadar özenmiyor.O yüzden hiçbir yere göndermeyi düşünmüyorum.Şayet defalarca gönderdik süreci takip ettiyseniz iyi bilirsiniz.Ve bu süreç ben dahil birçok kişiye tecrübe olacak , kullandığımız motor hakkında kesinlikle bilgi sahibi olmamız gerektiğininde herkes farkına varacak.Sorunu çözersek eğer ; şaşırtıcı şeyler ortaya çıkıcak ustalar arızayı nerede aradı ve arıza nerede çıktı gibi yapılan birçok yanlışları burada tek tek yazacam.Hayırlısı.
Videoyu izlettim ve değiştirdiğiniz parçaların listesini gösterdim. Tabikide herkes çözülmesini istiyor fakat kolay bir sorun değil bildiğiniz gibi.

Bu ustanında diğerleri gibi adı usta değil. Bir çok zor sorunun üstesinden gelmiş, mv agusta, ducati vs motorlara bakan, sürpriz şeyleri çözebilen biri.

Burda bahsi geçen ustamız :) http://www.motosiklet.net/forum/motosiklet-modelleri/100283-bu-moto-calibre-250cc-28.html

Yinede çözemez iseniz bir düşünün derim. Saygılar

sysroot
26 Ocak 2013, 19:22
Videoyu izlettim ve değiştirdiğiniz parçaların listesini gösterdim. Tabikide herkes çözülmesini istiyor fakat kolay bir sorun değil bildiğiniz gibi.

Bu ustanında diğerleri gibi adı usta değil. Bir çok zor sorunun üstesinden gelmiş, mv agusta, ducati vs motorlara bakan, sürpriz şeyleri çözebilen biri.

Burda bahsi geçen ustamız :) http://www.motosiklet.net/forum/motosiklet-modelleri/100283-bu-moto-calibre-250cc-28.html

Yinede çözemez iseniz bir düşünün derim. Saygılar

Sağolasın üstadım , tabiki aklımın bir ucunda dursun , neticede el elden üstündür , amansız hasta bir sürü doktora gider bir doktorda derman bulur.Kendimiz bir netice alamassak aklımın bir köşesinde bulunsun :)

alp_tunay
26 Ocak 2013, 20:30
Çok sağolasın üstad bence güzel bir çeviri oldu.Mantıklı yazılanlar.Eksantrik mili dişlisi ; sanırım crankshaft kapağının içindeki dişliden bahsediyor , doğru konumda olduğuna bakmam gerekiyor.Bunu kitapçıktan okumam gerek çünkü bilmiyorum.Ustalar buna baktımı bakmadımı bilmiyorum fakat zaten crankshaft sensörü değiştiricez o sırada bu konumada bakmam gerek.Bu arada o dişlinin üzerinde konumlar yazıyor ne anlama geldiğini bilmiyorum , kısaca anlatıcak biri varsa yardımcı olabilir şayet kitapçıktan da bakıcam zaten.
Sen dediğim şeye bir baktır...
Sorunun çok basit geldi bana...
Ustamın dediğine göre anlaşılması çok zor bir olaymış...
Çöözülsün artık senin olay yahu ;)

sysroot
28 Ocak 2013, 20:14
Sen dediğim şeye bir baktır...
Sorunun çok basit geldi bana...
Ustamın dediğine göre anlaşılması çok zor bir olaymış...
Çöözülsün artık senin olay yahu ;)

Üstad bugün sıvı conta aldım , boş vaktim olduğunda krank sensörü kapağını açıp bu sensöre bakıcam pislik varmı diye.
Senin dediğinide sıraya aldım aklımda araştırıcam iyice onuda.

COQ
29 Ocak 2013, 01:19
Bugün teknisyenle nihayet görüsebildim.
Her teknisyen gibi görmeden bir sey söyleyemem cevabini verdi.
Ben de,
ben görmeden bir sürü soruya cevap veriyorum,senden sorunu çözmeni degil, nerelere bakmamiz gerektigini söylemeni istiyorum dedim.
Hata kod numarasina bobin dedi ama bobini degistirdgimizi söyleyince o da gaz kolu dedi.
Baska ne olabilir diye sordum.
Söyledi ama ben Türkçeye nasil çevirecegim bilemedim.
Simdi ben sana tarif edeyim sen insallah anlarsin.
Bazi modellerde kayis, bazi modellerde zincir olarak bulunan bir nane var.
Bu atesleme zamanini ayarlayan mile bagli bir nane.
Courroie de distribution diyorlar burada
bu yanlis takildiysa olabilirmis.
Diger sebepleri de saydi ama saydiklari buraya yazan arkadaslarla ayni.
Velhasil kelam benim anladigim nedenle ilgili bir sorun yasiyorsan, sonsuza kadar çözememe ihtimalin var haberin olsun.
O serefsiz zincir çikarilip takilirken isaretlenmesi gerekiyor.
Yapilmazsa bir sürü dert açiyor ve teknik imkan yoksa ancak deneme yanilma metoduyla sorun çözülebiliyor.
Hadi hayirlisi.

Samet Ağır
29 Ocak 2013, 01:23
sanırım İlkay abi arabalardaki triger kayışından bahsediyor..motorun sentesinde olmayabileceğini söylüyor..
tabi bu motosiklette bu kayış değil zincirdir.hata burada olabilir ,bir diş bile iş açar diyor...

yanılıyormuyum abi???:silent:

alp_tunay
29 Ocak 2013, 01:34
Bugün teknisyenle nihayet görüsebildim.
Her teknisyen gibi görmeden bir sey söyleyemem cevabini verdi.
Ben de,
ben görmeden bir sürü soruya cevap veriyorum,senden sorunu çözmeni degil, nerelere bakmamiz gerektigini söylemeni istiyorum dedim.
Hata kod numarasina bobin dedi ama bobini degistirdgimizi söyleyince o da gaz kolu dedi.
Baska ne olabilir diye sordum.
Söyledi ama ben Türkçeye nasil çevirecegim bilemedim.
Simdi ben sana tarif edeyim sen insallah anlarsin.
Bazi modellerde kayis, bazi modellerde zincir olarak bulunan bir nane var.
Bu atesleme zamanini ayarlayan mile bagli bir nane.
Courroie de distribution diyorlar burada
bu yanlis takildiysa olabilirmis.
Diger sebepleri de saydi ama saydiklari buraya yazan arkadaslarla ayni.
Velhasil kelam benim anladigim nedenle ilgili bir sorun yasiyorsan, sonsuza kadar çözememe ihtimalin var haberin olsun.
O serefsiz zincir çikarilip takilirken isaretlenmesi gerekiyor.
Yapilmazsa bir sürü dert açiyor ve teknik imkan yoksa ancak deneme yanilma metoduyla sorun çözülebiliyor.
Hadi hayirlisi.

Benim ustam da ısrarla zincir diyor....
Ama ya emme , ya da eksoz zinciri diyor..
Sübap ayarları yapılırken bu zincirlerin sökülmesi gerekiyormuş...
Çok dikkat edilmeden takılınca ya bir diş ileri ya da geri takılabiliyormuş...
Motorda rölantide ya da gitmesinde problem teşkil etmiyormuş ama arkadaşın arızasını yapıyormuş...
Söylediği şey 4 hamlelik iş....
2 dişliden birini ya ileri ya da geri bir diş atlatarak halledebileceğini söyledi...
DİPNOT : Videoyu da seyretmiş.... :)Daha doğrusu zorunlu olarak seyrettirdim :)

COQ
29 Ocak 2013, 01:50
Samet yanilmiyorsun,
Alpim kelim de ayni seyi söylüyor.
Sanirim sorun burada.
Tabi sendör hedehüdesini de yabana atmamak lazim.
Bu elektronik isi bizi bozdu.
Keske aye sag olsaydi.
Simdi hizi gibi yetisir, tüm elektronik hede hûdeyi bize kitap gibi okurdu.:pale:

alp_tunay
29 Ocak 2013, 02:18
Samet yanilmiyorsun,
Alpim kelim de ayni seyi söylüyor.
Sanirim sorun burada.
Tabi sendör hedehüdesini de yabana atmamak lazim.
Bu elektronik isi bizi bozdu.
Keske aye sag olsaydi.
Simdi hizi gibi yetisir, tüm elektronik hede hûdeyi bize kitap gibi okurdu.:pale:
Ha bu zincir ateşleme zinciri değil... Sentesi bunlarda gözle mi bişeyle oluyormuş... Zincirle değilmiş...
Emiş ve eksoz zamanlayıcı zincirmiş....
Zamanı karıştırıyormuş :)

Aynen dediğin gibi hassas işaretleyip takacakmışsın... Rölantide veya gazlamada sorun olmadığı için 1 diş kaçık olduğunu ısrarla savunuyor :)

Aykut009
29 Ocak 2013, 03:01
İlkay Bey ve Alp Bey'in yazdıklarından sonra beni bi heyecan aldı. Sorunuz en yakın zamanda çözülmesini diliyorum.
Namus davamız oldu sorun :P
Heyecanlı bekleyişe devam =)

blacklord
29 Ocak 2013, 03:09
valla saçma olacak ama benim YBR soğuk havada cikle kapalıyken calıstıgında gaz verdiğimde aynını yapıyor. Hatta gaz verince stop bile ediyor. Sorun motorun benzini yakamaması gibi birşey kesin. Büyük ihtimallede o devirde benzini yakamıyor. Tahminen Enjeksiyon veya ateşleme diyorum :)
İnşallah sorunun çözülür.