PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yağ Ömrü (ambalajı açılmış) nekadardır?

Syanur
09 Ağustos 2012, 14:05
Arkadaşlar forumda "yağ ömrü" ile ilgili konuları arattım ama bulamadım.

Motor yağlarının ambalajı açılmadığı taktirde raf ömrü 2yıl kadardır. Bunun 5 hatta 10 yıl olduğunu iddia eden satıcılar da var.

Ancak benim asıl sormak istediğim : motor yağlarının ambalajı açıldıktan sonra nekadar ömrü olduğu. Misal benim motorum 1,3 litre yağ alıyor ve be 4 litrelik bir yağ satın alıcam. Bu yağın bir kısmını kullandıktan sonra geri kalan kısmı nekadar sürede bozulur? Soğuk ortamda (mesela buzluk) saklamak bu süreyi uzatabilir mi?

Khutuck
09 Ağustos 2012, 14:14
Yağın üzerinde hava boşluğu kalmayacak kadar küçük bir şişeye koyup, ağzını sıkıca kapatırsan ve ışık almayacak bir yerde saklarsan son kullanma tarihine kadar dayanır diye düşünüyorum. Sonuçta yağı bozan ya ısı, ya kurum ya da oksijen; bu üçünden uzak durduğu sürece bozulması için bir sebep yok gibi.

Buzdolabına koymak olumsuz olabilir, moleküler yapı falan bozulur, bişiler olur belki? Emin değilim.

-ZERO-
09 Ağustos 2012, 14:18
6 ay kadar heralde aklımda öyle kalmış. bu forumda okumuştum ...... püf noktaları diye bi başlıktı sanırsam

Olcay Avşar
09 Ağustos 2012, 14:20
Havadaki nemi içine çekiyordu yanlış hatırlamıyorsam,o yüzden bozuluyor.

Kütüğün fikri güzel, fekat üzerinde hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde bir ambalajı nasıl tedarik ederiz o zor gibi.

Syanur
09 Ağustos 2012, 14:22
Ya aradım, burada da nette de aradım ama bulamadım. Genelde "ambalajı açılmamış yağ ömrü" diye geçiyor birçok yerde. Ama Khutuck'un dediği de mantıklı. Zaten kapalı bir ortamda saklıycam ve oksijen tek sıkıntımız. Onu da uygun bir kaba koyarak hallederim sanırım...Uygun kab da 1,5 litrelik içme suyu şişesi olabilir, boşluk kalmayacak şekilde şişeyi sıkar kapatırız ağzını ??

F54
09 Ağustos 2012, 14:33
bence böyle bi süre yoktur neden dersen 125 cc motoru olan bi adam da 4 lt yağ alır buda demektirki 4 yağ değişimi en az 1 yıl sürer oda en az yılda 10000 yaparsa yani
bizim bi hoca vardı suzuki an 125 vardı 4 litre yağ 2 sene de anca bitmiş motoru az kullanırdı kapağı kapalı olduğu sürece bence çooook uzun yıllar hiçbirşey olmaz

RunemagicK
09 Ağustos 2012, 15:13
4ltlik şişeyi sıkıştırarak yine içerisinde boşluk kalmasını engelleyebiliriz.
hani kolanın asidi kaçmasın diye yapılıyorsa aynen öyle.

Okurt
09 Ağustos 2012, 15:28
Mobilin sitesinden her türlü yağ için yaklaşık olarak geçerli olacağını düşünüyorum.

http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Car_Care/AskMobil/Shelf_Life_Opened_Bottles_Mobil_1.aspx

Açık bırakılmış yağ 8 ay, açıldıktan sonra kuru ve serin bir yerde bekletilmiş yağ için 5 yıl diyor sevgili Mobil. Tabi bu yağ yağların kralı Mobil 1 için.