daha önce sitemizde araç muayene konusu ile ilgili bir topik açılmıştı.bende buradan bilgilenip izmir trafik şube müdürlüğüne dilekçe yolladım email ile gelen cevap beni çok sevindirdi.
DİLEKÇEM
İLGİLİ MAKAMA
23 Eylül 2004 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25592
yukarıdaki kanunun d fıkrasına göre
35 ***** aracımızın ilk muayene geçerlilik süresi 1 yıl yazmaktadır(aracın tescil tarihi 04.05.2005 ilk muayene geçerlilik süresi 4.5.2006)
resmi gazatede 14 fıkra d'de (d) İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,)3 yıl yazmaktadır benim ilk muayene süremi 4.5.2008'e kadar uzatmak.gerekenin yapılmasını arz ederim
GELEN CEVAP
Aracınızın kayıtlı olduğu Bornova Trafik Tescil Birimine aracınızın ruhsatları ile birlikte müracaat ediniz
herşey ne güzel dedim kendi kendime. öğlene doğru yukarıda yeri geçen mekana intikal ettim. ilgili polis memuru ile diyoloğumuz böyle geçti
-merhaba memur bey
-merhaba buyrun..
-elimdeki mailin cavabını uzattım ve benim bir maruzatım var
-aldı okudu okudu okuduuu... eee ne istiyosun
-muayane süremi 3 senelik olmasını
-biz yapamıyoruz elimizde genelge yok
-ama.... ben dilekçe yazdım bana böyle cevap geldi sizde okudunuz. merkez birimde oluyorda sizde nasıl olmuyor
-olmuyor bizde genelge yok.....
oradan sessiz sedasız ayrıldım. içimde bir öfke oluştu yol üzerinde trafik polisine uğradım ve anlattım olayı. adamın haberi yokmuş bunlardan allahım çıldırıcam bunlar nasıl adam ya... ilk önce polis bilmeli yasayı kanunu
tekrar eve gelip e mail attım aynı yere gelen cevap böyle
ilgili makama
10.8.2006 tarihinde size başvuru yaptığım muayene süresi hakkında verdiğiniz cvap için tşk ederim..
yanlız verdiğiniz cevap
"Aracınızın kayıtlı olduğu Bornova Trafik Tescil Birimine aracınızın ruhsatları ile birlikte müracaat ediniz" bugün başvuru için gittim ve sizin gönderdiğiniz maili gösterdim verilen cevap "bizde genelge yok yapmayız" şeklinde oldu.şimdi ne yapmalıyım?
bana gelen cevap
Araç Bornova Plaklı olduğu için değişikliği ancak Bornova Tescil Birimi yapar. Siz konunuzda haklısınız. Karayolları Trafik kanunu yeniden düzenlenmek suretiyle Bakanlık APK kurul başkanlığına 02.01.2006 (Yürürlüğe giriş tarihi) iki ve üç tekerlekli araçların vizeleri ile ilgili düzenleme yapmışlardır. Bornova Tescil Birimindeki arkadaşlara Merkez Trafik Tescil Biriminden yeni kayıt büro amiriyle görüşmelerini söyleyin biz gerekirse 23.09.2004 25592 sayılı genelgeyi gerekli arkadaşlara faxlarız.
işte böyle pazartesi bir daha gidecem..bu işler bu kadar zormuymuş kurumların birbirinden haberleri yok bu nasıl iş anlamadım
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Yollanacak adres trafik@trafik.gov.tr
************************************************** ********************İLGİLİ MAKAMA
16/11/2005 tarihinde, İstanbul / Bayrampaşa şubenizde 9****3 tescil sıra no'su ile ismime kayıt ettirdiğim
34 BK **** Plakalı motosikletimin ilk muayene geçerlilik süresi, ruhsatta 16/11/2006 olarak (1 YIL ) yazılmıştır.
23.09.2004 tarihinde 25592 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan
"Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik"
yedinci bölüm Madde 14 / D şıkkında ise Muayene süreleri belirtilirken,
"İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir" ibaresi bulunmaktadır.
Bu yönetmeliğe göre 16/11/2005 tarihinde ilk tescili yapılan aracımın, 16/11/2008'e kadar olması gereken ilk muayene süresi yanlışlıkla 16/11/2006 yazılmıştır.
Bu Yönetmeliğe göre 34 BK **** plakalı aracımın ruhsatında yapılan yanlışlığın düzeltilmesi ve,
mağduriyetimin giderilmesi için yapılması gereken işlemlerin tarafıma e-posta yoluyla bildirilmesini arz ederim.
Saygılarımla.
isim imza tarih e-posta
23 Eylül 2004 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25592
Ulaştırma Bakanlığından:
Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve
Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik
YEDİNCİ BÖLÜM
Araçların Muayeneleri ile İlgili Hükümler
Muayene Süresi
Madde 14-Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine uygun olarak periyodik muayeneye tabidir. Buna göre;
a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,
b) Resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir,
c) Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,
d) İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,
e) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,
periyodik muayeneye tabi tutulur.
Askeri araçlarla, iş makinesi türünden araçların muayeneleri, tescilini yapan kuruluşlarca yapılır.
Muayene süresi dolmasa bile kazaya karışması sonucu yetkili zabıtaca muayenesi gerekli görülenler ile üzerinde değişiklik yapılan araçların ayrıca özel muayenesi zorunludur.
Karayoluna çıkmış olan araçların, teknik şartlara uyup uymadığı trafik zabıtasınca kontrol edilerek uygunsuzluk tespit edilenler, her an muayene istasyonlarına sevk edilip muayeneleri yaptırılabilir. Bu durumda trafik zabıtasınca bir “Uygunsuzluk Tespit Tutanağı” düzenlenir. Bu tutanak olmaksızın muayene istasyonuna sevk yapılamaz
Yukardaki kadar teferruatlı bir dilekçeye gerek yok . Plakanızı aldığınız trafik şube başvurunuza mütakip süreyi uzatıyor..Son durum budur.. Bu başlık peşinde koşulunca bir çok işin halledilebileceği konusuna iyi bir örnektir..