Patron kim? - Who's the boss???
Bildiğiniz gibi bu mücadele her zaman tartışma konusu olmuş ve hala da tartışılmaktan vazgeçilmemiş bir konudur. Uzun süredir BIKE dergisinin yeni sayısını almak için kasmış haftada 3-4 kez Kadıköy Nezih kitabevine uğramış olsam da bu dergiyi alamadım. Adamlar 3-4 tane getiriyor ve hemen bitiyor. Onun yerine SuperBike dergisini aldım ve 2006 model 1000cc 4 makinayı karşılaştırma yorumlarını okudum. Geçenlerde forumda bir arkadaş benzer bir konu açmıştı ve o da almış olduğu dergideki sonuçları bizlere aktarmıştı. Ancak SuperBike dergisindeki sonuçlar onun söylediği sonuçlarla aynı değil.
Bu durumda şöyle bir sonuç çıkıyor : Ne kadar test yapılırsa yapılsın, gerek insanların kafasındaki markaya duyulan yakınlık, gerek insanın yaşadığı yerde kullanılan marka yoğunluğu gibi nedenlerden insanlar belli bir markayı daha çok tercih ediyorlar. Yapılan testler iyi kötü birşeyler koyuyor ortaya ancak hepsi farklı sonuç veriyor. Tüm motorları aynı kişi bile test etse, kişinin o anki psikolojisi, testteki motor deneme sırası, motora alışma süresi, motorlarda kullanılan lastikler gibi birçok etken test sonuçlarını farklı şekilde etkileyecektir. Yani bu kıyaslamalarda motorları tam olarak kıyaslamak pek mümkün değil gibi geliyor bana. Bu insandan insana da değişen birşey. Örneğin biri Honda'yı kullanırken çok iyi performans gösterirken, Suzuki'de aynı performansı gösteremeyebilir.
Suzuki GSX-R1000, Honda CBR1000RR Fireblade, Yamaha YZF-R1 ve Kawasaki ZX-10R dünyanın en iyi ilk 4 supersport kategorisi motorları. Bence hepsinin belli avantajları ve dezavantajları var. Ama genel değerlendirme olarak bence hepsi eşit. Teknik özellikleri geçersek, bunun dışında insanların tercihleri beğeniye kalıyor.